🌞🏖️SIERPIEŃ 2025🏖️ 🌞
-
WIADOMOŚĆ
-
Generalnie sorka dziewczyny, że się nie odzywam ostatnio, nadrabiam Was w wolnych chwilach, ale jesteśmy na urlopie mocno zwiedzaniowym i po średnio 15-20tys kroków dziennie padam na twarz wieczorami 🫠 porobiłam sobie trochę screenów z Waszych rozmów wózkowych, może się przydadzą w ogarnięciu tematu, bo jak na razie nie robiłam researchu i to brzmi wszystko jak czarna magia 🙈 planuje od 8 kwietnia zwolnienie po połówkowych to na spokojnie zajmę się tematem wyprawki ❤️
Super że tak dużo z Was czuję już dzieciaczki ❤️ ja nie mogę sobie nawet jakoś wyobrazić jakie to będzie uczucie i nie mogę się doczekać 🤞 ale obawiam się że przy większej wadze mogę dłużej poczekaćWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 07:32
smoothie lubi tę wiadomość
-
Nowa, ja zarówno teraz jak i w pierwszej ciąży mam dużą nadwagę, otyłość - córkę poczułam jakoś w 20-21 tc, miała łożysko na przedniej ścianie.
Nowa9224 lubi tę wiadomość
-
Luna_ wrote:Ja też się nad tym zastanawiałam, nie mam doświadczenia, ale jak słucham ludzi to każdy mówi co innego. Jedna znajoma wkładała dziecko tylko do wózka i jak przychodziła w odwiedziny to taką 4-5 miesięczną córkę kładła na kocyk na ziemi i była mega spokojna, leżała sobie bardzo wyluzowana i uśmiechała się, zawsze mogła ją gdzieś bez problemu odłożyć. Za to moja szwagierka dużo nosiła syna i nie dało rady go nawet na chwilę odłożyć, zasypiał też tylko na rękach, ale ona mówiła, że tak dziecko czuje się najbezpieczniej, przy ciele matki. I weź bądź tu mądra 🤷♀️😅. Ja myślałam, żeby taką chustę zakładać tylko na jakieś piesze wycieczki w nierównym górzastym terenie, a tak na codzień w wózku wozić, ale sama nie wiem jak to będzie..
my mieliśmy z Mayą okresy gdzie była nieodkladalska o takie gdzie spokojnie mogła leżeć na macie czy w łóżeczku. Wózkiem (gondolą) raczej częściej gardzila niż w drugą stone. Dopiero spacerówka nas uratowała
Naszym celem było zawsze odkładanie jej ale no nic nie zrobisz jak bobas chce się tulić. My mieliśmy na pocxstku chustę ale jakoś nie pokochałam się z nią. Później jak maya była starsza to już nosidło i korzystaliśmy często i gęstoona to kochała
Luna_ lubi tę wiadomość
Życie na pustyni📍Abu Dhabi
34 👩 🧔♂️31
2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
🌸 córeczka z 2cs 💛
2024 - starania o rodzeństwo
🌸 4cs - 20/11 ⏸️
NIPT - Zdrowa DZIEWCZYNKA 🩷🥳
06/03 - 315g Szczęścia 🩷 151 bpm
02/04 - następna wizyta 🤞
17/03 - połówkowe 🤞
-
adu wrote:Sunday, hybrydowe - owszem
Ale tu chyba była raczej mowa o zwykłych, bo tak jak piszesz, przy takim jest niewiele mniej motania 😅 to nosidło dla bliźniaków… nie wykluczam że sprobouje 😅 aczkolwiek włożenie dwójki mnie przeraża
Ahossik, niestety ten babybjorn to jest bardzo słaba opcja. O ile robią świetne leżaczki, to te nosidła robią dziecku bardzo złą pozycję. Pamiętam do dziś jak byłam w ciąży z córką i w sumie to nie miałam jeszcze pojęcia o tym wszystkim, widziałam to nosidło w serialu New Amsterdam i już wtedy stwierdziłam, że coś jest nie halo 😅 przede wszystkim nigdy nie nosimy dziecka przodem do świata a w USA to nagminne
