PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Gratuluję udanych wizyt i trzymam kciuki za nadchodzące. My mamy prenatalne 29.05 i mam nadzieję, że tym razem będzie wszystko ok bez dogrywek 😀
Za to dzisiaj stresu mega się najadlam. Od rana miałam bardzo rzadką, mleczną wydzielinę, a w pewnym momencie zaczęła mi wypływać jak woda, kilka strużek pociekło po nodze. Umówiłam się natychmiast do prowadzącej, bo na szczęście dzisiaj pracowała. Wolałam do niej, bo nie było tego bardzo dużo, a w szpitalu pewnie kazaliby mi czekać godzinami. Na szczęście to nie wody, szyjka zamknięta, serduszko bije ❤️ Pobrała mi wymaz na wszelki wypadek, ale będę spokojniejsza w weekend przynajmniej.
aganieszkam, PaulinKA, Marty.Na lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, a jaki macie poziom hemoglobiny? u mnie 11.8, a miesiąc temu 11.6 czyli w normie ale niskiej. Mój lekarz jeszcze nie zalecił żelazao bo ponoc teraz się nie daje profilaktycznie i dopiero jak spadnie ponizej normy i się trochę nad tym zastanawiam jak inni lekarze postępują.
-
Ninia wrote:Dziewczyny, a jaki macie poziom hemoglobiny? u mnie 11.8, a miesiąc temu 11.6 czyli w normie ale niskiej. Mój lekarz jeszcze nie zalecił żelazao bo ponoc teraz się nie daje profilaktycznie i dopiero jak spadnie ponizej normy i się trochę nad tym zastanawiam jak inni lekarze postępują.
U mnie ostatnio wyszła 11,7, a norma w moim lab od 12 (ja zawsze miałam dość niską, ale raczej poniżej normy mi nie spadała). Dodatkowo dwukrotnie poleciała mi ferrytyna. Lekarz mówi, że nie ma tragedii ale mogę brać te suplementy z żelazem, więc na nie się teraz zdecydowałam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja, 14:32
👩+👦+🐶 | starania od 05.2023
👩
AMH: 1,5
✅hormony, kariotyp, cytokiny, immunofenotyp, komórki NK, homocysteina, trombofilia, białko C, białko S, zespół antyfosfolipidowy, TSH, prolaktyna, wit D, wit B12
❌ANA 1:160, KIR AA, MTHFR-homo, PAI-1 homo
👦
azoospermia → udana mTESE
✅hormony, AZF, kariotyp, CFTR, wit D, B12, inhibina B
I IVF - 04.2025
13🥚→ 10xMII → 1❄️
ET 4.1.1 (Cyclogest, Duphaston)❌
II IVF - 06.2025
19🥚→ 11xMII → 0❄️
III IVF - 10.2025
27🥚→ 20xMII → 5❄️
FET 3.1.1 (Utrogestan, Duphaston, Encorton, Accofil) → 10 dpt: β 205; 14 dpt: β 826, prog. 30,83 ng/ml; 28 dpt: β 44192, prog. 32,31 ng/ml, CRL 0,74 + ❤️; 8t+5: CRL 2,12; 9t+6; CRL 2,9, FHR: 176; 10t+5: FeliaTest - zdrowa 🩷; 12+6: I prenatalne: 7,4 cm❤️; 19+6: II prenatalne: 320 g ❤️

-
Ja mam hemoglobinę 12,5, ale jeszcze niedawno było 13,2. Moja lekarka nie zaleciła mi jeszcze stosowania żelaza. Sama wdrożyłam picie zakwasu z buraka i robię sobie buraczane smoothie, staram się dwa-trzy razy w tygodniu. Na szczęście z botwiny jest zjadliwe.
Najgorsze jest to, że w ogóle nie mam ochoty na mięso, najchętniej jadłabym same węgle: placki, owsianki, jaglanki. Jajka dalej mi nie wchodzą, więc średnio ta moja dieta wygląda 🫢 -
Ninia wrote:Dziewczyny, a jaki macie poziom hemoglobiny? u mnie 11.8, a miesiąc temu 11.6 czyli w normie ale niskiej. Mój lekarz jeszcze nie zalecił żelazao bo ponoc teraz się nie daje profilaktycznie i dopiero jak spadnie ponizej normy i się trochę nad tym zastanawiam jak inni lekarze postępują.
