❤️Sierpień 21❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Abilify05 wrote:No właśnie mi każdy każe odstawiać,na zostawiłam bo naprawdę czasy się zmieniają i jest coraz więcej badań, które świadczą, że szczególnie w pcos metformina pomaga.
Pierwsza ginekolog, mloda kobieta, dala mi wybor, czy stosuje sie do wytycznych polskich czy swiatowych, gin-endo stanowczo kazała zostawić, a diabetolog mierzyc cukier. Ginekolog do ktorego teraz trafilam, zezwolil, zwlaszcza ze bylo poronienie. Wertowalam posty na forach, i widzialam przewage dziewczyn ktore zostawiały metformine, nawet i do konca. -
Anaaa90, witaj i gratuluję udanej wizyty u ginekologa. Ja mam problem z zapisaniem się do lekarza, więc będę szturmować jutro BIK Luxmedu i walczyć o najszybszy termin u gina.
Gosha1510, wydaje mi się, że jeżeli działasz w zgodzie z twoim sercem, to właśnie intuicja będzie najlepszym doradcą. Trzymam kciuki. -
Gosha1510 wrote:Pierwsza ginekolog, mloda kobieta, dala mi wybor, czy stosuje sie do wytycznych polskich czy swiatowych, gin-endo stanowczo kazała zostawić, a diabetolog mierzyc cukier. Ginekolog do ktorego teraz trafilam, zezwolil, zwlaszcza ze bylo poronienie. Wertowalam posty na forach, i widzialam przewage dziewczyn ktore zostawiały metformine, nawet i do konca.Starania od 09.2018
💗31 lat, PCOS, nietolerancja glukozy, cykle bezowulacyjne
mutacja PAI-1 4G heterozygotyczny i MTHFR_677C>T homozygotyczny
stymulacja Lamettą i Clo ❌
06.2019 Jajowody drożne ✔
06.2019 Histeroskopia zwiadowcza - bez patologii✔
🧬02.2020 Gameta Gdynia
10.2020-1 IUI❌| 11.2020-2 IUI💪 10 t.c.- przestało bić | 03.2021-3 IUI❌| 04.2021-4 IUI💪
06.2024 naturalny cud ❤️
I beta 13 - II beta 38 - III beta 115
progesteron 30
-
Heart może gdzieś nie wyłapałam, ale w jakim wieku jest Twoja córeczka??
Myślę, że warto ją przygotowywać na pojawienie się rodzeństwa.
Możesz zaangażowac kogoś w pomoc przy opiece? Rodzice? Teście?
Moja dwójka jak się dowie, że rodzeństwo w drodze, to padną ze szczęścia 😁
Aczkolwiek też miewam z nimi problemy - syn wulkan energii (nie do poskromienia) i do tego szalone, niebezpieczne pomysły... Zejdę na zawał z nim jak nic...
A córka ma jakiś dziwny etap... Obrażanie, płacze, pyskowanie, złośliwość 🤦♀️ oby był to tylko etap...
Mysle, że zwariuje 😂 -
Abilify05 wrote:A jaka dawkę bierzesz? Bo ja sobie zmniejszylam z 3x850 na 1x850 i nie wiem czy jednak nie brać normalnie ale wydawało mi się tamto za dużo.
Bo jak na razie na poczatku ciazy robilam badania od endo i wyniki byly lepsze niz przed ciaza. -
Gosha1510 wrote:Ja bralam 1x850 i 1x1000 i tak zostawiam. Mam powtorzyc badania krwi w tym tygodniu, to jqk cos bedzie nie tqk to pewnie bedzie reakcja endo.
Bo jak na razie na poczatku ciazy robilam badania od endo i wyniki byly lepsze niz przed ciaza.
Kłuł was jajnik? Dzisiaj dość mocno mi doskwiera ten, z którego była owulacja. Aż mnie to niepokoi bo jest naprawdę odczuwalnyStarania od 09.2018
🧬02.2020 Gameta Gdynia
10.2020-1 IUI❌| 11.2020-2 IUI💪 10 t.c.- przestało bić | 03.2021-3 IUI❌| 04.2021-4 IUI💪
06.2024 naturalny cud ❤️
progesteron 30
-
Sylwia_i_Niki wrote:Heart może gdzieś nie wyłapałam, ale w jakim wieku jest Twoja córeczka??
