PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Niecierpliwa2 wrote:Jeżeli chodzi o foteliki to chyba najsłabiej zresesrchowany temat naszej wyprawki, bo uznaliśmy, że i tak może nie pasować nam do auta konkretny model. Chcemy coś z bazą, znajomi mówili, żeby pytać czy następny fotelik będzie pasował na tę samą bazę. Widziałam też, że niektóre można rozkładać tak na leżąco/połleżąco, wydaje mi się to spoko opcją (wiem, że na krótko i tak). Jeszcze na coś radzicie zwrócić uwagę? 😊
Oczywiście najważniejsze dopasowanie do samochodu, żeby dziecko było pod odpowiednim kątem. Fajnie, żeby sprzedawca Wam pokazał jak się prawidłowo wpina i wypina bazę, czy fotelik.
Dla mnie mega ważna jest waga fotelika, jak dojdzie do tego dziecko, to jest co nosić. A jednak jak maluszek zaśnie w łupinie to łatwiej go przenieść z całym fotelikiem. Ja bardzo często wpinałam fotelik do stelaża od wózka, więc fajnie żeby była taka możliwość, ale teraz to jest standard i wielkość wózków ma możliwość dokupienia adapterów. Funkcja rozkładania na płasko fajna, właśnie jak dziecko w nim zaśnie i myk zabierasz na zakupy, bez przekładania do gondoli i ryzyka pobudki 😅
Dobrze, żeby fotelik miał łatwo ściąganą tapicerkę do prania, i fajna jest też opcja daszka przeciwsłonecznego. I chyba tyle 🤔 a i warto dokupić lusterko na zagłówek do auta, żeby widzieć maluszka i matę pod fotelik/bazę.
A to czy do bazy wpina się kolejny fotelik to nie jest dla mnie kluczowe. Jest dużo fotelików w kolejnej grupie wagowej ze zintegrowaną bazą, w tym obrotową i to nie jest must have w łupinie. Ale na pewno baza obrotowa jest mega ułatwieniem, więc to też fajna funkcja, tylko często droższa 😁
Jak będzie fajny sprzedawca to na pewno dobrze doradzi. Ja uwielbiam sklep Osiem gwiazdek, tam mi zawsze super doradzili i nie naciągali, a czasem można było wytargować rabat 😁
Niecierpliwa2, Blossomka, Megmery lubią tę wiadomość
02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka 🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
Jaki wózek zakupiliście? Ja polecam fotelik Cybex Cloud G3. Ma wszystko to o czym wspomniała AgnieszkamNiecierpliwa2 wrote:Dzięki jak zawsze, Agnieszka ❤️ Wózek już dotarł, więc wybieramy się po fotelik 😁
Blossomka, aganieszkam, Niecierpliwa2 lubią tę wiadomość
31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
Omega3, Witamina D, Magnez, Ten Fertil ON, Witaminy ADEK, Ubiquinol 200, Witamina B12
🔬
Rozszerzone badanie nasienia + fragmentacja DNA plemników + test HBA ⏳
♀️
Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka, subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50), PCOS (w trakcie diagnozy)
💊
Witamina D, Omega 3, Magnez, Witamina B6 i B12, Aktywny kwas foliowy Neofolic, NAC 600, Ubiquinol 200, Prena Caps Ovi, Zioła Ojca Grzegorza
🔬
Trombofilia wrodzona (m. cz. V Leiden, m. MTHFR, m. PAI-1), KIR ⏳
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30
02.04.25 - zabieg abrazji, 8tc 💔

-
Co do fotelików to my mamy już maxi cosi pebble plus z bazą zwykła. Trochę się szarpałam sama ze sobą czy kupić kolejną bazę do tego fotelika by była możliwość jeżdżenia drugim samochodem ale zadecydowałam, że nie kupuję. Zobaczymy, kto będzie częściej jeździł ten dostanie bazę a drugi samochód na pasy bo jak Młody skończy 6 msc i tak chce kupić inny fotelik. Wybrałam BeSafe Beyond z bazą 360 do jazdy tyłem bo z tego co czytam wygral najbardziej aktualne testy i wystarcza aż do 125 cm. Be Safe zamontujemy w częściej używanym aucie, a w tym mniej, kupimy następne Maxi Cosi do jazdy tyłem by weszło w bazę, którą mamy.