U mnie 13,5, na początku ciąży 14,6, ale ferrytyna z miesiąca na miesiąc spadła jakoś z 40 do 25 i dostałam żelazo. -
to ja mam z synevo normę hemoglobiny od 10.8. No nic, zbadam za miesiąc ferrytyne to zobaczę 4 tygodnie temu miałam 50 i był spadek z 65 na początku ciązy.
Niecierpliwa ja mam cały czas takie mleczne upławy, majtki non stop mokre. Tez już kilka razy prawie zawału dostałam bo poczułam mega mokro ale na szczęscie za kazdym razem była to konsystencja rzadkiego kisielu i kolor lekko mleczny. Biorę w tym momencie Dicoflor i Provag i zastanawiam się czy to nie probiotyki tak wzmagają wydzielinę.
Niecierpliwa2, PaulinKA lubią tę wiadomość
-
Ninia wrote:to ja mam z synevo normę hemoglobiny od 10.8. No nic, zbadam za miesiąc ferrytyne to zobaczę 4 tygodnie temu miałam 50 i był spadek z 65 na początku ciązy.
Niecierpliwa ja mam cały czas takie mleczne upławy, majtki non stop mokre. Tez już kilka razy prawie zawału dostałam bo poczułam mega mokro ale na szczęscie za kazdym razem była to konsystencja rzadkiego kisielu i kolor lekko mleczny. Biorę w tym momencie Dicoflor i Provag i zastanawiam się czy to nie probiotyki tak wzmagają wydzielinę.
Też mi to przeszło przez myśl, bo biorę Provag, ale szczerze nie podejrzewałam, że z doustnego może być aż taki efekt... Może odstawię na jakiś czas i poobserwuję. U mnie niestety dosłownie płynąca była ta wydzielina, taka kleista wcześniej mnie nie stresowała aż tak. No i wczoraj miałam wycinane to znamię w okolicy krocza, więc zastanawiam się czy to nie reakcja organizmu na podrażnienie. Może wszystkie czynniki się złożyły, ale dzięki za info, że też coś takiego obserwujesz, może faktycznie probiotyki dają większy rezultat niż zakładałam
-
Ja mam aktualne 11,7 i na razie nie wdrażamy. Podobno norma dla ciężarnych jest do 10,5. Moja lekarka powiedziała, że wdrożymy jak spadnie później 11.
Babajaga trzymaj się! Wiem, że to niełatwy czas…
Gratuluję też udanych wizyt, mam nadzieję że tak samo będzie u mnie za tydzień… 🥹. Stresują mnie te prenatalne, ile trwa to badanie?
Ninia, babajagapatrzy lubią tę wiadomość
-
Jak jest poniżej 11 to mówi się o anemii. Patrzy się też na inne parametry krwi ) płytki krwi, hematokryt).Ninia wrote:Dziewczyny, a jaki macie poziom hemoglobiny? u mnie 11.8, a miesiąc temu 11.6 czyli w normie ale niskiej. Mój lekarz jeszcze nie zalecił żelazao bo ponoc teraz się nie daje profilaktycznie i dopiero jak spadnie ponizej normy i się trochę nad tym zastanawiam jak inni lekarze postępują.
