X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola dokładnie tak. I niech to nie będzie miejsce gdzie będziemy się straszyć. Bo w ciąży spokój jest najważniejszy.
    Mam też prośbę. Nie obrażajmy innych mam. Bardzo nie lubię jak ktoś nazywa kobiety „madkami”. Wiem, że internet wyśmiewa w ten sposób kobiety o różnych poglądach, ale nas jest tutaj wiele, każda ma prawo mieć swoje zdanie i swoją opinie na dany temat. Póki nie krzywdzi swojego dziecka, to jej sprawa co myśli i co robi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2022, 10:11

Flora23, LILILA lubią tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Ola1988 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Ola dokładnie tak. I niech to nie będzie miejsce gdzie będziemy się straszyć. Bo w ciąży spokój jest najważniejszy.
    Mam też prośbę. Nie obrażajmy innych mam. Bardzo nie lubię jak ktoś nazywa kobiety „madkami”. Wiem, że internet wyśmiewa w ten sposób kobiety o różnych poglądach, ale nas jest tutaj wiele, każda ma prawo mieć swoje zdanie i swoją opinie na dany temat. Póki nie krzywdzi swojego dziecka, to jej sprawa co myśli i co robi.

O zesz no… nie chce mi się tego już komentować. Takie osoby jak madki niestety stwarzają błędne pozory o pozostałej populacji mam, przez to ktoś może blednie myśleć o Tobie o mnie czy o innych. I niestety ja to będę tępić zawsze, także sory Winnetou. Madka w moim słowniku zostaje.

LILILA, wichrowe_wzgórza, gabi5443, Olciax lubią tę wiadomość

1 IUI - kwiecień 2022 ❌
    2 IUI - maj 2022 ✅

21.05 - beta 31,6, progesteron 29,5
    27.05 - pierwsza wizyta ✊
    13.06 - jest ❤️

Ja 👩 34
    PCOS, Hypoglikemia reaktywna
    Rozjechane cytokiny
    Czynnik V (R2) - homozygotyczny
    MTHFR C677T, A1298C, PAI - 1 4G/5G - heterozygotyczny
    KIR BX, brak 2DS3, 3DS1

On 🧔31
    Wyniki nasienia - w granicach normy
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinowa_chmurka wrote:
    Dzień dobry 👋
    Dzisiaj USG prenatalne, o dziwo spałam spokojnie, ale już bym chciała, żeby było po🙈

No i bardzo dobrze, że super spałaś :D Wszystko będzie ok :) i czekamy na foteczki.

Ja to też już nie mogę się doczekać prenatalnych, ale też temu żeby teściów i resztę rodziny w końcu poinformować. Unikanie tego tematu robi się dla mnie coraz bardziej problematyczne.

malinowa_chmurka lubi tę wiadomość

age.png

preg.png
  • South Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka123 wrote:
    No i bardzo dobrze, że super spałaś :D Wszystko będzie ok :) i czekamy na foteczki.

Ja to też już nie mogę się doczekać prenatalnych, ale też temu żeby teściów i resztę rodziny w końcu poinformować. Unikanie tego tematu robi się dla mnie coraz bardziej problematyczne.

U nas tez nikt jeszcze nie wie oprócz jednej zaufanej znajomej 😊 pod koniec lipca planujemy poinformować moich rodziców i teściowa, ale nie wiem czemu jakoś się tym stresuje 😆

age.png
    bHCG: 18.05 430mIU/ml, 20.05 888mIU/ml, progesteron 55ng/ml
    04.06 2 zarodki z serduszkami ❤️❤️
    Czekamy na dwóch chlopakow 💙💙
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    South wrote:
    U nas tez nikt jeszcze nie wie oprócz jednej zaufanej znajomej 😊 pod koniec lipca planujemy poinformować moich rodziców i teściowa, ale nie wiem czemu jakoś się tym stresuje 😆

U Ciebie to już w ogóle informacja zwali z nóg, będzie podwójna niespodzianka:D

U mnie wiedzą już moi rodzice i przyjaciółki. Teście nie wiedzą tylko dlatego, że cała rodzina już od razu by wiedziała, a jednak na tak wczesnym etapie nie chciałam, żeby każdy wiedział.

South lubi tę wiadomość

age.png

preg.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie już wszyscy którym chciałam powiedzieć wiedzą 😃 po prenatalnych podzieliłam się informacją z dalszą rodziną na grillu, a wcześniej wiedzieli najbliźsi. W pracy tydzień przed prenatalnymi powiedziałam o ciąży, bo chciałam skorzystać z godzin na badania płatnych w trakcie pracy oraz dać czas manadżerowi na znalezienie zastępstwa dla mnie.

