Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola dokładnie tak. I niech to nie będzie miejsce gdzie będziemy się straszyć. Bo w ciąży spokój jest najważniejszy.
    Mam też prośbę. Nie obrażajmy innych mam. Bardzo nie lubię jak ktoś nazywa kobiety „madkami”. Wiem, że internet wyśmiewa w ten sposób kobiety o różnych poglądach, ale nas jest tutaj wiele, każda ma prawo mieć swoje zdanie i swoją opinie na dany temat. Póki nie krzywdzi swojego dziecka, to jej sprawa co myśli i co robi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2022, 10:11

Flora23, LILILA lubią tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Ola1988 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka1990 wrote:
    Ola dokładnie tak. I niech to nie będzie miejsce gdzie będziemy się straszyć. Bo w ciąży spokój jest najważniejszy.
    Mam też prośbę. Nie obrażajmy innych mam. Bardzo nie lubię jak ktoś nazywa kobiety „madkami”. Wiem, że internet wyśmiewa w ten sposób kobiety o różnych poglądach, ale nas jest tutaj wiele, każda ma prawo mieć swoje zdanie i swoją opinie na dany temat. Póki nie krzywdzi swojego dziecka, to jej sprawa co myśli i co robi.

O zesz no… nie chce mi się tego już komentować. Takie osoby jak madki niestety stwarzają błędne pozory o pozostałej populacji mam, przez to ktoś może blednie myśleć o Tobie o mnie czy o innych. I niestety ja to będę tępić zawsze, także sory Winnetou. Madka w moim słowniku zostaje.

LILILA, wichrowe_wzgórza, gabi5443, Olciax lubią tę wiadomość

1 IUI - kwiecień 2022 ❌
    2 IUI - maj 2022 ✅

21.05 - beta 31,6, progesteron 29,5
    27.05 - pierwsza wizyta ✊
    13.06 - jest ❤️

Ja 👩 34
    PCOS, Hypoglikemia reaktywna
    Rozjechane cytokiny
    Czynnik V (R2) - homozygotyczny
    MTHFR C677T, A1298C, PAI - 1 4G/5G - heterozygotyczny
    KIR BX, brak 2DS3, 3DS1

On 🧔31
    Wyniki nasienia - w granicach normy
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinowa_chmurka wrote:
    Dzień dobry 👋
    Dzisiaj USG prenatalne, o dziwo spałam spokojnie, ale już bym chciała, żeby było po🙈

No i bardzo dobrze, że super spałaś :D Wszystko będzie ok :) i czekamy na foteczki.

Ja to też już nie mogę się doczekać prenatalnych, ale też temu żeby teściów i resztę rodziny w końcu poinformować. Unikanie tego tematu robi się dla mnie coraz bardziej problematyczne.

malinowa_chmurka lubi tę wiadomość

age.png

preg.png
  • South Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka123 wrote:
    No i bardzo dobrze, że super spałaś :D Wszystko będzie ok :) i czekamy na foteczki.

Ja to też już nie mogę się doczekać prenatalnych, ale też temu żeby teściów i resztę rodziny w końcu poinformować. Unikanie tego tematu robi się dla mnie coraz bardziej problematyczne.

U nas tez nikt jeszcze nie wie oprócz jednej zaufanej znajomej 😊 pod koniec lipca planujemy poinformować moich rodziców i teściowa, ale nie wiem czemu jakoś się tym stresuje 😆

age.png
    bHCG: 18.05 430mIU/ml, 20.05 888mIU/ml, progesteron 55ng/ml
    04.06 2 zarodki z serduszkami ❤️❤️
    Czekamy na dwóch chlopakow 💙💙
  • Patka123 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    South wrote:
    U nas tez nikt jeszcze nie wie oprócz jednej zaufanej znajomej 😊 pod koniec lipca planujemy poinformować moich rodziców i teściowa, ale nie wiem czemu jakoś się tym stresuje 😆

U Ciebie to już w ogóle informacja zwali z nóg, będzie podwójna niespodzianka:D

U mnie wiedzą już moi rodzice i przyjaciółki. Teście nie wiedzą tylko dlatego, że cała rodzina już od razu by wiedziała, a jednak na tak wczesnym etapie nie chciałam, żeby każdy wiedział.

South lubi tę wiadomość

age.png

preg.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie już wszyscy którym chciałam powiedzieć wiedzą 😃 po prenatalnych podzieliłam się informacją z dalszą rodziną na grillu, a wcześniej wiedzieli najbliźsi. W pracy tydzień przed prenatalnymi powiedziałam o ciąży, bo chciałam skorzystać z godzin na badania płatnych w trakcie pracy oraz dać czas manadżerowi na znalezienie zastępstwa dla mnie.

