X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Samopoczucie psychiczne na początku ciąży.
Odpowiedz

Samopoczucie psychiczne na początku ciąży.

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Alicja ❤️ Debiutantka

Wysłany: 4 lipca, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ! Jestem w 10 tygodniu planowanej ciąży, dopadają mnie myśli że może to jednak nie był dobry moment, boję się że tego wszystkiego nie udźwignę, że wszystko w moim życiu się zmieni. Czuję się jakoś nieswojo. Czy któraś z was tak miała, jak sobie z tym poradziłyście, co wam pomogło ? :) pozdrawiam ❤️

• Asia2000 Autorytet

Wysłany: 4 lipca, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja ❤️ wrote:
    Hej ! Jestem w 10 tygodniu planowanej ciąży, dopadają mnie myśli że może to jednak nie był dobry moment, boję się że tego wszystkiego nie udźwignę, że wszystko w moim życiu się zmieni. Czuję się jakoś nieswojo. Czy któraś z was tak miała, jak sobie z tym poradziłyście, co wam pomogło ? :) pozdrawiam ❤️
    Mialam podobnie. Spokojnie jak zobaczysz na badaniach pierwszych prenatalnych malego czlowieka( bedzie juz tak wygladac), pozniej 3 tygodnie pozniej poczujesz ruchy to to minie. Daj sobie czas, hormony robia swoje i to one nam mieszaja w glowie. Bedzie dobrze🍀

Alicja ❤️, Ola8999, Bergamotka94 lubią tę wiadomość

age.png
  • Alicja ❤️ Debiutantka

Wysłany: 4 lipca, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia2000 wrote:
    Mialam podobnie. Spokojnie jak zobaczysz na badaniach pierwszych prenatalnych malego czlowieka( bedzie juz tak wygladac), pozniej 3 tygodnie pozniej poczujesz ruchy to to minie. Daj sobie czas, hormony robia swoje i to one nam mieszaja w glowie. Bedzie dobrze🍀

Jejku, dziękuję. Nawet nie wiesz ile dla mnie znaczy Twoja wiadomość… bo ostatnio czuję się jakoś źle sama ze soba i swoimi myślami. Jeszcze raz dziękuję ❤️

Asia2000 lubi tę wiadomość

• Szu_szu Autorytet

Wysłany: 4 lipca, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mocno przytulam, miałam dokładnie to samo, mimo, że ciąża planowana i wystarana. Chaos w głowie, przepłakane dni. Czasem nadal mam dni płaczu, że to był głupi pomysł 🫣 ale już dużo rzadziej.
    Chyba tylko czas pomoże, byłam też kilka razy u psychologa i przegadałam najbardziej martwiące mnie rzeczy.

Alicja ❤️, Ola8999 lubią tę wiadomość

👩🏻👦🏻😺😺🐶

Starania od 6.2023, z pomocą medyczną od 01.2025

12.03 IUI 2 podejście 🍀🤞🤞
    23.03 ⏸️
    24.03 betaHcG 213 mIU/ml
    26.03 betaHCG 577 mIU/ml

9.04 USG wykazało 3 fasolki z serduszkami 🤯

11.05 🍓🍓🍓 rosną, 3,87 cm, 3,85 i 3,34 cm dzieciaczków

27.05 zdrowe dzieciaczki 🩷🩷🩵

15.07 ekipa ma już🩵 331 g,🩷 311 g, 🩷301 g

4.08 - połówkowe

preg.png
  • Alicja ❤️ Debiutantka

Wysłany: 4 lipca, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szu_szu wrote:
    Mocno przytulam, miałam dokładnie to samo, mimo, że ciąża planowana i wystarana. Chaos w głowie, przepłakane dni. Czasem nadal mam dni płaczu, że to był głupi pomysł 🫣 ale już dużo rzadziej.
    Chyba tylko czas pomoże, byłam też kilka razy u psychologa i przegadałam najbardziej martwiące mnie rzeczy.

A już myślałam, ze ten problem dotyczy tylko mnie. Widzę że chwilę się staraliście, ale za to z jakim skutkiem ❤️❤️❤️. Fajnie, że jest to forum i możemy wymieniać się swoimi (jak widać często podobnymi odczuciami).