Ojeju kiedyś na zwiedzaniu zamku w Czechach widzieliśmy taką parę z malutkim dzieckiem właśnie chyba w babybjorn wisiadle 🙈 nie mogłam patrzeć na to biedne dziecko zwisające z przodu, widać jak to źle się układa wszystko 😅'94 AMH 0,29, MTHFR A1298 heterozygota PAI-1 4G/5G heterozygota, kariotypy ok
18.02 ⏸️ naturalnie
27.03 poronienie zatrzymane 💔
👼 Miłosz trisomia 22
Sierpień ciąża biochemiczna 💔
11.09 IVF MZ
26.09 ET 4BB nieudany 💔
11.10 start drugiej stymulacji
26.10 mamy 1 zarodek 4AB transfer odroczony
Euthyrox 75, Acard 150
1.12 ⏸️ naturalny cud
2.12 10 dpo beta 15,55 prog 23,44 🥹
4.12 12 dpo beta 67,89 prog 28,27 🥹
6.12 14 dpo beta 200,03 🥹
10.12 18 dpo beta 1202,29 prog 37,74 🥹
23.12 USG jest ❤️ CRL 4,5 mm
13.01 USG ❤️ 167bpm CRL 26,34 mm
21.01 USG ❤️ 171bpm CRL 36 mm plus pobranie Nifty Pro
28.01 Wyniki Nifty Pro- ryzyka niskie, czekamy na Córeczkę 🥹❤️
6.02 I prenatalne ❤️ 7,2 cm Cudu 🥰
17.02 9,5 cm Bobasa 💖
-
To prawda, nosidło z babybjorn jest słabe, wiadomo, roczniakowi to pewnie krzywdy nie zrobi, ale maluchowi już może .
Ogólnie z nosideł najbardziej polecane są kavka, lennylamb i Tula.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:52
Dziewiarka lubi tę wiadomość
-
A wiecie, że my nadal nie możemy wybrać imion 🙈 Zupełnie nam to nie idzie.. dla dziewczynek były ustalone w sumie - Nela i Lena - a dla parki nic nie jest takie, że to czujemy. Z Nadia było łatwiej, bo u niej całe życie wiedziałam, że chce córkę Nadię.
-
Nie nadrobię wszystkiego, produkujecie posty w super tempie 😃
Co do wózków dodam jeszcze jedną ważną rzecz- sprawdzajcie siedzisko w spacerówce, pod jakim kątem jest wykonane. Jeszcze jakiś czas temu 80% spacerówek z 2w1 miały siedziska tak wyprofilowane ze dziecko zjeżdżało do przodu. Musi być albo prościutkie albo najlepiej lekko pochyłe do tyłu, wtedy dziecko ładnie siedzi i nie zjeżdża 😀Patka123, Nowa9224 lubią tę wiadomość
26.08.2017- zabieg, puste jajo płodowe, podejrzenie zaśniadu groniastego
21.10.2018 córka 🍼
08.12.2024 cień ⏸️
12.12.2024 wyraźne ⏸️
27.01.2025 pobranie Nifty 🤞
Ryzyka niskie, będzie synek 💙
15.02.2025 prenatalne + pappa
-
A w tym nosidle to nie nosi sie przodem dziecka do siebie? Tylko tak widzialam na fotkach. Ja w ogole mało nosilam dzieci, mam problem z kregosłupem szyjnym po stłuczce autem. Moje kochały gondolę
syn do 9 miesiąca jezdził w gondoli. W ogole myslalam ze z tego nosidla to skorzystam moze maju 2026😅 jak pojedziemy na majówke. I nie planowalam kupowac w tym roku w ogole...W sierpniu napewno w wakacje nie (miałam synka kwietniowego , chusta w wakacje odpadała. Obydwoje upoceni jak mopsy. Ponosilam go w huście w maju pare razy i koniec. A wybuliłam na tą chuste kupe kasy. Moze inaczej jak dzieci anty wózkowe. Moje były z tych spokojnych spacerujących i spiacych w gondoli po 2,5h
Zadzwonilam do szwagierki, bo wiem ze jej córka miała dysplazje (zanim kupili nosidło) i byla w tych plastikowych szelkach 2 miesiące. Nosidelko to konkretne z fizjo konsultowali i nie mial zastrzezen jak kilkumiesieczne dziecko w nim siedzi(pojechali chyba na 6msc gdzies z nią i potem ze 2 razy przed rokiem. Kiedys podobno baby bjorn robilo wisiadla teraz robi ergonomiczne. Nie moge znalezc zadnych naukowych i nienaukowych publikacji z nagatywnym wplywem tego nosidła na biodra.