U mnie też koło 11,5 było ostatnio i póki nie będzie spadać i pozostałe parametry będą ok, to nie mam brać żelaza. Mam trochę w witaminach ciążowych. Ferrytyne też miałam ostatnio ok, ciekawe jak teraz.02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka 🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
Ja miałam takie mleczne upławy i lekarz powiedział mi, że to grzybica. Dał mnie jakieś tabletki na 12 dni, które wypływają bardzo i barwią wszystko na żółto, a mojemu mężowi dał jedną jakąś tabletkę31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
Omega3, Witamina D, Magnez, Ten Fertil ON, Witaminy ADEK, Ubiquinol 200, Witamina B12
🔬
Rozszerzone badanie nasienia + fragmentacja DNA plemników + test HBA ⏳
♀️
Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka, subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50), PCOS (w trakcie diagnozy)
💊
Witamina D, Omega 3, Magnez, Witamina B6 i B12, Aktywny kwas foliowy Neofolic, NAC 600, Ubiquinol 200, Prena Caps Ovi, Zioła Ojca Grzegorza
🔬
Trombofilia wrodzona (m. cz. V Leiden, m. MTHFR, m. PAI-1), KIR ⏳
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30
02.04.25 - zabieg abrazji, 8tc 💔

-
To u mnie na pewno nie grzybica bo lekarz widział plus ja jestem z tych, co miały w zyciu pierdylion infekcji i od razu wiem kiedy mam.
Niecierpliwa2, Marty.Na lubią tę wiadomość
-
U mnie też lekarka mówi, że raczej nie, ale zrobiła ten wymaz na wszelki wypadek. Ja miałam w przeszłości problemy z pieczeniem nieznanego pochodzenia, wymazy na wszystko negatywne. Możliwe, że to mięśnie dna miednicy dawały uczucie mrowienia... Teraz akurat nie czuję żadnych dolegliwości poza tą wydzieliną, więc poczekam na wynik, bo nie chcę leków w ciemno, jeżeli nic podejrzanego nie wyjdzie.
-
Ja mam hemoglobinę 13,6. Na początku ciąży miałam 15, w marcu 14,2. Ale na razie lekarz nic nie mówił, więc podejrzewam że serio dopiero jak spadnie poniżej normy, to będą interweniować.
Trochę dwa dni temu się zestresowałam że mi twardnieje brzuch, a że miałam możliwość przełożyć wizytę na trochę wcześniejszą, to byłam wczoraj. Wszystko jest super, dziecko ma ponad 15 cm, łożysko wygląda dobrze, a szyjka jest długa. Płci nadal nie znamy
8.06 mam połówkowe, to może coś nam powiedzą
Niecierpliwa2, aganieszkam, kleopatr4, Paulina1106 lubią tę wiadomość
02.25 cb💔
10.25 cb💔
✅kariotypy, regularna owulacja, poziomy witamin i minerałów, homocysteina, kortyzol, nadnercza, hormony, ferrytyna, krzywa cukrowa, wykluczona celiakia, wykluczona trombofilia, AMH 3,47 💕
🚩insulina, ANA1 1:640 (bez choroby autoimmunologicznej), kir AA, MTHFR, cd138 5/10
⏸️12.02.26
18.02.26 - 2,8 mm Sezamka
03.03.26 - 0,67 cm i ❤️
26.03.26 - 2,77 cm bobaska
[/url]
Jestem dobrej myśli 🙏💖 -
Nina, właśnie zauważyłam, że dodałaś przy mnie 🩵, wzruszyłam się widząc to 🥹. Dziękuję!
Ostatnio mnie nie bylo, nie jestem jeszcze na bieżąco, ale mam nadzieję, że wszystkie pięknie rośniecie. U mnie +4 kg i brzusio coraz bardziej widoczny. Wczoraj zapisałam się do przychodzi i wybrałam położną polecana w mojej okolicy, czekam tylko na potwierdzenie zapisu i będę się umawiać na spotkania po prenatalnych. Mam nadzieję, że się uda ☺️. Na razie żyje na zasadzie “po prenatalnych zrobię to i to…” 🙈.
Niecierpliwa2, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
Babajagapatrzy bardzo mi przykro i mocno przytulam 🫂
Ja sobie trochę pluję w brodę, że nie powiedziałam Babci o ciąży przed jej śmiercią, ale zupełnie się tego nie spodziewałam.
Ogólnie stwierdzam, że jestem jakaś przeklęta, bo jak byłam w pierwszej ciąży to byłam na czterech pogrzebach. Zgadnijcie kto jest w ciąży i w sobotę idzie na czwarty pogrzeb w tym roku.