Myślę, że warto ją przygotowywać na pojawienie się rodzeństwa.
Możesz zaangażowac kogoś w pomoc przy opiece? Rodzice? Teście?
Moja dwójka jak się dowie, że rodzeństwo w drodze, to padną ze szczęścia 😁
Aczkolwiek też miewam z nimi problemy - syn wulkan energii (nie do poskromienia) i do tego szalone, niebezpieczne pomysły... Zejdę na zawał z nim jak nic...
A córka ma jakiś dziwny etap... Obrażanie, płacze, pyskowanie, złośliwość 🤦♀️ oby był to tylko etap...
Mysle, że zwariuje 😂
Córka ma już skończony rok i 4 miesiące, a odnośnie pomocy, to nie mogę na nią liczyć, bo teściowie mieszkają daleko i byli u nas od jej narodzin tylko raz, a moja matka z ojcem też nie pomagają, chociaż prosiłam wyraźnie, ale wymigują się, bo ojciec do tak małych dzieci nie ma podejścia, a matka ani razu mi nie pomogła z córką, a na dodatek uważa, że to ja córkę na taką wychowałam, a to że tak było od urodzenia do niej nie trafia. Na dodatek wszyscy jak jeden radzą stare dobre lanie, bo inaczej przecież na głowę mi wejdźcie i nikt nie chce wierzyć, że dziecko może być takie od urodzenia, nawet opinie lekarzy dla nich nic nie znaczą, bo przecież każdy wie lepiej, bo przecież wychowali swoje (każdy po dwóch) i takich cyrków nie było, a tu tylko jedno dziecko, a nie daje normalnie nawet zjeść. Cieszy mnie tylko to, że im córeczka starsza, tym powoli robi się bardziej samodzielna i mam cichą nadzieję, że za pół roku będzie gotowa iść do żłobka. A co do przygotowywania do rodzeństwa, to już pierwsze książeczki zostały kupione, a córką szaleje za książkami, więc liczę na sukces, chociaż po urodzeniu może być nagle dramat. -
Abilify05, mnie ciągnął że 2 dni i potem cisza, a poza tym tak mi wczoraj brzuch wyskoczył, że spodnie nie mogłam dopiąć, popatrzyłam w lustro i wygląda jak nic na 3-4 miesiąc 😮 ale słyszałam, że tak często bywa przy drugiej ciąży.
Abilify05 lubi tę wiadomość
-
Szkoda, że nie możesz liczyć na niczyją pomoc, szczególnie przy tak absorbującym dziecku. Nie wszystko da się załatwić klapsem, chociaż powiem szczerze, że nie jestem za bezstresowym wychowaniem, bo potem wychodzą takie bananowe dzieci roszczeniowe i nieszanujące rodziców. Coraz więcej szczyli nawet dzień dobry nie powie sąsiadowi. Wszystko z umiarem, albo może minimum w tej akurat kwestii.
No dzisiaj u mnie fatalne samopoczucie Ten jajnik najbardziej doskwiera, chciałam wziąć no-spę ale odpuściłam, mimo że wiele kobiet w ciąży bierze. I mdłości dziś na potęgę, choć staram się nie wymiotować po wzięciu leków. Oby jutro w pracy trochę lżej było...
Mało dziewczyn się odzywa, chyba też leżą rozłożone :pStarania od 09.2018
🧬02.2020 Gameta Gdynia
06.2024 naturalny cud ❤️
progesteron 30
-
Ja korzystam z lepszego samopoczucia i ogarniam jeszcze dom na święta. Ale oczywiście nie szaleje. W sobotę to prawie płakałam, bo byłam taka słaba, że ledwo na nogach stałam. Popołudniami już przeważnie siły mnie opuszczają. Oby w środę było dobrze bo planuje piec ciasta, a jak będzie taki dzień jak w sobotę to tego nie widzę🤷♀️ Mdłości też popołudniowe, ale tak jak do tej pory- delikatnie. Pomaga mi picie wody z cytryna. Bardzo mi się pić chce. Nawet w lecie mi tyle wody nie zchodziło co teraz. No i przez to nie prześpię całej nocy bez sikania😕
Ona: 30, On: 38lat. Starania ok 2-3 lata.
