X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Molokay Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2021, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoyo, zdrówka dla dziewczynek, a dla Ciebie siły i cierpliwosci. To rzeczywiście kiepski Was dla Was wszystkich. Już jest w pozycji czworaczej?! O wow! Szybciutko :)
    Zola, nie mam doświadczenia z taka gorączka (starszak raz gorączkował, ale to typowe po mmr w wieku 13 mscy). Na meningo zaczęliśmy szczepić starszaka, ale po drugim roku życia i przyjmie łącznie 2 dawki, z córka tez poczekamy, by zejść do szczepienia dwudawkowego.

YoYo85 lubi tę wiadomość

• kinga1185 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2021, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoyo85, zdrowia dla dziewczyn A dla Ciebie wytrwałości. Oby szybko minęło!

YoYo85 lubi tę wiadomość

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Evli Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2021, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoyo zdrówka dla dziewczynek i wytrwałości dla Ciebie 💪

Zola my mieliśmy meningokoki i lekarka mówiła że po tej szczepionce gorączki nie ma i rzeczywiście nie było.
    Za to po tych kombi była.

Ja teraz spędzam czas na „odkręcaniu dziecka” 😂 ja ją na plecy, a ona fik na brzuch i po chwili się wkurza, bo zapomniała jak się przekręca z brzucha na plecy🤦🏻‍♀️ I tak się bawimy... przemieszcza się po macie też, ide do kuchni, wracam do salonu, a dziecko już nie na macie 🙈

YoYo85 lubi tę wiadomość

2019 👧🏼 [*]6mż
    2020 👧🏼🌈
    2022 👦
  • Zola89 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2021, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoyo, również życzę Wam zdrówka!

Kinga, no właśnie nie pomyślałam o czopkach 🤦 jutro się zaopatrzę.
    Tak mi szkoda tego mojego Synka jak widzę jak się męczy 😢

Evli, dzięki za info. Może to po tych 5w1.
    Odkręcanie dziecka to ostatnio też nasze ulubione zajęcie 😋 czekam, aż Młody zacznie ogarniać przekręcanie się z brzucha na plecy, to może nie będę musiała siedzieć całymi dniami na tej macie 😅

YoYo85 lubi tę wiadomość

atdc2n0aw7xo0u8z.png
    Starania od 11.2016r.
    PCOS, HSG - jajowody drożne
    07-12.2018 - clo/aromek+ovitrelle
    02.2019 - IUI - 8tc [*]
    07-09.2019 - 3x IUI - nieudane
    10.2019 - IVF krótki protokół
    04.12.2019 - FET blastki 4aa
    BetaHCG: 7dpt - 39,8 ; 9dpt - 82,6 ; 11dpt - 222,7 ; 13dpt - 599,3 ; 16dpt - 2240,1 ; ♥️+❄️❄️
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2021, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas obracanie na plecy ogarnięte I tak się turla z jednego końca maty na drugi, ale gdy kończy się mata, zaczyna się kaloryfer, noga stołu, albo krzesła, tak więc też trzeba siedzieć na macie 😀. Dziś przeszła mi przez głowę myśl o kojcu, bo teraz jeszcze może być w kolysce I się nie dźwignie, ale to też się skończy w końcu...

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Zola89 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2021, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w związku z tym, że lada moment zaczynamy rozszerzać dietę to zaczęłam zastanawiać się nad krzesełkiem do karmienia. Jakie polecacie?
    Czy takiego malucha można na chwilę wsadzić do krzesełka, jeśli sam jeszcze nie siada? Zakładając, że posadzony będzie siedział stabilnie.

atdc2n0aw7xo0u8z.png
    Starania od 11.2016r.
    02.2019 - IUI - 8tc [*]
    BetaHCG: 7dpt - 39,8 ; 9dpt - 82,6 ; 11dpt - 222,7 ; 13dpt - 599,3 ; 16dpt - 2240,1 ; ♥️+❄️❄️
  • YoYo85 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2021, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecałam i zawsze będę polecać antilop z Ikeii. Lekkie, łatwe w czyszczeniu i tanie. Moja starsza córka takie miała i mała też będzie w nim jadła. I jak zakończymy jedzenie w krzesełku to nie będzie mi go szkoda wyrzucić. Podnóżek do kupienia na Allegro czy alaantkowe blw. Z tego co czytałam to nie powinno się sadzać malucha który jeszcze sam nie siada także my karmimy na kolanach. Ale myśle że jak na chwilę się wsadzi do krzesełka to chyba nic się nie stanie. No ale tak jak wspomniałam, fizjoterapeuci nie zalecają.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2021, 11:36