My się nie przywiązujemy do kompatybilności z autem bo mąż co roku z firmy ma nowy samochód więc trudno powiedzieć czym będziemy jeździć za kilka msc. Natomiast, że są to samochody klasy premium i mają odchylane tylnie fotele więc zakładany, że będzie pasowało.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 16:19
aganieszkam lubi tę wiadomość
-
My mamy samochód niepremium, czyli Skodę, i też mamy odchylane fotele 😁
My już jakiś czas temu kupiliśmy zestaw dwóch fotelików z obrotową bazą. Łupina się rozkłada do prawie 160°, ma daszek, z tych rzeczy, co wymieniała Agnieszka nie wiem tylko czy się go da uprać. Ale mamy Karchery różne, bo tata ma warsztat samochodowy, najwyżej będziemy prać jak kanapy.
Mamy ten zestaw: https://www.supermaluch.com/produkt/joie-zestaw-modularny-do-4-lat-foteliki-samochodowe-i-level-pro-i-harbour-e-z-baza-i-base-encore-evergreen/
Kupiłam już matę pod fotelik, dzięki za polecenie, Aga! Nie mam tylko adapterów jeszcze, znów moja wewnętrzna sknera ma problem z wydaniem 2 stówek na dwa plastiki 🫠
Zamówiłam w końcu koszule nowe, wzięłam L-ki Dolce Sonno, są o 10cm większe w biuście niż te z Dr Nap, które mi dziś przyszły.
PaulinKA, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
Wózek mamy Venicci Upline 3 w kolorze Truffle, przy zakupie na początku czerwca mówili, że będzie w lipcu, a od początku sierpnia dostawa się co tydzień przesuwała 😜 Bardzo nas termin nie nagli, ale i tak wolę już to mieć załatwione. Fotelik też dzisiaj kupiliśmy 😊 Maxi Cosi z obrotową i wysuwaną bazą, Cybex akurat do naszego auta gorzej pasował, bo kanapa jest pochylona. Jestem bardzo zadowolona, że pojechaliśmy na dobór, bo pan nam wszystko pokazał, dużo opowiedział.
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 17:27
Marty.Na, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
Ja w swoim Oplu nie mam pochylanej tylnej kanapy ale bronię się rękami i nogami by go wymienić bo się mega przyzwyczajam do samochodów. Wózek mam kupiony pod bagażnik w moim małym aucie by się zmieścił.
Do mojego bebetto adaptery kosztują 50 zł ale jeszcze nie kupiłam, tak samo jak uchwytu na kubek. Jakoś para ze mnie zeszła z tym kupowaniem bo już właśnie takie pierdoly zostały. Dzisiaj zamówiłam nakładkę na komodę by taki zwykły gąbkowy przewijak na niej położyć stabilnie.
Kupiłam sobie na Vinted szlafrok ciążowy z doktor Nap za 40 zł i jest mega super. Rozmiar M idealnie mieści mój brzuszek, myślę, że nawet S by dało rade. Porządny materiał, szlafrok taki do kolana. -
My akurat dostaliśmy adaptery i uchyt na kubek gratis, bo była jakaś promocja, więc miło 😃
Koszule i szlafrok z Doctor Nap też zamawiałam i wymieniłam na większe, więc może mają dziwną rozmiarówkę, ale jakościowo wydają mi się najlepsze z tych, które zamawiałam 😊 -
Weszlam tylko na ostatnia strone i widze temat fotelikow, tez dzis pojechalam i kupilam w sklepie bobowozki, pan mi zamontowal super mi sienspodobal inpasuje do auta to maxi cosi pebble pro z baza tez obrotowa i wyjezdzajacy tak na bok kolor truffle sliczny, kupilam tez pare ciuszkow w hm a potem wpadlysmy z kolezanka do ciuchlandu i kupilam 13 sztuk po 1,99 za jedna glownie pajacyki i polspiochy w fajnym stanie wiec mega zadowolona jestem bo zrobilam dzis i drogi i tani udany zakup
Niecierpliwa2, kleopatr4, PaulinKA, aganieszkam, Jenny93 lubią tę wiadomość
👩🏻86’ 👱🏻♂️79’
2011 👦🏻
1cs
11.02 ⏸️ 5dni przed 🐒
13.02 BHCG 102 prog 24,6
17.02 BHCG 595 tsh 0,912
03.03 pierwsza wizyta (6+1)❤️?
