❤️Sierpień 21❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dla chcących pogłębić temat wklejam link do bardzo rzetelnego artykułu opartego na doniesieniach z zagranicznych czasopism medycznych
https://www.medexpress.pl/metformina-nadzieja-na-szczesliwe-zakonczenie-ciazy/73235Agi83 lubi tę wiadomość
-
Stokrotka gdzie byłaś na usg? Wpuszczają ojca dziecka?
Masz niesamowite zdjęcie z usg 😍 mój mąż też chciałby ze mną iść, więc szukam gdzie w Krakowie zrobię ładne usg z mężem
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
Starania od 10.2016r. -
Moja pani dr mowi ze do 15tyg moze mnie trzymac na mecie i tak bylo w pierwszej ciazy ale teraz juz mi mowila ze insulina bedzie konieczna, dr od prenatalnych tez potwierdzil no nic czekam do wtorku. Chciałabym juz byc na koncowce
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2021, 11:53
W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. P.C.
-
Mi tez pierwsza diabetolog zalecala odstawienie metformaxu, natomiast ja sie na to nie zdecydowałam. Zmienilam lekarza i kontynuujemy branie leku. Ginekolog na pierwszej wizycie spytala mnie czy chce prowadzic ciaze wg wytycznych swiatowych czy polskich i tyle. Nie zniechecala mnie, jedynie zalecila wlasnie pomiary cukru glukometrem i umowienie wizyty u diabetologa.
Na razie 13tc innikt nic nie mowi o odstawianiu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2021, 11:51
-
Wiecie co ja tak sobie mysle ze skoro na mecie i tak ten cukier pokazuje 98 to ona chyba nie działa już tak dobrze na mnie? Mam nadzieje ze ta diabetolog to bedzie jakas ogarnieta w temacie.W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. P.C.
-
No bo jednak bez diety, posilkow co 2h, poznej kolacji przed snem nic nie zdzialasz. A moja endokrynolog powiedziala ze z ta insulina to moze byc tak ze nawet 20 jednostek nie pomoze tak jak metformax. Tez sie musze zawziąć i nie osladzac sobie zycia bo lekkie odstepstwo i miesiac pracy o kant pupy potluc.
-
O nie ja jestem na diecie od konca grudnia. Zero slodyczy bialego pieczywa ziemniakow, wszystko wg zalecen. Nie jem zup. 5 -8 posilkow, ograniczone owoce. Jedyna moja zachcianka jest zolty ser ale limituje go do nocnego posilku pol plastra i 1/3 kajzerki. Glucophage 500xr 1 rano jedna wieczorem i wlasnie nie wiem co jeszcze moge zrobic 😞
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2021, 12:14
W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. P.C.
-
Wiesz, ja po boalym pieczywie mialam super cukry. Dlatego testowalam wszystko doslownie. Moze musisz zwiekszyc dawke? Ale to juz wiesz lekarz zdecyduje.
-
Gosha1510 wrote:Wiesz, ja po boalym pieczywie mialam super cukry. Dlatego testowalam wszystko doslownie. Moze musisz zwiekszyc dawke? Ale to juz wiesz lekarz zdecyduje.W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. P.C.
-
Agi83 jeśli odstawisz metforminę i przejdziesz na insulinę to nie licz za bardzo na to że poranne cukry Ci się wynormują.Ja odstawiłam na jeden dzień metforminę aby zbadać stężenie na czczo bez mety.Podczas kuracji cukry poranne między 89-97,po odstawieniu mety 117-120.
Kobiety z IO wymagają innego leczenia niż kobiety z cukrzycą ciążową bez IO.To dwa różne przypadki, a najnowsze badania wykazują że typów cukrzycy jest znacznie więcej niż 2.Natomiast polscy diabetolodzy leczą wszystkie tak samo,podając insulinę. Gdy usłyszałam od diabetologa że poda mi taką dawkę aby "przełamać IO" a metforminę mam odstawić natychmiast, nie zmniejszając dawki to po prostu podziękowałam i wyszłam z gabinetu.Dodam,że prosiłam aby opisał zasadność stosowania insuliny u kobiet z IO-nic nie odpowiedział tylko dalej jak mantrę powtarzał "w Polsce zaleca się odstawić i ja Pani leku nie przepiszę".