W ogóle dziewczyny, może głupie pytanie, ale byłam na wizycie u innej ginekolog niż mój prowadzący, bo on jest na urlopie. Zrobiła mi USG przez brzuch i dziwiło mnie, że tak mocno naciska głowica na dziecko. Powodowało to nieprzyjemne uczucie ucisku. To jest normalne? Od tej wizyty wieczorem (w dzień jest ok) coś mnie tak pobolewa i rozciąga w podbrzuszu i to akurat pojawiło się po tym USG. Pewnie panikuje niepotrzebnie 😨

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2022, 10:47

age.png
  • Słonecznik90 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola1988 wrote:
    Ja tez uważam, ze story o teście pappa było jednym z bardziej wartościowych (dla mnie ):p chociaż ja i tak dalej zgłębiłam temat+ podpytałam lekarza. i ogólnie….test pappa to nie tylko pomiary względem ryzyk trisomii i dobrostanu płodu - i jeśli o tym mówimy to tak, to jest statystyka. Ale…. test pappa to tez biochemia, czyli już nie statystyka. Polecam zgłębić temat i „nie gadać głupot”, bo ja ostatnio takiej „madce” tłumaczyłam czemu ja robię ten test i dla mnie i dla mojego immunologa+ lekarza prowadzącego jest ważny, a przecież ona nigdy tego nie robiła i urodziła zdrowe dziecko…białko pappa jest produkowane w łożysku i jego wyniki pokazuje jak ono funkcjonuje. Ale….ma tez ważna role w immunopresji (tu dziewczyny od Pasnika czy Jerzak będą wiedziały o co cho) immunopresja to hamowanie odpowiedzi immunologicznej - tak aby trofoblast (czyli cześć łożyska) nie została odrzucona jako ciało obce. I jest to cholernie ważne. Bo jak poziom będzie za niski i łożysko będzie odrzucone to dupla blada, płód nie ma z czego czerpać pokarmu od matki i kończy sie bajka. Jak wcześnie sie to wykryje można temu zwyczajnie zapobiec. Ja o tym ze moj organizm nie ma jakiś „problem” przez całe życie nie widziałam, aż do momentu jak pierwszy raz poroniłam. Jestem zdrowa szczupła, osoba. Immunologia w organizmie może obudzić się zawsze, nieistotne czy już ktoś urodził 4 dzieci i było wszystko ok czy nie urodził żadnego. Zreszta tak samo jak zespół antyfosfolipidowy - który zreszta jest choroba immuno. Także kochane, cieszmy się ze mamy XXI w i możliwości żeby te badania realizować, korzystajmy z nich mądrze i nie siejmy dezinformacji. Wroce do historii tej madki która przyszło mi uświadomić - dostałam od razu po głowie słowami „a No tak bo Ty masz problemy dlatego robisz te badanie plus jesteś starsza ode mnie” - takie problemy jak moje mogą wystąpić u każdej z nas w każdym momencie i tu chodzi bardziej o ich świadomość i taka dojrzałość. A wiekowo - nie skoczyłam nawet jeszcze 34 lat wiec ..:)
    Zreszta chyba jako przyszłe „madki” będziemy musiały patrzeć trochę bardziej holistycznie? ;)
    Uuuch wypisałam się z rana i teraz mogę napisać dzień dobry i miłego dnia! :)

Malinowa trzymam kciuki!!!
    Olu,czy nieznacznie obniżona podjednostka beta HCG może świadczyć o problemach,o których tu napisałaś? Lekarze powiedzieli, że mam się tym nie przejmowa i że ogòlnie na podjednostkę beta HCG wpływ mają ròżne czynniki.

2.05-⏸️
    4.05-Beta hcg 60,prog.21
    06.05-Beta hcg 187,2 (przyrost o 211,7 %),prog.25,92
    24.05-Zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
    7.06-wizyta
    PTP-14.01.2023 ☺️
  • Słonecznik90 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowa,Lilia trzymam kciuki za wizyty ✊✊Prosimy o relacje po ☺️

malinowa_chmurka, Flora23 lubią tę wiadomość

2.05-⏸️
    4.05-Beta hcg 60,prog.21
    7.06-wizyta
    PTP-14.01.2023 ☺️
  • malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez nikt nie wie🙈 powiemy w weekend najbliższym,jak mąż wróci. Ciekawe czy ktoś się domyślał 😅

