X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mika właśnie uważam tak samo. Nie raz gdzieś tam siedząc ze znajomymi, którzy mają dzieci mówimy, że ta ciąża tak mega dużo kosztują. Na co wszyscy odpowiadają, zobaczycie jak już mała się urodzi. Ale chwila chwila... Kazda wizyta jaka była to wizyta prywatna, plus 3 razy usg prenatalne, dodatkowo każde jedne pobranie krwi (czy to morfologia czy jakieś specjalistyczne), każdy mocz do analizy WSZYSTKO robiłam prywatnie. Dodatkowo w naszej rodzinie nie ma żadnych dzieci! Wiec wyprawka robiona była od poctaw, a nie zdecydowaliśmy się na nic używanego, typu wózek czy fotelik. Wiec do jasnej Anieli jakim cudem? Rozumiem, że patrząc długoterminowo córkę będziemy utrzymywać do 18 roku życia, bądź dłużej. Ale jak juz tem mały szkrab przyjdzie na świat to wydatki nie bedą jakieś mega duże. Wiadomo pieluszki, środki czystości ubranka kupowane na bierząco, nie daj Boże jakieś leki... Ale nie wyobrażam sobie by w przeciągu 9 miesięcy czyli trwania ciąży, stracić więcej kasy niż właśnie w ciąży! Może jestem w błędzie...

• candela Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E tam, ja uważam, że nas dziecko tak dużo nie kosztuje.
    Owszem, wyprawka to pewien koszt ale akurat dla starszaka mieliśmy masę ciuszków...z chiuchlandu. Body, skarpetki w ramach bielizny kupowałam nowe i buciki ale sweterki, kurteczki, spodenki mam w przeważającej części używane i to w bardzo dobrym stanie.
    Wózek, fotelik nowe ale już nawet mebelki kupiliśmy używane bo nie chciałam IKEowych tylko z masywnego drewna a takie w sklepie kosztują milion. Także czaiłam się pół ciąży na portalach internetowych na fajną okazję ;)
    Po porodzie. Przez pierwsze pół roku wyżywienie nic nas nie kosztowało bo KP. Jak doszło mm to też nie brałam z najwyższej półki. Obiadki gotowane w domu nie kosztują więcej niż dla nas. Zabawki to głównie prezenty. No i pieluchy, kosmetyki ale nie są to olbrzymie kwoty.
    Czasem trzeba doliczyć jakiegoś smoczka, nową butelkę.
    Ja tam jestem pozytywnie zaskoczona ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2017, 13:36

Agnesqe lubi tę wiadomość

<3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 cykl starań
    druga ciąża <3 złoty strzał!
    RwFEp2.png 7lpqp2.png
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Popieram candele. Niemowle to naprawde nie jest duzy wydatek. Ja bylam w szoku, ze tak niewielki, bo ludzie tez nam gadali. Oczywiscie zalezy jaki ktos ma budzet. Pieluch kolo 10 na poczatek. Tak mysle. Potem to spada do kilku. To w zasadzie najwiekszy wydatek. Jakies srodki pielegnacji to raz na jakos czas zakup, nic wielkiego. Jesli ktos karmi mm to jest spory koszt, ja kp 15 mcy, potem Mloda pila krowie. Rozszerzalismy diete blw wiec i na sloiczki duzo nie wydalam. Te sciany produktow dla dzieci w sklepach to w 90% niepotrzebne i niewskazane rzeczy w moim odczuciu. A z ubrankami to zalezy jak kto szaleje. Niemowlaki tak strasznie sie nie brudza. Najwiekszy wydatek zaczyna sie po macierzynskim - opieka dziecka. Chyba, ze ktos posle do panstwowego zlobka. My na opiekunke wydawalismy 1200 zl, a teraz na prywatne przedszkole prawie 600 zl.

