X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Sierpniowe mamusie 2018
Odpowiedz

Sierpniowe mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dopytam o poduchy. Bo widziałam taką i wydaje sie spoko, ale doświadczone co myślą? Zda to w ogóle jakiś egzamin?

http://smartmama.pl/strona/podusie

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • Eilleen Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    No to tez dupa bo my mamy zmieniac auto ale jeszcze nie padla decyzja na jakie. Mamy mondeo i moj chce znowu mondeo tylko nowego a ja twierdze ze tam jest z tylu jedna kanapa i dwa miejsca i podlokietnik ktory moze robic za awaryjne miejsce ale nie pelnowymiarowe. Nie ma sily zeby tam sie zmiescil fotelik dziecka, moja mloda 8 latka na poddupniku i 13 latka wielkosci doroslej kobiety :D

Rozumiem ze ten kiddy za pomoca adapterow to mozna chyba tak samo do wiekszosci wozkow czy tez trzeba patrzec bo akurat moze do jakiegos nie pasowac wcale?
    Podpytałam koleżankę która zapinała na pasy - nie miała z tym problemu. Nawet instrukcje mi pokazała. Jak ona dała radę to czemu my nie damy rady. Nie jestem w stanie zmienić samochodu.

qb3ci09k96tb3ht7.png
    h44e3e3kl4vyek4m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2018, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zobaczcie na to, sama bym na to nie wpadla. Kolo do plywania jako poducha zeby moc pol,ozyc sie na brzuchu nie naciskajac na brzuch a odciazajac plecy :D No nie wiem czy to funkcjonuje :D

https://youtu.be/XPjnoOGBbfs?t=268

• nesssssa Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eilleen wrote:
    Podpytałam koleżankę która zapinała na pasy - nie miała z tym problemu. Nawet instrukcje mi pokazała. Jak ona dała radę to czemu my nie damy rady. Nie jestem w stanie zmienić samochodu.

Pytanie czy na bank dobrze to robiła. Bo jeśli nie to taki fotelik w ogóle nie ma sensu.
    Bo naprawdę trzeba sporo siły żeby porządnie to ponaciągać, a nie tylko pozapinać.
    Pewnie, że się da ale poszukałabym na twoim miejscu jakiś filmów może na YT czy gdzieś żeby się upewnić czy dobrze to robicie.

Leticia lubi tę wiadomość

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • AnkaK90 Ekspertka

Wysłany: 28 marca 2018, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eillen, poszukaj info w necie bo wiem, że swego czasu maxi-cosi miało w ofercie też bazę jak na isofix ale do przypiecia pasami. Moja kuzynka coś takiego miała przy pierwszym dziecku, bo właśnie nie miała wtedy isofix w aucie. I wtedy bazę zapinała tylko raz pasem a fotelik na klik w bazę i podobno eliminowało to część błędów z zapięciem fotelika pasami :)

TYMEK ur 30.06.2018r. W 34+4tc ❤️
    f2wl2n0aindk2re3.png
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym dopasowaniem fotelika do samochodów zupełnie nie chodzi o to czy się zmieści albo czy wystarczy pasów. Różne modele maja nieco inna geometrię i znaczenie ma zarówno kat między siedzeniem a oparciem jak i żłobienia w kanapie itp. Czasem po włożeniu fotelika do samochodu może się okazać ze dziecko podróżuje w takiej pozycji/ułożone pod takim katem ze w razie W siły działające na fotelik i dzieciaka mogą zrobić krzywdę już przy mocniejszym hamowaniu. Foteliki jak i samochody są bardzo różnie profilowane.
    To trochę jak dobranie wysokich szpilek- nie wystarczy właściwy rozmiar, musza jeszcze dobrze leżeć na stopie żeby nie obcierała i nie uciskaly;)

AnkaK90, Marta..a, Leticia lubią tę wiadomość

h84fwn15k5y02vr6.png
  • Qumish Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do zapinania fotelików pasami: były jakieś badania na polskich drogach z których wyszło ze 70 czy 80% dzieci w fotelikach było niewłaściwie zabezpieczonych właśnie ze względu na błędy w zapinaniu. Wiec musza być tu jakieś ukryte triki które maja znaczenie.

h84fwn15k5y02vr6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2018, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    to ciekawe info, nie wiedziałam dzięki. A wiesz może jak to jest z tym "odpępnianiem". Że niby jak pobierają to gorzej dla dziecka bo nie dostanie tego wszystkiego do organizmu??

