Sierpniowe mamy 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Mellow wrote:Mieliśmy Clouda Z1 przy pierwszej córce i to był koszmarny fotel, obrót i rozkładanie tylko na plus, a cała reszta fatalna (dziecko miało w nim straszną pozycję, jakby się podduszało).
Potem odkryłam Britaxy i już jesteśmy wierni tej marce.
Az tyle sie czeka na tego GBSa? Myślałam, że szybciej będzie wiadomo 😐
Jak świętujecie Dzień Ojca?🙂 Ja w pierwszej ciąży bardziej przeżywałam, pamietam, ze byly jakies pamiatkowe bodziaczki, filmik nagrałam itd. Teraz kupiłam mu po prostu od dziewczyn gacie z tommiego i browary😄
My podarowałyśmy warsztat dla przyszłych ojców: kąpiel, przewijanie i prawidłowe noszenie 😄 plus grafikę z wierszykiem. A wczoraj na wizycie wszystko spoko, Mała ma 2,5 kg 👶🏻🧸 doradca laktacyjny powiedział mi jedynie, ze przez moją budowę ciała mogę mieć mniej pokarmu i bejbik będzie musiał być dłużej przy piersiWiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2023, 17:39
Mellow lubi tę wiadomość
-
Usiasia wrote:U nas mówiła położna na zajęciach żeby nie kupować nic na gorączkę bo przy gorączce u noworodka i tak niezwłocznie trzeba skonsultować z lekarzem i zazwyczaj nie leczy się tego w domu. Także ja jednak zaufam położnej z ponad 40letnim stażem
Do kąpieli z kolei zalecała emolient i olejków raczej do smarowania się nie używa bo zatykają pory i wszystko się przykleja (bakterie mają lepsze środowisko).
Ja zobaczę jak w praktyce wyjdzie z kąpielą ale jak nie będziemy codziennie kąpać to na pewno chociaż dokładnie myć wszędzie. Podejrzewam ze jednak wykąpać będzie szybciej niż bawić się myjkami.
Ja mam trochę stracha bo w nocy mój kot przypadkiem przespacerował mi się po brzuchu. Niby nic się nie dzieje ale nie wiem czy nie powinnam sprawdzić u lekarza... -
adukow wrote:My podarowałyśmy warsztat dla przyszłych ojców: kąpiel, przewijanie i prawidłowe noszenie 😄 plus grafikę z wierszykiem. A wczoraj na wizycie wszystko spoko, Mała ma 2,5 kg 👶🏻🧸 doradca laktacyjny powiedział mi jedynie, ze przez moją budowę ciała mogę mieć mniej pokarmu i bejbik będzie musiał być dłużej przy piersi
adukow lubi tę wiadomość
-
adukow wrote:My podarowałyśmy warsztat dla przyszłych ojców: kąpiel, przewijanie i prawidłowe noszenie 😄 plus grafikę z wierszykiem. A wczoraj na wizycie wszystko spoko, Mała ma 2,5 kg 👶🏻🧸 doradca laktacyjny powiedział mi jedynie, ze przez moją budowę ciała mogę mieć mniej pokarmu i bejbik będzie musiał być dłużej przy piersi
A gdzie rodzisz w końcu? Decyzja podjęta? Ja po tym obrocie Małej mam mętlik w głowie, bylam nastawiona na drugie CC, a tu się nagle otworzyło więcej opcji -
Arga wrote:Jaka to budowa ciała? Pierwsze słyszę o czymś takim.
