X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞
Odpowiedz

🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞

Oceń ten wątek:
  • Ahossik91 Ekspertka

Wysłany: 26 lutego, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anaam wrote:
    Też odczuwam bóle głowy co jakiś czas, niestety jak już zaczyna mnie boleć to przeważnie do momentu aż nie pójdę spać. Ja pachwiny o tyle nie, co mam chwilówki, że lędźwia się odzywają 😬 Byłam dziś na badaniach, byłam świnia, zapukałam do zabiegowego czy mogę poza kolejnością, oczywiście babcie mamrały, że kiedyś jak kobiety w ciąży były to normalnie czekały, gryzłam się w język, żeby sie tylko nie uruchomić🙊 rano jak mam coś robić jest mi jakos słabo, wolałam zapytac żeby nie ryzykować zjazdu

Ja już bym powiedziała tym babom... Zwłaszcza ze często mdleje i mam gdzieś co one sobie myślą i co powiedzą. Na szczeście u mnie w labie ciężarne z biletomatu pobierają numerek bez kolejki, nikomu nie muszę się tłumaczyć.

Anaam, Dziewiarka lubią tę wiadomość

preg.png

age.png

age.png
  • dzikaplaża Ekspertka

Wysłany: 26 lutego, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anaam, nawet się nie przejmuj takim gadaniem. Po pierwsze jest sezon infekcyjny, po drugie w ciazy mimo wszystko łatwiej się chodzi niz stoi, a po trzecie to Ci się należy i już:)

Ja byłam w Diagnostyce gdzie jest automat. Weszłam do pełnej sali, ludzie się zjechali przed 8ą, bo od tej godziny pobrania (niedziela to byla), babka juz w gotowości bo jej numerek - pierwszy chyba tego dnia, a tu się wyświetla moj z pierwszenstwem hehe. Cudowna sprawa. Ostatnia weszłam, pierwsza wyszłam:)

A lędźwie od wczoraj tez mi dokuczają. Myślę, że to też mniejsza ilość ruchu. Dzisiaj musze poćwiczyć bo już czuje spiecie w pośladkach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego, 11:59

Anaam, Dziewiarka lubią tę wiadomość

FET blastocysta ➡️ prolutex, cyclogest, duphaston, estrofem, acard, neoparin, encorton, prograf, euthyrox
    8dpt 30
    10dpt 77
    12dpt 175
    14dpt 438
    16dpt 1109
    18dpt 2316 (103%)
    19dpt pecherzyk 7mm, żółtkowy 2mm
    21-23dpt krwawienie - krwiak?
    28dpt 6+4 CRL 6,1 mm, FHR 122
    7+5 CRL 1.58 cm FHR 158
    9+5 wizyta 2.91 cm / 150
    11+0 4.45 cm / 164
    12+4 6.55 cm / 154
    prenatalne ✅️
    Pappa ✅️
    NIPT ✅️

8 lat za nami, 4x transfer IVF, 5xIUI, 1xcb, 1xpuste jajo, miliony badań

preg.png
  • Ahossik91 Ekspertka

Wysłany: 26 lutego, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzikaplaża wrote:
    Anaam, nawet się nie przejmuj takim gadaniem. Po pierwsze jest sezon infekcyjny, po drugie w ciazy mimo wszystko łatwiej się chodzi niz stoi, a po trzecie to Ci się należy i już:)

Ja byłam w Diagnostyce gdzie jest automat. Weszłam do pełnej sali, ludzie się zjechali przed 8ą, bo od tej godziny pobrania (niedziela to byla), babka juz w gotowości bo jej numerek - pierwszy chyba tego dnia, a tu się wyświetla moj z pierwszenstwem hehe. Cudowna sprawa. Ostatnia weszłam, pierwsza wyszłam:)

A lędźwie od wczoraj tez mi dokuczają. Myślę, że to też mniejsza ilość ruchu. Dzisiaj musze poćwiczyć bo już czuje spiecie w pośladkach.

