Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Ola dokładnie tak. I niech to nie będzie miejsce gdzie będziemy się straszyć. Bo w ciąży spokój jest najważniejszy.
Mam też prośbę. Nie obrażajmy innych mam. Bardzo nie lubię jak ktoś nazywa kobiety „madkami”. Wiem, że internet wyśmiewa w ten sposób kobiety o różnych poglądach, ale nas jest tutaj wiele, każda ma prawo mieć swoje zdanie i swoją opinie na dany temat. Póki nie krzywdzi swojego dziecka, to jej sprawa co myśli i co robi.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2022, 10:11
Flora23, LILILA lubią tę wiadomość
-
Żelka1990 wrote:Ola dokładnie tak. I niech to nie będzie miejsce gdzie będziemy się straszyć. Bo w ciąży spokój jest najważniejszy.
Mam też prośbę. Nie obrażajmy innych mam. Bardzo nie lubię jak ktoś nazywa kobiety „madkami”. Wiem, że internet wyśmiewa w ten sposób kobiety o różnych poglądach, ale nas jest tutaj wiele, każda ma prawo mieć swoje zdanie i swoją opinie na dany temat. Póki nie krzywdzi swojego dziecka, to jej sprawa co myśli i co robi.
O zesz no… nie chce mi się tego już komentować. Takie osoby jak madki niestety stwarzają błędne pozory o pozostałej populacji mam, przez to ktoś może blednie myśleć o Tobie o mnie czy o innych. I niestety ja to będę tępić zawsze, także sory Winnetou. Madka w moim słowniku zostaje.LILILA, wichrowe_wzgórza, gabi5443, Olciax lubią tę wiadomość
1 IUI - kwiecień 2022 ❌
2 IUI - maj 2022 ✅
21.05 - beta 31,6, progesteron 29,5
27.05 - pierwsza wizyta ✊
13.06 - jest ❤️
Ja 👩 34
PCOS, Hypoglikemia reaktywna
Rozjechane cytokiny
Czynnik V (R2) - homozygotyczny
MTHFR C677T, A1298C, PAI - 1 4G/5G - heterozygotyczny
KIR BX, brak 2DS3, 3DS1
On 🧔31
Wyniki nasienia - w granicach normy -
malinowa_chmurka wrote:Dzień dobry 👋
Dzisiaj USG prenatalne, o dziwo spałam spokojnie, ale już bym chciała, żeby było po🙈
No i bardzo dobrze, że super spałaś Wszystko będzie ok i czekamy na foteczki.
Ja to też już nie mogę się doczekać prenatalnych, ale też temu żeby teściów i resztę rodziny w końcu poinformować. Unikanie tego tematu robi się dla mnie coraz bardziej problematyczne.malinowa_chmurka lubi tę wiadomość
-
Patka123 wrote:No i bardzo dobrze, że super spałaś Wszystko będzie ok i czekamy na foteczki.
Ja to też już nie mogę się doczekać prenatalnych, ale też temu żeby teściów i resztę rodziny w końcu poinformować. Unikanie tego tematu robi się dla mnie coraz bardziej problematyczne.
U nas tez nikt jeszcze nie wie oprócz jednej zaufanej znajomej 😊 pod koniec lipca planujemy poinformować moich rodziców i teściowa, ale nie wiem czemu jakoś się tym stresuje 😆 -
South wrote:U nas tez nikt jeszcze nie wie oprócz jednej zaufanej znajomej 😊 pod koniec lipca planujemy poinformować moich rodziców i teściowa, ale nie wiem czemu jakoś się tym stresuje 😆
U Ciebie to już w ogóle informacja zwali z nóg, będzie podwójna niespodzianka:D
U mnie wiedzą już moi rodzice i przyjaciółki. Teście nie wiedzą tylko dlatego, że cała rodzina już od razu by wiedziała, a jednak na tak wczesnym etapie nie chciałam, żeby każdy wiedział.South lubi tę wiadomość
-
U mnie już wszyscy którym chciałam powiedzieć wiedzą 😃 po prenatalnych podzieliłam się informacją z dalszą rodziną na grillu, a wcześniej wiedzieli najbliźsi. W pracy tydzień przed prenatalnymi powiedziałam o ciąży, bo chciałam skorzystać z godzin na badania płatnych w trakcie pracy oraz dać czas manadżerowi na znalezienie zastępstwa dla mnie.
