Sierpniowe Mamusie ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ciekawe co z Lenusią?
Ja od pon plamie (po tej cytologii) niedużo czarna krwią. Tak sobie myślę, że to resztki schodzą po tym nieprzyjemnym badaniu...Jutro umawiam się na prenatalne: udało mi się załatwić skierowanie. Dziewczynki nie wiem czy wiecie ale jesteśmy widoczne w necie (wystarczy wpisać fragment tego co tu piszemy w google i wyskakuje wszystko to o czym piszemy). Także ostrożnie z tymi danymi. Kada gratuluje synkaMiłego dnia dla każdej
celia, mala_mi lubią tę wiadomość
Franuś 19.08.2014 👦🏻
Edytka 29.08.2017👧🏼
Przemuś 27.10.2021 👶
Ewunia 21.01.2025 :*
Aniołki: 15/16.10.2013💔, 14.09.2016 💔👼 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Kada gratuluję synka! Ja też mam przeczucie, że będzie chłop
Już ustawiłam suwaczek, powinno działać.
A co do badań - wszystkie (z małymi wyjątkami dziewczyn z UK z tego co czytałam) macie teraz robione prenatalne, mnie niestety to ominie..
Mieszkam w Norwegii i tu jest całkiem inny system prowadzenia ciąży. Całe szczęście miałam już robione USG ponieważ miałam plamienia, okazało się, ze mam krwiaka i 3 tydzień siedzę w domu. 10 lutego mam wizytę kontrolną (ciąże prowadzi mi lekarz rodzinny), jeśli będzie ok to wracam do pracy a kolejne USG to dopiero połówkowe... Więc cieszcie się dziewczynki, że możecie podglądać swoje maluszki tak często, bo gdyby nie moje plamienie pierwszy raz zobaczyłabym moja dzidzie dopiero w 20 tygodniu..
-
to w Norwegii pierwsze usg dopiero w 20 tygodniu wykonuja? Sylka jak to mniej wiecej wygląda w NO? Pytam, bo mamy z mezem plany wyjazdu do Norwegii w najbliższej przyszłości, gdy maleństwo podrośnie. Zakochaliśmy sie w tym kraju, no i życie tez jest lepsze.Monis
[/link]
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Potwierdzam, życie jest tu znacznie łatwiejsze niż w PL.. Mimo, że kocham swój kraj, po kilku miesiącach w Norwegii nie wyobrażam sobie powrotu do Polski..
Co do opieki medycznej - tutaj ciąże prowadzi lekarz rodzinny wraz z położną. Z tego co zaobserwowałam lekarz rodzinny ma tutaj większe uprawnienia niż w PL, ponieważ mój badał mnie nawet na fotelu ginekologicznym. Jeżeli ciąża przebiega bez komplikacji USG jest robione tylko jedno - połówkowe, a ginekologa widzi się z hukiem razoni tutaj uważają, że nie ma co przesadzać z USG ponieważ może szkodzić dziecku, No chyba, że są podstawy do jego zrobienia jak np. plamienia choć to też zależy od tego jakie to są plamienia..
Ja na początku byłam bardzo sceptycznie nastawiona do tutejszej opieki, ale widzę, ze mój lekarz dba o mnie i chce dla mnie jak najlepiej
Dał mi swój prywatny numer, gdy tylko coś niepokojącego się dzieje mam dzwonić. No i najważniejsze - Opieka w ciąży oczywiście jest tu darmowa.
Miałam robione badania na toxo, hiv, syfilis itp nic nie płaciłam. Za USG które miałam robione w 9 tyg też nic nie płaciłam. Jak to powiedziała położna w szpitalu z ogromnym uśmiechem na twarzy: "Proszę pani, jest pani w ciaży! Nic pani nie płaci, to jest Norwegia! Powodzenia!"celia, MILA, mala_mi lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
MILA wrote:Agie pracujesz w Pracuje w: NHS Royal Preston Hospital
dziewczyny juz czesc z was mam ale nie moge sie chwilke polapac
mam maly pomysl
moze utworzymy grupe na fb tajna oczywiscie gdzie mozemy tylko my z forum byc
byloby na poczatku latwiej nauczyc sie ktora to ktora
Moni&, celia, amela lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAggie wrote:tak
dziewczyny juz czesc z was mam ale nie moge sie chwilke polapac