#rodzew2026 LUTY❤️🍓
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzyzia wrote:A odnośnie USG któryś lekarz mi mówił, że wg obecnej wiedzy USG nie jest szkodliwe, ale ponieważ używa się go stosunkowo od niedawna, to nie ma jeszcze 100% pewności co do istnienia ewentualnych długoterminowych skutków ubocznych, czy związku między USG a jakimikolwiek dalszymi problemami z ciążą lub zdrowiem dziecka. Tzn. że wszystko wskazuje, że ich nie ma, ale próbka jest za mała, żeby uznać to za pewnik, więc niektórzy lekarze wolą dmuchać na zimne.
Myślę, że w ciągu tych 30-40 lat wykonano na całym świecie wystarczającą ilość badań USG, by móc stwierdzić, czy faktycznie nie ma skutków ubocznych.
Bezowata, Gauss lubią tę wiadomość
-
Ja miam prenatalne w pon a wczoraj czyli po dwóch dniach usg u gina i też nie widział przeciwskazań. Trzeba się cieszyć, że w obecnych czasach mamy możliwość podglądania częściej maluszka🙂
Bergamotka94, Mamatrzechaniołków, assialbnn, Giosiek, Julixxx lubią tę wiadomość
-
Ja miałam dwa razy prenatalne z USG - tego samego dnia.
Jedne prywatnie w południe, drugie na fundusz po południu.
Nawet nie przyszło mi do głowy że mogłyby zaszkodzić.
Ten drugi lekarz też wiedział że już dziś było jedno USG i nie wetował kolejnego. Mówił że musi zrobić swoją dokumentację do pappa.
Swoją drogą nadal nie dostałam wyniki a robiłam tydzień temu w środę. -
A ja się ostatnio umówiłam na felia test na pobranie w domu i wczoraj dzownic do mnie pielęgniarka czy może przyjechać o 5:30 rano w poniedziałek 😂😂😂😂 To trochę ją wyśmiałam, bo te testy kosztują ogromne pieniądze i jakby nie mam zamiaru wstawać o godz 5 dlatego, że ona ma dyżur xD więc ostatecznie dopiero po 15 przyjedzie
-
Zosia667 wrote:Ja miałam dwa razy prenatalne z USG - tego samego dnia.
Jedne prywatnie w południe, drugie na fundusz po południu.
Nawet nie przyszło mi do głowy że mogłyby zaszkodzić.
Ten drugi lekarz też wiedział że już dziś było jedno USG i nie wetował kolejnego. Mówił że musi zrobić swoją dokumentację do pappa.
Swoją drogą nadal nie dostałam wyniki a robiłam tydzień temu w środę.Zosia667 lubi tę wiadomość
-
Izabela35 wrote:Hej dziewczyny dziś dostałam wyniki z prenatalnych o niestety mam wysokie ryzyko 1:73 czy któraś z was też miała takie wyniki?
Ale na pewno pomocne będzie, jeśli napiszesz, czy ryzyko to odnosi się do stanu rzucawkowego, przedwczesnego zatrzymania rozwoju płodu czy wad genetycznych.
W zależności od tego czego to ryzyko dotyczy, ma inny stopień powagi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia, 15:18
-
Izabela35 wrote:Wyniki odnoszą się trisomi 21 wynik prawidłowy 1 :230
Ja mam wynik 1: 73 czyli wysokie ryzyko chorób aberracji chromosomowych
W praktyce, powinnaś dostać teraz skierowanie na amniopunkcję (bądź biopsję kosmówki), by potwierdzić lub wykluczyć wady genetyczne.
Mam nadzieję, że Twój bobas jest zdrowy i jedynie któreś parametry wpłynęły na zawyżenie wyniku.
A jak wyszło USG? Lekarz widział jakieś nieprawidłowości? Jeśli nie, to dobry znak 🙂 -
Izabela35 wrote:Wyniki biochemiczne w surowicy krwi
Pappa 0,540 mom
Wolne b HCG 2 .965 mom
Preeklampcja płodu przed 37 tc 1:238
Zachamowanie wzrostu plodu przed 37 tc 1 : 428
Trisomia 21 1:73
Trisomia 18 1:11872
Trisomia 13 1:20000
Można jeszcze wykonać badanie nieinwazyjne typu nipt, jeśli amniopunkcji się obawiacie.Trombofilia
Rozjechane cytokiny
Cross match 29,9%, allo mlr 0%
Od 01/2021 starania naturalne
11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔
Od 2023 starania w klinice
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ cb ?