• Lavender91 Przyjaciółka

Wysłany: 4 lipca, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w ciąży wróciła nerwica lękowa i bywa ciężko, ale chodzę regularnie do psychologa i pomału pojawia się światełko w tunelu. Ciaza to bardzo wymagający czas zarówno fizycznie jak i psychicznie, do tego burza hormonów i wiele wyrzeczeń. To normalne, że pojawiają się dziwne myśli i nie niej o to do siebie wyrzutów. Pamiętaj, że gdybyś potrzebowała pomocy to są specjaliści i można brać leki, gdyby już było bardzo źle. Trzymam za Ciebie kciuki 🫶

Alicja ❤️, Ola8999 lubią tę wiadomość

🩺 473 g 🩷
    🗓️ 24.05 szkoła rodzenia
    🩺 30.05 wizyta
    🏥 1200 g 💖
    🩺 1780 g ✨
    🩺 17.07 wizyta
    🩺 14.08 wizyta

preg.png
  • Alicja ❤️ Debiutantka

Wysłany: 4 lipca, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavender91 wrote:
    Mi w ciąży wróciła nerwica lękowa i bywa ciężko, ale chodzę regularnie do psychologa i pomału pojawia się światełko w tunelu. Ciaza to bardzo wymagający czas zarówno fizycznie jak i psychicznie, do tego burza hormonów i wiele wyrzeczeń. To normalne, że pojawiają się dziwne myśli i nie niej o to do siebie wyrzutów. Pamiętaj, że gdybyś potrzebowała pomocy to są specjaliści i można brać leki, gdyby już było bardzo źle. Trzymam za Ciebie kciuki 🫶
    Dziękuję i również trzymam kciuki za Ciebie i Twoje maleństwo ❤️

Lavender91 lubi tę wiadomość

• Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 4 lipca, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam podobnie, mimo że bardzo chcieliśmy dziecko, bardzo nas zaskoczył moment kiedy się pojawiła ciąża 🤭 myśli miałam od najpięknieszych, że będzie nasz mały człowieczek do takich czy sobie poradzę (zero doświadczenia z dziećmi, żadnych malych dzieci w bliskiej rodzinie)I u mnie było tak, że to czego sie obawiałam nie nadeszło, za to czego się nie spodziewałam było. Ale wiele rzeczy robi sie jakoś intuicyjnie. Warto porozmawiać też z innymi kobietami co mają dzieci o ich doświadczeniach ciazowo-rozwojowych dziecka. Jest to bardzo pomocne mimo, że każda ciąża jest inna, każda z nas jest inna I każde dziecko również.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca, 19:50

Ola8999, Alicja ❤️ lubią tę wiadomość

• Wilga27 Autorytet

Wysłany: 4 lipca, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że to całkowicie normalne. My staraliśmy się 3,5 roku i podchodziliśmy do 5 transferów IVF a mimo to, jak się udało to początek miałam ciężki, z myślami co
    Ja narobiłam i co teraz..
    wiedziałam, że mi to minie więc po prostu starałam się nie wkręcać i choć teraz nie zawsze jest idealnie bo cały czas nachodzi mnie strach jak to będzie to oczywiście na maksa się cieszymy i nie możemy się już doczekać grudnia!

Trzymaj się, będzie dobrze na pewno. Najważniejsze to się nie nakręcać i nie biczować za te myśli- wg mnie

Ola8999, Alicja ❤️ lubią tę wiadomość

👩34 👨42

🌿🏋🏻‍♀️🤸‍♂️🚴‍♂️

Starania naturalne od 2021.
    W klinice od IX.2023

4 nieudane transfery
    3 pierwsze - beta 0
    4 - 9dpt beta 51,5, 11dpt beta 49,5 ❌
    Punkcja nr 2 - 03.2025
    5 transfer 7.04 ❄️zarodek 5AA
    8dpt beta 158
    11dpt beta 635 😍
    15dpt beta 3062 🫣
    5.05 mamy ♥️
    19.05 2cm człowieczka 🌞
    6.06 4,6cm byka
    Panorama ok 🌸
    16.06 prenatalne wszystko dobrze 🥳

preg.png
  • Ola8999 Autorytet

Wysłany: 4 lipca, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu dziewczyny. Jak ja wam dziękuję za te posty. Też długo czekałam na ciążę a jak zaszłam to jestem przerażona jakie to będą wielkie zmiany. Mam nadzieję że będzie coraz lepiej 🫡

