Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
Odpowiedz

PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚

Oceń ten wątek:
  • kleopatr4 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    trzymam kciuki za Was Dziewczyny ✊

nie pamiętam nicku przepraszam, ale ostatnio pisała tutaj Dziewczyna ze szpitala, że szyjka jej się skraca (Marisa?) czy później pisała coś jeszcze?
    Niestety nie, też czekam na wieści i mam niepokojące przeczucia. Niech się okażą błędne.

Dziewczyny jesteście bardzo dzielne i liczę że to będzie wskazywać za którąś opcją do dźwignięcia i działania na etapie brzuszkowym. Czy dostałyście jakąś informację czego spodziewać się po zabiegu a co może być odstępstwem?

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:17

#1 2024 – poród domowy🪷

💔cb 01/26

#2 2026⏳

preg.png
  • Mro_22 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    classy wrote:
    Mro, Sawka - kciuki mocne za Was i żeby wyniki były jak najszybciej 🤞🍀 Robiłyście / będziecie robić tylko kariotyp czy poszerzacie diagnostykę?

Mikromacierze i kariotyp

preg.png

💔2.2022
    👦🏼12.2022
    ⏸️ 24.01.2026
    09.02.2026 TSH 4,69
    20.03.2026 TSH 1,16
  • Mro_22 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kleopatr4 wrote:

Dziewczyny jesteście bardzo dzielne i liczę że to będzie wskazywać za którąś opcją do dźwignięcia i działania na etapie brzuszkowym. Czy dostałyście jakąś informację czego spodziewać się po zabiegu a co może być odstępstwem?

Moim przypadku możliwe, że nałożyły się dwie rzeczy niezbyt dobre PAPP-a ze względu na krwiaka, a później test SANCO mógł być po prostu fałszywie dodatni w tych dwóch kwestiach, albo moje łożysko niezbyt dobrze pracuje, co potwierdzałby krwiak i prawdopodobnie może to być problem u mnie (w sensie to ja mogę mieć coś w genach).
    No a ostatnia opcja, że dziecko jest chore, co jak na razie nie potwierdza żadne USG(zdaję sobie sprawę, że mimo prawidłowego USG dziecko może być chore).

preg.png

💔2.2022
    👦🏼12.2022
    ⏸️ 24.01.2026
    09.02.2026 TSH 4,69
    20.03.2026 TSH 1,16
  • Artopa Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do spania. Niestety głównie zasypiam na plecach, na boku to jedynie drzemka. Oczywiście pobudka w nocy też musi być, zwykle ok 3-4, czasami uda się zasnąć po wizycie w toalecie, a czasami z 1-2h nie ma szans na sen. Dzisiaj wstałam z okropnym bólem głowy, zwróciłam nawet wodę której się napilam rano, tabletka trochę pomogła ale niestety normalnie muszę brać mocny ibuprom na bóle głowy, także paracetamol jest dla mnie raczej za słaby

• classy Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mro - kciuki by wszystko dobrze się skończyło! Z tego co pamiętam w teście NIPT wyszło Ci ryzyko nie tych podstawowych trisomii a jednak z tego co słyszałam te testy w stosunku do tych wad częściej niż przy tych podstawowych trisomiach się mylą. Mam nadzieję, że niedługo odbierzesz wyniki i będziesz mogła się cieszyć ju tylko nudna ciąża 🤞🍀

Co do spania to ja śpię albo na prawym albo na lewym boku, nie jestem w stanie spać całej nocy na jednym boku bo jak za długo leżę na jednym boku to już czuję jakiś dyskomfort. Nie mam jeszcze poduszki ciążowej ale może z nią będzie lepiej ☺️ ja chodzę dość wcześnie spać i długo śpię ale wczoraj do późna oglądałam serial i dzisiaj czuję się jak zombie…

👩+👦+🐶 | starania od 05.2023

👩
    AMH: 1,5
    ✅hormony, kariotyp, cytokiny, immunofenotyp, komórki NK, homocysteina, trombofilia, białko C, białko S, zespół antyfosfolipidowy, TSH, prolaktyna, wit D, wit B12
    ❌ANA 1:160, KIR AA, MTHFR-homo, PAI-1 homo

👦
    azoospermia → udana biopsja mTESE
    ✅hormony, AZF, kariotyp, CFTR, wit D, B12, inhibina B