Mnie od siedzenia przed komputerem też bolą lędźwie;/ zaczynam czuć ciąże nie tak jakbym chciała :) w jednej pod koniec miałam rwę kulszową jak dłuzej posiedziałam albo polezałam na plecach:/ oby w tej nie.

preg.png

age.png

age.png
  • anakonda Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzikaplaża wrote:
    Anakonda, mam nadzieje, ze to fałszywy alarm i szyjka się uspokoi, żebyś mogła po sklepach szaleć:)
    I chyba to mnie najbardziej dołuje że nie będę mogła sama przeglądać i wybierać wyprawki .

Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc 💔
    3 IUI , 5IVF

Mrl 0% szczepienia -> 26,1 ( X)-> doszczepianie (I)
    17.08 2019 7tc :💔

24.11 2024 transfer + atosiban
    1.12. 82b : 192p
    5:12 547b: > 160p
    9.12 3313b > 160p
    14.12 15122b >125p
    16.12 ❤️
    3.02 prenatalne
    url=https://www.tickerfactory.com]s-preg.png[/url]
  • Anaam Przyjaciółka

Wysłany: 26 lutego, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety u mnie nie ma automatu żeby pobrać bilecik i nie ma też informacji, że ciężarne wchodzą poza kolejnością więc z grzeczności pytam 🤦🏽‍♀️ a na dodatek odbywają się tam też badania medycyny pracy wiec czasem jest sporo ludzi .. Momentami widzę w sobie takie zmiany w zachowaniu, że jestem w szoku tak już bym dawno wyjaśniła te głupie teksty 🤣

28👩‍❤️‍👨29
    Starania od 11.22r.
    Endometrioza IV
    27.11 ⏸️
    Beta 02.12: 166,1
    Beta 04.12: 363,1

url=https://www.tickerfactory.com]preg.png[/url]
  • Ahossik91 Ekspertka

Wysłany: 26 lutego, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anakonda wrote:
    I chyba to mnie najbardziej dołuje że nie będę mogła sama przeglądać i wybierać wyprawki .

Hej bez smutasów...ja i tak większość przez internet :) większy wybór i zawsze można odesłać :) mam 2 hurtownie ale tam zamierzam tylko pojechać obejrzeć wózek :) myślę że twoja szyjka jedno spokojne wyjście do sklepu obejrzeć wózki da radę:)

Ja w ogóle jestem zwolennikiem zamawiania. Maż się śmieje ze piromanem został bo ciągle pali na łące za domem pudła :D

preg.png

age.png

age.png
  • Lia. Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzikaplaża, mi też bardzo szybko leci czas. Mam wrażenie, że odliczam do większych kroków milowych - wcześniej był legendarny 12 tydzień, później prenatalne, wyniki NIFTY, a teraz chyba połówkowe i 24 tydzień, czyli granica przeżywalności poza brzuszkiem. A pomiędzy to te tygodnie pędzą jak szalone. No i nie mogę się doczekać pierwszych ruchów 🤍

Anakonda, bardzo Ci współczuję leżenia, ale pomyśl tak - sytuacja nie jest bardzo groźna, lekarka dmucha na zimne i w porę podjęła odpowiednie kroki. Jesteście chronieni, wiecie co macie robić. Może wystarczy trochę odpoczynku i sytuacja się unormuje. I nie miej sobie do zarzucenia wyprawy w góry, ruch w ciąży jest jak najbardziej wskazany (a wierzę, że nie uprawiałaś sportów wyczynowych), więc robiłaś wszystko co najlepsze dla dzidziusia 🩵 Trzymam kciuki za szybką poprawę sytuacji i żebyś wkrótce mogła zrobić wymarzone zakupy. A póki co szalej online 😉

Luna, fajnie że myślicie o przeprowadzce, niech wszystko się ułoży po Waszej myśli, znajdźcie swój kącik na ziemi 🤞🏻 U nas też jest dokładnie taki sam rozkład i trzeba walczyć o każdy metr 😀 Od dłuższego czasu szukamy jakiegoś domu, ale póki co postaramy się trochę przemeblować mieszkanie. Maluszek będzie spał z nami w dostawce i muszę znaleźć też miejsce na komodę z przewijakiem, do której włożymy jego rzeczy. To będzie wyzwanie, ale takie fajne. Robimy w końcu miejsce dla owocu naszej miłości ❤️

No i kciukasy dziewczyny za wszystkie dzisiejsze wizyty!