26.03 łyżeczkowanie po poronieniu zatrzymanym, serduszko się nie pojawiło
21.06 blada druga kreska w 14dpo
3.07 BHCG 953
05.07 ciąża pozamaciczna, metotreksat
Pol roku przerwy po cp
31.01.2026 słaba druga kreska 1cs
05.02 BHCG 163
07.02 BHCG 394
11.02 BHCG 2158
13.02 usg lokalizacyjne pęcherzyk w macicy👍🏻
27.02 wizyta serduszkowa? 7+2 tak jest ❤️ crl 1,08cm fhr 146

-
Niecierpliwa2 wrote:Wózek mamy Venicci Upline 3 w kolorze Truffle, przy zakupie na początku czerwca mówili, że będzie w lipcu, a od początku sierpnia dostawa się co tydzień przesuwała 😜 Bardzo nas termin nie nagli, ale i tak wolę już to mieć załatwione. Fotelik też dzisiaj kupiliśmy 😊 Maxi Cosi z obrotową i wysuwaną bazą, Cybex akurat do naszego auta gorzej pasował, bo kanapa jest pochylona. Jestem bardzo zadowolona, że pojechaliśmy na dobór, bo pan nam wszystko pokazał, dużo opowiedział.
Prawdopodobnie też będziemy mieć ten wózek, w sklepie był Aloe i bardzo mi się spodobał. Na stronie wyglądał zupelnie inaczej i nie brałam go pod uwagę.
O jakich adapterach piszecie? 🙈
Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość
-
Uf, ja właśnie skończyłam układanie ubranek do organizerow. Ogółem będzie ciekawie, bo rzeczy właśnie typu ubranka będziemy mieć dla małego w innym pokoju. No ja to osobiście ciężko widzę, ale mąż twierdzi, że damy radę. Mhm, myślę, że do dwóch jego wstawań w nich, gdzie będzie lawirował między pokojami. No, ale on jest uparty i czasem musi się przekonać na własnej skórze, by do czegoś dość, więc po prostu się nie odzywa, tylko czekam na rozwój wydarzeń.
O, Venicci tak bardzo mi się podobały i właśnie też ten Upline 3. Jak go tylko zobaczyłam, to się zakochałam, ale jednak promocja na stronie internetowej wygrała i wzięliśmy ten Espiro Code. Zresztą, on też nam przypadł do gustu. Ale ogółem składanie tego wizja, to masakra 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 18:09
Niecierpliwa2, aganieszkam, Ninia lubią tę wiadomość
31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
Omega3, Witamina D, Magnez, Ten Fertil ON, Witaminy ADEK, Ubiquinol 200, Witamina B12
🔬
♀️
Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka, subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50), PCOS (w trakcie diagnozy)
💊
Witamina D, Omega 3, Magnez, Witamina B6 i B12, Aktywny kwas foliowy Neofolic, NAC 600, Ubiquinol 200, Prena Caps Ovi, Zioła Ojca Grzegorza
🔬
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30

-
Blossomka, chodzi o takie adaptery, żeby wpiąć fotelik na wózek zamiast gondoli 😊 na jakieś szybkie zakupy albo wizytę lekarską nie trzeba wtedy dziecka przekładać z samochodu do gondoli. Tylko to tak na krótko, bo zalecane jest, żeby dziecko nie było zbyt długo w łupince. My wzięliśmy ten rozsuwany fotelik, to teoretycznie chwilę dłużej może leżeć, ale i tak nie planuję tego nadużywać. Do Venicci chyba jakoś 100 zł kosztują te adaptery i powinny pasować do większości fotelików. Ale jeżeli jeszcze nie kupiliście wózka to może zapytajcie też czy nie dorzucą gratis. My akurat na jakichś targach czy innych dniach otwartych kupowaliśmy, ale chyba często są skłonni coś dorzucić albo dać rabat.