08.2020.- I CS Lametta [*] 6tc😢💔
11.2020- II CS z Lamettą - 💕
19.05. 2020-III badania prenatalne:
♀️ 2048g 💓150/ min
♂️ 2272g💓 145/min
"Jezu, Ty się tym zajmij. Zawierzam się Tobie" -
Abilify05 wrote:Tak myślę o badaniu krzywej cukrowej, która się zleca w ciąży, a która będzie niemiarodajne biorąc metformine. Planujesz odstawić przed tym badaniem czy nie robić go? Kurcze może też wrócę do większej dawki, chociaż na razie, odpukac, nic się nie dzieje.
Kłuł was jajnik? Dzisiaj dość mocno mi doskwiera ten, z którego była owulacja. Aż mnie to niepokoi bo jest naprawdę odczuwalny
Mialam krzywa cukrowa tydzien temu, wyszla podwyzszona, jak pytalam lekarza zlecajacego to nie kazal odstawiac lekow w ogole. Ja juz mam dosc kazdy mowi co innego.
I jeszcze jutro to usg, tak sie martwie, ze nie bedzie sie rozwijac , -
Gosha1510 wrote:Mialam krzywa cukrowa tydzien temu, wyszla podwyzszona, jak pytalam lekarza zlecajacego to nie kazal odstawiac lekow w ogole. Ja juz mam dosc kazdy mowi co innego.
I jeszcze jutro to usg, tak sie martwie, ze nie bedzie sie rozwijac ,
Myśl pozytywnie, tylko tyle jesteś w stanie teraz zrobić. Będzie dobrze
Elleen najwyżej kupisz ciasto i już Nie poradzisz nic jak siły odejdą. Spróbuję tej wody z cytryną, może i też pomoże.Starania od 09.2018
🧬02.2020 Gameta Gdynia
06.2024 naturalny cud ❤️
progesteron 30
-
Ja praktycznie codziennie czuje się fatalnie. Od dwóch dni do mdłości doszła również zgaga, a dziś dołączył metaliczny posmak. Sił nie mam praktycznie w ogóle. Dobrze, że lekarz trochę naciskał na zwolnienie i się zgodziłam bo nie ma szans, żebym mogła normalnie funkcjonować. Dziś kupiłam Prevomit, może choć trochę ulży. Też zamierzam piec ciasta w środę oby się udało 😉
03.06 - 1 IUI 🎉
18.07 - Aniołek - poronienie zatrzymane w 8tc 💔
15.10 - 2 IUI 🍷
12.11 - 3 IUI 🙏✊
24.11(25dc) - beta 48,4 mlU/ml
26.11(27dc) - beta 191,0 mlU/ml, progesteron 71,9 ng/ml
01.12 (32dc) beta 3855 mlU/ml
03.12 (34dc) beta 7657 mlU/ml, progesteron 51,6 ng/ml
12.12 jest ❤️
Kropeczko, zostań z nami ❤️🙏 -
Gosha1510
Ja jestem po krzywej cukrowej ( robiona od razu ze wzgledu cukrzycy w poprzedniej ciazy) i oczywiście wyszła zła. Wiec jestem na glucophage 750 ( 2 razy dziennie) i diecie cukrzycowej. Leków mam nie odstawiać a wizyte u diabetologa mam 4 stycznia, ona ma zadecydować co dalej. -
Nie miałam czasu pisać, bo od 3 dni ganiam za 2-latką, zabrałam ją przed świętami ze żłobka, żeby dziadkom żadnego choróbska nie przyniosła. Niektóre z was martwią się zmniejszeniem mdłości a ja dziękuję losowi, że ustąpiły w ostatnich dniach, bo nie wiem jak bym dawała radę bawić się z tym moim huraganem .