No ale zawsze moge kupic drugieWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:48
-
adu wrote:A wiecie, że my nadal nie możemy wybrać imion 🙈 Zupełnie nam to nie idzie.. dla dziewczynek były ustalone w sumie - Nela i Lena - a dla parki nic nie jest takie, że to czujemy. Z Nadia było łatwiej, bo u niej całe życie wiedziałam, że chce córkę Nadię.
A daj spokój, my chyba wybierzemy na porodówce to bo to mi się podoba nie podoba dla męża i odwrotnie 🫣 -
Ahossik91 wrote:A w tym nosidle to nie nosi sie przodem dziecka do siebie? Tylko tak widzialam na fotkach. Ja w ogole mało nosilam dzieci, mam problem z kregosłupem szyjnym po stłuczce autem. Moje kochały gondolę
syn do 9 miesiąca jezdził w gondoli. W ogole myslalam ze z tego nosidla to skorzystam moze maju 2026😅 jak pojedziemy na majówke. I nie planowalam kupowac w tym roku w ogole...W sierpniu napewno w wakacje nie (miałam synka kwietniowego , chusta w wakacje odpadała. Obydwoje upoceni jak mopsy. Ponosilam go w huście w maju pare razy i koniec. A wybuliłam na tą chuste kupe kasy. Moze inaczej jak dzieci anty wózkowe. Moje były z tych spokojnych spacerujących i spiacych w gondoli po 2,5h
Też widziałam na zdjęciu przodem do mamy, ale jak się przyjrzałam to ten 2 miesięczny chłopiec faktycznie ma takie zwisające nóżki. Nie wiem jak to wygląda u starszych dzieci ale chyba to nosidło jest tylko do roczku, więc jak dziecko będzie duże to chyba też średnio.
Ja to świadomie rezygnuje z chusty bo wiem że nie będę na tyle cierpliwa z dwójką żeby wiązać za każdym razem. Zresztą też planuję robić to tylko w awaryjnych sytuacjach a nie przyzwyczajać i później ciągle nosić. Dlatego chcę wybrać takie najbardziej polecane żeby dziecko miało prawidłową pozycję. -
Ahossik, to może teraz jakieś lepsze zdjęcia dają, ale tak jak napisała Patka - tu się mocno rozchodzi k budowę nosidła. Dziecko powinno mieć nóżki jak zabka, otulać mamę nimi, a nie zwisać. Ja to lubiłam gondolę, bo tam jest dziecko odkryte od wiatru, nie trzeba specjalnie ubierać.. bardzo mi było smutno, jak już siedziała i nie chciała w niej jeździć
-
Dziewczyny życzę Wam miłego dnia, dzisiaj u nas prawdziwa wiosna 😍
A mi pykła polówka ciąży, zaczęłam 20 tydz ☺️adu, Dziewiarka, Luna_, dzikaplaża, Sunday_92, Ahossik91, Nowa9224, SandraH.97, Kinia__, Platynova55, Britta, Domi94, anakonda, magda87, smoothie, Lia. lubią tę wiadomość
-
Patka123 wrote:Też widziałam na zdjęciu przodem do mamy, ale jak się przyjrzałam to ten 2 miesięczny chłopiec faktycznie ma takie zwisające nóżki. Nie wiem jak to wygląda u starszych dzieci ale chyba to nosidło jest tylko do roczku, więc jak dziecko będzie duże to chyba też średnio.
Ja to świadomie rezygnuje z chusty bo wiem że nie będę na tyle cierpliwa z dwójką żeby wiązać za każdym razem. Zresztą też planuję robić to tylko w awaryjnych sytuacjach a nie przyzwyczajać i później ciągle nosić. Dlatego chcę wybrać takie najbardziej polecane żeby dziecko miało prawidłową pozycję.