Mam już wyniki pappy, teraz tylko do wizyty pozostaje czekać 🙈

South lubi tę wiadomość

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • LILILA Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie z szyjka lepiej. Mam jalas bakterie w szyjce wiec antybiotyk dostalam i dalej zalecenie odpoczynku. Ale jest duza szansa ze uda sie bez pessara.
    No i na 70 %doktor dostrzegl dziewczynkę. ☺ nie byla idealnie ulozona. 24 sierpnia mamy usg polowkowe. ☺

Ola1988, Nyashka, Flora23, Żelka1990, wichrowe_wzgórza, Olciax, Ekta lubią tę wiadomość

• South Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patka123 wrote:
    U Ciebie to już w ogóle informacja zwali z nóg, będzie podwójna niespodzianka:D

U mnie wiedzą już moi rodzice i przyjaciółki. Teście nie wiedzą tylko dlatego, że cała rodzina już od razu by wiedziała, a jednak na tak wczesnym etapie nie chciałam, żeby każdy wiedział.

My mieliśmy okazje powiedzieć w okolicach 8-9tygodnia bo wtedy się widzieliśmy, a wydawało mi się ze to za wcześnie, a przez telefon to jakoś tak głupio wiec dowiedzą się przy najbliższej okazji czyli na urodzinach taty xD A, ze info może zwalić z nóg to wiem i mam nadzieje, ze nikt na zawał nie zejdzie 😂

hakorośl lubi tę wiadomość

age.png
    bHCG: 18.05 430mIU/ml, 20.05 888mIU/ml, progesteron 55ng/ml
    04.06 2 zarodki z serduszkami ❤️❤️
    Czekamy na dwóch chlopakow 💙💙
  • Ola1988 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słonecznik90 wrote:
    Olu,czy nieznacznie obniżona podjednostka beta HCG może świadczyć o problemach,o których tu napisałaś? Lekarze powiedzieli, że mam się tym nie przejmowa i że ogòlnie na podjednostkę beta HCG wpływ mają ròżne czynniki.

Mysle, ze sam jeden parametr nie powie nic, a już na pewno nie jak jakos nieznacznie odbiega od normy. Ja mam b. Kiepskie cytokiny (przed ciąża i teraz niestety rowniez) z wysokim tnf alfa, dlatego oprócz tzw. standardów czyli acardu i heparyny przyjmuje tez prograf. Obecnie mam zwiekszona dawkę z 2 tab na 3.

1 IUI - kwiecień 2022 ❌
    2 IUI - maj 2022 ✅

21.05 - beta 31,6, progesteron 29,5
    27.05 - pierwsza wizyta ✊
    13.06 - jest ❤️

Ja 👩 34
    PCOS, Hypoglikemia reaktywna
    Rozjechane cytokiny
    Czynnik V (R2) - homozygotyczny
    MTHFR C677T, A1298C, PAI - 1 4G/5G - heterozygotyczny
    KIR BX, brak 2DS3, 3DS1

On 🧔31
    Wyniki nasienia - w granicach normy
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILILA wrote:
    Jestem po wizycie z szyjka lepiej. Mam jalas bakterie w szyjce wiec antybiotyk dostalam i dalej zalecenie odpoczynku. Ale jest duza szansa ze uda sie bez pessara.
    No i na 70 %doktor dostrzegl dziewczynkę. ☺ nie byla idealnie ulozona. 24 sierpnia mamy usg polowkowe. ☺
    Miałaś jakieś objawy tej bakterii? Wymaz z szyjki na bakterie robiłaś, żeby potwierdzić? Pytam się, bo cierpię od lat na ciężko wyleczalne e coli i Enterococcus w pochwie. Wyleczyłam dopiero na robionych globulkach w marcu tego roku po kilku kuracjach lekami gotowymi. Cały czas obawiam się, że wrócą i zaatakują szyjkę a ja prawie żadnych objawów infekcji nie mam 😕 tylko zapach na bieliźnie wskazuje na problem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2022, 11:30

age.png
  • malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILILA wrote:

Gratuluję dziewczynki ❤️ w styczniu prawie same Panny ❤️
    Oby antybiotyk pomógł ✊

A co do wydzieliny macie jakąś w ciąży? U mnie często, ale nie czuję pieczenia czy zapachu. Biała na bieliźnie. Zastanawiam się czy tak w ciąży poprostu jest 🤔

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • LILILA Ekspertka

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mialam zadnych objawow wlasnie ani uplawow ani pieczenia nic. Wyszla z posiewu z kanalu szyjki. Njak wroce do domunaposze dokladnie co to za bakteria.