Dziewiarka, anakonda, Luna_ lubią tę wiadomość

⛈️ kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, wysoka homocysteina
    Ja 28, mąż 38 🎂

Starania od czerwca '21
    marzec '22 - cb 💔
    listopad '22 - trzecia IUI - cb 💔
    styczeń '23 - poronienie 7+2 tc 💔, zdrowa córeczka 🥺
    styczeń '24 - 1 ICSI w DE: 22 komórki, 1 blastka 4BC - ❌
    luty '24 - 2 ICSI w DE: 30 komórek, 1 blastka 4CB - ❌
    październik '24 - 3 ICSI Reprofit Ostrava: 22 komórki, transfer 2 blastek 4BC i 1B - coś drgnęło 💔

25.11.24: transfer mrożaczka 3BB ✨
    7dpt ⏸️, beta 32 🥹; 9 dpt 58,8; 14 dpt 533,2; 16 dpt 2046, przyrost 273.5% 🚀😍
    22 dpt 5+6 tc: 0,21 cm 🍬 z bijącym serduszkiem 💗
    03.01: 1,7 cm misia z rączkami i nóżkami 🐻
    16.01: 3,08 cm ruszającej się kruszynki 🩷
    30.01: 5,53 cm dziecka 🌈
    06.02: I prenatalne + NIPT, 7,3 cm zdrowego chłopca 🩵

preg.png
  • magda87 Ekspertka

Wysłany: 26 lutego, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj też czuję kręgosłup a przeszłam się tylko na chwilę miasta a co będzie dalej 🤰🏻

Ja już mam tyle ciuszków teraz muszę kupić komodę i zaczynam ogarniać.

Tylko niech już wyjdzie 🌞🌞🌞!

Za dużo energii nie mam ale dzielę się:D trzymajcie się dzisiaj :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego, 13:23

Britta, dzikaplaża lubią tę wiadomość

Ona 37 lat
    On 35 lat
    Starania od: 2020
    Ciąża 2021 - poronienie w7tyg
    Sono hsg - drożne oba jajowody
    2023: 2x IUI ❌
    2024 sierpień: stymulacja do IVF ✔️
    2024 sierpień: punkcja: otrzymano 4 zarodki 5 dniowe ❄️❄️❄️❄️ ✔️
    Zagrożenie hiperstymulacją- transfer przesunięty na październik
    3.10. pierwszy criotransfer 4bb❄️❌
    9dpt beta < 2.4 mlU/ml
    13dpt beta: 134,4 mlU/ml - błąd laboratoryjny? :/
    15dpt beta < 2.4 mlU/ml

14.11. drugi criotransfer 3bb❄️ embryoglue
    8dpt ⏸️
    9dpt 109,57 mlU
    11dpt 244,61 mlU
    13dpt 538,71 mlU
    19dpt pierwsze usg, jest zarodek 🥹
    20.12 wizyta usg - mamy ♥️🥹
    16.01 wizyta usg - mam już 5cm ☺️
    27.01 I badania prenatalne, wszystko ok 🙂 6,34 cm chłopczyka 🩵
    17.03 II badania prenatalne

Na zimowisku 4bc❄️ i 5cc❄️

preg.png
  • anakonda Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ahossik91 wrote:
    Hej bez smutasów...ja i tak większość przez internet :) większy wybór i zawsze można odesłać :) mam 2 hurtownie ale tam zamierzam tylko pojechać obejrzeć wózek :) myślę że twoja szyjka jedno spokojne wyjście do sklepu obejrzeć wózki da radę:)

Ja w ogóle jestem zwolennikiem zamawiania. Maż się śmieje ze piromanem został bo ciągle pali na łące za domem pudła :D
    No właśnie ja jestem typem co musi przymierzyć i dotknąć zanim kupię . Jakoś nie umiem kupować przez internet .

3 IUI , 5IVF

9.12 3313b > 160p
    14.12 15122b >125p
    16.12 ❤️
    3.02 prenatalne
  • magda87 Ekspertka

Wysłany: 26 lutego, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anakonda wrote:
    No właśnie ja jestem typem co musi przymierzyć i dotknąć zanim kupię . Jakoś nie umiem kupować przez internet .