Zola89 lubi tę wiadomość

• i_ka Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2021, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, co u Was? My dzisiaj mamy pol roku, dałam małej wodę z doidy, ale wypluła wszystko i totalnie nie kuma, ze miałaby to połknąć. Jutro postaram się pójść do sklepu po jakaś marchewkę czy brokuły. Krzesełko mamy stokke, ale nie rozkładałam jeszcze, bo mała nie siedzi.

f2w39n73dgdg4l6w.png

klz99vvj720njnd5.png

20.01.2022 mamy ❤️
    27.12.2021 FET❄️
    Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
    —————————-————
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    —————————————-
    Zostały ❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
  • Molokay Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2021, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo!
    Również polecam antylop z ikei, może nie jest super designerskie, ale z pewnością praktyczne, bo łatwe w utrzymaniu czystości. Kupiłam ostatnio podnózek na Allegro, przy starszaku miałam samorobke, która ciagle mnie wkurzała.
    Nie wytrzymałam do półrocza i uraczyłam mała juz paroma warzywami i owocami, w mikro ilościach, ale zawsze coś :) spróbowała batata, marchewki, brokuła, bana, jabłka i awokado :) na razie nei jest chętna do blw, ale z łyżeczki czy z przytrzymywanego kawałka się częstuje. Picie Wdy z doidy i bidonu jeszcze słabo wyglada.
    Zola, Yoyo, Alaantkowe odwołuje się na swojej stronie do wywiadu fizjoterapeuty (w tekście link do całego wywiadu), który twierdzi, ze można na czas posiłku posadzić niesiedzace dziecko.
    https://alaantkoweblw.pl/fizjoterapeuta-na-temat-sadzania-i-samodzielnego-siedzenia/

Zola89, YoYo85 lubią tę wiadomość

• Molokay Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2021, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osobiście, poczekam aż młoda będzie sztywna, bo teraz na kolanach, z podwinięta miednica, jeszcze raczej się przelewa na boki.

• Zola89 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2021, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Dziewczyny za info.
    Myślałam o antilopie, znalazłam też dziewczynę, która sprzedaje akcesoria do upiększania krzesełka. Jedyne co mnie hamuje przed wyborem to jego nośność do 15 kg. Młody waży już 9,5 kg. Ja wiem, że za chwilę nie będzie przybierał już w takim tempie, ale jakoś mam obawy, że szybko dobije do tych 15 kg.

Mój Mały od kilku dni w ogóle nie chce jeść w dzień. Pociumka trochę i się odsuwa od cycka. W nocy trochę nadrabia, ale martwię się że to mu nie wystarcza. Mam nadzieję, że to "tylko" zęby, a nie nic poważniejszego... 😟

Ja planuję na dniach podać marchewkę i ziemniaczka. Ciekawa jestem reakcji 🙈

Molokay, czyli pierwsze próby poszły całkiem nieźle? Twoja Córeczka z łyżeczki chętnie zjada? Nie krzywiła się na początku?

atdc2n0aw7xo0u8z.png
    Starania od 11.2016r.
    02.2019 - IUI - 8tc [*]
  • Molokay Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2021, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zola, mój starszak to egzemplarz dużo „do przodu” jeśli chodzi o gabaryty i przesiadł się na kolejne ikeowe krzesełko (Urban) akurat gdy już był na tyle sprawny i „kumaty”, żeby z niego korzystac, wiec nie martwiłabym się, ze na krótko starczy, późnej dzieci bardzo spowalniają z przyrostem masy.
    Tak, mała jadła rozdrobniona widelcem marchewkę, batata i zeskrobane jabłko z łyżeczki, podstawiałam jej i ona sama sobie zasysala zawartość, choć pierwsze próby wywoływały odruch jak a wymioty, co powodowało wielki śmiech starszaka ;) ogólnie będę dążyć do jak najszybszego przejścia do blw :) moja mała w dzień tez ciumka krótko, ciężko porządnie ja wtedy nakarmić. Nie wiem, może to tak ciekawość świata albo nasycenie się noca robią swoje. Ale nie martwi mnie to szczególnie, dobrze wyglada.