W ogóle dziewczyny, może głupie pytanie, ale byłam na wizycie u innej ginekolog niż mój prowadzący, bo on jest na urlopie. Zrobiła mi USG przez brzuch i dziwiło mnie, że tak mocno naciska głowica na dziecko. Powodowało to nieprzyjemne uczucie ucisku. To jest normalne? Od tej wizyty wieczorem (w dzień jest ok) coś mnie tak pobolewa i rozciąga w podbrzuszu i to akurat pojawiło się po tym USG. Pewnie panikuje niepotrzebnie 😨

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2022, 10:47

age.png
  • Słonecznik90 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola1988 wrote:
    Ja tez uważam, ze story o teście pappa było jednym z bardziej wartościowych (dla mnie ):p chociaż ja i tak dalej zgłębiłam temat+ podpytałam lekarza. i ogólnie….test pappa to nie tylko pomiary względem ryzyk trisomii i dobrostanu płodu - i jeśli o tym mówimy to tak, to jest statystyka. Ale…. test pappa to tez biochemia, czyli już nie statystyka. Polecam zgłębić temat i „nie gadać głupot”, bo ja ostatnio takiej „madce” tłumaczyłam czemu ja robię ten test i dla mnie i dla mojego immunologa+ lekarza prowadzącego jest ważny, a przecież ona nigdy tego nie robiła i urodziła zdrowe dziecko…białko pappa jest produkowane w łożysku i jego wyniki pokazuje jak ono funkcjonuje. Ale….ma tez ważna role w immunopresji (tu dziewczyny od Pasnika czy Jerzak będą wiedziały o co cho) immunopresja to hamowanie odpowiedzi immunologicznej - tak aby trofoblast (czyli cześć łożyska) nie została odrzucona jako ciało obce. I jest to cholernie ważne. Bo jak poziom będzie za niski i łożysko będzie odrzucone to dupla blada, płód nie ma z czego czerpać pokarmu od matki i kończy sie bajka. Jak wcześnie sie to wykryje można temu zwyczajnie zapobiec. Ja o tym ze moj organizm nie ma jakiś „problem” przez całe życie nie widziałam, aż do momentu jak pierwszy raz poroniłam. Jestem zdrowa szczupła, osoba. Immunologia w organizmie może obudzić się zawsze, nieistotne czy już ktoś urodził 4 dzieci i było wszystko ok czy nie urodził żadnego. Zreszta tak samo jak zespół antyfosfolipidowy - który zreszta jest choroba immuno. Także kochane, cieszmy się ze mamy XXI w i możliwości żeby te badania realizować, korzystajmy z nich mądrze i nie siejmy dezinformacji. Wroce do historii tej madki która przyszło mi uświadomić - dostałam od razu po głowie słowami „a No tak bo Ty masz problemy dlatego robisz te badanie plus jesteś starsza ode mnie” - takie problemy jak moje mogą wystąpić u każdej z nas w każdym momencie i tu chodzi bardziej o ich świadomość i taka dojrzałość. A wiekowo - nie skoczyłam nawet jeszcze 34 lat wiec ..:)
    Zreszta chyba jako przyszłe „madki” będziemy musiały patrzeć trochę bardziej holistycznie? ;)
    Uuuch wypisałam się z rana i teraz mogę napisać dzień dobry i miłego dnia! :)

Malinowa trzymam kciuki!!!
    Olu,czy nieznacznie obniżona podjednostka beta HCG może świadczyć o problemach,o których tu napisałaś? Lekarze powiedzieli, że mam się tym nie przejmowa i że ogòlnie na podjednostkę beta HCG wpływ mają ròżne czynniki.

2.05-⏸️
    4.05-Beta hcg 60,prog.21
    06.05-Beta hcg 187,2 (przyrost o 211,7 %),prog.25,92
    24.05-Zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
    7.06-wizyta
    PTP-14.01.2023 ☺️
  • Słonecznik90 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa,Lilia trzymam kciuki za wizyty ✊✊Prosimy o relacje po ☺️

malinowa_chmurka, Flora23 lubią tę wiadomość

2.05-⏸️
    4.05-Beta hcg 60,prog.21
    7.06-wizyta
    PTP-14.01.2023 ☺️
  • malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez nikt nie wie🙈 powiemy w weekend najbliższym,jak mąż wróci. Ciekawe czy ktoś się domyślał 😅

Mam już wyniki pappy, teraz tylko do wizyty pozostaje czekać 🙈

South lubi tę wiadomość

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • LILILA Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie z szyjka lepiej. Mam jalas bakterie w szyjce wiec antybiotyk dostalam i dalej zalecenie odpoczynku. Ale jest duza szansa ze uda sie bez pessara.
    No i na 70 %doktor dostrzegl dziewczynkę. ☺ nie byla idealnie ulozona. 24 sierpnia mamy usg polowkowe. ☺