Mi się wydaje, że chodzi tu o to, że teraz są wytyczne, aby to po prostu opóźniać dla dobra dziecka... ale ja podchodzę do tego jak do reszty tych zaleceń. Z jednej strony są najnowsze zalecenia, a w szpitalu położna i tak zrobi to jak ją uczono. A jak ją uczono 20 lat temu, to od razu odpępni. Np. fajna sprawa jest teraz z tym kangurowaniem zaraz po porodzie, ale też jak czytam, to mało gdzie jest te 2 godziny przestrzegane... więc jak dla mnie to słaby argument, żeby nie bankować, bo dziecko za szybko zostanie odpępnione, bo przy porodzie to położna akurat mnie będzie pytała czy może już to zrobić... no chyba że się mylę, jak było u Was? Przestrzegane były te najnowsze wytyczne?

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapinanie pasami teoretycznie nie jest skomplikowane ale tylko teoretycznie bo pptrzeba sily zeby te pasy byky jeszcze bardzo dokladnie i mocno dociagniete zeby fotelik ani drgnal bo nawer jak drgnie minimalnie to juz zle zapiety... mysle ze srednio dalabym rade go porzadnie zapiac bo tak zeby byl zapiery i pas przebiegal tam gdzie ma to zapne ale nigdy nie udalo mi sie dociagnac odpowiednio...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2018, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i podobnie argument z artykułu, że krwi pobranej nie starczy dla starszego dziecka... ale są coraz to nowsze metody namnażania tej krwi, a i medycyna idzie na przód :)

Tak jak mówię, oby nigdy nigdy nigdy ta krew nie była potrzebna, ale jak będzie?

Ja w tym temacie jak i w temacie szczepionek mam takie samo zdanie. Mam wśród bliskich znajomych wykształconych lekarzy. Oni bankują i szczepią, a ja lekarzem nie jestem i mądrzejsza od nich również nie jestem, ale skoro lekarze sami własne dzieci szczepią i bankują krew to chyba wiedzą lepiej niż antyszczepionkowcy, gdzie z wykształcenia są... nie wiem (tu można podstawić dowolny zawód). Niestety inną sprawą jest kwestia finansowa i rozumiem, że kogoś po prostu nie stać i nawet nie rozważa, powinna być możliwość oddania krwi do banku publicznego, a potem możliwość skorzystania z czyjejś krwi w razie W. Ale jest to chyba możliwe tylko w 2 szpitalach warszawskich i koniec. :(

Polkosia, może się uda pomóc bratu :)

Podobno ostatnio na śląsku dzięki komórkom macierzystym udało się przywrócić 10-letniemu chłopcu wzrok po 6 latach od wypadku. Nie znam szczegółów, ale to brzmi jak cud :) że można komuś na nowo podarować życie :)

polkosia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2018, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jej odbicie wrote:
    Mi się wydaje, że chodzi tu o to, że teraz są wytyczne, aby to po prostu opóźniać dla dobra dziecka... ale ja podchodzę do tego jak do reszty tych zaleceń. Z jednej strony są najnowsze zalecenia, a w szpitalu położna i tak zrobi to jak ją uczono. A jak ją uczono 20 lat temu, to od razu odpępni. Np. fajna sprawa jest teraz z tym kangurowaniem zaraz po porodzie, ale też jak czytam, to mało gdzie jest te 2 godziny przestrzegane... więc jak dla mnie to słaby argument, żeby nie bankować, bo dziecko za szybko zostanie odpępnione, bo przy porodzie to położna akurat mnie będzie pytała czy może już to zrobić... no chyba że się mylę, jak było u Was? Przestrzegane były te najnowsze wytyczne?

