Październikowe mamy 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Mój dzidziuś tez jest ciut starszy, a nie możliwe żebym miała owulację wcześniej, bo miałam w styczniu monitoring cyklu i wiem dokładnie którego dnia była owu...wiec może faktycznie dzidziuś po witaminach tak rośnie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2017, 10:34
KaroLove lubi tę wiadomość
-
baassiia wrote:Popatrze. W sumie jest w domu, teraz place zabaw no to jest jakas mozliwosc.
Ona zawsze kiepsko spala mega wrazliwa na bol itp. Wyglada bolowo bo wczora np juz sie ulozyla do spania cichutko, oczy zamkniete, a za chwile mega ryk I stoi przy szczeblachnurofen chyba pomaga jak podam w nocy, to spi w maire.
-
Dziewczyny, ja około 5 tygodnia ciąży zainstalowałam sobie aplikacje w telefonie Moja ciąża. Bardzo fajna aplikacja, na każdy tydzień ciąży są ciekawe informacje, ile mniej więcej mierzy dzidziuś łącznie z obrazkiem jak wygląda w brzuszku mamusi. Co tydzień tez wpisuje tam wagę ciała i niestety od 6 tygodni mniej więcej po wpisaniu wagi wyskakuje mi komunikat, że mam niedowage i zalecany jest kontakt z lekarzem:/ ale lekarz mówi, że jest ok, dzidziuś prawidłowo się rozwija, wiec chyba póki co nie ma się co martwić
-
Treselle wrote:Dziewczyny, ja około 5 tygodnia ciąży zainstalowałam sobie aplikacje w telefonie Moja ciąża. Bardzo fajna aplikacja, na każdy tydzień ciąży są ciekawe informacje, ile mniej więcej mierzy dzidziuś łącznie z obrazkiem jak wygląda w brzuszku mamusi. Co tydzień tez wpisuje tam wagę ciała i niestety od 6 tygodni mniej więcej po wpisaniu wagi wyskakuje mi komunikat, że mam niedowage i zalecany jest kontakt z lekarzem:/ ale lekarz mówi, że jest ok, dzidziuś prawidłowo się rozwija, wiec chyba póki co nie ma się co martwić
-
Dlatego chyba nie ma co patrzeć na wagę...mam koleżanki o podobnej posturze ciała i jedna przytyla 9kg, a druga 21kg, obie urodzily zdrowe dzieci
wiec to kwestia indywidualna
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2017, 10:54
madlene88 lubi tę wiadomość
-
Hej ja nie mam na każdej wizycie tego badania na fotelu, ale pewnie jakbym coś wspomniała, żeby sprawdził, bo mnie niepokoi to nie ma problemu
wczoraj powiedział, ze wszystko tam prawidłowo, ph sprawdzał, też w porządku itd.
Co do wielkości dzidziusia, to ja jestem 16 tydzień, a dzidziuś ma 10 cm i lekarz powiedział, że w porządku, także ja to się nie przejmuję tym, a od następnej wizyty powiedział, ze już nie mierzymy, tylko na wagę będziemy patrzeć
Te kłucia i bóle w brzuchu i jajnikach mam w ciągu dnia kilkukrotnie, też się tym martwiłam, ale wszystko ok lekarz mówi... -
W wielkim skrócie, co do wieku ciąży to kieruje się kalendarzem na belly, chodze na basen i na spacery - taka moja aktywność. Nie gole się na zero, zostawiam troche włosków i mam gdzieś co myślą lekarze :p
I zdziwiłam się że w szpitalu się jeszcze praktykuje golenie. Miałam nadzieję że to odeszło do lamusa razem z lewatywą.
I zastanawiam się jak sobie poradzić z depilacją kiedy brzuch będzie wielki. Lusterko czy pomocna dłoń? :p -
A właśnie, ja na wizytach zawsze mam najpierw usg a potem badanko na fotelu.
Klucia czuje cały czas, do tego w nocy mam takie jakby skurcze w nogach i wtedy się napinam tak, ze czuje jak mi się w brzuszku przelewa. A macie tak, z jak nie obudzicie się odpowiednio szybko na sikanie to czujecie ból w dole brzucha. Bo ja tak dzisiaj miałam, pęcherz był na granicy wytrzymałości i az się skrzywiłam z bólu. Dodam,że zapalenia nie mam bo jestem świeżo po badaniu moczu -
Bella_Bella wrote:Do kiedy masz stosować luteine?