Alicja ❤️ lubi tę wiadomość

♀️'89 ♂️'87
    start 06.2023
    AMH 1.2 🤔
    Owulacje ✅
    Drożność ✅
    Seminogram 116mln/ml ruch A+B 22% Morfo 2% DFI 3,5% HBA 82% MAR 13%
    Biopsja endometrium stan zapalny cd138 9/1, unidox 💊
    Histeroskopia hist pat: polipy endometrialne wycięte ✂️
    7.05 IUI ❌ koncentracja 46mln ruch A+B 28%
    KIR BX 2ds1 2ds3 2ds4del 2ds5 3ds1 ✅, brak 2ds2 i 2ds4norm
    Kariotypy prawidłowe ✅
    13.06 kwalifikacja in vitro ✅
    16.06 ⏸️ 11dpo 🫢 naturals
    17.06 beta 132,58 prog 33,8
    20.06 beta 544,35 🥰
    23.06 beta 1849,89 🎉
    24.06 jest pęcherzyk 🥳
    30.06 jest zarodek CRL 2,8mm z echem 😍
    8.07 CRL 6mm i bijące ♥️
    14.07 7+3 CRL 1,5cm tętno 154/min 🤞
    preg.png
  • tęczynka Przyjaciółka

Wysłany: 4 lipca, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na samym początku czułam to samo co ty. 6 lat czekałam na ciążę po drodze jedna biochemiczna i słowa lekarza że zostaje nam invitro a mimo to miałam myśli zwątpienia.
    Zmienia nam się wszystko włącznie z samopoczuciem, ciałem i życiem. Początki nie są łatwe.
    Nie raz płakałam bo może nie czas, może popełniliśmy błąd, tyle stracimy, w dwójkę było tak dobrze i wygodnie zwłaszcza że lubiliśmy podróżować, w pracy się układało a od początku jestem na L4 i nie wiadomo kiedy wrócę jeżeli wogule. Wstydziłam się powiedzieć o moich myślach partnerowi ale gdy się odważyłam to dostałam tyle wsparcia że z każdym dniem było coraz lepiej a teraz jak przypomnę sobie że jestem w ciąży to płacze ze wzruszenia.
    Takie myśli są normalne i nie sprawiają że jesteś złym człowiekiem a tym bardziej mamą.

Ola8999, Alicja ❤️, Lillka lubią tę wiadomość

• tęczynka Przyjaciółka

Wysłany: 4 lipca, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żyjemy w świecie internetu gdzie wszystko jest słodko pierdzące zwłaszcza ciąża i macierzyństwo przecież nikt nie pokaże jak wymiotuje albo że ma rozstępy.
    Moim zdaniem też to nas nakręca bo przecież jakaś babeczka kwitnie w ciąży, brzuszek piękny okrągły bez rozstępów a tu walka o każdy kęs, łyk, tu boli tam wkurwia i jednak jest inaczej niż się można nastawić.
    Bardzo ważne żebyś nie została sama z takimi myślami w ciąży hormony robią swoje i nie trudno o depresję

Ola8999, Mala.mi, Hajkonk lubią tę wiadomość

• Kate95 Koleżanka

Wysłany: 4 lipca, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam dokładnie to samo.Jestem w drugiej długo wyczekane ciąży.Odczuwam wielki strach o zdrowie dzieci.Pierwszą ciążę miałam trudną,musiałam leżeć 2,5 miesiąca żeby ją w ogóle dotrzymać.Oczywiście bardzo się cieszymy.

Ola8999 lubi tę wiadomość

preg.png. age.png
  • Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 5 lipca, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tęczynka wrote:
    Żyjemy w świecie internetu gdzie wszystko jest słodko pierdzące zwłaszcza ciąża i macierzyństwo przecież nikt nie pokaże jak wymiotuje albo że ma rozstępy.
    Moim zdaniem też to nas nakręca bo przecież jakaś babeczka kwitnie w ciąży, brzuszek piękny okrągły bez rozstępów a tu walka o każdy kęs, łyk, tu boli tam wkurwia i jednak jest inaczej niż się można nastawić.
    Bardzo ważne żebyś nie została sama z takimi myślami w ciąży hormony robią swoje i nie trudno o depresję
    O to też trafione w punkt! Internet nas bardzo zaburza i jeszcze dodatkowo możemy przeczytać bardzo sprzeczne informacje. Wybudzaj do jedzenia, nie wybudzaj, zrób tak, siak... I wychowanie idealne, cały czas promieniującą mama, zawsze pięknie ubrana, nie zmęczona, mająca czas na wszystko, zabawy z dzieckiem, gotowanie dwudaniowego obiadu, pasję, pracę, itd. Prawdziwe życie tak nie wygląda. Każda z nas ma zwatpienia, pojawiają łzy, okropne zmęczenie, brak snu, brak czasu, a jednak dajemy radę i przy tym okropnym zmęczeniu odczuwamy niesamowite szczęście jakim jest ten nasz mały cud 🥰.