Nyashka lubi tę wiadomość

• Nyashka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILILA wrote:
    Nie mialam zadnych objawow wlasnie ani uplawow ani pieczenia nic. Wyszla z posiewu z kanalu szyjki. Njak wroce do domunaposze dokladnie co to za bakteria.
    Myślałam właśnie, żeby profilaktycznie poprosić ginekologa o pobranie wymazu z szyjki i utwierdziłaś mnie, że warto tak zrobić dla uspokojenia się. Dzięki za podzielenie się Twoja sytuacją

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2022, 11:59

LILILA lubi tę wiadomość

age.png
  • Nyashka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinowa_chmurka wrote:
    Gratuluję dziewczynki ❤️ w styczniu prawie same Panny ❤️
    Oby antybiotyk pomógł ✊

A co do wydzieliny macie jakąś w ciąży? U mnie często, ale nie czuję pieczenia czy zapachu. Biała na bieliźnie. Zastanawiam się czy tak w ciąży poprostu jest 🤔
    Jak w maju leciałam do lekarza, bo pojawiło mi się więcej wydzieliny i to w kolorze jasnożółtym i już myślałam, że to te e.coli wróciło. Lekarz sprawdził i powiedział, że w ciąży fizjologicznie jest więcej wydzieliny bezbarwnej, białej czy lekko żółtej (utleniona biała po wyjściu z pochwy) i to jest ok. Dla uspokojenia pobrał mi wymaz z pochwy, nic nie wyszło, więc potwierdziło się, że jest czysto 😃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2022, 12:04

age.png
  • Słonecznik90 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola1988 wrote:
    Mysle, ze sam jeden parametr nie powie nic, a już na pewno nie jak jakos nieznacznie odbiega od normy. Ja mam b. Kiepskie cytokiny (przed ciąża i teraz niestety rowniez) z wysokim tnf alfa, dlatego oprócz tzw. standardów czyli acardu i heparyny przyjmuje tez prograf. Obecnie mam zwiekszona dawkę z 2 tab na 3.
    Rozumiem. W takim razie nie stresuje się tym i nie drążę dalej :)

2.05-⏸️
    4.05-Beta hcg 60,prog.21
    7.06-wizyta
    PTP-14.01.2023 ☺️
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słonecznik90 wrote:
    Mo tez to powiedział lekarz. Np choroba tarczycy, cukrzyca czy nawet jeśli ktoś przyjmował antybiotyki. Ja akurat mam o tarczyce i cukrzyce ale ciążowa nie typu 1. No dlatego ja bym jeszcze chciała tego genetyka zapytać o zdanie. Ale duzo masz obniżona? Ja akurat mam podwyzszona

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nyashka wrote:
    U mnie już wszyscy którym chciałam powiedzieć wiedzą 😃 po prenatalnych podzieliłam się informacją z dalszą rodziną na grillu, a wcześniej wiedzieli najbliźsi. W pracy tydzień przed prenatalnymi powiedziałam o ciąży, bo chciałam skorzystać z godzin na badania płatnych w trakcie pracy oraz dać czas manadżerowi na znalezienie zastępstwa dla mnie.

W ogóle dziewczyny, może głupie pytanie, ale byłam na wizycie u innej ginekolog niż mój prowadzący, bo on jest na urlopie. Zrobiła mi USG przez brzuch i dziwiło mnie, że tak mocno naciska głowica na dziecko. Powodowało to nieprzyjemne uczucie ucisku. To jest normalne? Od tej wizyty wieczorem (w dzień jest ok) coś mnie tak pobolewa i rozciąga w podbrzuszu i to akurat pojawiło się po tym USG. Pewnie panikuje niepotrzebnie 😨
    Mnie zarówno po jednym jak i drugim prenatalnym bolał brzuch taki ból jakby zakwasowy. Ale to właśnie od mocno przyciskania głowicy. Jeśli dziecko coś przysłania czy np jest większa tkanka tłuszczowa ( to miałam z córka w ciąży🤭) lekarz musi sobie pomoc i bardziej dociska

Nyashka lubi tę wiadomość

age.png
    age.png
‹‹ 141 142 143 144 145 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam

Kwas DHA to jedna z substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju płodu. Jego suplementacja jest zalecana przez ekspertów, a w aptekach znajdziemy wiele preparatów zawierających ten składnik. Najczęściej jest pozyskiwany z ryb morskich, jednak coraz więcej przyszłych mam sięga po DHA z alg. Jakie są jego właściwości i czym różni się od rybiego? Dowiedz się więcej na temat suplementacji DHA w ciąży – kiedy zacząć i jakie dawki stosować?

CZYTAJ WIĘCEJ