Mika tak moj rocznik :) 34 lata w tym roku. Tez niemalo, ale domyslam sie, ze jestes mama blizej 40tki skoro mowisz, ze duzo starsza. Ja moze sobie jeszcze jedno trzasne na 40tke hahahha

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • Barbie24 Ekspertka

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znowu uważam, że jednak sporo się wydaje na dzieci.Też pewnie zależy jakie się robi te zakupy.Wiadomo, że pieluchy czy mleko są tańsze i droższe i tak jest ze wszystkimi dziecięcymi artykułami, więc teoretycznie można na wielu rzeczach zaoszczędzić.U nas zestaw na tydzień mleko + pieluchy to około 100 zł, do tego jedzenie staram się synkowi robić z dobrych, ekologicznych produktów, które też swoje kosztują.Tak samo kosmetyki dla dzieci, najtańsze nie są.Ja jestem uzależniona od kupowania ubrań i zabawek dla synka i tu też niestety ceny niskie nie są.Teraz szukam mu prezentu na 2 urodzinki i te ceny zabawek to przegięcie, a jeszcze musimy mu coś kupić jako podarunek pd siostry ;) i awaryjną zabawkę gdyby ktoś z odwiedzających nas kupił tylko upominek dla malutkiej, a o synku zapomniał.Wolę się zabezpieczyć na taką ewentualność.
    Na pewno można tańszym kosztem to wszystko załatwiać, ale mi sprawia przyjemność wydawanie kasy na dzieci ;)

Czytam wrześniówki i tam się hurtowo rozpakowują dziewczyny.Aaaa zaraz przyjdzie nasza kolej.

• Gabisonka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U wrześniowek to w ogóle te porody bardzo szybko się zaczęły :) niewiele zostało do rozpakowania się we wrześniu :/ A u nas spokój i wydaje mi się, że pierwsze porody zaczną się w 2 połowie września :)

kjmn3e5ex9pbdr9d.png
  • Ewa25 Przyjaciółka

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie niemowlę kosztuje dużo. Zależy jeszcze jak się wszystko potoczy. Córka była na mleku sztucznym nutramigen 100% płatny dopiero po 3 msc wywalczyła receptę ud pediatry sluzbistki. Pampersy kupowałam pampersy i chusteczki również. Do tego espumisan i delicol choć jak teraz już wiem przy nutramigenie delicol był niepotrEbny. Ale koszta były ogromne. Szczepionki brałam 3w1. Ubranka większość używane. Ale niech dojdzie do tego jakaś choroba dziecka to odrazu pieniądze sypią się. Wiadomo ze każde dziecko inne mniej lub więcej wymagające. W moim przypadku było tym bardziej kosztownym. Teraz nastawiam się na karmienie piersią. Niech się wali i pali to bede próbować do skutku.

hchylbetu4umr7yv.png hchylbetznxbei2w.png
  • Ewa25 Przyjaciółka

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które rodziły naturalnie. Po porodzie kości bioder miednicy rozchodzą się ? Zostaje coś ? Nie należę do wąskich bioder Ale chciałabym mieć troszkę te biodra szersze i ciekawa jestem czy mogę liczyć na to po porodzie czy raczej wszystko wraca do pierwotnych rozmiarów ?

hchylbetu4umr7yv.png hchylbetznxbei2w.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa25 wrote:
    Dziewczyny które rodziły naturalnie. Po porodzie kości bioder miednicy rozchodzą się ? Zostaje coś ? Nie należę do wąskich bioder Ale chciałabym mieć troszkę te biodra szersze i ciekawa jestem czy mogę liczyć na to po porodzie czy raczej wszystko wraca do pierwotnych rozmiarów ?
    U mnie bez zmian, moja corcia nie duza 3100

Ewa25 lubi tę wiadomość

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My b.duzo uzywanych rzeczy mamy dla dzieci ubranka, zabawki, wozek. Za malenkosci uzywalam pampers premium + waciki z wody i bephanten. Teraz dada, mokre chusteczki, bephanten. Na poczatku duzo pieluch z prezenetow. Teraz dady z promki wiec nie jest to jakis duzy koszt. Bephanten dosc drogi - kupuje przez neta. Sa tansze kremy ale ten mojej sluzy niezawodnie. Jedzenie to u nas MM nutramigen z refundacja - najtanszy nie jest ale teraz juz malo idzie. Kupuje w sumie troche sloiczkow itp bo w ciazy.nie zawsze mam sile ugotowac - na to chyba najwiecej kasy, choc moja raczej z niejadkow wiec jakos siatkami tez nie kupuje.