I IVF - 04.2025
    13🥚→ 10xMII → 1❄️
    ET 4.1.1 (Cyclogest, Duphaston)❌

II IVF - 06.2025
    19🥚→ 11xMII → 0❄️

III IVF - 10.2025
    27🥚→ 20xMII → 5❄️
    FET 3.1.1 (Utrogestan, Duphaston, Encorton, Accofil) → 10 dpt: β 205; 14 dpt: β 826, prog. 30,83 ng/ml; 22 dpt: β 17318; 28 dpt: β 44192, prog. 32,31 ng/ml, CRL 0,74 + ❤️; 8t+5: CRL 2,12; 9t+6; CRL 2,9, FHR: 176; 10t+5: FeliaTest - zdrowa 🩷

preg.png
  • PaulinKA Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie, z dzidziutkiem wszystko dobrze, twardnienie brzucha odczuwam bo mam malo tkanki tłuszczowej i to juz drugi dr ktory mi powiedział ze bede to czuć....

Dzidzius waży okolo 314g, szyjka 4 cm, no fajnie fajnie 🌸 pani dr jak zwykle mnie uspokoiła, przekochana kobieta ❤️

Pytałam lekarki o spanko na plecach do kiedy mozna i powiedziała mi ze do 30tc ogolem mozna na plecach, ale ze ona tez sprawdza przepływy na usg i jakby cos ja zaniepokoiło to powie mi zeby zmienić przyzwyczajenia wcześniej:)

Zatem nawiązując do waszego pytania- ja śpię tak i tak, oduczylam sie na brzuchu i w zatyczkach i na razie to największy moj sukces 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:38

BlackAmericano, White1, Niecierpliwa2, Ninia, Karos31, Marty.Na, kleopatr4, snieżka, aganieszkam, Sawka8, Kingus 1, babajagapatrzy lubią tę wiadomość

⏳️1.2024
    🚺LUF, niedoczynność tarczycy, Hashi, endo i adenomioza, NK, hipoglikemia reaktywna, IO, KIR

2026🙏
    preg.png

"Zes*am się, a nie dam się."
  • BlackAmericano Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja śpię na poduszce typu C, bo taką dostałam od siostry i spi się całkiem ok. Raczej udaje mi się przespać zmieniając jedynie strony lewa-prawa. Czasami bardziej ułożę się w stronę brzucha, czasami jak bolą mnie plecy podpieram się na wybranej stronie poduszką przez co śpię bardziej pod skosem.

05.02.26 r. - B-hcg: 3715, progesteron: 26,6
    07.02.26 r. - B-hcg: 7965,4, progesteron: 22,92

20.02. - CRL: 9,2 mm + ❤️ 🥹
    03.26 r. - Test Panorama: ryzyka niskie - zdrowa dziewczynka 💖
    27.03 - I prenatalne ok ✔️CRL: 51,8 mm; FHR: 162

preg.png
  • Artopa Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja próbowałam się oduczyć spania w zatyczkach, nawet jakoś się udawało aż tu nagle mąż zaczął chrapać 😁. Śmieje się, że dowiedział się o ciąży to musi chrapać jak stary ojciec

• Sawka8 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kleopatr4 wrote:
    Niestety nie, też czekam na wieści i mam niepokojące przeczucia. Niech się okażą błędne.

U mnie to jakaś kuriozalna sytuacja, bo wszystko wychodziło dobrze, pierwszy był wynik NIFTY, usg Pappy wszystko Ok i biochem tu zrobił robotę. W międzyczasie byłam u 4 lekarzy, nikt nic nie widzi złego, próbowałam porozmawiać z profesorem ze szpitala odpowiedzialnym za Pappe ale potraktował mnie tak, ze poświecił mi kilka Sec i najchętniej na do widzenia dałby mi jeszcze kopa w tyłek.
    Badanie zrobiłam by wiedzieć, czy wszystkie badania maja racje czy biochem z uwagi na mój PESEL napędził mi fałszywie stracha… tak naprawdę zrobiłam to, bo ta niewiedza jest strasznie męcząca i stresująca. Najgorsze jest w tym, ze na jakimkolwiek chyba na usg byłoby cokolwiek nie tak prawda?! Nie wiem, pożyjemy, zobaczymy. Ja już tak mam w życiu, ze nie mogę się czymś po prostu cieszyć tylko zawsze musza być jakieś komplikacje 😣 ale jeśli się to zakończy pozytywnie, to liczę ze u mojej Córki los się odwróci i będzie wprost przeciwnie jak u mnie 🙂🙂🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:00