Mam koleżanki z IO leczone insuliną które przez całą ciążę przyjmowały kosmiczne dawki insuliny a cukry na czczo i tak miały powyżej 120.Po ciąży nabawiły się hipoglikemii reaktywnej, której nigdy wcześniej nie miały.
Także nasza niewiedza i poleganie tylko na wiedzy lekarzy i ich decyzjach nie zawsze uchroni nas przed najgorszym.Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2021, 13:27
Agi83 lubi tę wiadomość
-
Kania85 wrote:Agi83 jeśli odstawisz metforminę i przejdziesz na insulinę to nie licz za bardzo na to że poranne cukry Ci się wynormują.Ja odstawiłam na jeden dzień metforminę aby zbadać stężenie na czczo bez mety.Podczas kuracji cukry poranne między 89-97,po odstawieniu mety 117-120.
Kobiety z IO wymagają innego leczenia niż kobiety z cukrzycą ciążową bez IO.To dwa różne przypadki, a najnowsze badania wykazują że typów cukrzycy jest znacznie więcej niż 2.Natomiast polscy diabetolodzy leczą wszystkie tak samo,podając insulinę. Gdy usłyszałam od diabetologa że poda mi taką dawkę aby "przełamać IO" a metforminę mam odstawić natychmiast, nie zmniejszając dawki to po prostu podziękowałam i wyszłam z gabinetu.Dodam,że prosiłam aby opisał zasadność stosowania insuliny u kobiet z IO-nic nie odpowiedział tylko dalej jak mantrę powtarzał "w Polsce zaleca się odstawić i ja Pani leku nie przepiszę".
Mam koleżanki z IO leczone insuliną które przez całą ciążę przyjmowały kosmiczne dawki insuliny a cukry na czczo i tak miały powyżej 120.Po ciąży nabawiły się hipoglikemii reaktywnej, której nigdy wcześniej nie miały.
Także nasza niewiedza i poleganie tylko na wiedzy lekarzy i ich decyzjach nie zawsze uchroni nas przed najgorszym.W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. P.C.
-
Nie, jem razowe, zytnie. Ogolnie juz wczesniej ograniczylam biale. Zrobilam sobie tylko maly test reakcji organizmu. Nie zamierzam odstawiac metforminy, a juz z pewnoscia nie dam sobie wlaczyc zadnej insuliny. I niech sobie krytykuje kto chce, nie mam zamiaru sluchac lekarzy z przestarzala wiedza.
Kania85 lubi tę wiadomość
-
A i to jest tak ze lekarze nie potrafia i boja sie prowadzic ciaze na metforminie, wiec jak ktos Ci ja odradzi to skonsultuj z kims innym.
Kania85 lubi tę wiadomość
-
aganieszkam wrote:Stokrotka gdzie byłaś na usg? Wpuszczają ojca dziecka?
Masz niesamowite zdjęcie z usg 😍 mój mąż też chciałby ze mną iść, więc szukam gdzie w Krakowie zrobię ładne usg z mężem
aganieszkam lubi tę wiadomość
08.2021 - synek 💙
06.2024 - synek 💙 -
08.2021 - synek 💙
06.2024 - synek 💙 -
08.2021 - synek 💙
06.2024 - synek 💙 -
Ps.Zapisalam się u siebie w przychodni na przyszły pon na nfz💪zadzwoniłam zdeterminowana, ze potrzebuję pilnie 🤣aganieszkam lubi tę wiadomość
2021 (4FET)💙
2022 naturals 💔
2023 (5FET)ostatni 💝 ❄ 3.1.2 🙏🍀
3-7dpt II, 7dpt bhcg 83,32| 9dpt 267,7| 11dpt 626,6 🙏 | 17dpt 6006,0 -
KarolinaK wrote:ja byłam u dr Jankiewicza na Urzędniczej i pozwolił być z mężem robi 3d, nagrywa filmik, także na plus
Czekamy na Synka 💙
26dpt USG jest ❤️
20dpt-2mm zarodek 😍
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
---
Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
23dpt jest ♥️
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
Starania od 10.2016r.