Jeszcze pójdziesz na zakupki, daj sobie czas :)
    Będzie zielone światło od lekarza to od razu na shopping 💕

dzikaplaża lubi tę wiadomość

Ona 37 lat
    On 35 lat
    Starania od: 2020
    Ciąża 2021 - poronienie w7tyg
    Sono hsg - drożne oba jajowody
    2023: 2x IUI ❌
    2024 sierpień: stymulacja do IVF ✔️
    2024 sierpień: punkcja: otrzymano 4 zarodki 5 dniowe ❄️❄️❄️❄️ ✔️
    Zagrożenie hiperstymulacją- transfer przesunięty na październik
    3.10. pierwszy criotransfer 4bb❄️❌
    9dpt beta < 2.4 mlU/ml
    13dpt beta: 134,4 mlU/ml - błąd laboratoryjny? :/
    15dpt beta < 2.4 mlU/ml

14.11. drugi criotransfer 3bb❄️ embryoglue
    8dpt ⏸️
    9dpt 109,57 mlU
    11dpt 244,61 mlU
    13dpt 538,71 mlU
    19dpt pierwsze usg, jest zarodek 🥹
    20.12 wizyta usg - mamy ♥️🥹
    16.01 wizyta usg - mam już 5cm ☺️
    27.01 I badania prenatalne, wszystko ok 🙂 6,34 cm chłopczyka 🩵
    17.03 II badania prenatalne

Na zimowisku 4bc❄️ i 5cc❄️

preg.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anakonda wrote:
    Powiem tak, ja wszystko zamówiłam online, fotelik wybrał mąż przymierzając do auta w sklepie, a wózek, miałam kilka modeli na oku, mąż pojechał do bobowozkow i mieliśmy wideokonferencje na whatsappie. Szczerze powiedziawszy, w perspektywie czasu to nie ma żadnego znaczenia:) ale rozumiem, też miałam w poprzedniej ciąży rodzaj żałoby czemu moja ciąża nie jest w pełni fizjologiczna, czemu inne dziewczyny mogą lecieć na urlop, a ja mogę sobie co najwyżej pozwolić na krótki spacer. Ale jak widać, szybko się zapomina skoro zdecydowałam się na drugą ciążę 🙈
    Teraz w ta ciążę weszłam już z innymi oczekiwaniami, wiem, że może się sytuacja powtórzyć, wiem, że nie na wszystko mam wpływ, ale też wierzę, że przy monitorowaniu sytuacji i podjęciu działań ciążę donoszę, skoro raz się udało urodzić 39+3, a problem był od połowy ciąży. Dla mnie teraz największym zmartwieniem jest to żeby Gucio nie odczuł, że coś jest nie tak - mam nadzieję, że nie wyląduje w szpitalu, bo tego sobie nie potrafię wyobrazić. Już teraz mi się czasem serce kraje, że woła apa, a ja mu muszę tłumaczyć, że mama nie może. Ale to mądry chłopiec, przytulamy się wtedy na macie, koncertowo ogarnął wchodzenie po schodach, zejść też czasem zejdzie, czasem się boi i muszę go znieść. I trochę mam wtedy wyrzuty sumienia, no ale cóż życie, tyle ile mogę to się oszczędzam, ale nie zawsze mogę uniknąć podnoszenia go.
    Ale hej, nie panikuj, nic się takiego nie dzieje. I pamiętaj, nawet szyjka poniżej 2.5cm w drugim trymestrze to nie wyrok, spójrz na te statystyki:
    "Niech poniższa statystyka was pocieszy 🙂

Szyjka powyżej 25 mm w połowie ciąży– ryzyko porodu przedwczesnego 1%,
    Szyjka 16-25 mm w połowie ciąży – ryzyko porodu przedwczesnego 4%,
    Szyjka 15-10 mm – ryzyko porodu przedwczesnego 25%,
    Szyjka poniżej 10 mm w połowie ciąży – ryzyko porodu przedwczesnego 90%"
    Źródło: https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/porod-podstawy/porod-przedwczesny/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego, 13:54

