PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja niestety wczoraj dołączyłam do szpitalnego grona.
Podczas wizyty okazało się, że szyjka jeszcze się skróciła i Pani doktor dała mi skierowanie do szpitala.
Przyjęli mnie na obserwacje. Wspólnym pomiarem u Pani doktor i tutaj było takie 21,5 mm.
Dziś miałam już robione USG i wyszło 17 mm. Nie wiem jak oni to mierzą. Szew zakładają dopiero od 15 mm i mam czekać do poniedziałku tutaj.
Jestem tak zżyta z mężem i domem, że non stop chce mi się płakać xd i nie dlatego, że się martwię, bo wiem, że jestem w szpitalu i wszystko jest pod kontrolą, a dlatego, że tęsknię 😅 masakra
Połówkowe z soboty zmieniłam na 01.06. Martit, będę u Twojego lekarza w Gabinetach
Powiedzieli mi w szpitalu, że tu bez problemu zrobią, ale jak widać u Floristki, nigdy nie wiadomo 😅 -
Floristka, BlackAmericano - trzymam kciuki 🤞🍀trzymajcie się!
A powiedzcie, miałyście jakieś objawy skracającej się szyjki? To jest moja nowa obawa, bo ponoć może nie być żadnych objawów 🫣👩+👦+🐶 | starania od 05.2023
👩
AMH: 1,5
✅hormony, kariotyp, cytokiny, immunofenotyp, komórki NK, homocysteina, trombofilia, białko C, białko S, zespół antyfosfolipidowy, TSH, prolaktyna, wit D, wit B12
❌ANA 1:160, KIR AA, MTHFR-homo, PAI-1 homo
👦
azoospermia → udana biopsja mTESE
✅hormony, AZF, kariotyp, CFTR, wit D, B12, inhibina B
I IVF - 04.2025
13🥚→ 10xMII → 1❄️
ET 4.1.1 (Cyclogest, Duphaston)❌
II IVF - 06.2025
19🥚→ 11xMII → 0❄️
III IVF - 10.2025
27🥚→ 20xMII → 5❄️
FET 3.1.1 (Utrogestan, Duphaston, Encorton, Accofil) → 10 dpt: β 205; 14 dpt: β 826, prog. 30,83 ng/ml; 22 dpt: β 17318; 28 dpt: β 44192, prog. 32,31 ng/ml, CRL 0,74 + ❤️; 8t+5: CRL 2,12; 9t+6; CRL 2,9, FHR: 176; 10t+5: FeliaTest - zdrowa 🩷

-
Z tego co mówiła mi fizjo w poniedziałek to często skracanie szyjki jest bezobjawowe ale potrafi też dać o sobie znać np. poprzez uczucia ciała obcego w pochwie albo twardnienie brzucha. Jako że mi czasami na dole bardzo brzuch twardnieje też lekarz pierwsze co na prenatalnych powiedział, że sprawidzmy czy szyjka sie nie skraca ale było ok. innych objawów nie znam
-
Trzymajcie się, Dziewczyny ❤️
Masakra z tymi szpitalami, że takie zamieszanie i brak konkretów. Przecież wiadomo, że człowiek się samym pobytem w szpitalu stresuje, a tu jeszcze takie sytuacje generują stres
BlackAmericano, przypomnij, robili Ci jakieś wymazy od razu jak lekarz zauważył skracanie? -
Ja mialam takie uczucie ściągnięcia troche, ale ogolnie yo nie ze jakos mocno. Poleciała mi szyjka bardzo. Raczej bezobjawowo
Pessar juz mam. Jezu jakie to wielkie 😅😅
Oby już obyło się bez komplikacji
Black trzymam kciuki. Pewnie zrobią Ci wymazy..posiew biocenoze. Niech sprawdzają ta szyjke bo to potrafi szybko poleciec.i koniecznie usg dopochwowo nie palcami.. u mnie palcami bylo ok dopiero na usg wyszlo co wyszll
BlackAmericano, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
Też mam taką obawę, na pewno nie pomagają wizyty raz w miesiącu. Szyjkę miałam 36mm 4.05 a teraz? Nie mam pojęcia, w dodatku niedługo lecę na wakacje, dopiero 8.06 dowiem się jak tam sytuacja. Mogę mieć tylko nadzieję, że nic złego się nie dzieje.classy wrote:Floristka, BlackAmericano - trzymam kciuki 🤞🍀trzymajcie się!