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
02/04 histeroskopia, przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycyklina+Metronidazol), adenomioza
09/06 (S) V FET ❄️
6 dpt ⏸️ zostań z nami 🌈🍀
17 dpt bhcg 5633
24 dpt CRL 5,7 mm i bijące ❤️
7+0 CRL 8,1 mm i ❤️
9+6 CRL 2,91 cm bobisia 🥹
12+5 CRL 6,9 cm prenatalne i NIPT prawidłowe
-
Izabela35 wrote:Wyniki biochemiczne w surowicy krwi
Pappa 0,540 mom
Wolne b HCG 2 .965 mom
Preeklampcja płodu przed 37 tc 1:238
Zachamowanie wzrostu plodu przed 37 tc 1 : 428
Trisomia 21 1:73
Trisomia 18 1:11872
Trisomia 13 1:20000
Cytat ze strony genetyczne.pl:
„Test PAPP‑a najczęściej przeprowadzany jest w formie testu połączonego, inaczej złożonego (ang. CST, Combined Screening Test). W takiej formie test PAPP‑a łączony jest z badaniem przezierności karkowej, czyli badaniem USG oraz badaniem hormonu beta HCG (fbHCG). Jeśli wynik testu połączonego wykaże:
Obniżone stężenie białka PAPP‑a (niższe niż 0,5 MoM), podwyższony poziom hormonu beta HCG (wyższy niż 2,52 MoM) oraz podwyższony wskaźnik przezierności karkowej, to świadczy to o zwiększonym ryzyku wystąpienia u dziecka zespołu Downa (trisomii 21).
…..
Ryzyko wystąpienia u dziecka wad genetycznych jest szacowane za pomocą specjalistycznych programów komputerowych. Podczas obliczania ryzyka pod uwagę brany jest także:
- Wiek przyszłej mamy;
- Wiek ciąży;
- Obciążanie wywiadu położniczego.”
Z tego wynikałoby, że u Ciebie na wynik wpłynęła głównie wolna ß-HCG. Możliwe, że dodatkowo też Twój wiek oraz wywiad położniczy (typu poronienia, przedwczesne porody itp). -
Izabela35 wrote:Wysłałam moje wyniki lekarzowi prowadzacemu zobaczmy co on zadecyduje właśnie słyszałam o tych badaniach nieinwazyjnych tylko czy one dają 100% gwarancję czy lepiej wykonać tą punkcję żeby nie żyć w stresie.
Oczywiście możesz zrobić badanie Nipt, ale ono nie jest tak pewne jak badanie inwazyjne.
Znam dziewczynę, której wyszło wysokie ryzyko w pappie. Dostała skierowanie na amniopunkcję, ale zrobiła najpierw test Nipt. Wyszedł on dobrze, więc nie zdecydowała się na amniopunkcję. Kolejne badania usg nie wykazały żadnych nieprawidłowości. -
Izabela35 wrote:Z wyników mam zalecana amniopunkcje i chyba tak też zrobię ale wiem że przede mną kilka tygodni w stresie bo czytałam że długo czeka się na wyniki🙁
Tak na prawdę każde badanie może się pomylić, nawet amniopunkcja, a jest obarczona większym ryzykiem, chyba największą pewność daje biopsja kosmówki.
Moja koleżanka miała amniopunkcję, wyniki wyszły źle, dziecko miało być chore według wyników, ale nie powiem co konkretnie wyszło bo nie dopytywałam o szczegóły ona też niechętnie o tym mówiła wtedy bo była załamana. Do aborcji nie doszło bo była już w ponad 24 tc i lekarze nie wyrazili zgody na przerwanie ciąży. Ostatecznie doszło do porodu przedwczesnego chyba w 32 tc ale dziecko urodziło się zdrowe bez żadnych wad genetycznych i rozwojowych, więc jak widać nie ma 100% pewności.Trombofilia
Rozjechane cytokiny
Cross match 29,9%, allo mlr 0%
Od 01/2021 starania naturalne
11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔
Od 2023 starania w klinice
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ cb ?
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
02/04 histeroskopia, przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycyklina+Metronidazol), adenomioza
09/06 (S) V FET ❄️
6 dpt ⏸️ zostań z nami 🌈🍀
17 dpt bhcg 5633
24 dpt CRL 5,7 mm i bijące ❤️
7+0 CRL 8,1 mm i ❤️
9+6 CRL 2,91 cm bobisia 🥹
12+5 CRL 6,9 cm prenatalne i NIPT prawidłowe