Ahossik91, dzikaplaża lubią tę wiadomość

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶06.2023
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 02.2021
  • Kinia__ Koleżanka

Wysłany: 26 lutego, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po wczorajszej wizycie. Młoda ma już 170g, wielkolud jak nie wiem 🙈 ale co zauważyłam, a nigdy nie zwracałam na to uwagi, waga nie pokrywa się z tygodniem (o 4 dni), w którym jestem. Lekarz powiedział, że jest wszystko w porządku i, że się wszystko zgadza z tygodniem ciąży, ale wg wydruku wcale tak nie jest…
    Pisałyście jakiś czas temu o wadze. Ja chyba za dużo przybieram, bo już jestem +6kg, a jestem 18tydz. I patrząc ile Wy przybieracie to chyba coś z moim organizmem jest nie tak. Nie objadam się, ale codziennie nie odmówię sobie słodkiego, bo nie dam rady. Kiedyś słodycze mogłyby dla mnie nie istnieć.
    Co do wyprawki to na razie nie wiem od czego zacząć i podczytuję Was, chociaż nadal to dla mnie jakieś abstrakcyjne, że jestem w ciąży i ciągle nie dowierzam, że już zaraz fajnie byłoby zacząć ją kompletować.
    Trzymam kciuki za dalsze wizyty 🌸
    Anakonda trzymam kciuki również za Ciebie, aby wszystko wróciło do normy i było dobrze ✊🏼

anakonda, smoothie, Sreberko, Luna_ lubią tę wiadomość

27.11 beta 327.2
    29.11 beta 693.9
    4.12 beta 3008
    10.12 pierwsza wizyta i mamy ❤️
  • anakonda Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Powiem tak, ja wszystko zamówiłam online, fotelik wybrał mąż przymierzając do auta w sklepie, a wózek, miałam kilka modeli na oku, mąż pojechał do bobowozkow i mieliśmy wideokonferencje na whatsappie. Szczerze powiedziawszy, w perspektywie czasu to nie ma żadnego znaczenia:) ale rozumiem, też miałam w poprzedniej ciąży rodzaj żałoby czemu moja ciąża nie jest w pełni fizjologiczna, czemu inne dziewczyny mogą lecieć na urlop, a ja mogę sobie co najwyżej pozwolić na krótki spacer. Ale jak widać, szybko się zapomina skoro zdecydowałam się na drugą ciążę 🙈
    Teraz w ta ciążę weszłam już z innymi oczekiwaniami, wiem, że może się sytuacja powtórzyć, wiem, że nie na wszystko mam wpływ, ale też wierzę, że przy monitorowaniu sytuacji i podjęciu działań ciążę donoszę, skoro raz się udało urodzić 39+3, a problem był od połowy ciąży. Dla mnie teraz największym zmartwieniem jest to żeby Gucio nie odczuł, że coś jest nie tak - mam nadzieję, że nie wyląduje w szpitalu, bo tego sobie nie potrafię wyobrazić. Już teraz mi się czasem serce kraje, że woła apa, a ja mu muszę tłumaczyć, że mama nie może. Ale to mądry chłopiec, przytulamy się wtedy na macie, koncertowo ogarnął wchodzenie po schodach, zejść też czasem zejdzie, czasem się boi i muszę go znieść. I trochę mam wtedy wyrzuty sumienia, no ale cóż życie, tyle ile mogę to się oszczędzam, ale nie zawsze mogę uniknąć podnoszenia go.
    Ale hej, nie panikuj, nic się takiego nie dzieje. I pamiętaj, nawet szyjka poniżej 2.5cm w drugim trymestrze to nie wyrok, spójrz na te statystyki:
    "Niech poniższa statystyka was pocieszy 🙂

Szyjka powyżej 25 mm w połowie ciąży– ryzyko porodu przedwczesnego 1%,
    Szyjka 16-25 mm w połowie ciąży – ryzyko porodu przedwczesnego 4%,
    Szyjka 15-10 mm – ryzyko porodu przedwczesnego 25%,
    Szyjka poniżej 10 mm w połowie ciąży – ryzyko porodu przedwczesnego 90%"
    Źródło: https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/porod-podstawy/porod-przedwczesny/
    W ostateczności pewnie też tak zrobimy . Ale jakoś tak mi przykro się zrobiło . Wiem że już teraz nie mam na to wpływu , ewentualnie brać progesteron i więcej polegiwać . Dr mi mówiła że właśnie ostatnio żegnała się z pacjentką która w 20 tc szyjkę miała prawie zerową i donosiła ciążę . Mam nadzieję że ta szyjka nie będzie się skracać a na kolejnej wizycie będzie bez zmian .

