Styczeń 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Kamyczek płeć jest już wiadoma od chwili poczęcia i się na pewno nie zmieni natomiast czasem jest za wcześnie aby było to widać dokładnie na usg i tworzą się pomyłki, dlatego się mówi żeby się z prenatalnych nie przywiązywać22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
kamyczek90 wrote:Jak to jest z płcią.. kiedy jest ostatni moment na rozwój organów płciowych?
Wszyscy mówią żeby nie przywiązywać się do płci z badań prenatalnych. Ale jeśli teraz jest dziewczynka to nie zmieni się już na chłopca?😂😂
Sorry to moja 1 ciąża 🤭Anna Maria lubi tę wiadomość
-
Kamyczek zdarza się, rzadko, ale zdarza, że w dniu porodu jest nagłe zdziwienie, bo na wszystkich badaniach wychodził np. chłopak, a urodziła się dziewczynka. Choć teraz coraz lepszy sprzęt mają lekarze i do takich pomyłek dochodzi bardzo rzadko. Ja np. wiedziałam od 12tc że będzie córka, lekarz na prenatalnych tak powiedział, potem w 16tc moja gin potwierdziła, a w 20 tc jak zapytalam jeszcze innego na polowkowych czy nadal jest dziewczynka to powiedział, że to się okaże przy porodzie on nic nie powie 🙄🙄🙄 lekarz od badań prenatalnych, specjalista. Mam u niego teraz prenatalne w czwartek i nie jestem zadowolona, ale na nfz to nie mam dużego wyboru, a najważniejsze, że jest mega dobry i ma certyfikat.
Dziewczyny, a czy te detektory więcej Wam strachu nie napędzają? Ja po 20 tc chodzilam do położnej i mimo, że córka wiercila się w brzuchu jak potłuczona to nie zawsze była w stanie ją wyłapać, bo często tyłek wypinała. Na tak wczesnym etapie ciężko jest samemu wyłapać, a tym bardziej dobrze się wsłuchać. Ja w poprzedniej ciąży się już tyle złego nasłuchałam o detektorze, że sama bym się nie zdecydowała. Nie nakręcajcie się niepotrzebnie, to tylko urządzenie :* -
nick nieaktualnykamyczek90 wrote:Jak to jest z płcią.. kiedy jest ostatni moment na rozwój organów płciowych?
Wszyscy mówią żeby nie przywiązywać się do płci z badań prenatalnych. Ale jeśli teraz jest dziewczynka to nie zmieni się już na chłopca?😂😂
Sorry to moja 1 ciąża 🤭
W sumie tak na 100% to po porodzie😂🙈
Teraz raczej rzadko sie mylą, i chyba na prenatalnych juzbtakie 90% jak jest sprzet dobry, a na polowkowych to już raczej pewność...
Ja pamiętam w 1 ciąży że w 10 albo 12 tygodniu, doktor powiedziala, raczej chlopaka widzi ale na prenatalnych będzie pewność, nie pamietam kiedy dokladnie bo pamoetam tylko ze bylo to chwile przed prenatalnymi...
Ja jutro wizyta i mam lekkiego stresa🙈
I odliczam te tygodnie do magicznego 2 trymestru braku mdłości 🙏🙏🙏🙏 juz mowie, ze moge tyć pieruńsko nawet... -
Dziewczyny, a czy te detektory więcej Wam strachu nie napędzają? Ja po 20 tc chodzilam do położnej i mimo, że córka wiercila się w brzuchu jak potłuczona to nie zawsze była w stanie ją wyłapać, bo często tyłek wypinała. Na tak wczesnym etapie ciężko jest samemu wyłapać, a tym bardziej dobrze się wsłuchać. Ja w poprzedniej ciąży się już tyle złego nasłuchałam o detektorze, że sama bym się nie zdecydowała. Nie nakręcajcie się niepotrzebnie, to tylko urządzenie :*[/QUOTE]
Ja w pierwszej ciąży używałam detektora bardzo często, w sumie do momentu, gdy ruchy syna były bardzo wyczuwalne. Nigdy nie miałam przypadku, że nie mogłam znaleźć serduszka. Może dlatego w ogóle mnie to nie stresowało, a wręcz przeciwnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2021, 21:24
-
Mi powiedział , że niby na 80% chłopak, okaże się 😂 mi to w sumie obojętne .