17 maja kolejna wizyta wiec moze cos wiecej mi powieWiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2017, 11:30
-
Cześć mamuśki
Co do badań, to ja mimo wizyt na nfz na każdej mam najpierw rozmowę jak sie czuje, omówienie wyników, potem fotel i badanie szyjki i wysokości macicy (jakoś mi przez brzuch tymi rękoma patrzy), potem mam usg dopochwowe żeby sprawdzic szyjke od środka i dziecko. Teraz jeszcze chyba dojdzie usg przez brzuch, żeby był lepszy widok malucha, bo tak dopochwowo to ciągle tylko plecy oglądamy
Co do obwodu brzuszka, to ja zauważyłam, że mi urósł, ale wygląda sadełkowo a nie ciążowo. No i mimo że urósł, to obwód mi się nie zmienił, w najszerszym miejscu 95cmale miałam zawsze szerokie biodra więc spoko
nie ubolewam.
Co do kalkulatorów wagi w ciąży, to z cirkawości właśnie kilka sobie sprawdziłam. I według nich powinnam ważyć na dzień dzisiejszy około 78-79 kg.... a ważę 75 z groszami.
No i też zauważylam że każdy kalkulator, który sprawdzilam, zaklada systematyczny wzrost wagi od 2tc. W zadnym nie mozna ująć, że na początku ciąży się "schudło" -
nadziejastru wrote:Hej ja nie mam na każdej wizycie tego badania na fotelu, ale pewnie jakbym coś wspomniała, żeby sprawdził, bo mnie niepokoi to nie ma problemu
wczoraj powiedział, ze wszystko tam prawidłowo, ph sprawdzał, też w porządku itd.
Co do wielkości dzidziusia, to ja jestem 16 tydzień, a dzidziuś ma 10 cm i lekarz powiedział, że w porządku, także ja to się nie przejmuję tym, a od następnej wizyty powiedział, ze już nie mierzymy, tylko na wagę będziemy patrzeć
Te kłucia i bóle w brzuchu i jajnikach mam w ciągu dnia kilkukrotnie, też się tym martwiłam, ale wszystko ok lekarz mówi...) a widzisz czyli pasuje bo moje jest 1,3 cm mniejszy od Twojego Juleczka
ale i mam mlodsza ciaze o 2 tyg
wiec okej jest.
nadziejastru lubi tę wiadomość
-
a jeszcze co do wielkosci plodu, znajoma ma cukrzyce i musi badac cukier zeby jej dziecko za bardzo nie uroslo bo podobno cukier dziala na malenstwa jak hormon wzrostu ....takze moze jak jest wieksze dziecko to moze mama wiecej cukru spozywa? tzn nie wiem, tak teraz mysle....
-
Treselle wrote:Dlatego chyba nie ma co patrzeć na wagę...mam koleżanki o podobnej posturze ciała i jedna przytyla 9kg, a druga 21kg, obie urodzily zdrowe dzieci
wiec to kwestia indywidualna
-
Dopiero usiadlam. W nocy zle spalam ciagle mnie bolalo raz to z prawej raz z lewej strony podbrzusza i tak w kratke. Nastepna wizyte mam 11.05 co cztery tyg. Nie wydaje mi sie by maluch byl starszy gdyz mialam co 28-30 dni okres. Żadnych ruchow taz nie czuje mimo ze dziecko większe.Aniołeczek [*] 29.06.2016
-
KaroLove wrote:a jeszcze co do wielkosci plodu, znajoma ma cukrzyce i musi badac cukier zeby jej dziecko za bardzo nie uroslo bo podobno cukier dziala na malenstwa jak hormon wzrostu ....takze moze jak jest wieksze dziecko to moze mama wiecej cukru spozywa? tzn nie wiem, tak teraz mysle....
Cukier badalam na ostatniej wizycie z obciążeniem i wyszedl super. Stawiam na te witaminy chociaz sama jestem bardzo wysoka bo 182 za to meza rodzice bardzo mali.oby poszlo po mnie ze wzrostem bo nie obrazajac nikogo oni maja po 160 jak nie mniej.
Karolove moze masz racje z tym cukrem troche ja od początku ciazy tylko slodkie zajadam: owoce, slodyczy nie za duzo. Musli, jogurty i obowiazkowo to rano musi byc bananOstrego i slonego za bardzo nie zjem bo odrzuca. A ta probe cukru ktora mi robila babka to sama sie zdziwila ze tak szybko wypilam ta glukoze trzema lykami cala szklanke i dobre bylo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2017, 11:54
Aniołeczek [*] 29.06.2016
-
BurzaHormonów wrote:A właśnie, ja na wizytach zawsze mam najpierw usg a potem badanko na fotelu.
Klucia czuje cały czas, do tego w nocy mam takie jakby skurcze w nogach i wtedy się napinam tak, ze czuje jak mi się w brzuszku przelewa. A macie tak, z jak nie obudzicie się odpowiednio szybko na sikanie to czujecie ból w dole brzucha. Bo ja tak dzisiaj miałam, pęcherz był na granicy wytrzymałości i az się skrzywiłam z bólu. Dodam,że zapalenia nie mam bo jestem świeżo po badaniu moczuBurzaHormonów lubi tę wiadomość