3 IUI , 5IVF

9.12 3313b > 160p
    14.12 15122b >125p
    16.12 ❤️
    3.02 prenatalne
  • anakonda Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinia__ wrote:
    Melduję się po wczorajszej wizycie. Młoda ma już 170g, wielkolud jak nie wiem 🙈 ale co zauważyłam, a nigdy nie zwracałam na to uwagi, waga nie pokrywa się z tygodniem (o 4 dni), w którym jestem. Lekarz powiedział, że jest wszystko w porządku i, że się wszystko zgadza z tygodniem ciąży, ale wg wydruku wcale tak nie jest…
    Pisałyście jakiś czas temu o wadze. Ja chyba za dużo przybieram, bo już jestem +6kg, a jestem 18tydz. I patrząc ile Wy przybieracie to chyba coś z moim organizmem jest nie tak. Nie objadam się, ale codziennie nie odmówię sobie słodkiego, bo nie dam rady. Kiedyś słodycze mogłyby dla mnie nie istnieć.
    Co do wyprawki to na razie nie wiem od czego zacząć i podczytuję Was, chociaż nadal to dla mnie jakieś abstrakcyjne, że jestem w ciąży i ciągle nie dowierzam, że już zaraz fajnie byłoby zacząć ją kompletować.
    Anakonda trzymam kciuki również za Ciebie, aby wszystko wróciło do normy i było dobrze ✊🏼
    Dziękuję a waga się nie przejmuj to teraz nie jest najważniejsze, po ciąży się tym zajmiesz .

Kinia__ lubi tę wiadomość

3 IUI , 5IVF

9.12 3313b > 160p
    14.12 15122b >125p
    16.12 ❤️
    3.02 prenatalne
  • Ahossik91 Ekspertka

Wysłany: 26 lutego, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinia__ wrote:

Zależy z jakiej wagi startowałaś albo inaczej z jakiego BMI- jak poniżej 19 to w tabelkach mozna i 18kg przytyć.
    Ja z bmi nie całe 21 i się tymi 4kg nie przejmuje-i wszystko zależy jak pójdzie dalej. U mnie w poprzednich ciążach od 4 miesiąca tyłam 1,2- 1,5kg co miesiąc (książeczki mam na pamiątkę). Tym sposobem powinnam do porodu przytyć z 58 do 70-71 :) i tego się trzymam :) Obawiam się bardziej lata i obrzęków ale jedną ciążę miałam porod 3 października i w wakacje absolutnie nie miałam ochoty na obżarstwo. Raczej owoce koktajle makaron z truskawkami, chłodnik, ziemniaki z mlekiem zsiadłym i jajkiem.. porcje mniejsze niz w 2 trymestrze bo cisneło w zołądek i zaraz mega zgaga.
    Po porodach po miesiącu dwóch nie było śladu po kilogramach. W po pierwszej po 5 tygodniach ważyłam mniej niż przed ciążą.

preg.png

age.png

age.png
  • Kinia__ Koleżanka

Wysłany: 26 lutego, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ahossik91 wrote:
    Zależy z jakiej wagi startowałaś albo inaczej z jakiego BMI- jak poniżej 19 to w tabelkach mozna i 18kg przytyć.
    Ja z bmi nie całe 21 i się tymi 4kg nie przejmuje-i wszystko zależy jak pójdzie dalej. U mnie w poprzednich ciążach od 4 miesiąca tyłam 1,2- 1,5kg co miesiąc (książeczki mam na pamiątkę). Tym sposobem powinnam do porodu przytyć z 58 do 70-71 :) i tego się trzymam :) Obawiam się bardziej lata i obrzęków ale jedną ciążę miałam porod 3 października i w wakacje absolutnie nie miałam ochoty na obżarstwo. Raczej owoce koktajle makaron z truskawkami, chłodnik, ziemniaki z mlekiem zsiadłym i jajkiem.. porcje mniejsze niz w 2 trymestrze bo cisneło w zołądek i zaraz mega zgaga.
    Po porodach po miesiącu dwóch nie było śladu po kilogramach. W po pierwszej po 5 tygodniach ważyłam mniej niż przed ciążą.