• Szu_szu Autorytet

Wysłany: 5 lipca, 07:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tęczynka wrote:

O to ja powiem, że mnie właśnie bardziej dobija na insta ta część, która pokazuje prawdziwe macierzyństwo, bo takich kont co raz więcej, rolek o trudach ciąży, rozstępy czy te babki na kiblu też już widziałam. To samo potem -awantury o banany, bitwy, wrzaski i aż szukałam jakiś właśnie słodkich pierdzących kont, bo zewsząd umęczone matki miały dla mnie jeden przekaz: "nie warto". I to, że będzie ciężko słyszę z każdej strony, więc chciałam się pokarmić powodami dlaczego w ogóle to robię 🤷‍♂️

Ola8999, Lillka lubią tę wiadomość

👩🏻👦🏻😺😺🐶

Starania od 6.2023, z pomocą medyczną od 01.2025

12.03 IUI 2 podejście 🍀🤞🤞
    23.03 ⏸️
    24.03 betaHcG 213 mIU/ml
    26.03 betaHCG 577 mIU/ml

9.04 USG wykazało 3 fasolki z serduszkami 🤯

11.05 🍓🍓🍓 rosną, 3,87 cm, 3,85 i 3,34 cm dzieciaczków

27.05 zdrowe dzieciaczki 🩷🩷🩵

15.07 ekipa ma już🩵 331 g,🩷 311 g, 🩷301 g

4.08 - połówkowe

preg.png
  • Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 5 lipca, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie z kolej te "wyidealizowane"konta bardzo dobiły i nie potrafiłam sobie poradzić z tym, że nie potrafię przy dziecku zrobi tyłu rzeczy i potrzebowalam właśnie tego na co mogłam powiedzieć "mialam/mam tak samo". Ale to pokazuje jak bardzo jesteśmy różne, mamy inne potrzeby i to też jest piękne 🩷

• Alicja ❤️ Debiutantka

Wysłany: 5 lipca, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szu_szu wrote:
    O to ja powiem, że mnie właśnie bardziej dobija na insta ta część, która pokazuje prawdziwe macierzyństwo, bo takich kont co raz więcej, rolek o trudach ciąży, rozstępy czy te babki na kiblu też już widziałam. To samo potem -awantury o banany, bitwy, wrzaski i aż szukałam jakiś właśnie słodkich pierdzących kont, bo zewsząd umęczone matki miały dla mnie jeden przekaz: "nie warto". I to, że będzie ciężko słyszę z każdej strony, więc chciałam się pokarmić powodami dlaczego w ogóle to robię 🤷‍♂️
    Miałam podobnie, trafiłam na jakieś konta gdzie mamy pokazywały prawdziwe trudy macierzyństwa i mało tam było pozytywnych rzeczy, po przejrzeniu treści tych kont przyszły myśli „po co my kobiety sobie to robimy”. Myślę ze brakuje treści gdzie pokazuje się i piękne i trudne chwile, że brakuje czegoś po środku :)

Szu_szu lubi tę wiadomość

• Kate95 Koleżanka

Wysłany: 5 lipca, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala.mi wrote:
    Mnie z kolej te "wyidealizowane"konta bardzo dobiły i nie potrafiłam sobie poradzić z tym, że nie potrafię przy dziecku zrobi tyłu rzeczy i potrzebowalam właśnie tego na co mogłam powiedzieć "mialam/mam tak samo". Ale to pokazuje jak bardzo jesteśmy różne, mamy inne potrzeby i to też jest piękne 🩷
    Ja w pierwszej ciąży własnie trafiłam na takie słodkopierdzące konta a tu bam.Ciężka ciąża.Dobił mnie połóg nie miałam depresji a wyrzuty sumienia,że urodziłam dziecko i powinnam odczuwać tylko i wyłącznie radość na różowej chmurce.Tymczasem zniosłam go okropnie,miałam nacięcie krocza i masę szwów.Poczucie,że jest że mną coś nie tak bo powinnam się cieszyć a mnie wszystko boli.Na szczęście połóg się skończył i było coraz lepiej.

preg.png. age.png
  • tęczynka Przyjaciółka

Wysłany: 5 lipca, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja lubię oglądać amerykańskie gotujące mamy jakoś odrazu robi mi się lepiej 😁

• Magnes Przyjaciółka

Wysłany: 7 lipca, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam tak samo. Strasznie pragnęłam drugiego dziecka, a teraz ogarnia mnie niesamowity lęk. I chociaż u mnie to dopiero początek i tak na prawdę nie wiadomo jak to się skończy to cały czas mam w głowie myśli, czy to faktycznie był dobry "pomysł" 😩

👫 29&33
    2019 🤱
    01.25 💔 (8 tydz.)
    04.25 cb 💔

27.06 ⏸️
    14 dpo 273 hcg
    17 dpo 1391 hcg
    19 dpo 3563 hcg
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