W ogóle dziewczyny, może głupie pytanie, ale byłam na wizycie u innej ginekolog niż mój prowadzący, bo on jest na urlopie. Zrobiła mi USG przez brzuch i dziwiło mnie, że tak mocno naciska głowica na dziecko. Powodowało to nieprzyjemne uczucie ucisku. To jest normalne? Od tej wizyty wieczorem (w dzień jest ok) coś mnie tak pobolewa i rozciąga w podbrzuszu i to akurat pojawiło się po tym USG. Pewnie panikuje niepotrzebnie 😨Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2022, 10:47
-
Ola1988 wrote:Ja tez uważam, ze story o teście pappa było jednym z bardziej wartościowych (dla mnie ):p chociaż ja i tak dalej zgłębiłam temat+ podpytałam lekarza. i ogólnie….test pappa to nie tylko pomiary względem ryzyk trisomii i dobrostanu płodu - i jeśli o tym mówimy to tak, to jest statystyka. Ale…. test pappa to tez biochemia, czyli już nie statystyka. Polecam zgłębić temat i „nie gadać głupot”, bo ja ostatnio takiej „madce” tłumaczyłam czemu ja robię ten test i dla mnie i dla mojego immunologa+ lekarza prowadzącego jest ważny, a przecież ona nigdy tego nie robiła i urodziła zdrowe dziecko…białko pappa jest produkowane w łożysku i jego wyniki pokazuje jak ono funkcjonuje. Ale….ma tez ważna role w immunopresji (tu dziewczyny od Pasnika czy Jerzak będą wiedziały o co cho) immunopresja to hamowanie odpowiedzi immunologicznej - tak aby trofoblast (czyli cześć łożyska) nie została odrzucona jako ciało obce. I jest to cholernie ważne. Bo jak poziom będzie za niski i łożysko będzie odrzucone to dupla blada, płód nie ma z czego czerpać pokarmu od matki i kończy sie bajka. Jak wcześnie sie to wykryje można temu zwyczajnie zapobiec. Ja o tym ze moj organizm nie ma jakiś „problem” przez całe życie nie widziałam, aż do momentu jak pierwszy raz poroniłam. Jestem zdrowa szczupła, osoba. Immunologia w organizmie może obudzić się zawsze, nieistotne czy już ktoś urodził 4 dzieci i było wszystko ok czy nie urodził żadnego. Zreszta tak samo jak zespół antyfosfolipidowy - który zreszta jest choroba immuno. Także kochane, cieszmy się ze mamy XXI w i możliwości żeby te badania realizować, korzystajmy z nich mądrze i nie siejmy dezinformacji. Wroce do historii tej madki która przyszło mi uświadomić - dostałam od razu po głowie słowami „a No tak bo Ty masz problemy dlatego robisz te badanie plus jesteś starsza ode mnie” - takie problemy jak moje mogą wystąpić u każdej z nas w każdym momencie i tu chodzi bardziej o ich świadomość i taka dojrzałość. A wiekowo - nie skoczyłam nawet jeszcze 34 lat wiec ..
Zreszta chyba jako przyszłe „madki” będziemy musiały patrzeć trochę bardziej holistycznie?
Uuuch wypisałam się z rana i teraz mogę napisać dzień dobry i miłego dnia!
Malinowa trzymam kciuki!!!