Ja za to odradzam lezaczki czy to bany bjorn czy inne. Mi nikt nie powiedzial ze poglebiają asymetrie a bujalismy sie z asymetrią do roku prawie. Synek obracal sie przez jeden bok , siadal z jednego boku ,wstawal z jednej nogi. Chodzilam na tapy na stopy, butki mu kupowalam potem za 300zl😉 az odkrylam zalando lounge.
W ogole karuzela do lozeczka tez nie powinna wisiec w ciagu 2-3 miesiecy nad lozeczkiem. Najnowsze badania jakies. Co raz coś nowego wymyslą. Corka na koperku wloskim wychowana...teraz jakis rakotworczy. A jelito corka ma zdrowsze niz syn. On kp sporo dluzej i ciagle problem z zelazem i kupami. Ona szybciej na hippie bio i kaszkach ktore tez niezdrowe po kilku latach sie zrobily. A brzuch ma lepszy niz ja i syn razem wzięci. Choruje mniej zdecydowanie.
Ja wyznaje zasade zdrowego umiaru we wszystkim.
-
Ja po wizycie. Tak się ułożyła glową w dol, że mało bylo widac. Zasłaniała się rączka. Ale wygląda na to, że wszystko w porządku.
Za to TSH 0,26 🤨 Mam nadzieje, ze juz nie bedzie spadać i obejdzie się bez kombinowania z dawką.
Za trzy tygodnie mam polowkowe 🙃Patka123, Krysia23, Domi94, Sunday_92, Santal3, anakonda, magda87, Dziewiarka, Luna_, smoothie, SandraH.97, Lia. lubią tę wiadomość
FET blastocysta ➡️ prolutex, cyclogest, duphaston, estrofem, acard, neoparin, encorton, prograf, euthyrox
8dpt 30
10dpt 77
12dpt 175
14dpt 438
16dpt 1109
18dpt 2316 (103%)
19dpt pecherzyk 7mm, żółtkowy 2mm
21-23dpt krwawienie - krwiak?
28dpt 6+4 CRL 6,1 mm, FHR 122
7+5 CRL 1.58 cm FHR 158
9+5 wizyta 2.91 cm / 150
11+0 4.45 cm / 164
12+4 6.55 cm / 154
prenatalne ✅️
Pappa ✅️
NIPT ✅️
8 lat za nami, 4x transfer IVF, 5xIUI, 1xcb, 1xpuste jajo, miliony badań
-
Ahossik91 wrote:Ja tez nie chce przyzwyczajac. Kupe kasy wydalam na fizjo z powodu szyi.
Ja za to odradzam lezaczki czy to bany bjorn czy inne. Mi nikt nie powiedzial ze poglebiają asymetrie a bujalismy sie z asymetrią do roku prawie. Synek obracal sie przez jeden bok , siadal z jednego boku ,wstawal z jednej nogi. Chodzilam na tapy na stopy, butki mu kupowalam potem za 300zl😉 az odkrylam zalando lounge.
W ogole karuzela do lozeczka tez nie powinna wisiec w ciagu 2-3 miesiecy nad lozeczkiem. Najnowsze badania jakies. Co raz coś nowego wymyslą. Corka na koperku wloskim wychowana...teraz jakis rakotworczy. A jelito corka ma zdrowsze niz syn. On kp sporo dluzej i ciagle problem z zelazem i kupami. Ona szybciej na hippie bio i kaszkach ktore tez niezdrowe po kilku latach sie zrobily. A brzuch ma lepszy niz ja i syn razem wzięci. Choruje mniej zdecydowanie.
Ja wyznaje zasade zdrowego umiaru we wszystkim.