A powiedzcie, miałyście jakieś objawy skracającej się szyjki? To jest moja nowa obawa, bo ponoć może nie być żadnych objawów 🫣
Dziewczyny, stale kibicuję za dobry rozwój wydarzeń👧26 🧑27 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie
❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
01.26 IVF Menopur 150
18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
02.26 FET cykl sztuczny | EmbryoGlue
7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000 ▫️ 23dpt bijące 💕
🧸 Rośnij maluchu 🩵

-
Ja przyznam szczerze to nie wiem, czy miałam objawy skracającej się szyjki. Na pewno po tym spacerze w Parku Narodowym w poniedziałek i wtorek źle się czułam. Ciągnęło mnie tak inaczej niż zwykle w brzuchu i mimo, że w środę minęło to nadal mam tu takie dziwne odczucia. Nie wiem jednak czy to ma związek z szyjką, czy po prostu razem z wiekiem ciąży to całe ciągnięcie i rozciąganie więzadeł zmienia się trochę.
Wydaje mi się, że brzuch bardziej mi się napinał a raz miałam takie naprawdę twardnienie brzucha.
Na wizycie w czwartek wspomniałam o tym i lekarka stwierdziła, że sprawdzi mi szyjkę. Na fotelu była ok, ale na usg skrócona. No i wczoraj ponownie się zgłosiłam i znów się skróciła.
Posiew z szyjki miałam zrobiony na wizycie prywatnej.
Tutaj na razie pobrali mi krew wczoraj i dzisiaj. Oddałam też mocz na badanie ogólne i posiew.
Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość
-
BlackAmericano wrote:Ja niestety wczoraj dołączyłam do szpitalnego grona.
Podczas wizyty okazało się, że szyjka jeszcze się skróciła i Pani doktor dała mi skierowanie do szpitala.
Przyjęli mnie na obserwacje. Wspólnym pomiarem u Pani doktor i tutaj było takie 21,5 mm.
Dziś miałam już robione USG i wyszło 17 mm. Nie wiem jak oni to mierzą. Szew zakładają dopiero od 15 mm i mam czekać do poniedziałku tutaj.
Jestem tak zżyta z mężem i domem, że non stop chce mi się płakać xd i nie dlatego, że się martwię, bo wiem, że jestem w szpitalu i wszystko jest pod kontrolą, a dlatego, że tęsknię 😅 masakra
Połówkowe z soboty zmieniłam na 01.06. Martit, będę u Twojego lekarza w Gabinetach
Powiedzieli mi w szpitalu, że tu bez problemu zrobią, ale jak widać u Floristki, nigdy nie wiadomo 😅
Brałaś jakieś leki po tym pierwszym skróceniu?
-
White1 wrote:Też mam taką obawę, na pewno nie pomagają wizyty raz w miesiącu. Szyjkę miałam 36mm 4.05 a teraz? Nie mam pojęcia, w dodatku niedługo lecę na wakacje, dopiero 8.06 dowiem się jak tam sytuacja. Mogę mieć tylko nadzieję, że nic złego się nie dzieje.
Dziewczyny, stale kibicuję za dobry rozwój wydarzeń
Dokładnie 🫣 ja teraz byłam na prenatalnych a kolejna wizyta dopiero 22.06. A za tydzień ruszamy na dłuższy urlop, więc też jakiś lekki niepokój jest. Ja od początku miałam 4-4.5cm a ostatnio na II prenatalnych mi zmierzył i była 5cm. Więc wygląda to dobrze, ale coś tam z tyłu głowy zostaje. Musimy trzymać kciuki i mieć nadzieję, że będzie dobrze ☺️👩+👦+🐶 | starania od 05.2023
👩
AMH: 1,5
✅hormony, kariotyp, cytokiny, immunofenotyp, komórki NK, homocysteina, trombofilia, białko C, białko S, zespół antyfosfolipidowy, TSH, prolaktyna, wit D, wit B12
❌ANA 1:160, KIR AA, MTHFR-homo, PAI-1 homo
👦
azoospermia → udana biopsja mTESE
✅hormony, AZF, kariotyp, CFTR, wit D, B12, inhibina B
I IVF - 04.2025
13🥚→ 10xMII → 1❄️
ET 4.1.1 (Cyclogest, Duphaston)❌
II IVF - 06.2025
19🥚→ 11xMII → 0❄️
III IVF - 10.2025
27🥚→ 20xMII → 5❄️
FET 3.1.1 (Utrogestan, Duphaston, Encorton, Accofil) → 10 dpt: β 205; 14 dpt: β 826, prog. 30,83 ng/ml; 22 dpt: β 17318; 28 dpt: β 44192, prog. 32,31 ng/ml, CRL 0,74 + ❤️; 8t+5: CRL 2,12; 9t+6; CRL 2,9, FHR: 176; 10t+5: FeliaTest - zdrowa 🩷

-
Dostałam luteinę 2x100 mg dopochwowo.Marisa93 wrote:Brałaś jakieś leki po tym pierwszym skróceniu?