2.05-⏸️
4.05-Beta hcg 60,prog.21
06.05-Beta hcg 187,2 (przyrost o 211,7 %),prog.25,92
24.05-Zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
7.06-wizyta
PTP-14.01.2023 ☺️ -
Malinowa,Lilia trzymam kciuki za wizyty ✊✊Prosimy o relacje po ☺️
malinowa_chmurka, Flora23 lubią tę wiadomość
2.05-⏸️
4.05-Beta hcg 60,prog.21
7.06-wizyta
PTP-14.01.2023 ☺️ -
U mnie tez nikt nie wie🙈 powiemy w weekend najbliższym,jak mąż wróci. Ciekawe czy ktoś się domyślał 😅
Mam już wyniki pappy, teraz tylko do wizyty pozostaje czekać 🙈South lubi tę wiadomość
17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
Jestem po wizycie z szyjka lepiej. Mam jalas bakterie w szyjce wiec antybiotyk dostalam i dalej zalecenie odpoczynku. Ale jest duza szansa ze uda sie bez pessara.
No i na 70 %doktor dostrzegl dziewczynkę. ☺ nie byla idealnie ulozona. 24 sierpnia mamy usg polowkowe. ☺Ola1988, Nyashka, Flora23, Żelka1990, wichrowe_wzgórza, Olciax, Ekta lubią tę wiadomość
5 ciaz ...
1 synek..
diagnostyka - poronienia idiopatyczne
6 ciąża
listoad- kontrolne USG - niespodzianka pęcherzyk ciążowy z zarodkiem 5±6 dni i ❤️
18.11 - maluszek 1,5 cm
21.12 - USG prenatalne - wszytko ok 🙂
22.02 - USG Połówkowe zdrowa 470g dziewczynka ❤️🎉
21.04- USG III trym 1400g cudu
07.07.23- 3330g i 55 cm szczęścia ❤️ -
Patka123 wrote:U Ciebie to już w ogóle informacja zwali z nóg, będzie podwójna niespodzianka:D
U mnie wiedzą już moi rodzice i przyjaciółki. Teście nie wiedzą tylko dlatego, że cała rodzina już od razu by wiedziała, a jednak na tak wczesnym etapie nie chciałam, żeby każdy wiedział.
My mieliśmy okazje powiedzieć w okolicach 8-9tygodnia bo wtedy się widzieliśmy, a wydawało mi się ze to za wcześnie, a przez telefon to jakoś tak głupio wiec dowiedzą się przy najbliższej okazji czyli na urodzinach taty xD A, ze info może zwalić z nóg to wiem i mam nadzieje, ze nikt na zawał nie zejdzie 😂hakorośl lubi tę wiadomość
-
Słonecznik90 wrote:Olu,czy nieznacznie obniżona podjednostka beta HCG może świadczyć o problemach,o których tu napisałaś? Lekarze powiedzieli, że mam się tym nie przejmowa i że ogòlnie na podjednostkę beta HCG wpływ mają ròżne czynniki.
Mysle, ze sam jeden parametr nie powie nic, a już na pewno nie jak jakos nieznacznie odbiega od normy. Ja mam b. Kiepskie cytokiny (przed ciąża i teraz niestety rowniez) z wysokim tnf alfa, dlatego oprócz tzw. standardów czyli acardu i heparyny przyjmuje tez prograf. Obecnie mam zwiekszona dawkę z 2 tab na 3.1 IUI - kwiecień 2022 ❌
2 IUI - maj 2022 ✅
21.05 - beta 31,6, progesteron 29,5
27.05 - pierwsza wizyta ✊
13.06 - jest ❤️
Ja 👩 34
PCOS, Hypoglikemia reaktywna
Rozjechane cytokiny
Czynnik V (R2) - homozygotyczny
MTHFR C677T, A1298C, PAI - 1 4G/5G - heterozygotyczny
KIR BX, brak 2DS3, 3DS1
On 🧔31
Wyniki nasienia - w granicach normy -
LILILA wrote:Jestem po wizycie z szyjka lepiej. Mam jalas bakterie w szyjce wiec antybiotyk dostalam i dalej zalecenie odpoczynku. Ale jest duza szansa ze uda sie bez pessara.
No i na 70 %doktor dostrzegl dziewczynkę. ☺ nie byla idealnie ulozona. 24 sierpnia mamy usg polowkowe. ☺Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2022, 11:30
-
LILILA wrote:Jestem po wizycie z szyjka lepiej. Mam jalas bakterie w szyjce wiec antybiotyk dostalam i dalej zalecenie odpoczynku. Ale jest duza szansa ze uda sie bez pessara.