Blossomka, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
Ja jeszcze wrócę w temacie zusowym… Czy ktoś się interesował już lub am spisaną całą listę jakie kwitki i komu trzeba złożyć? Poprzednio pracodawca załatwiał wszystko za mnie, a teraz ja muszę o to zadbać i poza oczywistymi zaświadczeniami i drukami na macierzyński tak np nie wiem czy dla męża na opiekę z15 czy 15B i oszaleję chyba🥺
Myślę czy nie zatrudnić kogoś do tego, bo moja głowa nie obejmuje żadnej rzeczy administracyjnej na tym etapie. A jest to moja profesja… znaczy się była… czytanie kruczków prawnych i wyciąganie wniosków.
Przeprogramowałam się i zamknęłam te szufladkę🫣Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 18:16
-
Dorka.38 wrote:Weszlam tylko na ostatnia strone i widze temat fotelikow, tez dzis pojechalam i kupilam w sklepie bobowozki, pan mi zamontowal super mi sienspodobal inpasuje do auta to maxi cosi pebble pro z baza tez obrotowa i wyjezdzajacy tak na bok kolor truffle sliczny, kupilam tez pare ciuszkow w hm a potem wpadlysmy z kolezanka do ciuchlandu i kupilam 13 sztuk po 1,99 za jedna glownie pajacyki i polspiochy w fajnym stanie wiec mega zadowolona jestem bo zrobilam dzis i drogi i tani udany zakup
O, to podobnie jak u nas 😊 bo też mamy ten wyjeżdżający Truffle. Niestety taniego dzisiaj nic nie upolowałam 🤭 ale dziewczyna z vinted wysłała mi kupione wczoraj śpiworki ergopouch, to prawie się liczy 😅 Cieszę się, że już takie największe zakupy mamy za sobą. Liczę na spokojny wrzesień 🤞🏻 Już tylko ćwiczenia oddechowe mam zamiar robić i czytać książki. Oby Bobasowi też ten plan pasował bez niespodzianek 😅
Dorka.38 lubi tę wiadomość
-
Marty.Na wrote:Uf, ja właśnie skończyłam układanie ubranek do organizerow. Ogółem będzie ciekawie, bo rzeczy właśnie typu ubranka będziemy mieć dla małego w innym pokoju. No ja to osobiście ciężko widzę, ale mąż twierdzi, że damy radę. Mhm, myślę, że do dwóch jego wstawań w nich, gdzie będzie lawirował między pokojami. No, ale on jest uparty i czasem musi się przekonać na własnej skórze, by do czegoś dość, więc po prostu się nie odzywa, tylko czekam na rozwój wydarzeń.
O, Venicci tak bardzo mi się podobały i właśnie też ten Upline 3. Jak go tylko zobaczyłam, to się zakochałam, ale jednak promocja na stronie internetowej wygrała i wzięliśmy ten Espiro Code. Zresztą, on też nam przypadł do gustu. Ale ogółem składanie tego wizja, to masakra 🤣
Znam to 😅 też już mieliśmy konfrontację kilku wizji rodzicielskich, zobaczymy jak wyjdzie w praktyce. Ale akurat komodę z rzeczami też mamy w dziecięcym pokoju obok sypialni, bo już by się nie zmieściła na pewno. Na okoliczność szybkiej nocnej zmiany mam zamiar taki podręczny organizer z podkładem, chusteczkami i pampersami trzymać w sypialni. Może się to sprawdzi, a jak będzie potrzeba większej zmiany to będziemy musieli jednak do tego pokoiku podejść. -
My robimy dwa stanowiska do przewijania, jedno w pokoju synka, w którym będziemy z nim spać a drugie w salonie. Mąż uważa, że wszystko musimy mieć pod ręką więc na pewno kilka zestaw ubranek będzie koło przewijaków plus te wszystkie akcesoria. W tej sprawie się go słucham bo on to już przeszedł i wyznaję zasadę, że trzeba optymalizować proces, szczególnie w nocy bo i tak będziemy jak zombie.
