Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja koszule nocne kupowalam po prostu o ze dwa rozmiary wieksze i w ciemnych kolorach. Guziczki z przodu to byly wygodne do karmienia. Byc moze, takie typowo do karmienia sa wygodniejsze w uzytku?
Co do zakupow, zastanawiam sie nad kupnem przescieradla nieprzemakalnego na nasze lozko, juz na pozniejsze etapy ciazy. Z corka jak puscily wody, to byla powodz. Miala ktoras z was takie przescieradlo? Zastanawiam sie, czy nie bede sie na nim pocila, bo to jednak pewnie ma warstwe plastikowa.
Espoir, fajnie, ze masz juz widoczny brzuszek, widac od razu, ze ciazowy Takze mieszkasz w UK? Kiedy planujesz isc na macierzynski?
-
Moja córka ma takie nieprzemakalne i jest bardzo fajne, ta warstwa jest pod spodem, na wierzchu bawełna, o takie https://sarsen.pl/przescieradla-i-podklady/68-662-przescieradlo-nieprzemakalne-z-gumka.html#/28-kolor-bialy/56-rozmiar-120x60/57-rodzaj-jersey
Koszule miałam ciążowe z opcją karmienia, ale nosiłam je tylko po urodzeniu Nie lubię żadnych guzików, haftek i napów, najbardziej albo zwykły kopertowy dekolt, albo taki z dziurą na pierś ;P9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Dziewczyny, czy u was też występują dość luźne poranne stolce? Męczą mnie od kilku tygodni. Do tego dość możne zawroty głowy przy zmianach pozycji. Wczoraj czułam takie mrowienie w pochwie, które przenosiło się do pępka. Bardzo nieprzyjemne, uniemożliwiające robienie czegokolwiek. No i cały czas lekko czuje podbrzusze jak na okres, ale to normalne z tego co czytałam. Jutro mam USG to będzie 15+3 Bardzo się martwię, czy tam w środku wszystko w porządku...
-
Niestety nie, raczej wręcz przeciwnie, a w poprzednich ciążach nawet przy żelazie nie miałam problemu z zaparciami
Mrowienie może być spowodowane uciskiem - macica Ci rośnie, wystarczy, że jakaś tętnica stanęła na drodze i chwilę zajmie, zanim znajdzie sobie nowe miejsce. Jutro się dowiesz, ale obstawiam, że to nic groźnego
Zawroty głowy są jak najbardziej normalnie - Twoje serce pracuje szybciej, więcej krwi się przepompowuje, narządy są znacznie bardziej obciążone... To wszystko ma wpływ.9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Co do rozwolnień to u mnie nie ma za to są zaparcia i to bardzo i czasami tak bym chciała żeby mnie przeczyściło ale nic z tego... mnie boli okropnie jak kichnę wstanę za szybko to taki rozrywający jakby bol i jak nie wysikam się na czas to też mnie pobolewa brzuch później01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Co do koszul ciążowych to wichrowe idealnie nazwała problem koszuli dla kobiety ciężarnej 😂😂😂 jak szukałam w pierwszej ciąży miałam turbo problem! Wszystko było takie ze moja 3 latka mogła by w tym spac 😂😂
Do szpitala miałam 4 koszule, ostatecznie najlepiej sprawdziła mi się po cesarce cała rozpinana. Te z napami ciężko się ściągało mi.
Teraz kupie tylko rozpinane o całej długości.
Co do luźnych stolców miałam takie calusienki pierwszy trymestr. A nowością dla mnie jest, ze teraz jest problem ze stolcem 🙄 w ciąży z córka brałam terdyferon na anemię i w ogóle nie miałam problemu. A tu tylko przeszłam na witaminy dla drugiego trymestru i od razu zatwardzenie. Co pewnie się skończy nawrotem hemoroida🙈. Z supli biorę prenatal duo i asmag forte.
Aha oczywiście jutro idę na badanie krwi, z racji ze w sobotę zemdlałam w sklepie stojąc w kolejce pierwszeństwa gdzie wszyscy przede mna mieli wielkie zakupy wywalone już na taśmie ale żadna kobieta ciężarna nie była. Pierwszy raz mi się taka akcja przysazyla, owszem zasłabłam w tej ciąży poza domem ze 3 razy ale pierwszy raz zemdlałam. Dobrze ze uprzedziłam męża już gdy płaciliśmy, ze zaraz chyba fikne wiec mnie złapał i delikatnie odłożył na posadzkę.
Wiec spodziewam się, ze anemia grubo się rozszalała. Pewnie dostanę terdyferon i już chyba w ogóle kupy nie zrobie 😂😂😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2022, 13:50
-
Choklito wrote:Espoir, fajnie, ze masz juz widoczny brzuszek, widac od razu, ze ciazowy Takze mieszkasz w UK? Kiedy planujesz isc na macierzynski?
💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
wichrowe_wzgórza wrote:Espoir, brzuch masz konkretny jak na ten etap Zawsze tak miałaś, czy to kwestia kolejnej ciąży? Moja koleżanka w drugiej miała wyraźnie zaokrąglony brzuch już w 8 tygodniu W 12 to było totalnie nie do ukrycia
💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
ja z tym drugim forum poczekam, mi jest łatwiej tutaj na jednej stronie ogarniać bo i tak z doskoku jestem jak dzieciaki mają drzemke. mam nadzieję, że ktoś zostanie jeszcze ze mną tutaj 🙂
Malamii26 lubi tę wiadomość
💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
Hej dziewczyny 🙂
U mnie z supli Falvit mama, ale jak mi się skończy, to wezmę coś z polecanych przez pana tabletkę, o którym tu wspominałyście.
A wypróżnienia póki co regularne, bez niespodzianek. Do tej pory dwa razy zdarzyło mi się w ciąży rozwolnienie, ale to była wieczorna , jednorazowa akcja i tyle.
Wyprawowy temat dla siebie i maluszka jeszcze odkładam na później. Muszę poznać płeć. Jak na kolejnej wizycie się nie ujawni to oszaleję z niewiedzy.
-
Ekta wrote:Hej. Myślałam że grupę na FB założycie 🙈 mi tam najlepiej się zagląda. Czy na tym nowym forum łatwo jest dodawać zdjęcia, czy też trzeba je przez inne strony ładować i wklejać linki? Dla mnie to duża trudność 😝
Mi też byłoby wygodniej na fb. Kiedyś udzielałam się na ślubnym wątku i do dziś mamy właśnie grupę tam i dla mnie to jest super wygodne. Na forach siedzę na laptopie bo tak mi wygodniej, a na fb na komórce i miałabym łatwiejszy dostęp. No i dużo łatwiej zobaczyć, że ktoś napisał. Ja myślę, że to jest jeszcze kwestia do przemyślenia, zobaczymy jak się sprawdzi to prywatne forum. Bo tak wybiegając w przód nawet pomyślałam o wspólnych wspierających rozmowach przy np. nocnym karmieniu, a forum trzeba cały czas odświeżać i nie ma takiej płynnej rozmowy.
Zawsze też można założyć i to i to i zobaczyć co lepiej się sprawdzi
Dziewczyny a ja po prenatalnych Jeszcze bez wyniku pappy ale z usg jest wszystko prawidłowo. 6 cm dziecia, płci niestety się nie dopatrzył
Byłam z mężem i biedny tak się zestresował, że prawie zemdlał Cały mokry, ręcę się trzęsły, musiał szybko usiąść
Angela będzie wszystko dobrze, ogromne kciuki!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2022, 14:34
Angela1108, Ekta lubią tę wiadomość
-
Ja mam doświadczenie i z forum i z fb, i zdecydowanie forum fajniej się sprawdziło, bez utraty anonimowości (jak ktoś tak chce), bez potrzeby zakładania fejkowego konta, jak ktoś nie chce ze swojego Na fb to tylko bajzel był, przestałam tam w ogóle zaglądać ;P
Espoir, ja tak kibluję od 2017...
Ehhh mieliśmy jechać znów na przedłużony łikęd i starsza gorączki dostała Planowanie z dziećmi ;]9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
co do stolcow, to u mnie jest tragedia, wyprozniam sie raz na 3 dni
Myslalam, ze to z powodu podwyzszonego progesteronu, ale jak teraz piszecie, moze zmiana witamin cos zmieni. Warto sprobowac, tym bardziej, ze i tak opakowanie mi sie konczy.
Wichrowe_wzgorza, dziekuje za link do przescieradla, nie bede sie dluzej zastanawiala i kupie To nie majatek, wiec nie ma co rozmyslac.
Reszte bede zaczynala po poznaniu plci 10 sierpnia. zaczne przegladac rzeczy po corce, i tez powoli zapisuje co trzeba kupic.
Wczesniej dyskutowalyscie na temat wozkow. Ja uwazam, ze nie ma co inwestowac w gondole. Ja kupuje uzywana, koniecznie na pompowanych kolkach, a spacerowke juz mamy super, kupowalismy nowa dla corki i wlasciwie do teraz nam czasami sluzy. Tak jak dziewczyny pisaly, gondola to gora 6-9 miesiecy, a spacerowka bedzie sluzyla do 2-3 roku zycia
-
Dzięki Dziewczyny, dokupie sobie jeszcze pregna DHA i Wit D. Wiecie może jak to jest z biotyna w ciąży? Włosy na początku bardzo mi wypadały, teraz się to unormowało ale chciałabym je czymś wzmocnić i tak myślałam o tabletkach z biotyna ale nie wiem czy można ją brać w ciąży?
Co do wypróżnien to ja również mam problem, nie mam co prawda zaparć ale czuję że rozleniwily mi się jelita i załatwiam się raz na 2 dni a czasem nawet raz na 3 dni 🙈 staram się jeść więcej owocow ale przynosi to marny efekt.
Co do kichania to mnie też ciągnie macica na dole, jak jestem w domu to staram się kucnąć i wtedy mniej ciągnie.
Poza tym to czasami lekko zamrowi przy wzgórku albo na wysokości pepka, jakby ktoś mi igiełki wbijał ale czytałam że to normalne więc w ogóle się tym nie przejmuje. Za to mam problem przy śniadaniu. Z racji rzadkich wypróżnień moje jelita są pełne i czasami jak sobie za szybką usiądę to czuję ich ból i muszę robić to powoli.