Stawianie/twardnienie macicy
-
Hope♥️ wrote:Od samego początku praktycznie, jak tylko potrafiłam macicę wyczuć ręcznie przez powłoki brzuszne do teraz, mam cały czas. Ja mam nadreaktywną macicę. Z zaleceń to na pewno magnez i luteina+ ewentualnie środki rozkurczowe.
Dziekuje za odpowiedz, ja już zeszłam z luteiny i mam zlecony tylko magnez 3x2 tabl. podobno takie twardnienie kilka razy dziennie jest normalne natomiast nie ukrywam, ze jest to tez stresujace. A dostałaś zalecenia aby leżeć? -
Hope♥️ wrote:A ile razy masz dziennie te twardnienia i w którym tygodniu jesteś? U mnie czasami kilka na godzinę. Nie mam zaleconego leżenia tak ścisło, bo nie skracała się póki co szyjka. Mam zalecony oszczędny tryb, zakaz dźwigania.
Jestem w 25 tygodniu, zdarza się kilka razy w ciągu dnia, ale są tez dni ze stawia się kilka razy na godzinę ale tez nie przez cały dzień, a u Ciebie ile razy dziennie najwiecej? -
Luna_Luna wrote:Jestem w 25 tygodniu, zdarza się kilka razy w ciągu dnia, ale są tez dni ze stawia się kilka razy na godzinę ale tez nie przez cały dzień, a u Ciebie ile razy dziennie najwiecej?
Luna_Luna lubi tę wiadomość
-
Luna_Luna wrote:Jestem w 25 tygodniu, zdarza się kilka razy w ciągu dnia, ale są tez dni ze stawia się kilka razy na godzinę ale tez nie przez cały dzień, a u Ciebie ile razy dziennie najwiecej?
-
Twardnienie jest całkiem normalne i świadczy o zdrowym przebiegu ciąży 🙂 ja już mam choć jeszcze tak nie codziennie. Rozmawiałam z lekarzem mówił że do 10 razy na dobę to normalne. W poprzedniej ciąży również tego doświadczałam, uwaga! Nie są to skurcze przepowiadające, nie grozi to porodem.
🧑 1985 🧒 1980
Czerwiec 2022 piękny chłopiec, 10 apgar
Marzec 2023 🫄
Kwiecień 2023 💔
15.02 6.5mm dziecka 😍 bije serduszko
21.02 8.2mm bije ❤️
05.03 28.2mm bije ❤️ rusza głową i rączkami 😍
26.03 badanie prenatalne, dzidzia zdrowa, 5.8cm, mamy chłopczyka 🙂 niskie ryzyka 💪
17.04 poczułam pierwszy raz twoje ruchy ❤️
28.05 synek 20cm i 413g, idealny ❤️
13.06 waga 540g 🙂
01.08 Nikodem waży 1525 gr zdrowy ❤️
14.08 szpital i patologia ciąż, wszystko jest dobrze podobno ważysz 2234 🙂
-
Marta.R. wrote:Twardnienie jest całkiem normalne i świadczy o zdrowym przebiegu ciąży 🙂 ja już mam choć jeszcze tak nie codziennie. Rozmawiałam z lekarzem mówił że do 10 razy na dobę to normalne. W poprzedniej ciąży również tego doświadczałam, uwaga! Nie są to skurcze przepowiadające, nie grozi to porodem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja, 19:19
-
Hope♥️ wrote:A czemu lekarz zadecydował o odstawieniu luteiny? Ja będę brała do 36 tygodnia, w pierwszej ciąży z twardnieniami brzucha też byłam całą ciążę na luteinie.
Brałam ją głównie na bóle podbrzusza na początku ciąży, po badaniu szyjki wyszło, ze ma 4,60 cm dlatego postanowiono mi ją odstawić, tez się zastanawiam czy słusznie skoro te twardnienia występują. Gin mi powiedziała, ze jakby pojawiły się bóle podbrzusza itp to mam dzwonić i prawdopodobnie będę musiała do niej wrócić. -
Marta.R. wrote:Twardnienie jest całkiem normalne i świadczy o zdrowym przebiegu ciąży 🙂 ja już mam choć jeszcze tak nie codziennie. Rozmawiałam z lekarzem mówił że do 10 razy na dobę to normalne. W poprzedniej ciąży również tego doświadczałam, uwaga! Nie są to skurcze przepowiadające, nie grozi to porodem.
Dokładnie mam takie same informacje od lekarza, a w poprzedniej ciąży doświadczałas więcej niż 10 razy na dobę? Jakie miałaś zalecenia? -
W 25 tc skurcze braxtona hicksa mają pełne prawo występować. W ciąży bez powikłań mogą zacząć pojawiać się od 20 tc. Nie trzeba przyjmować na nie żadnych leków.
Jeśli odczucia się uciążliwe, warto natomiast pójść do ginekologa celem badania i sprawdzenia czy na pewno są to tylko BH i czy szyjka się nie rozwiera.Luna_Luna lubi tę wiadomość
-
Luna_Luna wrote:Dokładnie mam takie same informacje od lekarza, a w poprzedniej ciąży doświadczałas więcej niż 10 razy na dobę? Jakie miałaś zalecenia?
🧑 1985 🧒 1980
Czerwiec 2022 piękny chłopiec, 10 apgar
Marzec 2023 🫄
Kwiecień 2023 💔
15.02 6.5mm dziecka 😍 bije serduszko
21.02 8.2mm bije ❤️
05.03 28.2mm bije ❤️ rusza głową i rączkami 😍
26.03 badanie prenatalne, dzidzia zdrowa, 5.8cm, mamy chłopczyka 🙂 niskie ryzyka 💪
17.04 poczułam pierwszy raz twoje ruchy ❤️
28.05 synek 20cm i 413g, idealny ❤️
13.06 waga 540g 🙂
01.08 Nikodem waży 1525 gr zdrowy ❤️
14.08 szpital i patologia ciąż, wszystko jest dobrze podobno ważysz 2234 🙂
-
Marta.R. wrote:Wiesz nie liczyłam tego ale wiem że do samego końca były, niczego nie brałam, a poród był o terminie przyspieszony balonikiem bo po przyjęciu do szpitala akcja porodowa się wstrzymała i wszystkie są kurcze ustały 🙂 lekarz powinien na wizycie sprawdzać twoja szyjkę, jeśli się nie skraca to wszystko oki. Myślę że do skracania dochodzi niezależnie od twardnienia, jedno naukowe opracowanie czytałam o tym
To mnie trochę uspokoilas, ponieważ opinie na temat twardnień są różne, szyjka jak narazie w porządku ma ponad 4 cm wiec zobaczę jak będzie za 3 tyg na wizycie.
Słyszałam, ze tez tak się zdaża po trafieniu do szpitala 🥲 nic przyjemnego na pewno. -