• kleopatr4 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj sawka strasznie mi przykro, że Cię tak potraktował. Ja nie mam wiedzy w kontekście odstępstw od „norm” z usg, ale czytałam tu na forum i poza, ze czasem ukrywają jakoby coś miałoby być nie tak. Nie mam pojęcia w jakim celu i jak można później spać w nocy, ale ponoć tak się czasem dzieje.
    Tylko aż 4 lekarzy? Wątpię, któryś by się wysypał. Czekamy razem z Tobą na wyniki. Czy interesowałaś się może pojęciem douli do wsparcia psychologicznego w okresie okolociazowym? Bardzo dużo stresu Ciebie spotkało, może to pomogłoby złagodzić napięcia w Tobie? Zaopiekuj się sobą🩷 a może my jestesmy w stanie jakoś wesprzeć?

A jeszcze dopytam Was w temacie kariotypów. Ja miałam robione to badanie przed ciążą. Czym różni się takie badanie od tego z amnio? W kontekście, że jeśli wyszły mi prawidłowe i bez odstępstwa to czy można podejrzewać, że z dzieckiem będzie ok, czy kiedy wytworzy swój materiał genetyczny to dopiero może się okazać?
    Nie znam się na tych aspektach genetycznych, jedynie z tego co zasłyszałam od Was.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:27

#1 2024 – poród domowy🪷

💔cb 01/26

#2 2026⏳

preg.png
  • classy Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sawka8 wrote:
    U mnie to jakaś kuriozalna sytuacja, bo wszystko wychodziło dobrze, pierwszy był wynik NIFTY, usg Pappy wszystko Ok i biochem tu zrobił robotę. W międzyczasie byłam u 4 lekarzy, nikt nic nie widzi złego, próbowałam porozmawiać z profesorem ze szpitala odpowiedzialnym za Pappe ale potraktował mnie tak, ze poświecił mi kilka Sec i najchętniej na do widzenia dałby mi jeszcze kopa w tyłek.
    Badanie zrobiłam by wiedzieć, czy wszystkie badania maja racje czy biochem z uwagi na mój PESEL napędził mi fałszywie stracha… tak naprawdę zrobiłam to, bo ta niewiedza jest strasznie męcząca i stresująca. Najgorsze jest w tym, ze na jakimkolwiek chyba na usg byłoby cokolwiek nie tak prawda?! Nie wiem, pożyjemy, zobaczymy. Ja już tak mam w życiu, ze nie mogę się czymś po prostu cieszyć tylko zawsze musza być jakieś komplikacje 😣 ale jeśli się to zakończy pozytywnie, to liczę ze u mojej Córki los się odwróci i będzie wprost przeciwnie jak u mnie 🙂🙂🙂

Ja właśnie zauważyłam, że przez to, że w pewnym wieku „startuje” się już z dość wysokiego ryzyka to później trzeba mieć wszystko na tip top, żeby tego ryzyka nie podnieść. I niestety nawet małe odstępstwa od norm podnoszą mocno już wysokie podstawowe ryzyko. Przed prenatalnymi czytałam różne grupy i widziałam, że różnie wychodzą te ryzyka nawet z bardzo podobnymi wynikami więc mechanizm tych kalkulacji nie jest dla mnie do końca jasny 🫣 A jak wyglądała Twoja biochemia?

Trzymam kciuki by los się odwrócił i reszta ciąży była baaardzo nudna ❤️

Sawka8 lubi tę wiadomość

👩
    ✅hormony, kariotyp, cytokiny, immunofenotyp, komórki NK, homocysteina, trombofilia, białko C, białko S, zespół antyfosfolipidowy, TSH, prolaktyna, wit D, wit B12

👦

I IVF - 04.2025
    13🥚→ 10xMII → 1❄️

II IVF - 06.2025
    19🥚→ 11xMII → 0❄️

III IVF - 10.2025
    27🥚→ 20xMII → 5❄️
    FET 3.1.1 (Utrogestan, Duphaston, Encorton, Accofil) → 10 dpt: β 205; 14 dpt: β 826, prog. 30,83 ng/ml; 22 dpt: β 17318; 28 dpt: β 44192, prog. 32,31 ng/ml, CRL 0,74 + ❤️; 8t+5: CRL 2,12; 9t+6; CRL 2,9, FHR: 176; 10t+5: FeliaTest - zdrowa 🩷