Szeroki rozstaw biustu i mało tkanki tłuszczowej. Nie czytałam jeszcze nic na ten temat. Miałyśmy takie zajęcia w ramach szkoły rodzenia, gdzie dla chętnych była ocena brodawek (rozmiaru) i taka konsultacja 😉 -
Mellow wrote:A gdzie rodzisz w końcu? Decyzja podjęta? Ja po tym obrocie Małej mam mętlik w głowie, bylam nastawiona na drugie CC, a tu się nagle otworzyło więcej opcji
Raczej Polna, bo te wściekłe kolory na Raszei mnie odstraszają 🙈 O, jaki bierzesz teraz pod uwagę? :>Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2023, 18:10
-
adukow wrote:Raczej Polna, bo te wściekłe kolory na Raszei mnie odstraszają 🙈 O, jaki bierzesz teraz pod uwagę? :>
Św. Rodziny mi lekarz dziś bardzo rekomendował, że jest tam nowy ordynator od maja i jest mega spoko. Dziś widziałam post na FB, że wprowadzili tam rodzinne cesarskie cięcia, facet może brać udział w cięciu🙂Agak lubi tę wiadomość
-
Mellow wrote:Nie no, trzeba cos mieć na gorączkę, nie wyobrażam sobie nie😶 I przy maluszku to najlepiej i syrop, i czopki, ktore działają szybciej.
Miałyscie juz pobierany GBS? Moj gin dzis pobrał, kolejna wizyta za 2 tyg i będzie juz ciaża donoszona 🤗
Ja będę mieć pobierany za tydzień.
Orientujecie się jak to jest z hybryda na paznokciach?można/nie można? Bo slyszalam różne opinieWiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2023, 20:44
10.2013-synek👶🩵
07.2023-synek👶💙
01.19- 6/7 tc mój Aniołek 💔 -
Arga wrote:Mój pięciolatek w nocy ciągle kręci mi się na brzuchu a waży więcej niż kot 😉 nic się na pewno nie stało bo nie ma jak jeśli ten kot nie skoczył z wysoka i nie waży 20 kg to nie ma co się bać
Ruchy czuję normalnie, nic niepokojącego nie zauważyłam. Sprawdziłam rano jeszcze tętno detektorem i też ok. Sprawdzę jeszcze raz przed spaniem.
Chantel ja robię paznokcie normalnie, co prawda żel ale o ile sprawdzałam w wiarygodnych źródłach to nie jest to szkodliwe. Ale pewnie jak że wszystkim ile ludzi tyle opinii. Tak samo jak niektórzy uważają farbowanie włosów za szkodliwe. -
Paznokcie to nie kwestia szkodliwości. Wystarczy zostawić jeden goły, najlepiej wskazujący. Chodzi o to że w razie konieczności sprawdzenie saturacji jest możliwe u kobiety i są sytuacje zagrażające które można ocenić po płytce paznokcia a raczej po jej zasinieniu. Także to akurat nie zabobony.
-
Usiasia wrote:Waży 6kg, coś mu się chyba przyśniło i się zerwał skokiem prosto na mój brzuch...
Ruchy czuję normalnie, nic niepokojącego nie zauważyłam. Sprawdziłam rano jeszcze tętno detektorem i też ok. Sprawdzę jeszcze raz przed spaniem.
Chantel ja robię paznokcie normalnie, co prawda żel ale o ile sprawdzałam w wiarygodnych źródłach to nie jest to szkodliwe. Ale pewnie jak że wszystkim ile ludzi tyle opinii. Tak samo jak niektórzy uważają farbowanie włosów za szkodliwe.
Chantel chyba pyta o to czy można mieć zrobione paznokcie do porodu. Ja też różne opinie słyszałam, że w niektórych szpitalach wymagają aby na paznokciach nic nie było. Ja chyba zostawię cienką warstwę żelu w jakimś bazowym kolorze
-
U mnie na stronie szpitala jest napisane:
Pamiętaj o:
zmyciu lakieru u rąk i nóg, zdjęciu lakieru hybrydowego, żelu czy tipsów - jest to potrzebne, aby móc nadzorować Twój stan metodą pulsoksymetrii; ponadto kolor płytki paznokciowej jest ważną informacją o Twoim zdrowiu,
skróceniu paznokci - będzie Ci się łatwiej zajmować się maleństwem -
Ada faktycznie. Zdziwiło mnie właśnie dlaczego pyta o hybrydę już na końcówce 🙃 Mój mózg w ciąży to jednak galareta.
