X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️
Odpowiedz

❤️ Sierpniowe mamusie 2020 ❤️

Oceń ten wątek:
  • Paulina90 Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2020, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaki magnez zażywacie w ciąży ? W aptece poleciła mi Pani asparaginian extra i nie wiem czy taki może być czy lepiej jakiś inny. Dajcie znać jeśli któraś z was bierze magnez

*Jajowody drożne
    * Nasienie męża ok
    * Moje wyniki też ok

19.11.2019 pierwsza IUI :-)w4squgpj6eja2r1h.png
  • MartitaS Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina90 wrote:
    Jaki magnez zażywacie w ciąży ? W aptece poleciła mi Pani asparaginian extra i nie wiem czy taki może być czy lepiej jakiś inny. Dajcie znać jeśli któraś z was bierze magnez
    Ja biorę Magne b6, 3x2 tabletki

15.07.2020 ❤️ 37+0 ❤️ 2750g ❤️ 53cm ❤️ G ❤️
    16.02.2023 ❤️ 40+2 ❤️ 3740g ❤️ 56cm ❤️ Z ❤️
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym nie brała asparaginianu extra. Zawiera dodatkowo potas i jest suplementem. Ja biorę magnezin. Jest lekiem od lat podawanym w ciąży.

3i499vvjv3ex36x6.png
  • Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m@rzenie wrote:
    Ja bym nie brała asparaginianu extra. Zawiera dodatkowo potas i jest suplementem. Ja biorę magnezin. Jest lekiem od lat podawanym w ciąży.

A mojej koleżance w ciąży lekarz właśnie polecił ten magnez. Najlepiej zapytać swojego lekarza czy będzie ok :)

Ja mam zawsze cała litanie pytań, które zapisuję na kartce, bo potem jak przed nim siedzę to zapominam o wszystkim, pustka w głowie i mówię tylko, że wszystko jasne :p A zapisuję czasami różne głupoty, o które czasem potem już nawet nie pytam albo tylko upewniam się, że dobrze myślę. Jednak lekarz powinien nas znać najlepiej :)

Kagu, ale super z ta zbiórką! Patrzyłam parę dni temu to było dwa miliony i wydawało mi się to wtedy już tak "malo" w porównaniu z początkiem. Musi sie udać:)

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
  • Mildred Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biore aspargin z zalecen prof a to madry czlowiek, wiec mu ufam. Jest bardzo szanowany wsrod ginekologow w calej Polsce, wiec licze sie z jego zdaniem. ;)

9ewns65gkf9ocqq6.png
  • Flara Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja po wizycie, z dzieckiem wszystko ok rośnie ładnie, krwiak trochę się zmniejszył i już nie powinien zagrażać ale jak to mój lekarz ujął jak nie urok to przemarsz wojsk i mam nisko położone łożysko i zachodzi na ujście szyjki. Powinno się raczej jeszcze podnieść ale kolejny powód do zmartwień, ehhh

Niki345, aniołkowa_mama lubią tę wiadomość

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • cela1518 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flara wszystko będzie dobrze. Kindoll z tego jak tłumaczył mój ginekolog to ten suwaczek liczy dobrze bo skończone tygodnie i faktycznie zaczęłaś 14tydzien ciąży ale licząc skończone to masz skończony 13tydz. Ja siedzę na l4 od 29stycznia i tak się zastanawiam żeby odwiedzić moja mamę i zostać u niej na tydzień ale nie wiem jak to zrobić z tym zusem bo oni się wszystkiego czepiają

Kindoll lubi tę wiadomość

f2wlupjypf2pzqjw.png
  • Flara Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spokojnie tak szybko do ciebie nie przyjadą na kontrole. Ja tez liczę że jak problemy mina to w kwietniu/ maju wybiorę się do rodziców na 2 tyg i nie mam zamiaru ZUS informować o zmienię miejsca pobytu.