Startowałam z BMI poniżej 18 🙈 ja też ostatnio mniej mam ruchu, mam nadzieję, że przyjdzie wiosna i będę mogła trochę wyjść na dłuższy spacer o ile wszytko mi na to pozwoli. A skąd wiesz ile można przytyć? Jest jakaś do tego tabelka?

27.11 beta 327.2
    29.11 beta 693.9
    4.12 beta 3008
    10.12 pierwsza wizyta i mamy ❤️
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anakonda wrote:
    W ostateczności pewnie też tak zrobimy . Ale jakoś tak mi przykro się zrobiło . Wiem że już teraz nie mam na to wpływu , ewentualnie brać progesteron i więcej polegiwać . Dr mi mówiła że właśnie ostatnio żegnała się z pacjentką która w 20 tc szyjkę miała prawie zerową i donosiła ciążę . Mam nadzieję że ta szyjka nie będzie się skracać a na kolejnej wizycie będzie bez zmian .
    Daj sobie przestrzeń na swoje emocje, ale póki co to serio nie jest zła sytuacja. Odpoczynek, seriale, książki i zleci do wizyty ;)
    Też mnie czasem nachodzi nastrój pt. Ja się nie nadaje do bycia w ciąży, bo szyjka, bo teraz cukrzyca i kto wie co jeszcze 🙈 a potem patrzę na synka i wiem, że ten czas, jakkolwiek trudny by nie był, odejdzie w zapomnienie.

anakonda lubi tę wiadomość

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶06.2023
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 02.2021
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anakonda, trzymam kciuki za szyjkę i Twój spokój.
    Wierzę, że na następnej wizycie będzie dobrze i sama ogarniesz wyprawkę dla synka💙

Ps. U nas ok.

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷11.08.2022

preg.png
  • Ahossik91 Ekspertka

Wysłany: 26 lutego, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinia__ wrote:
    Startowałam z BMI poniżej 18 🙈 ja też ostatnio mniej mam ruchu, mam nadzieję, że przyjdzie wiosna i będę mogła trochę wyjść na dłuższy spacer o ile wszytko mi na to pozwoli. A skąd wiesz ile można przytyć? Jest jakaś do tego tabelka?
    To dlatego więcej tyjesz ;) obojętnie jaka tabelka z internetu wszędzie takie same wartości:) jak kobieta ma wg bmi niedowagę to moze sobie przytyć więcej😊

preg.png

age.png

age.png
  • anakonda Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Anakonda, trzymam kciuki za szyjkę i Twój spokój.
    Wierzę, że na następnej wizycie będzie dobrze i sama ogarniesz wyprawkę dla synka💙

Ps. U nas ok.
    Dziękuję .
    Trzymam nadal kciuki za maluchy , wierzę że i u was będzie dobrze.

Bella93 lubi tę wiadomość

3 IUI , 5IVF

9.12 3313b > 160p
    14.12 15122b >125p
    16.12 ❤️
    3.02 prenatalne
‹‹ 257 258 259 260 261 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Układ immunologiczny a problemy z płodnością, czyli czym jest niepłodność immunologiczna

Układ immunologiczny, czyli inaczej odpornościowy ma niebagatelny wpływ na płodność. Niekiedy czynniki immunologiczne mogą być bezpośrednią przyczyną niepłodności. Czy problemy z implantacją zarodka albo nawracającymi poronieniami mogą być wywołane przez czynniki immunologiczne? W jakich przypadkach rozważyć konsultację ze specjalistą - immunologiem? 

CZYTAJ WIĘCEJ