Ale miałam ostatnio sen..że karmie małego i byłam zdziwiona że mnie nic to nie boli, jak się przebudziłam to sprawdzałam czy jest łóżeczko koło łóżka bo sen był tak realistyczny ,a mały był taki śliczny 😍 -
Karolina95 wrote:Hej, dostałam dzisiaj wyniki z krwi ( prenatalne ) czy wiecie jak odczytać ta tabelkę?
Jeżeli tak, to podeślę wam zdj
Dostałaś wynik bety i pappa? Bo jeśli tak to bez specjalnego programu nie da się tego odczytać. Tylko lekarz z certyfikatem może. -
Dostałam taka tabelkę i w niej jest trisomia21,18,13
Kolejno ..
21 18 13
Ryzyko podstawowe 1:903 , 1:2191 , 1:6876
Skorygowane ryzyko1:18056 ,<1:20000 <:1:20000
Do tego NT 1,4mm
CRL 62,5
BPD 18,8Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2021, 14:10
Anielka ❤️
-
Karolina95 wrote:Dostałam taka tabelkę i w niej jest trisomia21,18,13
Kolejno ..
21 18 13
Ryzyko podstawowe 1:903 , 1:2191 , 1:6876
Skorygowane ryzyko1:18056 ,<1:20000 <:1:20000
Do tego NT 1,4mm
CRL 62,5
BPD 18,8
A to już są skorygowane krew + usg. Maleńkie ryzyko wad. Statystka. Wszystko jest ok nt - przeziernosc karkowa, u Ciebie wynik zdrowego dzidziusia
Gdyby coś było nie tak pewnie dostałabyś telefon żeby skonsultować lekarzem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2021, 14:35
-
Krolik, dziękuję
Jedynie poród przedwczesny mam 1:55 Ale to pewnie dlatego że bliźniaki urodzone 2 mies wcześniej.
Myślałam już żeby zacząć coś po małyu kupować np jakieś ciuszki takie neutralne bo po starszych nic nie ma 0.
Ale jakoś nie wiem, boję się o ta ciąża i nie wiem czy to też nie za wcześnie.Anielka ❤️
-
A czy możliwe jest żebym już czuła ruchy dziecka ? Dzisiaj tak mam, kilka razy w podbrzuszu tak po środku poczułam takie " pukniecie " od środka 😅
Jestem 3 dni do przodu niż widaćWiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2021, 16:12
Anielka ❤️
-
Karolina95 wrote:A czy możliwe jest żebym już czuła ruchy dziecka ? Dzisiaj tak mam, kilka razy w podbrzuszu tak po środku poczułam takie " pukniecie " od środka 😅
Jestem 3 dni do przodu niż widać
Możliwe, to nie są ruchy typu rączka czy nóżka, ale jak dzidziuś sobie pływa to te wody wszystkie się przesuwają, robią się bąbelki i to może być to 😁 w poprzedniej ciąży po środku coś takiego poczułam w 14tc. Jesteś po bliźniaczej ciąży więc tym bardziej możesz wcześniej czuć 😁 a co do ryzyka przedwczesnego porodu to pewnie to dlatego. Statystyka nieszczęsna 😬
Karolina95 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHejo, my wczoraj po wizycie. Dzidziut już wygląda bliżej jak dzidziut, rusza sie, 3cm czlowieka. Za 3 tygodbie prenatalne, lekarz namawia na pappa ale chyba nie chce. Dostalam czopki💪
Co do ruchow, podobno w kolejnych ciazach szybciej czuć, ale podobno też po prostu wiemy czego sie spodziewac stąd wcześniej reagujemy, że to to...Karolina95, Lilka94, ŻonaMarynarza, Mag_len, Anna Maria lubią tę wiadomość
-
Ja od 3 dni czuję ruchy jak zjem coś słodkiego , to 3 ciąża i łożysko z tyłu więc myślę że to jest to. Wczoraj wieczorem jak się ruszał to mi się macica napieła i pierwszy raz znalazłam bicie serca. Ja dziś 13+5 ale mały wiekszy o kilka dni.
Co do ciuchów to ja już chętnie bym poszła na strych poprzeglądać co by dla chłopca mogło być..i posprzedawać te dla dziewczynyki ale obiecałam sobie że do września muszę poczekać bo też się właśnie boję ,mam wrażenie że ciężko mi będzie tą ciążę do końca dotrzymać.. Drugą ciążę praktycznie całą przeleżałam a w 30 tyg to juz nie raz myślałam że juz rodze bo skurcze co 4 min..jakos doleżalam do 37tyg