Ola1988, Nyashka, Flora23, Żelka1990, wichrowe_wzgórza, Olciax, Ekta lubią tę wiadomość

5 ciaz ...
    1 synek..
    diagnostyka - poronienia idiopatyczne
    6 ciąża
    listoad- kontrolne USG - niespodzianka pęcherzyk ciążowy z zarodkiem 5±6 dni i ❤️
    18.11 - maluszek 1,5 cm
    21.12 - USG prenatalne - wszytko ok 🙂
    22.02 - USG Połówkowe zdrowa 470g dziewczynka ❤️🎉
    21.04- USG III trym 1400g cudu :)
    07.07.23- 3330g i 55 cm szczęścia ❤️
  • South Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka123 wrote:
    U Ciebie to już w ogóle informacja zwali z nóg, będzie podwójna niespodzianka:D

U mnie wiedzą już moi rodzice i przyjaciółki. Teście nie wiedzą tylko dlatego, że cała rodzina już od razu by wiedziała, a jednak na tak wczesnym etapie nie chciałam, żeby każdy wiedział.

My mieliśmy okazje powiedzieć w okolicach 8-9tygodnia bo wtedy się widzieliśmy, a wydawało mi się ze to za wcześnie, a przez telefon to jakoś tak głupio wiec dowiedzą się przy najbliższej okazji czyli na urodzinach taty xD A, ze info może zwalić z nóg to wiem i mam nadzieje, ze nikt na zawał nie zejdzie 😂

hakorośl lubi tę wiadomość

age.png
    bHCG: 18.05 430mIU/ml, 20.05 888mIU/ml, progesteron 55ng/ml
    04.06 2 zarodki z serduszkami ❤️❤️
    Czekamy na dwóch chlopakow 💙💙
  • Ola1988 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słonecznik90 wrote:
    Olu,czy nieznacznie obniżona podjednostka beta HCG może świadczyć o problemach,o których tu napisałaś? Lekarze powiedzieli, że mam się tym nie przejmowa i że ogòlnie na podjednostkę beta HCG wpływ mają ròżne czynniki.

Mysle, ze sam jeden parametr nie powie nic, a już na pewno nie jak jakos nieznacznie odbiega od normy. Ja mam b. Kiepskie cytokiny (przed ciąża i teraz niestety rowniez) z wysokim tnf alfa, dlatego oprócz tzw. standardów czyli acardu i heparyny przyjmuje tez prograf. Obecnie mam zwiekszona dawkę z 2 tab na 3.

1 IUI - kwiecień 2022 ❌
    2 IUI - maj 2022 ✅

21.05 - beta 31,6, progesteron 29,5
    27.05 - pierwsza wizyta ✊
    13.06 - jest ❤️

Ja 👩 34
    PCOS, Hypoglikemia reaktywna
    Rozjechane cytokiny
    Czynnik V (R2) - homozygotyczny
    MTHFR C677T, A1298C, PAI - 1 4G/5G - heterozygotyczny
    KIR BX, brak 2DS3, 3DS1

On 🧔31
    Wyniki nasienia - w granicach normy
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILILA wrote:
    Jestem po wizycie z szyjka lepiej. Mam jalas bakterie w szyjce wiec antybiotyk dostalam i dalej zalecenie odpoczynku. Ale jest duza szansa ze uda sie bez pessara.
    No i na 70 %doktor dostrzegl dziewczynkę. ☺ nie byla idealnie ulozona. 24 sierpnia mamy usg polowkowe. ☺
    Miałaś jakieś objawy tej bakterii? Wymaz z szyjki na bakterie robiłaś, żeby potwierdzić? Pytam się, bo cierpię od lat na ciężko wyleczalne e coli i Enterococcus w pochwie. Wyleczyłam dopiero na robionych globulkach w marcu tego roku po kilku kuracjach lekami gotowymi. Cały czas obawiam się, że wrócą i zaatakują szyjkę a ja prawie żadnych objawów infekcji nie mam 😕 tylko zapach na bieliźnie wskazuje na problem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2022, 11:30

age.png
  • malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILILA wrote:

Gratuluję dziewczynki ❤️ w styczniu prawie same Panny ❤️
    Oby antybiotyk pomógł ✊

A co do wydzieliny macie jakąś w ciąży? U mnie często, ale nie czuję pieczenia czy zapachu. Biała na bieliźnie. Zastanawiam się czy tak w ciąży poprostu jest 🤔

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • LILILA Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mialam zadnych objawow wlasnie ani uplawow ani pieczenia nic. Wyszla z posiewu z kanalu szyjki. Njak wroce do domunaposze dokladnie co to za bakteria.