A co do amniopunkcji: dzwonili dzisiaj, że udało im się wyizolować materiał, ale podejrzewają, że może tam być trochę mojej krwi, więc w poniedziałek jadę na pobranie krwi.
Co do USG połówkowego: powiedziałam mu o amniopunkcji i o wynikach SANCO i lekarz stwierdził, że on nie widzi potwierdzenia wad w anatomii dziecka. I powiedział, że jest to dla niego na tyle dziwne, że jak już dostanę wyniki amniopunkcji mam mu je wysłać, bo jest to dziwne. A serce sprawdzał z 15 minut. Maluszek 359 g
Niecierpliwa2, Karos31, aganieszkam, Blossomka, Marty.Na, babajagapatrzy, kleopatr4, FloristKa, Paulina1106 lubią tę wiadomość
-
Mro_22 wrote:Babajagapatrzy bardzo mi przykro i mocno przytulam 🫂
Ja sobie trochę pluję w brodę, że nie powiedziałam Babci o ciąży przed jej śmiercią, ale zupełnie się tego nie spodziewałam.
Ogólnie stwierdzam, że jestem jakaś przeklęta, bo jak byłam w pierwszej ciąży to byłam na czterech pogrzebach. Zgadnijcie kto jest w ciąży i w sobotę idzie na czwarty pogrzeb w tym roku.
A co do amniopunkcji: dzwonili dzisiaj, że udało im się wyizolować materiał, ale podejrzewają, że może tam być trochę mojej krwi, więc w poniedziałek jadę na pobranie krwi.
Co do USG połówkowego: powiedziałam mu o amniopunkcji i o wynikach SANCO i lekarz stwierdził, że on nie widzi potwierdzenia wad w anatomii dziecka. I powiedział, że jest to dla niego na tyle dziwne, że jak już dostanę wyniki amniopunkcji mam mu je wysłać, bo jest to dziwne. A serce sprawdzał z 15 minut. Maluszek 359 g
Polajkowałam z powodu prenatalnych, bo myślę, że jak lekarz nic nie widzi, to dobry prognostyk. Mam nadzieję, że coś innego zaburzyło wcześniejsze wyniki, a amnio Was uspokoi ❤️
Z tymi pogrzebami to nie ma co tak myśleć, niestety takie mamy czasy, że prawie dwa razy więcej ludzi umiera niż się rodzi. Zwracaj też uwagę na pozytywne rzeczy, które dzieją się w tym samym czasie 😊 bo niestety czasem ma się tendencję do zauważania tylko tych negatywnych zależności.
kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
Niecierpliwa2 wrote:Polajkowałam z powodu prenatalnych, bo myślę, że jak lekarz nic nie widzi, to dobry prognostyk. Mam nadzieję, że coś innego zaburzyło wcześniejsze wyniki, a amnio Was uspokoi ❤️
Z tymi pogrzebami to nie ma co tak myśleć, niestety takie mamy czasy, że prawie dwa razy więcej ludzi umiera niż się rodzi. Zwracaj też uwagę na pozytywne rzeczy, które dzieją się w tym samym czasie 😊 bo niestety czasem ma się tendencję do zauważania tylko tych negatywnych zależności.
Tylko, że pomiędzy ciążami nie byłam na żadnym pogrzebie i później człowiekowi głupie myśli przez chodzą do głowy 😉
Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość
-
Mro_22 wrote:Tylko, że pomiędzy ciążami nie byłam na żadnym pogrzebie i później człowiekowi głupie myśli przez chodzą do głowy 😉
Wiadomo, zdarzają się nie takie sytuacje, sama się na różnych głupich myślach łapię 😀 ale lepiej je odsuwać jak najdalej 😊
Z anegdotek - za każdym razem jak miałam mieć dużą prezentację w pracy, którą się stresowałam, mój szef miał jakiś pogrzeb w rodzinie i przesuwał termin. Za trzecim albo czwartym razem postanowiłam się już nie stresować dla dobra jego rodziny 😅
Mro_22, kleopatr4 lubią tę wiadomość