Tez tak mysle. Nawet szczerze powiedziawszy to nawet nie wiem jakie sa teraz wytyczne i jaka jest realna praktyka w szpitalu tam gdzie bede rodzic. Przy cc to i tak nikt mnie nie bedzie pytal czego ja sobie zycze czy odpepnic i kiedy i w ogole, zaloze sie ze nawet czy umyc nie beda pytac po prostu zrobia wg swojej praktyki. A jakos tez nie planuje byc najbardziej upierdliwa rodzaca ever :D

Moze jeszcze zalezy na co szczepia :P Ja znowu moge tez podac zdanie wielu lekarzy ktorzy swoich dzieci nie szczepia, tak samo wielu amerykanskich lekarzy uwaza za szkodliwa szczepionka m.in gardasil a szczepienie przeciw grypie za wyjatkoweo zbedne. Takze kazdy kij ma dwa konce :P ( Ja szczepie ale nie na wszystko i podchodze ostroznie do tej paniki calej)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2018, 23:19

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 28 marca 2018, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdzalam na stronie kiddy i niby nasz nowy samochod jest na liscie samochodow do ktorys evoluna pasuje wiec powinno byc ok

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2018, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez ciekawy artykul na temat tej krwi pepowinowej:

http://www.mamalekarz.pl/krew-pepowinowa-6-prawd/

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2018, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, mój lekarz też doradza mi, które szczepionki można sobie odpuścić, a które powinnam odwlec, bo też nie ma sensu tak wcześnie jak w kalendarzu :)

A znasz lekarzy, którzy nie szczepią w ogóle na nic? Jakiś się pewnie gdzieś zdarzy. Ale ja nie znam takiego przypadku osobiście.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2018, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie znam :P

Ja to ostatnio trafilam przypadkiem na kilka youtuberek po amputacji konczyn (!) w skutek choroby meningitis (to miningogowe zapalenie opon mozgowych lub sepsa meningokokowa?) wiec od razu zaczelam guglac guglac i sie tak przerazilam tym co zobaczylam ze teraz chyba wezme powaznie pod uwage nawet szczepionke na meningo.

• polkosia Autorytet

Wysłany: 29 marca 2018, 00:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lavendova wrote:
    No to tez dupa bo my mamy zmieniac auto ale jeszcze nie padla decyzja na jakie. Mamy mondeo i moj chce znowu mondeo tylko nowego a ja twierdze ze tam jest z tylu jedna kanapa i dwa miejsca i podlokietnik ktory moze robic za awaryjne miejsce ale nie pelnowymiarowe. Nie ma sily zeby tam sie zmiescil fotelik dziecka, moja mloda 8 latka na poddupniku i 13 latka wielkosci doroslej kobiety :D

Rozumiem ze ten kiddy za pomoca adapterow to mozna chyba tak samo do wiekszosci wozkow czy tez trzeba patrzec bo akurat moze do jakiegos nie pasowac wcale?

On ma końcówki jak Maxi Cosi, także praktycznie do każdego adaptera pasuje :)

Lavendova lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 29 marca 2018, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia ja sie wlasnie zastanawiam jak z evoluna bo podobno ma inne adaptery jak evolution...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2018, 00:03

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• polkosia Autorytet

Wysłany: 29 marca 2018, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cccierpliwa wrote:
    Polkosia ja sie wlasnie zastanawiam jak z evoluna bo podobno ma inne adaptery jak evolution...

A może, w sumie nie wiem. Myślałam, że wszystkie ich mają takie same O_o...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 29 marca 2018, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia ja na jakiejs stronie widzialam ze niby sa inne ale ogolnie patrzac to przeciez one sie niczym takim nie roznia i powiem szczerze ze jak ogladam np na allegro ze jest zestaw powoedzmy bebetto plus evoluna plus adaptery to na pierwszy rzut oka one wygladaja tak jak i te wszystkie do evolution czy maxi cosi...
    Na strinnie kiddy marnue z polskimi wozkami zeby sprawdzic czy sa kompatybilne... bede musiala do jakiegos sprzedawcy adamexa napisac wiadomosc czy mozna kupic odrazu adaptery do wozka to bedzie wszystko jasne...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• ingelita Autorytet

Wysłany: 29 marca 2018, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My przypinaliśmy i będziemy przypinać Maxi Cosi Citi wyłącznie pasami. Wszystko jest dobrze naciągnięte i przeciągnięte w tych miejscach, co trzeba, a zajmuje to chwilkę. Może pierwsze dwa/trzy razy były dla mnie bardziej skomplikowane, ale potem szło już gładko. Praktyka czyni mistrza :)

Eilleen lubi tę wiadomość

j5rbjw4zpzcf32ff.png
    jox69vvjwkeeyc8z.png

‹‹ 564 565 566 567 568 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