Moja znajoma też miała problemy po leżaczku babybjorn, tak jej córka lubiła w nim leżeć a ona nie wiedziała że są jakieś limity że miała zatrzymany rozwój. Chodziła do fizjo żeby się zaczęła obracać. Ja mam ten leżaczek ale córka 5 min poleżała i koniec, już nudnowkładałam ją tylko jak musiałam np wziąć prysznic u nie chciałam żeby leżała w łazience na gołej podłodze. Ale taka prawda że trzeba słuchać zaleceń ale też mieć swój rozum. Bo można się wpędzić w takie poczucie winy że wszystko się robi źle. Bo taka prawda że nawet na rękach piszą jak nosić, raz na jednej raz na drugiej, a w praktyce wychodzi że to dziecko decyduje i np nie chce być noszone w poziomie tylko w pionie. Tak samo podnoszenie dziecka, są instruktaże jak podnosić, no a życie swoje 🫠
Ogólnie polecam każdemu wizytę u fizjo, ale jeżeli tak jak u córki nie będzie żadnej asymetrii, napięć, to nie będę wariować i założę to nosidło żeby przejść te 2 metry z samochodu do żłobka córki, czy zrobić placki jak starsze będzie głodne a drugie nieodkładalne. -
Jak któraś z Was ma tiktoka to apropo chust i nosideł oraz prawidłowego noszenia w nich polecam profil @mama.cierpietnica 😊 na profilu Alicji jest dużo polecajek konkretnych nosideł czy tez chust oraz antypolecajek, wszystko fajnie tłumaczy co i jak, jest doradca noszenia także wie co i jak 😊
Patka123, adu, anakonda lubią tę wiadomość
Ona👱♀️ 27 On🧔 28 Starania 👶 od 12.2021
2022-->CP w p.jajowodzie 2022-->HSG, ok 2023-->kolejna CP💔, metotr. Potem krwotok wew. i usunięcie l. jajowodu...04. 2024--> pierwsza wizyta u M.P. 06. 2024--> histeroskopia,(adenomioza)08.2024--> 1 stym.😍--> 0 blasto.💔
11.2024-->2 stymu. ❤️ 5 zarodków ^^ świeży transfer 5AA i 4 ❄️
5DPT 12.8 mIU 6DPT 26.0 mIU,Prog.17.4 ng,7DPT 46.5 mIU, 9DPT 131,0 mIUProg. 23.0 ng11DPT 285.0 mIU, 12DPT 412.0 mIU,
14DPT 858.0 mIU Prog. 35.4 ng
16 DPT 1758,0 mIU pęcherzyk ciążowy i żółtkowy 🥹😍
21DPT CRL 1.8 mm Orzeszka z bijącym ❤️🥹
6w6d CRL 1,11 cm Orzeszka❤️
8w6d CRL 2.16 cm Orzeszka❤️
10w2d Tańczący Orzeszek ❤️🥰
11w6d I prenatalne -->5.57 cm,160 ud/min.❤️ Prenatal Karyo Plus zdrowa córeczka 🥹🩷
14w1d brykająca Księżniczka 😍
-
Co do tego nosidła, to moim zdaniem wszystko zdroworozsądkowo, @Ahossik, jak chcesz na majówkę, czyli dla dziecka około 9 miesięcznego i na kilka dni użytkownika to luz, ja bym nie kupowała innego. Za to na częste użytkowanie to już co innego.
Leżaczek przy synku nie miałam, teraz chyba kupię, przy dwójce każda pomoc się przyda. Byle użytkować z głową na 10minut a nie godzinami.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:23
Ahossik91, adu lubią tę wiadomość
-
A jeszcze o nogach i fizjo. Chodzilam tez do takiej babki która się bardzo mądrzyła. W sprawie nóg najpierw corki potem syna. Dowiedzialam się ostatecznie u pana fizjo bo zmienilismy jak mieli ok 4-5 lat ze mają stopkę genetycznie lekko koslawą po mężu. Cała trójca ma wkładki do butów termozgrzewalne pod indywidualny wymiar robione. A nasluchalam sie ze coś robie zle, złe buty, nie ćwicze itp. Takze z fizjo tez bym uwazala. Są dobrzy i zli. I ja wolę facetów z kobietami jakos mam gorsze doświadczenia😄
-
dzikaplaża wrote:Ja po wizycie. Tak się ułożyła glową w dol, że mało bylo widac. Zasłaniała się rączka. Ale wygląda na to, że wszystko w porządku.
Za to TSH 0,26 🤨 Mam nadzieje, ze juz nie bedzie spadać i obejdzie się bez kombinowania z dawką.
Za trzy tygodnie mam polowkowe 🙃dzikaplaża lubi tę wiadomość