X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne PRACA I L4
Odpowiedz

PRACA I L4

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Polka23 Koleżanka

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane.. chciałabym pójść na L4 od razu - mam tylko wątpliwości..
    Czy poinformować w pracy już teraz (przed wizytą u ginekologa i przed otrzymaniem karty ciąży) o tym, że spodziewam się dziecka i żeby znaleźli kogoś do końca listopada na moje miejsce czy po prostu w grudniu dać L4.. jakie jest wasze zdanie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2017, 23:03

3jgxs65gorluprva.png
  • po_prostu_ja Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kiedy masz wizytę u ginekologa?

3i499vvjq8tpbt16.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak poinformujesz pracodawcę już teraz to plus jest taki, że musi zapewnić Ci warunki pracy odpowiednie dla ciężarnych.

• Polka23 Koleżanka

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pierwsza wizyta 7.12.. a to nie jest tak, że dopóki nie mam karty ciąży to ma prawo mnie zwolnić? Pracuje na zmiany dzienne i nocne po 12h - nie chcę ryzykować.

3jgxs65gorluprva.png
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A masz pracę zagrażajaca czy po prostu chcesz być w porządku i poinformować przed podaniem l4? Jeżeli to drugie to ja bym się wstrzymała do kontroli u ginekologa.

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • Polka23 Koleżanka

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jedno i drugie, myślę że zmiany nocne nie służą kobietom w ciąży.. chciałabym być w porządku a z drugiej strony pewnie będą naciągać na czasie żebym jak najdłużej została no i z pewnością będę słuchała mnóstwa plotek..

3jgxs65gorluprva.png
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musisz określić jak się czujesz.
    7.12 to rzeczywiście jeszcze sporo czasu, nie masz możliwości szybciej iść do lekarza? Np. Za tydzien/półtora.
    Chodzi mi o to, że dobrze jest się upewnić czy wszystko z ciąża w porządku przed powiedzeniem w pracy.

Ale jeżeli chodzi o Twoje obawy to o ile nie zaczęłaś dopiero co pracować to nic Ci nie grozi. Masz ochronę od pierwszego dnia ciąży i nie mogą Cię zwolnić.

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • po_prostu_ja Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez bym się wstrzymała chociażby do pierwszej wizyty ;)
    Zależy tez w sumie co robisz w tej pracy...

3i499vvjq8tpbt16.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaką masz umowę? Bo to tez jest ważne. Kobiety w ciąży nie powinny pracować powyżej 8h i na zmianach nocnych.

• Polka23 Koleżanka

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pracuję tu już czwarty rok - szefostwo to moje "koleżanki" ;-)
    Sama nie wiem co robić - chciałabym być w porządku wobec znajomych z pracy a z drugiej strony pewnie będzie gorąco od plotek itd - dlaczego po prostu nie dać w grudniu zwolnienia.. Oni też nie zawsze byli do końca w porządku wobec mnie.

3jgxs65gorluprva.png
  • Polka23 Koleżanka

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salenne wrote:
    A jaką masz umowę? Bo to tez jest ważne. Kobiety w ciąży nie powinny pracować powyżej 8h i na zmianach nocnych.

Umowa o pracę na pełen etat. :-)

3jgxs65gorluprva.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to nie masz się czego obawiać. Lepiej powiedzieć i pracować w odpowiednich warunkach, ale to oczywiście tylko moje osobiste zdanie :)

• Polka23 Koleżanka

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nie ma możliwości zmiany trybu ani godzin pracy bo musieliby zmienić grafik całemu zespołowi przez jedną osobę - łatwiej zatrudnić kogoś nowego..

3jgxs65gorluprva.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko, że takie jest prawo i oni MUSZĄ dostosować warunki pracy do kobiety w ciąży.

A zwolnić Cię nie mogą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2017, 23:31

• Polka23 Koleżanka

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzą żebym poszła na L4 i zatrudnią kogoś innego :-) dla mnie to też korzystniejsza opcja.

3jgxs65gorluprva.png
  • po_prostu_ja Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    salenne, nie zawsze jest tak jak mówisz niestety. W moim przypadku pracodawca tez nie ma możliwości zmienić mi warunków pracy, bo na zmianie na 12 godzin jestem sama i nie może skrócić mojego czasu pracy, lepiej by mu było zatrudnić już kogoś nowego.

3i499vvjq8tpbt16.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najważniejsze żebyś Ty zrobiła to, co uważasz że będzie dla Ciebie najlepsze :) Pamiętaj też, że pracodawca nie może Cię zmusić do pójścia na L4 jeżeli chcesz pracować. No i powodzenia :)

• Fatalita Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Ci powiem tak - jeżeli i tak planujesz pracować i wiesz, że nie zmienia Ci trybu pracy to bym nie mówiła do pierwszej wizyty. A jeżeli pojawia się mdłości, złe samopoczucie itp. to bym przyspieszyła wizytę u gina (choć na Twoim miejscu i tak sprobowałabym ja przyspieszyć tak na skończony 7-tc) albo poszła na L4 z powodu przeziębienia, kręgosłupa itp. Ale z mówieniem bez konsultacji ginekologicznej na pewno bym się wstrzymała :)
    Poza tym gratuluję ciąży :)

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • Polka23 Koleżanka

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Wam za rady :-)
    Co do L4 na przeziębienie czy kręgosłup do 7.12 sporo czasu więc może być problem z L4 na tak długi okres czasu.. Mam jeszcze lekarza, który z pewnością przyjmie mnie od razu, człowiek sędziwy a i sprzęt i przychodnia bardzo stara ale zawsze to jakaś konsultacja ginekologiczna no i L4 dostanę ale jeśli on założy mi kartę to później mam iść do tego, u którego mam zaplanowaną wizytę?
    Za gratulacje nie dziękuję żeby nie zapeszać! :-)

3jgxs65gorluprva.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2017, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli ten drugi jest tym, u którego chcesz prowadzić ciążę to idź :)

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