preg.png
  • classy Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kleopatr4 wrote:
    Dziewczyny, to może jeszcze w temacie kariotypów zapytam. Ja miałam robione to badanie przed ciążą. Czym różni się takie badanie od tego z amnio? W kontekście, że jeśli wyszły mi prawidłowe i bez odstępstwa to czy można podejrzewać, że z dzieckiem będzie ok, czy kiedy wytworzy swój materiał genetyczny to dopiero może się okazać?
    Nie znam się na tych aspektach genetycznych, jedynie z tego co zasłyszałam od Was.
    W klasycznej amniopunkcji robią kariotyp dziecka. Moja znajoma miała wysokie ryzyko T21 i robiła amniopunkcję z mikromacierzami, która jest dokładniejsza niż kariotyp i wykrywa jeszcze mikrodelecje i mikroduplikacje. Niestety to jest tak, że prawidłowy kariotyp rodziców nie gwarantuje zdrowego dziecka 😔 często te wady powstają losowo mimo prawidłowych kariotypów rodziców.

Niecierpliwa2, kleopatr4 lubią tę wiadomość

👩

👦

I IVF - 04.2025
    13🥚→ 10xMII → 1❄️

II IVF - 06.2025
    19🥚→ 11xMII → 0❄️

III IVF - 10.2025
    27🥚→ 20xMII → 5❄️

preg.png
  • aganieszkam Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już chyba pisałam, że staram się spać na bokach, ale w nocy przekręcam się na plecy. Na plecach źle mi się śpi i się wybudzam. Także dziś piorę poduchę ciążową i zobaczę, czy będzie lepiej.

02/26 Naturals Beta 1979, 4205
    Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka?🩷
    preg.png

age.png

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
    26dpt USG jest serduszko
    20dpt-2mm zarodek
    Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
    24.08.2024- transfer 4BB

Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
    21dpt USG- 2,5mm szczęścia
    Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
    02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA

Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
    23dpt jest serduszko
    Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
    26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
    21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
    Niedrożne jajowody ❌
  • Sawka8 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem na 100% ale wydaje mi się, ze badanie kariotypu pod katem prawidłowości u płodu powinno mieć sens dopiero po zapłodnieniu, jak te podziały się dokonają w tym nowym organizmie bo wtedy powstaje odrębny kariotyp (?) - jeśli bredzę to przepraszam, tak mi podpowiada logika.

Co do mojej biochemii - mam bardzo niskie ciśnienie i niska masę ciała a zdiagnozowano wysokie ryzyko preeklampsji oraz ryzyko trisomii mniejsze 1:70. I weź tu człowieku nie zwariuj. Zobaczymy co teraz wyjdzie, mam nadzieje, ze to wszystko okaże się zwykłym złym snem😵‍💫

• Ninia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie jak pisze Classy najczęściej wady są losowe np. zespół Downa jest w 99% przypadków losowy czyli jest to dziecko zdrowych rodziców. Zdrowe kariotypy rodziców się są gwarancją zdrowego dziecka. U nas kariotypy są ok a miała miejsce wada losowa i komórka albo się źle podzieliła już po zapłodnieniu albo do początku w puli moich komórek miałam wadliwą komórkę (każda z nas takie ma) i niestety dojrzała ona w "szczęśliwym" cyklu. Tak samo w puli plemników są takie z nieprawidłowym materiałem genetycznym i wtedy też powstaje wada u dziecka. Akurat moja wada nie była związana z wiekiem ale generalną zasadą jest, że czym jesteśmy starsi tym mamy więcej uszkodzonych pod względem DNA komórek jajowych i plemników. Około 60-70% poronień w I trymestrze ciąży to właśnie wady genetyczne losowe zarodka. Natomiast biorąc pod uwagę ile kobiet traci ciąże nawet nie wiedząc, że w niej jest albo jest problem z zapłodnieniem to skala wadliwego materiału DNA jest ogromna.

👱🏻‍♀️ 91
    Kariotypy ✅
    17.10.2025 💔🩷👼 Rita 16tc, triploidia matczyna
    12.2025 start starań o drugą ciążę 🥹
    1.2026⏸️ 2 cs
    03.2026 Panorama ok, czekamy na zdrowego 🩵

preg.png
  • classy Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ninia wrote:
    Dokładnie jak pisze Classy najczęściej wady są losowe np. zespół Downa jest w 99% przypadków losowy czyli jest to dziecko zdrowych rodziców. Zdrowe kariotypy rodziców się są gwarancją zdrowego dziecka. U nas kariotypy są ok a miała miejsce wada losowa i komórka albo się źle podzieliła już po zapłodnieniu albo do początku w puli moich komórek miałam wadliwą komórkę (każda z nas takie ma) i niestety dojrzała ona w "szczęśliwym" cyklu. Tak samo w puli plemników są takie z nieprawidłowym materiałem genetycznym i wtedy też powstaje wada u dziecka. Akurat moja wada nie była związana z wiekiem ale generalną zasadą jest, że czym jesteśmy starsi tym mamy więcej uszkodzonych pod względem DNA komórek jajowych i plemników. Około 60-70% poronień w I trymestrze ciąży to właśnie wady genetyczne losowe zarodka. Natomiast biorąc pod uwagę ile kobiet traci ciąże nawet nie wiedząc, że w niej jest albo jest problem z zapłodnieniem to skala wadliwego materiału DNA jest ogromna.