Dziś w szpitalu powiedzieli, że to za mało i mam dostać tę 200 mg
FloristKa lubi tę wiadomość
-
Szczerze mówiąc nie wiedziałam, że problemy z szyjką są tak częste, dopóki nie przeczytałam tu kolejnych historii. Moja od początku nie była imponująca, ale tak przeważnie 3,6-4,2 cm wychodzi i raczej nie maleje co wizytę. Też się trochę obawiam przy tych comiesięcznych wizytach i kiedy ćwiczę, ale lekarka nie widzi powodów do częstszych wizyt. Po prostu zakładam, że z niepokojącymi objawami polecę od razu, jak wczoraj z tymi upławami. Dzisiaj już oczywiście suchutko 😅 No i przy najmniejszych podejrzeniach infekcji robimy wymazy na wszelki wypadek. Na te wymazy wydałam więcej niż na wyprawkę na razie 🤣
-
@blackamericano, wspolczuje kochana, oby ci szybko zrobili co mają zrobic i puścili do mężusia i domku 😚 i co, teraz reżim co do aktywności czy jak to bedzie? Ty bylas na l4 czy jeszcze pracujesz?
Nie wyrzucaj sobie ze sie ruszałaś czy cos I dlatego szyjka sie zmniejszyla- z założenia kazda z nas liczy na zdrową i fizjologiczna ciaze i nie ma w tym nic zlego ze żyjemy, chodzimy, ćwiczymy. A brak aktywności przy zdrowej ciazy to wrecz czynnik ryzyka wiec robilas wszyatko co najlepsze dla dzidziutka! Wysylam tulaski i paczke chusteczek- łez odganiaczkę🌼
@niecierpliwa, tez troche schizuje ze jak cwicze to moze sie szyjka zmniejszyć dlatego latam jak powalona na te wizyty do medi 😅 no ale probuje sobie tłumaczyć ze robię to by ułatwić sobie porod, a dzidzi dostarczyć tlen itd... ❤️
@nina mnie tez twardnienia niepokoją i zapalają czerwone światełko... no ale to niby fizjologia i ćwiczenia macicy. Szczególnie jak sie jest w 1 ciazy to mega ciezko rozróżnić co jeszcze jest normą a co stanem do obserwacji....
Ja z kolei bylam u fizjo, Bardzo fajna wizyta, porozluzniala mnie w środku, no bylo troche bolesne ale duzo mniej niz przed ciaza, o oddechu pogadałyśmy, przykleiła tejpa na brzuch by go nieco odciążyć od tych moich ciągnięcie - przy okazji zakryla wszystkie siniaki (nie wiem gdzie teraz bede heparyne wbijać hahah) I dostalam gwizdek porodowy 😄 kolejna wizyta za 6 tyg, i wlasnie, Pani bardzo chwaliła ze jestem aktywna, kazala kontynuować w miare możliwości i w ogole 🌺Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:24
aganieszkam, Niecierpliwa2 lubią tę wiadomość
-
Współczuję 😥BlackAmericano wrote:Ja niestety wczoraj dołączyłam do szpitalnego grona.
Powiedzieli mi w szpitalu, że tu bez problemu zrobią, ale jak widać u Floristki, nigdy nie wiadomo 😅02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka?🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
Floristka, BlackAmericano, trzymam mocno za Was kciuki. Mam nadzieję, że szybko wyjdziecie ze szpitala i że będzie już tylko dobrze!
Ja w sumie ostatnio na wizycie pierwszy raz dostałam informację jak długa jest moja szyjka i wyszło coś ok. 3 cm. Mam nie odstawiać progesteronu, żeby właśnie się nie skróciła, więc pewnie prawie do porodu będę zabezpieczona tym lekiem.
Dziewczyny, jakby któraś z Was chciała kupić kombinezon merino z Engel, to daję znać, że jest na niego promocja na Amko
https://amko.com.pl/pl/products/dzieci/ubranka/bluzy-swetry-i-kurtki/engel-natur-kombinezon-z-kapturem-z-welny-merino-sand-melange-98832?selected_size=703&gad_source=1&gad_campaignid=22339008908&gbraid=0AAAAACLW3E_o8kyXqKfyqRyAD13LYvqvZ&gclid=Cj0KCQjw_b_QBhCSARIsAP6hR4dDqmwcZyC4q1pzQcmlJhYznPMh2MUN4TEAHF4uBiQRfvcgftZ66O4aAqA6EALw_wcB
Niecierpliwa2, FloristKa, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
BlackAmericano wrote:Dostałam luteinę 2x100 mg dopochwowo.
Dziś w szpitalu powiedzieli, że to za mało i mam dostać tę 200 mg
Ja mam cyclogest on ma chyba 400 🤣😅 ja to się czuje juz powoli nie jak kobieta... serio -
Ja kupiłam czekoladowego engela dokładnie z tej promocji w Amko
pisałam Wam już, że duży mi się wydaje, mimo, że wzięłam 50/56, zobaczymy jak duża będzie nasza dziewczynka, jeśli po mnie to może się okazać za mały 🫢 ważyłam prawie 5kg, ale byłam przenoszona, mam nadzieję, że po tatku będzie jednak bliżej 2,8kg 😁