X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Stawianie/twardnienie macicy
Odpowiedz

Stawianie/twardnienie macicy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Luna_Luna Koleżanka

Wysłany: 20 maja, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, od którego tygodnia miałyście twardnienie macicy i jakie zalecenia dostałyście od lekarza?

• Hope♥️ Autorytet

Wysłany: 20 maja, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od samego początku praktycznie, jak tylko potrafiłam macicę wyczuć ręcznie przez powłoki brzuszne do teraz, mam cały czas. Ja mam nadreaktywną macicę. Z zaleceń to na pewno magnez i luteina+ ewentualnie środki rozkurczowe.

Luna_Luna lubi tę wiadomość

age.png
  • Luna_Luna Koleżanka

Wysłany: 20 maja, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope♥️ wrote:
    Od samego początku praktycznie, jak tylko potrafiłam macicę wyczuć ręcznie przez powłoki brzuszne do teraz, mam cały czas. Ja mam nadreaktywną macicę. Z zaleceń to na pewno magnez i luteina+ ewentualnie środki rozkurczowe.

Dziekuje za odpowiedz, ja już zeszłam z luteiny i mam zlecony tylko magnez 3x2 tabl. podobno takie twardnienie kilka razy dziennie jest normalne natomiast nie ukrywam, ze jest to tez stresujace. A dostałaś zalecenia aby leżeć?

• Hope♥️ Autorytet

Wysłany: 20 maja, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile razy masz dziennie te twardnienia i w którym tygodniu jesteś? U mnie czasami kilka na godzinę. Nie mam zaleconego leżenia tak ścisło, bo nie skracała się póki co szyjka. Mam zalecony oszczędny tryb, zakaz dźwigania.

age.png
  • Luna_Luna Koleżanka

Wysłany: 20 maja, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope♥️ wrote:
    A ile razy masz dziennie te twardnienia i w którym tygodniu jesteś? U mnie czasami kilka na godzinę. Nie mam zaleconego leżenia tak ścisło, bo nie skracała się póki co szyjka. Mam zalecony oszczędny tryb, zakaz dźwigania.

Jestem w 25 tygodniu, zdarza się kilka razy w ciągu dnia, ale są tez dni ze stawia się kilka razy na godzinę ale tez nie przez cały dzień, a u Ciebie ile razy dziennie najwiecej?

• Hope♥️ Autorytet

Wysłany: 20 maja, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna_Luna wrote:
    Jestem w 25 tygodniu, zdarza się kilka razy w ciągu dnia, ale są tez dni ze stawia się kilka razy na godzinę ale tez nie przez cały dzień, a u Ciebie ile razy dziennie najwiecej?
    U mnie tak na dzień to raczej dużo. Czasami mam 1-2 na godzinę, a czasami 10. Jak chodzę to więcej niż jak leżę, ale podczas samego lezenia też twardnieje. Bierz magnez i obserwuj szyjkę macicy, bo przy twardnieniach lubi się skracać.

age.png
  • Hope♥️ Autorytet

Wysłany: 20 maja, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czemu lekarz zadecydował o odstawieniu luteiny? Ja będę brała do 36 tygodnia, w pierwszej ciąży z twardnieniami brzucha też byłam całą ciążę na luteinie.

age.png
  • AEGO Autorytet

Wysłany: 20 maja, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna_Luna wrote:
    Hej, wtrącę się. Tak w zasadzie w 25 tc takie regularne twardnienia to nie jest za bardzo normalne, z tego co moja lekarka mówiła, to normalne jest jakoś około 30 któregoś tygodnia ciąży. 🤔

age.png
  • Marta.R. Autorytet

Wysłany: 20 maja, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twardnienie jest całkiem normalne i świadczy o zdrowym przebiegu ciąży 🙂 ja już mam choć jeszcze tak nie codziennie. Rozmawiałam z lekarzem mówił że do 10 razy na dobę to normalne. W poprzedniej ciąży również tego doświadczałam, uwaga! Nie są to skurcze przepowiadające, nie grozi to porodem.

🧑 1985 🧒 1980
    Czerwiec 2022 piękny chłopiec, 10 apgar
    Marzec 2023 🫄
    Kwiecień 2023 💔
    15.02 6.5mm dziecka 😍 bije serduszko
    21.02 8.2mm bije ❤️
    05.03 28.2mm bije ❤️ rusza głową i rączkami 😍
    26.03 badanie prenatalne, dzidzia zdrowa, 5.8cm, mamy chłopczyka 🙂 niskie ryzyka 💪
    17.04 poczułam pierwszy raz twoje ruchy ❤️
    28.05 synek 20cm i 413g, idealny ❤️
    13.06 waga 540g 🙂
    01.08 Nikodem waży 1525 gr zdrowy ❤️
    14.08 szpital i patologia ciąż, wszystko jest dobrze podobno ważysz 2234 🙂
    preg.png
  • AEGO Autorytet