Teraz ciuszki to tez troche uzywanych i duzo z pepco itp, zabawek nie kupuje zbytnio. Mam uzywanych duzo od rodziny i starcza.

U mas troche kasy idzie na nianie bo pomaga 3h dziennie. Ogolnie nie odczuwamy jakos finansowo zbytnio bo maz dosc duzo zarabia, a ja tez nie jestem rozrzutna i nie kupuje drogich ciuchow, zabawek. Najlepsza frajda to 2 uzywane pluszaki i mama udajaca zwierzatko ;) te wszystkie grajace popierdoly furory nie robia :p

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • candela Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To tu w De luksus jeśli chodzi o chorowanie dzieci. Leki za darmo do 18 roku życia.

RwFEp2.png 7lpqp2.png
  • candela Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczepionki też

RwFEp2.png 7lpqp2.png
  • Lola83 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmmm zalezy od budzetu. To baaardzo indywidualna kwestia. Dla jednego 100 zl na tydz to duza, a dla innego lepszy obiad na miescie.

Piotruś
    ganndqk37mzflpnc.png
    Helenka
    rolodf9hpum40ef3.png
  • Anuśka19 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ;-) czy wy też czujecie główkę dzieciątka tak mega nisko

p19udqk3biqtk3ub.png
  • candela Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to czuję jak mnie smyra mega nisko.
    Dziewczyny mała sonda. Daniel czy Nikodem?

RwFEp2.png 7lpqp2.png
  • theagnes87 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie...ja juz po usg...maly wazy juz ponad 3 kg. O tydzien wyprzedza swoj termin i jak narazie jest ok...szyjka zamknieta ale nie wiem ile ma cm...ja czuje sie bardzo zle bo maly mi napiera na szyjke i strasznie mnie to kluje...juz mam dosc tej ciazy...bo fatalnie ja przechodze...licze tylko dni do porodu

patulla, kiti lubią tę wiadomość

iv09hdgejbmeoi5c.png

w57vskjoejp0xr0f.png

• Gabisonka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    candela wrote:
    Ja to czuję jak mnie smyra mega nisko.
    Dziewczyny mała sonda. Daniel czy Nikodem?
    Jak dla mnie Nikodem, myślałam nad tym imieniem dla synka, ale narzeczony się nie zgodził :/ ale moja siostra jest w ciąży i prawdopodobnie tak da na imię synkowi, a mojemu Chrześniakowi :)

kjmn3e5ex9pbdr9d.png
  • mimoza Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Candela ja bym wybrała Daniel.

Theagnes jak to poważnie brzmi, ponad 3kg.

U mnie też chyba coś nisko Mały i co chwilkę biegam do toalety.

wnidrl68oe42jn4s.png

1usawn1575ou2tgw.png
  • setti Ekspertka

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabisonka wrote:
    U wrześniowek to w ogóle te porody bardzo szybko się zaczęły :) niewiele zostało do rozpakowania się we wrześniu :/

Ej, bez przesady... ;) Sądzę, że co najmniej 3/4 wrześniówek (w tym i ja :)) jest jeszcze przed rozwiązaniem. Ale fakt - od dobrych kilkunastu dni emocji u nas co nie miara ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2017, 23:19

Gabisonka, MałaMi88 lubią tę wiadomość

jgf871u.png

t6748sh.png
  • MałaMi88 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2017, 21:41

JzxGp2.png
  • Gabisonka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2017, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    setti wrote:
    Ej, bez przesady... ;) Sądzę, że co najmniej 3/4 wrześniówek (w tym i ja :)) jest jeszcze przed rozwiązaniem. Ale fakt - od dobrych kilkunastu dni emocji u nas co nie miara ;)
    Jak patrzy się na Waszą listę już rozpakowanych mam to oczy się przeciera że zdumienia :) Ciekawe co wpłynęło na to, że to właśnie wrześniowe mamy tak licznie rodziły wcześniaków :/ jak podglądałam inne fora to tam takiego fenomenu, jak u Was nie było :D Najważniejsze, że maluchy dzielnie walczyły o każdy dzień :) A wiadomo co u Dreamy?

MałaMi88 lubi tę wiadomość

kjmn3e5ex9pbdr9d.png
‹‹ 1152 1153 1154 1155 1156 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