2017 - listopad - córka :)
    2020 - sierpień - córka :)
  • Zozo Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To skoro 2gi trymestr zaczyna sie 13t to czemu mozna wykonywac usg pierwszego trymestru prenatalne do 13t 6 ? Jesli od 13 to juz drugi trymestr to usg nie powinno byc usg prenatalne pierwszego trymestru tylko juz drugiego . Mi na suwaczku jeszcze pokazuje 1 trymestr i lekarz tez mi liczył od 14 .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2020, 12:17

Evli, Niki345, agniecha2101 lubią tę wiadomość

👧 Córka 26. 08.2011
    Starania od 09.2017
    1 cykl na clo grudzień 2018
    01.19 cb
    12.05.19 [*] 8tc
    2.12.19 blada kreska na teście🙏🏻
    👶🏻 Synek 02. 08.2020
  • m@rzenie Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale aspargin i asparaginian to dwa różne preparaty 😉

Mildred lubi tę wiadomość

3i499vvjv3ex36x6.png
  • Irola Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zażywam aspargin z apteki i jako jedyny magnez pomaga mi na skurcze :)

Nie wiem dlaczego tak jest (z tymi trymestrami) ale rzeczywiście są rozbieżności... Na jednych stronach internetowych pisze, że od 14 a na innych 13. Moje apki też pokazują mi że 13 zaczyna 2 trymestr :)

oar8skjo5n2yr83t.png

PCOS
    Starania - 01.2019
    Czerwiec 2019 - usunięty polip trzonu macicy
    1 cs z letrozolem ovu 12 dc
    11.2019 - ciąża biochemiczna
    2 cs z letrozolem ovu 15 dc
    5.12 II 🙏❤️

"I wzywaj mnie w dniu niedoli, ja cię wybawie a ty Mnie uwielbisz" Ps. 50:15
  • cela1518 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie bije się z myślami bo moja szwagierka miała kontrolę i nie było to miłe spotkanie z jej opowiadania. A jestem panikara i nie mogę sobie pozwolić na utratę dochodu

f2wlupjypf2pzqjw.png
  • Starająca Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flara super, że z dzieckiem wszystko w porządku. Łożysko się na pewno podniesie.

Ja już zaczynam świrować. Do wizyty jeszcze 4 dni, a w głowie już mam najczarniejsze myśli, czy z dzieckiem wszystko w porządku.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2020, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miszczynka wrote:
    Ja za Pappe płaciłam 90zł. To Nifty i Sanco są drogie po ok 2400 zł.
    Od kiedy znam wyniki Nifty to nawet nie wnikam co mi wyszło w tym teście pappa i spokojnie czekam na USG prenatalne.

O robiłaś nifty jeszcze przed prenatalnymi? Miałaś jakieś źle podejrzenia czy po prostu chciałaś wiedzieć?

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2020, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia_pra wrote:
    U mnie też masakra ze snem. Praktycznie codziennie budzę się ok. 4-4.30 i nie śpię przez 1,5 h :/

Co do zwolnienie to planuje popracować do Świąt Wielkanocnych. W tym tygodniu jestem na L4, bo jestem podziebiona i szczerze mówiąc to już po ścianach chodzę z nudów.

Ja też co dzień budzę się po 4. I leżę. Potem koło 7 zasnę jeszcze na godzinę czy2.

• Namyria Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cela1518 wrote:
    No właśnie bije się z myślami bo moja szwagierka miała kontrolę i nie było to miłe spotkanie z jej opowiadania. A jestem panikara i nie mogę sobie pozwolić na utratę dochodu

Jak chcesz wyjechać do rodziny to tylko informujesz zus o zmianie miejsca pobytu i na jaki okres i masz święty spokój. Gorzej jak chcesz wylecieć za granicę to już nie wiem...

Ja planuje wakacje w Maju i chce przerwać L4 i iść na tydzień urlopu i znowu L4

IGGRp2.png

31 lat - Bocian Katowice

⏱13.06.18 - Pierwsza wizyta w Klinice
    1️⃣
    03.08.18 - Transfer dwóch zarodków - cb ❌
    02.11.18 -❄️Crio - cb ❌
    2️⃣
    2019.12.05 - Crio - 3dniowego 💮

13dpt - beta 909!