Wysłany: 20 maja, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta.R. wrote:
    Twardnienie jest całkiem normalne i świadczy o zdrowym przebiegu ciąży 🙂 ja już mam choć jeszcze tak nie codziennie. Rozmawiałam z lekarzem mówił że do 10 razy na dobę to normalne. W poprzedniej ciąży również tego doświadczałam, uwaga! Nie są to skurcze przepowiadające, nie grozi to porodem.
    No ja przynajmniej miałam powiedziane, że jeśli twardnienie występuje parę razy na godzinę to, aby się kierować do lekarza. Ale ja też miałam takie twardnienia, że nie mogłam przejść do Żabki 300m i z powrotem, więc pewnie to zależy. Niemniej, u mnie te wczesne twardnienie szło w parze ze skróceniem szyjki. ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja, 19:19

age.png
  • Luna_Luna Koleżanka

Wysłany: 20 maja, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope♥️ wrote:
    A czemu lekarz zadecydował o odstawieniu luteiny? Ja będę brała do 36 tygodnia, w pierwszej ciąży z twardnieniami brzucha też byłam całą ciążę na luteinie.

Brałam ją głównie na bóle podbrzusza na początku ciąży, po badaniu szyjki wyszło, ze ma 4,60 cm dlatego postanowiono mi ją odstawić, tez się zastanawiam czy słusznie skoro te twardnienia występują. Gin mi powiedziała, ze jakby pojawiły się bóle podbrzusza itp to mam dzwonić i prawdopodobnie będę musiała do niej wrócić.

• Luna_Luna Koleżanka

Wysłany: 20 maja, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta.R. wrote:

Dokładnie mam takie same informacje od lekarza, a w poprzedniej ciąży doświadczałas więcej niż 10 razy na dobę? Jakie miałaś zalecenia? :)

• Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 20 maja, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 25 tc skurcze braxtona hicksa mają pełne prawo występować. W ciąży bez powikłań mogą zacząć pojawiać się od 20 tc. Nie trzeba przyjmować na nie żadnych leków.
    Jeśli odczucia się uciążliwe, warto natomiast pójść do ginekologa celem badania i sprawdzenia czy na pewno są to tylko BH i czy szyjka się nie rozwiera.

age.png
  • Marta.R. Autorytet

Wysłany: 20 maja, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna_Luna wrote:
    Dokładnie mam takie same informacje od lekarza, a w poprzedniej ciąży doświadczałas więcej niż 10 razy na dobę? Jakie miałaś zalecenia? :)
    Wiesz nie liczyłam tego ale wiem że do samego końca były, niczego nie brałam, a poród był o terminie przyspieszony balonikiem bo po przyjęciu do szpitala akcja porodowa się wstrzymała i wszystkie są kurcze ustały 🙂 lekarz powinien na wizycie sprawdzać twoja szyjkę, jeśli się nie skraca to wszystko oki. Myślę że do skracania dochodzi niezależnie od twardnienia, jedno naukowe opracowanie czytałam o tym

🧑 1985 🧒 1980
    Czerwiec 2022 piękny chłopiec, 10 apgar
    Marzec 2023 🫄
    Kwiecień 2023 💔
    15.02 6.5mm dziecka 😍 bije serduszko
    21.02 8.2mm bije ❤️
    05.03 28.2mm bije ❤️ rusza głową i rączkami 😍
    26.03 badanie prenatalne, dzidzia zdrowa, 5.8cm, mamy chłopczyka 🙂 niskie ryzyka 💪
    17.04 poczułam pierwszy raz twoje ruchy ❤️
    28.05 synek 20cm i 413g, idealny ❤️
    13.06 waga 540g 🙂
    01.08 Nikodem waży 1525 gr zdrowy ❤️
    14.08 szpital i patologia ciąż, wszystko jest dobrze podobno ważysz 2234 🙂
    preg.png
  • Luna_Luna Koleżanka

Wysłany: 21 maja, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta.R. wrote:
    Wiesz nie liczyłam tego ale wiem że do samego końca były, niczego nie brałam, a poród był o terminie przyspieszony balonikiem bo po przyjęciu do szpitala akcja porodowa się wstrzymała i wszystkie są kurcze ustały 🙂 lekarz powinien na wizycie sprawdzać twoja szyjkę, jeśli się nie skraca to wszystko oki. Myślę że do skracania dochodzi niezależnie od twardnienia, jedno naukowe opracowanie czytałam o tym

To mnie trochę uspokoilas, ponieważ opinie na temat twardnień są różne, szyjka jak narazie w porządku ma ponad 4 cm wiec zobaczę jak będzie za 3 tyg na wizycie.
    Słyszałam, ze tez tak się zdaża po trafieniu do szpitala 🥲 nic przyjemnego na pewno.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