Dokładnie 😔 strasznie to przykre 😔 ja sama jestem po IVF i czasem przeraża mnie ile wiem, ile różnych historii widziałam, słyszałam a o niektórych nie chciałabym wiedzieć u żyć sobie w błogiej nieświadomości ech

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:53

👩

👦

I IVF - 04.2025
    13🥚→ 10xMII → 1❄️

II IVF - 06.2025
    19🥚→ 11xMII → 0❄️

III IVF - 10.2025
    27🥚→ 20xMII → 5❄️

preg.png
  • babajagapatrzy Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinka, super, że na wizycie wszystko dobrze.

Mro i Sawka, trzymam za Was mocno kciuki! 🫶🏻

Ja mam wizytę o 17:20 i standardowo włączył mi się już stres.

Co do spania: śpię póki co na obu bokach, nie jestem w stanie całej nocy przespać na jednym. Mąż mi kupił poduszkę C i próbuje się z nią zaprzyjaźnić, najgorzej w nocy się z niej wygramolić na siku.

kleopatr4, Sawka8 lubią tę wiadomość

• Niecierpliwa2 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babajagapatrzy, trzymam kciuki za wizytę! Też się zawsze trochę stresuję przed :)

Ninia, ja staram się spać na bokach, ale bolą mnie od tego biodra. Musimy obrócić materac na twardszą stronę albo w ogóle wymienić. Poduszki jeszcze nie kupiłam, ale chyba będę celowała w taki prosty długi wałek, bo pod głową wolę mieć swoją ortopedyczną poduszkę. Zobaczę czy się sprawdzi. Ewentualnie zmienię na inny kształt, bo widziałam, że jest ich sporo.

preg.png
  • aganieszkam Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa2 wrote:
    Babajagapatrzy, trzymam kciuki za wizytę! Też się zawsze trochę stresuję przed :)

Ninia, ja staram się spać na bokach, ale bolą mnie od tego biodra. Musimy obrócić materac na twardszą stronę albo w ogóle wymienić. Poduszki jeszcze nie kupiłam, ale chyba będę celowała w taki prosty długi wałek, bo pod głową wolę mieć swoją ortopedyczną poduszkę. Zobaczę czy się sprawdzi. Ewentualnie zmienię na inny kształt, bo widziałam, że jest ich sporo.
    Tylko przy takim wałku nie masz podparcia pod plecy, co jest zbawienne w ciąży, jak brzuszek już duży.

02/26 Naturals Beta 1979, 4205
    Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka?🩷
    preg.png

age.png

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
    26dpt USG jest serduszko
    20dpt-2mm zarodek
    Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
    24.08.2024- transfer 4BB

Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
    21dpt USG- 2,5mm szczęścia
    Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
    02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA

Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
    23dpt jest serduszko
    Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
    26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
    21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
    Niedrożne jajowody ❌
  • Niecierpliwa2 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aganieszkam wrote:
    Tylko przy takim wałku nie masz podparcia pod plecy, co jest zbawienne w ciąży, jak brzuszek już duży.

Dzięki za info! Myślałam o tym i próbowałam ze zwiniętą kołdrą, tak pochylona do przodu leżeć. Ale to może rzeczywiście sprawdza się tylko z małym brzuchem 🤔 To w takim razie chyba jeszcze takie jakby U widziałam do przodu i tyłu "bez głowy" 😀

aganieszkam lubi tę wiadomość

preg.png
‹‹ 228 229 230 231 232
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - po trymestrach

Odpowiednia dieta w ciąży wpływa nie tylko na przebieg samej ciąży, ale również na zdrowie Twojego dziecka w przyszłości (np. słaby układ odpornościowy dziecka lub problemy z otyłością). Przeczytaj dlaczego dieta w ciąży jest tak istotna, czy kompleks witamin jest w stanie ją zastąpić oraz na co powinnaś zwrócić uwagę w każdym trymestrze ciąży.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