🍼14.08.2020 - Poród przez cc

02.07.2022 - powrót po rodzeństwo - transfer ❄️(4d) cb ❌

Na zimowisku: ❄️(3d)

Przygotowania do ostatniego criotransferu
  • Miszczynka Przyjaciółka

Wysłany: 6 lutego 2020, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa.katarzyna wrote:
    O robiłaś nifty jeszcze przed prenatalnymi? Miałaś jakieś źle podejrzenia czy po prostu chciałaś wiedzieć?

Nie miałam przeczucia. Z mężem zdecydowaliśmy się na to badanie tak dla naszego spokoju. Poprzednią ciąże poroniłam i teraz może jesteśmy trochę przewrażliwieni. W tym momencie jakoś odzyskaliśmy spokój i luz. No i wiemy już teraz że będziemy mieć dziewczynkę. Jeżeli w sobotę lekarz potwierdzi w obrazie usg że wszystko jest ok to wreszcie powiemy całemu światu ze spodziewamy się dziecka. A co do Nifty to wiedzieliśmy, że jeżeli coś będzie nie tak (jakąś skomplikowana wada genetyczna taka że dziecko by nie przeżyło) to będziemy chcieli przerwać ciąże i to jak najszybciej. Zresztą te badania pozwalają wykryć też wiele chorób ale nie letalnych i ewentualnie mielibyśmy czas na przygotowanie się i możliwość monitorowania ciąży w specjalistycznym ośrodku.

agniecha2101, Atina lubią tę wiadomość

• zazu Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zozo wrote:
    To skoro 2gi trymestr zaczyna sie 13t to czemu mozna wykonywac usg pierwszego trymestru prenatalne do 13t 6 ? Jesli od 13 to juz drugi trymestr to usg nie powinno byc usg prenatalne pierwszego trymestru tylko juz drugiego . Mi na suwaczku jeszcze pokazuje 1 trymestr i lekarz tez mi liczył od 14 .
    Są rozbieżności i różnie lekarze liczą i musimy się z tym pogodzić chyba 😂
    Ja bym chciała poznać osobę która wymyśliła termin poranne mdłości pierwszego trymestru. To dopiero nieścisłość 😂

Namyria z tego co kojarzę takie przerywane zwolnienia są chyba właśnie podejrzane i brane pod lupę. Co innego jak masz L4 bo np masz nudności silne i potem wracasz na miesiąc do pracy faktycznie a potem znowu L4 bo coś.sie zaczyna dziać złego. Ale takie przerywanie zwolnienia żeby wziąć urlop to bym się bała że ZUS podważy właśnie zasadność całego zwolnienia i dopiero będzie problem.

Flara ja bym poinformowała ZUS. Wyjazd do rodziców na 2 tygodnie to nie to samo co wakacje i właśnie w takim celu jest możliwość tego informowania o zmienię miejsca.pobytu żeby się nie czepiali.

agniecha2101 lubi tę wiadomość

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • Kropka4 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak to jest z tymi kontrolami z ZUS-u? Kontrolują wyrywkowo czy jak ktoś nas podkabluje? No i np. jak mnie nie zastaną w domu bo będę u lekarza albo na zakupach to na drugi dzień znów zawitają czy od razu robią szum ? Bo ja planuje w czerwcu na tydzień wyjechać nad morze bo chyba mam prawo pooddychac jodem przy problemach z tarczyca. To mam cały czas w domu siedzieć ?

mhsvj44jaatf8jcr.png

"Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego"(Łk 1,35-37)

• Mirabelka02 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m@rzenie wrote:
    Ale aspargin i asparaginian to dwa różne preparaty 😉

Racja, moja koleżanka brała aspargin.

Mildred lubi tę wiadomość

0d1y3e3kd67pqxfy.png
    ijpbdf9htcioseuj.png
‹‹ 291 292 293 294 295 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