Widziałam, że wywiązała się dyskusja o wychowaniu dzieci. Heart nie daj się tym namawiającym do stosowania przemocy w stosunku do dziecka. Klapsy niczego nie uczą! Są tylko wyrazem frustracji rodzica i pokazywaniem dziecku, że jesteśmy silniejsi, więc możemy w ten sposób wymuszać na nim różne rzeczy. W ogóle kary są mało skuteczne w wychowaniu. Bo uczą dziecko jak zachowywać się, żeby unikać kary, a nie jak powinno się zachowywać de facto. Bardzo polecam książkę "Wychowanie bez kar i nagród". U mnie bardzo zmieniła podejście do wychowywania córki. Dzieciom z trudnym charakterem trzeba stawiać granice, być konsekwentnym, ale nie karać je za to jakie są czym broń boże bić. Rany, ale się rozpisałam Wybaczcie, ale tak jakoś mnie poruszyły te klapsy...
aganieszkam lubi tę wiadomość
-
Abilify05 wrote:Podwyższona mimo nieodstawiania leków? :o a dietę trzymasz?
Myśl pozytywnie, tylko tyle jesteś w stanie teraz zrobić. Będzie dobrze
Elleen najwyżej kupisz ciasto i już Nie poradzisz nic jak siły odejdą. Spróbuję tej wody z cytryną, może i też pomoże.
Mielismy gosci dzien wczesniej, i siebzapomnialam na chwile. Ale cukrzyca ciazowa tez jest tak ze czasem nawet na insuliniebjest ciezka donopanowania -
Anaaa90 wrote:Gosha1510
Ja jestem po krzywej cukrowej ( robiona od razu ze wzgledu cukrzycy w poprzedniej ciazy) i oczywiście wyszła zła. Wiec jestem na glucophage 750 ( 2 razy dziennie) i diecie cukrzycowej. Leków mam nie odstawiać a wizyte u diabetologa mam 4 stycznia, ona ma zadecydować co dalej.
No zobaczymy, ja serio nie wiem juz kogo sluchac, jak na razie jest 3 do 2.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2020, 21:55
-
Abilify05 zgadzam się, że klaps to nie jest panaceum na wszystko, bo sama do dziś pamiętam jak to jest, chociaż swoje lata już mam i pamiętam jeszcze czasy komuny.
Eleen, jak chcesz aby organizm zaobsorbował na dłużej wodę (żeby nie latać w nocy zbyt często do toalety), to warto dodać szczyptę soli do szklanki wody i dobrze wymieszać (sól także pomoże na mdłości) ale taki izotonik jest dobry dla osób ogólnie zdrowych i nie nadaje się dla osób z wysokim ciśnieniem. Ja mam ekstra niskie ciśnienie, więc w pierwszej ciąży korzystałam co wieczór. A obecnie mam problem ze zgagą i mam wrażenie, że już jestem smokiem ziejącym ogniem.
Glenka, mam pełen dostęp do legimi i ful książek, a czego tam brakuje, to kupuję oddzielnie, bo bez branżowej literatury, to bym się już dawno załamałam się.
Zaczęłam czytać jeszcze przy pierwszej ciąży i tak zostało, a ciągle czuję, że tej wiedzy wciąż za mało. -
Heart, świetny pomysł z tym izotonikiem! Dziękuję za poradę, na pewno skorzystam💓. Ja również zawsze niskociśnieniowiec i praktycznie od 16 rż rano zawsze kawa fusiara, żebym mogła funkcjonować. Teraz jak w ogóle piję kawę to słabiutka i z mlekiem. Ale z tym lataniem do toalety to faktycznie od jakiś 3 tygodni nie było nocy spokoju i to bez względu na to czy piłam dużo akurat, czy nie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2020, 11:08
Ona: 30, On: 38lat. Starania ok 2-3 lata.
08.2020.- I CS Lametta [*] 6tc😢💔
11.2020- II CS z Lamettą - 💕
19.05. 2020-III badania prenatalne:
♀️ 2048g 💓150/ min
♂️ 2272g💓 145/min
"Jezu, Ty się tym zajmij. Zawierzam się Tobie"