X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PRACA I L4
Odpowiedz

PRACA I L4

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Polka23 Koleżanka

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane.. chciałabym pójść na L4 od razu - mam tylko wątpliwości..
    Czy poinformować w pracy już teraz (przed wizytą u ginekologa i przed otrzymaniem karty ciąży) o tym, że spodziewam się dziecka i żeby znaleźli kogoś do końca listopada na moje miejsce czy po prostu w grudniu dać L4.. jakie jest wasze zdanie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2017, 23:03

3jgxs65gorluprva.png
  • po_prostu_ja Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kiedy masz wizytę u ginekologa?

3i499vvjq8tpbt16.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak poinformujesz pracodawcę już teraz to plus jest taki, że musi zapewnić Ci warunki pracy odpowiednie dla ciężarnych.

• Polka23 Koleżanka

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pierwsza wizyta 7.12.. a to nie jest tak, że dopóki nie mam karty ciąży to ma prawo mnie zwolnić? Pracuje na zmiany dzienne i nocne po 12h - nie chcę ryzykować.

3jgxs65gorluprva.png
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A masz pracę zagrażajaca czy po prostu chcesz być w porządku i poinformować przed podaniem l4? Jeżeli to drugie to ja bym się wstrzymała do kontroli u ginekologa.

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • Polka23 Koleżanka

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jedno i drugie, myślę że zmiany nocne nie służą kobietom w ciąży.. chciałabym być w porządku a z drugiej strony pewnie będą naciągać na czasie żebym jak najdłużej została no i z pewnością będę słuchała mnóstwa plotek..

3jgxs65gorluprva.png
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musisz określić jak się czujesz.
    7.12 to rzeczywiście jeszcze sporo czasu, nie masz możliwości szybciej iść do lekarza? Np. Za tydzien/półtora.
    Chodzi mi o to, że dobrze jest się upewnić czy wszystko z ciąża w porządku przed powiedzeniem w pracy.

Ale jeżeli chodzi o Twoje obawy to o ile nie zaczęłaś dopiero co pracować to nic Ci nie grozi. Masz ochronę od pierwszego dnia ciąży i nie mogą Cię zwolnić.

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • po_prostu_ja Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez bym się wstrzymała chociażby do pierwszej wizyty ;)
    Zależy tez w sumie co robisz w tej pracy...

3i499vvjq8tpbt16.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaką masz umowę? Bo to tez jest ważne. Kobiety w ciąży nie powinny pracować powyżej 8h i na zmianach nocnych.

• Polka23 Koleżanka

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pracuję tu już czwarty rok - szefostwo to moje "koleżanki" ;-)
    Sama nie wiem co robić - chciałabym być w porządku wobec znajomych z pracy a z drugiej strony pewnie będzie gorąco od plotek itd - dlaczego po prostu nie dać w grudniu zwolnienia.. Oni też nie zawsze byli do końca w porządku wobec mnie.

3jgxs65gorluprva.png
  • Polka23 Koleżanka

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salenne wrote:
    A jaką masz umowę? Bo to tez jest ważne. Kobiety w ciąży nie powinny pracować powyżej 8h i na zmianach nocnych.

Umowa o pracę na pełen etat. :-)

3jgxs65gorluprva.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to nie masz się czego obawiać. Lepiej powiedzieć i pracować w odpowiednich warunkach, ale to oczywiście tylko moje osobiste zdanie :)

• Polka23 Koleżanka

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nie ma możliwości zmiany trybu ani godzin pracy bo musieliby zmienić grafik całemu zespołowi przez jedną osobę - łatwiej zatrudnić kogoś nowego..

3jgxs65gorluprva.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko, że takie jest prawo i oni MUSZĄ dostosować warunki pracy do kobiety w ciąży.

A zwolnić Cię nie mogą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2017, 23:31

• Polka23 Koleżanka

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzą żebym poszła na L4 i zatrudnią kogoś innego :-) dla mnie to też korzystniejsza opcja.

3jgxs65gorluprva.png
  • po_prostu_ja Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salenne, nie zawsze jest tak jak mówisz niestety. W moim przypadku pracodawca tez nie ma możliwości zmienić mi warunków pracy, bo na zmianie na 12 godzin jestem sama i nie może skrócić mojego czasu pracy, lepiej by mu było zatrudnić już kogoś nowego.

3i499vvjq8tpbt16.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najważniejsze żebyś Ty zrobiła to, co uważasz że będzie dla Ciebie najlepsze :) Pamiętaj też, że pracodawca nie może Cię zmusić do pójścia na L4 jeżeli chcesz pracować. No i powodzenia :)

• Fatalita Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Ci powiem tak - jeżeli i tak planujesz pracować i wiesz, że nie zmienia Ci trybu pracy to bym nie mówiła do pierwszej wizyty. A jeżeli pojawia się mdłości, złe samopoczucie itp. to bym przyspieszyła wizytę u gina (choć na Twoim miejscu i tak sprobowałabym ja przyspieszyć tak na skończony 7-tc) albo poszła na L4 z powodu przeziębienia, kręgosłupa itp. Ale z mówieniem bez konsultacji ginekologicznej na pewno bym się wstrzymała :)
    Poza tym gratuluję ciąży :)

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • Polka23 Koleżanka

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Wam za rady :-)
    Co do L4 na przeziębienie czy kręgosłup do 7.12 sporo czasu więc może być problem z L4 na tak długi okres czasu.. Mam jeszcze lekarza, który z pewnością przyjmie mnie od razu, człowiek sędziwy a i sprzęt i przychodnia bardzo stara ale zawsze to jakaś konsultacja ginekologiczna no i L4 dostanę ale jeśli on założy mi kartę to później mam iść do tego, u którego mam zaplanowaną wizytę?
    Za gratulacje nie dziękuję żeby nie zapeszać! :-)

3jgxs65gorluprva.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli ten drugi jest tym, u którego chcesz prowadzić ciążę to idź :)

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