U nas podobno można mieć do porodu normalnie i do CC też zakryte paznokcie.
Zastanawiam się też jak to jest z soczewkami bo jeśli będę miała CC i każą mi zdjąć okulary to nic a nic nie zobaczę i będzie to dodatkowy stres.
-
Dziewczyny mam pytanie z innej beczki nie zwiazane z ciaza i dziecmi . Ma któraś z Was ten odkurzacz i moze powiedziec czy oplaca sie Odkurzacz TEFAL X-Force Flex 14.60 Aqua TY99C0
Usia mi wczoraj pies gdzies podobnej wagi rowzniez skoczylz na brzuch ale na bok . Kucalam na podwórku a on z rozbiegu skoczyl mi na bok brzucha ,rowniez wystrasyzlam sie ale nic nie dzialo brzuch mnie bolal ,nie twardnial ruchy malenstwa czuje dobrze. -
welonka wrote:Dziewczyny mam pytanie z innej beczki nie zwiazane z ciaza i dziecmi . Ma któraś z Was ten odkurzacz i moze powiedziec czy oplaca sie Odkurzacz TEFAL X-Force Flex 14.60 Aqua TY99C0
Usia mi wczoraj pies gdzies podobnej wagi rowzniez skoczylz na brzuch ale na bok . Kucalam na podwórku a on z rozbiegu skoczyl mi na bok brzucha ,rowniez wystrasyzlam sie ale nic nie dzialo brzuch mnie bolal ,nie twardnial ruchy malenstwa czuje dobrze.
My mamy ten odkurzacz i to jest cudo, serio nie wyobrażam sobie życia bez niego. Mamy w domu psa i kota, świetnie radzi sobie z sierścią. Jest naprawdę mocny, używam zazwyczaj tej średniej mocy, ewentualnie przy dywanach i kanapach odpalam turbo. Bateria też trzyma w miarę dobrze. I na najniższych obrotach prawie go nie słychać, więc będzie można spokojnie odkurzać w trakcie drzemek dzieciaka 😉
Ale tej końcówki do mocowania nie używam, jestem wierna Vileda. -
ada.d wrote:My mamy ten odkurzacz i to jest cudo, serio nie wyobrażam sobie życia bez niego. Mamy w domu psa i kota, świetnie radzi sobie z sierścią. Jest naprawdę mocny, używam zazwyczaj tej średniej mocy, ewentualnie przy dywanach i kanapach odpalam turbo. Bateria też trzyma w miarę dobrze. I na najniższych obrotach prawie go nie słychać, więc będzie można spokojnie odkurzać w trakcie drzemek dzieciaka 😉
Ale tej końcówki do mocowania nie używam, jestem wierna Vileda.
Jestem ciekawa wlasnie jak odkurza z ta funkcja mopowania(wiem ze nie jest to samo co umycie normalnie podlogi) ale czasem brak czasu na jedno i drugie . Super ze jest cichy moja corka bala sie bardzo dlugo odgłosu odkurzacza . Ten odkurzacz nam znajomy polecil jakis czas temu i dlugo sie zastanawialiśmy, az w koncu nasz sie popsul a na gwarancji uznali ze nie oplaca sie naprawiać i dostaniemmy zwrot pieniedzy i chcemy dołożyć i kupic juz lepszy .
-
eweljina wrote:Wczoraj wybierając się na wieczorny spacer pierwszy raz ledwo włożył stopy w buty. Teraz też obudziłam się o stopy lekko opuchnięte. Eh
Mi w nocy bardzo puchną palce u rąk, muszę zacząć ściągać obrączkę na noc. A w dzień zero problemów. No i wieczorami bolą mnie nogi, jakbym w ciągu dnia kilometry zrobiła, a ja przecież cały czas leżę 🙈