Nyashka lubi tę wiadomość

5 ciaz ...
    1 synek..
    diagnostyka - poronienia idiopatyczne
    6 ciąża
    listoad- kontrolne USG - niespodzianka pęcherzyk ciążowy z zarodkiem 5±6 dni i ❤️
    18.11 - maluszek 1,5 cm
    21.12 - USG prenatalne - wszytko ok 🙂
    22.02 - USG Połówkowe zdrowa 470g dziewczynka ❤️🎉
    21.04- USG III trym 1400g cudu :)
    07.07.23- 3330g i 55 cm szczęścia ❤️
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILILA wrote:
    Nie mialam zadnych objawow wlasnie ani uplawow ani pieczenia nic. Wyszla z posiewu z kanalu szyjki. Njak wroce do domunaposze dokladnie co to za bakteria.
    Myślałam właśnie, żeby profilaktycznie poprosić ginekologa o pobranie wymazu z szyjki i utwierdziłaś mnie, że warto tak zrobić dla uspokojenia się. Dzięki za podzielenie się Twoja sytuacją

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2022, 11:59

LILILA lubi tę wiadomość

age.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinowa_chmurka wrote:
    Gratuluję dziewczynki ❤️ w styczniu prawie same Panny ❤️
    Oby antybiotyk pomógł ✊

A co do wydzieliny macie jakąś w ciąży? U mnie często, ale nie czuję pieczenia czy zapachu. Biała na bieliźnie. Zastanawiam się czy tak w ciąży poprostu jest 🤔
    Jak w maju leciałam do lekarza, bo pojawiło mi się więcej wydzieliny i to w kolorze jasnożółtym i już myślałam, że to te e.coli wróciło. Lekarz sprawdził i powiedział, że w ciąży fizjologicznie jest więcej wydzieliny bezbarwnej, białej czy lekko żółtej (utleniona biała po wyjściu z pochwy) i to jest ok. Dla uspokojenia pobrał mi wymaz z pochwy, nic nie wyszło, więc potwierdziło się, że jest czysto 😃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2022, 12:04

age.png
  • Słonecznik90 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola1988 wrote:
    Mysle, ze sam jeden parametr nie powie nic, a już na pewno nie jak jakos nieznacznie odbiega od normy. Ja mam b. Kiepskie cytokiny (przed ciąża i teraz niestety rowniez) z wysokim tnf alfa, dlatego oprócz tzw. standardów czyli acardu i heparyny przyjmuje tez prograf. Obecnie mam zwiekszona dawkę z 2 tab na 3.
    Rozumiem. W takim razie nie stresuje się tym i nie drążę dalej :)

2.05-⏸️
    4.05-Beta hcg 60,prog.21
    7.06-wizyta
    PTP-14.01.2023 ☺️
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słonecznik90 wrote:
    Mo tez to powiedział lekarz. Np choroba tarczycy, cukrzyca czy nawet jeśli ktoś przyjmował antybiotyki. Ja akurat mam o tarczyce i cukrzyce ale ciążowa nie typu 1. No dlatego ja bym jeszcze chciała tego genetyka zapytać o zdanie. Ale duzo masz obniżona? Ja akurat mam podwyzszona

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nyashka wrote:
    U mnie już wszyscy którym chciałam powiedzieć wiedzą 😃 po prenatalnych podzieliłam się informacją z dalszą rodziną na grillu, a wcześniej wiedzieli najbliźsi. W pracy tydzień przed prenatalnymi powiedziałam o ciąży, bo chciałam skorzystać z godzin na badania płatnych w trakcie pracy oraz dać czas manadżerowi na znalezienie zastępstwa dla mnie.

W ogóle dziewczyny, może głupie pytanie, ale byłam na wizycie u innej ginekolog niż mój prowadzący, bo on jest na urlopie. Zrobiła mi USG przez brzuch i dziwiło mnie, że tak mocno naciska głowica na dziecko. Powodowało to nieprzyjemne uczucie ucisku. To jest normalne? Od tej wizyty wieczorem (w dzień jest ok) coś mnie tak pobolewa i rozciąga w podbrzuszu i to akurat pojawiło się po tym USG. Pewnie panikuje niepotrzebnie 😨
    Mnie zarówno po jednym jak i drugim prenatalnym bolał brzuch taki ból jakby zakwasowy. Ale to właśnie od mocno przyciskania głowicy. Jeśli dziecko coś przysłania czy np jest większa tkanka tłuszczowa ( to miałam z córka w ciąży🤭) lekarz musi sobie pomoc i bardziej dociska

Nyashka lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
‹‹ 141 142 143 144 145 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