Zola89 lubi tę wiadomość

• zazu Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2021, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny
    U nas srednio. Mala miala krew w kupie, dosyc spora ilosc. Potem zdarzaly sie pasemka. Jestesmy juz po podstawowych badaniach. Mam skierowanie do gastroenterologa, dodatkow szmer nad sercem wyszedl wiec kardiolog, czekam jeszcze na USG jamy brzusznej. Mala ma do tego anemie. Niestety moja pediatra nie jest godna zaufania. Nie widziala podstaw aby nas skierowac do alergologa, kazala tylko ograniczyc nabial ;/ I tak nie poszlabym na nfz ale wkurza mnie takie podejscie. Poszlismy prywatnie dzisiaj, od jutra jestem na diecie bezmlecznej, bezjajecznej i z ograniczeniem glutenu. Chce mi sie plakac na sama mysl. Od 12 dni jestem na samej diecie bezmlecznej (na wlasna reke zeby juz cos robic przed wizyta), nie dala efektow spodziewanych wiec od jutra dochodza te nieszczesne jajka i w wiekszosci gluten. Na razie na 3 tygodnie, potem zobaczymy co dalej. Diete rozszerzam od jutra bo przez te problemy zdrowotne kazali sie wstrzymac.

Dla mnie z krzeselek tylko i wylacznie Antilop. Nie martwilabym sie ze dziecko z niego wyrosnie. Moj prawie-4 latek wazy 13,5 kg i miesiac temu dopiero przesiadl sie z Antilopa na krzeselko dla duzych dzieci. Tylko po to zeby siostrze udostepnic. Takze polecam, ono jest niezniszczalne.

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • kinga1185 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2021, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, Zazu życzę, żeby wszystko wróciło szybko do normy, i żeby to był jeden alergen, bo ciężko z taka dieta. Słyszałam, że alergeny utrzymują się we krwi do 6ciu tygodni. Czyli jeżeli, zrezygnowałas z produktów mlecznych 3 tygodnie temu, to alergen może jeszcze być we krwi.
    My jeszcze tydzień do rozszerzania diety. Choć Ala dostała już wode w kubku, bo się rzuca jak my pijemy. Mąż dał tez już jej naparstek banana, bo mu przykro było, jak patrzyła, jak my jemy 😃. Nie była jakoś zachwycona tym bananem. Ja jej dałam pisząc jabłko I była zachwycona, ale ja trochę mniej, bo wiem, że jabłkiem można się zakrztusic latwo.
    Dziś dostaliśmy informację, że mamy miejsce w przedszkolu. Niby się cieszę, ale też mi smutno, że za pół roku ten mały człowieczek będzie tam musiał iść...
    Pozdrawiam z zasypane śniegiem wioski 😉

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Niki345 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2021, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Zazu, z lekarzani to czasem ręce opadają, po staraniach całkiem straciłam do nich zaufanie, a pediatrzy tylko to potwierdzają. Trzymam kciuki żeby odstawienie glutenu załatwiło temat

🔹Rocznik 83', starania od 2018, AMH 1,62 ng/ml
    ▪️PAI-1 4G hetero ▪️NK 19% ▪️ HLA-I dodatnie

2018.11 IUI - 11tc [*]
    2019.04 IUI - 5 tc [*] [*] bliźniaki
    2019.10 IVF: 15 oocytów, 10 MII, 7 blastek w 5 dobie
    (5 klasy A, 2 klasy B )
    2019.10 FET 1x 🍀 4 tc [*]
    2019.11.29 FET 2x 🍀🍀
    BETA: 5dpt 2,61; 7dpt 44,9; 10dpt 204,0; 13dpt 716,6
    2019.12.17, 18 dpt - są ❤️❤️
    2019.12.24, 25 dpt - 6tc [*] ❤️💔
    2020.07.25, 36tc+6, poród, 3320gr, 56cm ♂️👣

▪️🍀🍀🍀🍀 nadal na zimowisku

Prowadzę stronę:
    👉www.mamapoinvitro.pl
    gdzie zbieram nasze doświadczenia odnośnie starań oraz historie forumowych Staraczek (są wyjątkowe, szkoda żeby zniknęły w odmętach Internetu). Jeżeli chciałabyś, abym dodała również Twoją lub masz jakieś uwagi pisz śmiało [email protected] 😊
  • YoYo85 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2021, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga głowa do góry. Dacie radę. Ja też jak w styczniu posyłałam starszą córkę do żłobka to byłam pełna obaw ale żłobek to czasami jedyne możliwe wyjście a jeżeli jest to sprawdzone miejsce (niestety u nas tylko na podstawie opinii w necie i na fb) to tym bardziej nie masz się o co martwić. Wiadomo że matka zawsze będzie pełna obaw bez względu na wszystko 🤷🏼‍♀️
    Moje dziewczynki dopiero dochodzą do siebie po chorobie. Oliwia miała co prawda tylko katar ale taki naprawdę level hard. Także cieszę się że mam to już za sobą. A z takich bardziej pozytywnych rzeczy to tak jak pisałam wcześniej Oliwia kombinowała z tym podporem bokiem i w końcu wczoraj wykombinowałam i usiadła bokiem. Od tego czasu się nie poddaje i cały czas doskonali technikę 😅 Zobaczymy co to z tego wyjdzie 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2021, 22:01