No i na 70 %doktor dostrzegl dziewczynkę. ☺ nie byla idealnie ulozona. 24 sierpnia mamy usg polowkowe. ☺
Gratuluję dziewczynki ❤️ w styczniu prawie same Panny ❤️
Oby antybiotyk pomógł ✊
A co do wydzieliny macie jakąś w ciąży? U mnie często, ale nie czuję pieczenia czy zapachu. Biała na bieliźnie. Zastanawiam się czy tak w ciąży poprostu jest 🤔17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
Nie mialam zadnych objawow wlasnie ani uplawow ani pieczenia nic. Wyszla z posiewu z kanalu szyjki. Njak wroce do domunaposze dokladnie co to za bakteria.
Nyashka lubi tę wiadomość
5 ciaz ...
1 synek..
diagnostyka - poronienia idiopatyczne
6 ciąża
listoad- kontrolne USG - niespodzianka pęcherzyk ciążowy z zarodkiem 5±6 dni i ❤️
18.11 - maluszek 1,5 cm
21.12 - USG prenatalne - wszytko ok 🙂
22.02 - USG Połówkowe zdrowa 470g dziewczynka ❤️🎉
21.04- USG III trym 1400g cudu
07.07.23- 3330g i 55 cm szczęścia ❤️ -
LILILA wrote:Nie mialam zadnych objawow wlasnie ani uplawow ani pieczenia nic. Wyszla z posiewu z kanalu szyjki. Njak wroce do domunaposze dokladnie co to za bakteria.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2022, 11:59
LILILA lubi tę wiadomość
-
malinowa_chmurka wrote:Gratuluję dziewczynki ❤️ w styczniu prawie same Panny ❤️
Oby antybiotyk pomógł ✊
A co do wydzieliny macie jakąś w ciąży? U mnie często, ale nie czuję pieczenia czy zapachu. Biała na bieliźnie. Zastanawiam się czy tak w ciąży poprostu jest 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2022, 12:04
-
Ola1988 wrote:Mysle, ze sam jeden parametr nie powie nic, a już na pewno nie jak jakos nieznacznie odbiega od normy. Ja mam b. Kiepskie cytokiny (przed ciąża i teraz niestety rowniez) z wysokim tnf alfa, dlatego oprócz tzw. standardów czyli acardu i heparyny przyjmuje tez prograf. Obecnie mam zwiekszona dawkę z 2 tab na 3.2.05-⏸️
4.05-Beta hcg 60,prog.21
7.06-wizyta
PTP-14.01.2023 ☺️ -
Słonecznik90 wrote:Olu,czy nieznacznie obniżona podjednostka beta HCG może świadczyć o problemach,o których tu napisałaś? Lekarze powiedzieli, że mam się tym nie przejmowa i że ogòlnie na podjednostkę beta HCG wpływ mają ròżne czynniki.
-
Nyashka wrote:U mnie już wszyscy którym chciałam powiedzieć wiedzą 😃 po prenatalnych podzieliłam się informacją z dalszą rodziną na grillu, a wcześniej wiedzieli najbliźsi. W pracy tydzień przed prenatalnymi powiedziałam o ciąży, bo chciałam skorzystać z godzin na badania płatnych w trakcie pracy oraz dać czas manadżerowi na znalezienie zastępstwa dla mnie.
W ogóle dziewczyny, może głupie pytanie, ale byłam na wizycie u innej ginekolog niż mój prowadzący, bo on jest na urlopie. Zrobiła mi USG przez brzuch i dziwiło mnie, że tak mocno naciska głowica na dziecko. Powodowało to nieprzyjemne uczucie ucisku. To jest normalne? Od tej wizyty wieczorem (w dzień jest ok) coś mnie tak pobolewa i rozciąga w podbrzuszu i to akurat pojawiło się po tym USG. Pewnie panikuje niepotrzebnie 😨Nyashka lubi tę wiadomość