Natomiast ścięcie było w ogóle o pokój dla Młodego bo on uważał, że niepotrzebnie robię ale jednocześnie na wszystko się zgadzał. Chciał byśmy upchali wszystko w naszej sypialni. Tylko ja się nie zgodziłam bo po pierwsze mamy taki dziwny układ, że jego biurko jest za ścianka w sypialni więc jakby pracował to bym musiała być w salonie bo 90% jego pracy to spotkania online. A wieczorem też byśmy się włóczyli po domu bo jakby pasierbica po szkole chciała coś obejrzeć w TV to byśmy musieli iść do sypialni gdzie w sumie jest tylko łóżko, beznadziejne światło bo to pomieszczenie miało być tylko do spania, a nie do normalnego funkcjonowania. O ile z noworodkiem to jeszcze ok ale już z takim kilkumiesięcznym, co trzeba zabawiać to chciałam by była awaryjna przestrzeń, gdzie ja mogę wygodnie usiać, a dziecko może pełzać na macie. Mąż uważał, że i tak wszystkie aktywności dzienne będą w salonie ale trochę patrzył z perspektywy rodziny 2+1 a jesteśmy rodziną 2+2 i ja trochę nie wyobrażam sobie, że całkowicie przestrzeń dzienna będzie zabrana przez bobasa, szczególnie przy tak dużej różnicy wieku między dziećmi. Pasierbica ma oczywiście swój pokój ale salon powinien być dla wszystkich, a nie tylko dla mnie i dziecka.
Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość
-
No ja też najchętniej wszystko wolałabym mieć pod ręką, ale mój jest uparty i twierdzi, że damy radę. No zobaczymy. Ja wątpię w to, a on chyba nie do końca jeszcze zdaje sobie sprawę z tego, że to wszystko takie proste nie będzieNinia wrote:My robimy dwa stanowiska do przewijania, jedno w pokoju synka, w którym będziemy z nim spać a drugie w salonie. Mąż uważa, że wszystko musimy mieć pod ręką więc na pewno kilka zestaw ubranek będzie koło przewijaków plus te wszystkie akcesoria. W tej sprawie się go słucham bo on to już przeszedł i wyznaję zasadę, że trzeba optymalizować proces, szczególnie w nocy bo i tak będziemy jak zombie.
Natomiast ścięcie było w ogóle o pokój dla Młodego bo on uważał, że niepotrzebnie robię ale jednocześnie na wszystko się zgadzał. Chciał byśmy upchali wszystko w naszej sypialni. Tylko ja się nie zgodziłam bo po pierwsze mamy taki dziwny układ, że jego biurko jest za ścianka w sypialni więc jakby pracował to bym musiała być w salonie bo 90% jego pracy to spotkania online. A wieczorem też byśmy się włóczyli po domu bo jakby pasierbica po szkole chciała coś obejrzeć w TV to byśmy musieli iść do sypialni gdzie w sumie jest tylko łóżko, beznadziejne światło bo to pomieszczenie miało być tylko do spania, a nie do normalnego funkcjonowania. O ile z noworodkiem to jeszcze ok ale już z takim kilkumiesięcznym, co trzeba zabawiać to chciałam by była awaryjna przestrzeń, gdzie ja mogę wygodnie usiać, a dziecko może pełzać na macie. Mąż uważał, że i tak wszystkie aktywności dzienne będą w salonie ale trochę patrzył z perspektywy rodziny 2+1 a jesteśmy rodziną 2+2 i ja trochę nie wyobrażam sobie, że całkowicie przestrzeń dzienna będzie zabrana przez bobasa, szczególnie przy tak dużej różnicy wieku między dziećmi. Pasierbica ma oczywiście swój pokój ale salon powinien być dla wszystkich, a nie tylko dla mnie i dziecka.31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
🔬
♀️
💊
🔬
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30

-
My póki co mamy wszystko w jednym pokoju: nasze łóżko, komodę Mani, jej kącik aktywności, uszak do karmienia i jeszcze ukochany fotel naszej suczki 🫠 nawet się z tym zmieściliśmy. Pokój mała dostanie już w nowym domu, ma już wybrany który, myślę, że tak będziemy mogli puścić wodze fantazji.
My wyprawkę mamy chyba już kompletną. Może zamówię jeszcze ze trzy pajace na 56. No i odsysacz glutów. Nie do końca też wiem co pakować na wyjście na ten początek października. Engel chyba będzie za gruby. Uznaliśmy, że spakujemy dwie wersje, na październik i na piździernik: mamy taki dzianinowy kombinezon, pod spód merino i powinno być ok na cieplejszy czas. Stresują mnie też czapeczki. Nie wiem czy merino już czy jeszcze bawełna. Można oszaleć. Znając męża będziemy mieć w aucie 25° i trzeba będzie się rozbierać w drodze, a mamy 60km do przejechania 🫢
kleopatr4 lubi tę wiadomość
-