Molokay lubi tę wiadomość

• kinga1185 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2021, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    YoYo85, pewnie masz racje, tylko, że Twoja córka już ma 2 lata. A jednak taki roczniak to za dużo nie mówi, jeszcze dobrze nie chodzi. Jakoś ciężko mi sobie to wyobrazić, no ale wyjścia za duzego nie mam. A co do placówki to pociesza mnie fakt, że na 10cioro dzieci są 4 opiekunki.
    Twoja Młodsza już siada, Wow. Respekt 😉

YoYo85 lubi tę wiadomość

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2021, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, w końcu Was nadrobiłam. U nas mały od końca listopada ma problemy skórne. Konsultowałam go z trzema pediatrami, dwoma dermatologami i alergologiem. Nadal nic nie wiem. Ich rady pogorszyły sytuację. Na buzi w miarę się uporałam z wysypką, a na klatce piersiowej zmiana skórna co jakiś czas się sączy. Co uda mi się w miarę załagodzić to za kilka dni od nowa. Najgorsze jest to, że go to swędzi... 😞no ale mam nadzieję, że się w końcu z tym uporamy. Oluś waży ok 8700 gram. W dzień sam śpi 30 minut, a później jeszcze dosypia 1-1.5 h u mnie na rękach i się nie daje odłożyć, a jak się nie wyśpi to do następnej drzemki jest marudzenie na maxa. Dosyć ładnie śpi na dworze lub po powrocie ze spaceru. W nocy masakra. Pobudki mega często, za noworodka to on super spał... Co chwile się wierci i przekreca na brzuch i czasami tak śpi no, a ja mam stres, ze się udusi. Ogólnie od jakichś 3 tygodni jest dużo marudzenia i jęczenia. Na rękach jest zadowolony, na macie sam nie polezy, muszę go zabawiać, a czasami i to nic nie daje, co rusz się przekreca na brzuch i od razu zaczyna jeczec. Przez to mam wrażenie, ze stanął z rozwojem ruchowym w miejscu 🤷‍♀️ 4 dni po skończeniu 4 miesięcy zaczął się przekrecac na brzuch i chwytać za stopy, jedna potrafi włożyć do buzi. Na brzuchu kręci się wokół własnej osi ale bez szaleństw. Nie robi podporu wysokiego i nie pływa. Za 5 dni skończy pół roku.

Asasa przez tę skórę nie miałam głowy do refluksu. Ale będziemy mieć wizytę u gastroenterologa, chociaz mam wrażenie, ze jest trochę lepiej.

Od niedzieli rozszerzamy dietę ale nie ma za dużego zainteresowania. Zje 2-3 łyżeczki i na tym koniec. Troszkę wodą popije ale też mu za bardzo nie smakuje.

Zazu mam nadzieję,ze szybko zajdziecie alergen. Ja też przez jakis czas byłam na diecie bez bmk, czekolady, orzechów. Teraz trochę sobie pozwalam i obserwuje malego.

Postaram się udzielac na bieżąco. Dużo zdrowia dla wszystkich 🙂

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• YoYo85 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2021, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy pierwszego ząbka 🥳

Molokay, kinga1185, Kropka4 lubią tę wiadomość

• Molokay Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2021, 00:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yeah! Jak zniosła? Twoja córa idzie jak burza z motoryka :) zaraz dziewczyny będą Ci się ganiać po mieszkaniu :)

Zazu, życzę szybkiego określenia alergenu i uporania się z problemem.

Dziś mnie mała zaskoczyła i ładnie wypiła wode z doidy :)
    Kropko, moja tez mało zjada. Może bliżej 7-8 (nie liczę) łyżeczek, ale wiem, ze tak wygladaja początki :) rozkręcą się :)

‹‹ 1246 1247 1248 1249 1250 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