Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak. Jeśli sie ma cukrzycę i bierze się insulinę trzeba rodzić w szpitalu o 3 stopniu referencyjnosci.
Niektóre szpitale o mniejszym stopniu zgadzają sie na porody z cukrzycą ciążowa pod warunkiem że jest sama dieta bez insuliny.Nyashka lubi tę wiadomość
-
malinowa_chmurka wrote:Sprawdzałam i mamy praktycznie po równo chłopców i dziewczynek 😊
W końcu się wyrównaynlo, ciekawe jaki będzie bilans na koniec 😊 -
Marcysia1990 wrote:I.Ana wstępna lejdi wpisana 😊 ja nadal nie czuję nic i zaczynam się tym troszkę stresować 😏 przedwczoraj miałam wrażenie jakby mi coś puknelo od środka pod pępkiem raptem dwa razy jak leżałam, ale czy to dziecko czy to jelita to nie mam bladego pojęcia.
Dziewczyny mam zagwozdkę, kiedy lepiej umówić się na te USG II trym - 19+3 czy 20+3? 🤔 Wiek ciąży cały czas jest zgodny z OM więc raczej nic się nie zmieni 😊
20+3Marcysia1990 lubi tę wiadomość
-
Marcysiu a jak lekarz proponował termin? Ja z córeczka miałam w 19+ i teraz tez będę miała tak. Ale akurat moi lekarze uważają, że wolą robić połówkowe w 20 tyg czyli w 19+.
Co do ubranek i wagi to ja właśnie z córka w ciąży nie dosc, ze lekarze ja mierzyli na większa to tez mówili, ze będzie raczej większa 🫣 a urodziła się 53 cm i 3250g i w rozmiarze 56 tonęła. Po wyjściu ze szpitala mąż pojechał do galerii kupił co było a ja domowilam online. W rozmiarze 50 z HM młoda chodziła 5 tygodni
Dziewczyny, proszę bez załamek cukrzyca ciążowa No troszkę uprzykrza te dni w ciąży ale idzie się przyzwyczaić! I staje się to norma ☺️
TSH w ciąży 2.9 No to już moja endokrynolog przy 2.7 mi zwiększyła dawkę -
wichrowe_wzgórza wrote:Nyaska, odpadają Ci domy narodzin i poród domowy (chociaż mam koleżankę, która znalazła położną, co się podjęła i laska w domu urodziła w 41 tyg!). Wskazaniem do cc jest waga dziecka powyżej 4200. Przy wyrównanej cukrzycy dąży się do porodu SN wtedy, kiedy się zacznie Acz często zapraszają na indukcję już w 38.
Drugi raz namówiłam młodszą na spanie bez jedzenia Co prawda wczoraj obudziła się w nocy i MUSIAŁA zjeść, ale dziś przespała całą. Czyżby odstawienie w połowie ciąży jak z poprzednią? Starsza miała 2 lata i prawie 3 mce, a ja byłam w okolicach 20 tygodnia Młodsza ma teraz 2 i 1,5 miesiąca. -
Ja mam problem z cukrem na czczo. Już nie wiem co robię źle. W dzień i przed i po posiłku mam pięknie w maxie do 125
Ale na czczo cos kolo 96-105 co i tak już jest lepiej niż na początku. Bo bywalo od 130 nawet do 160.
No ale nadal nie radze sobie z tymi cukrami na czczo
Może ze 4 razy zdarzyło sie że miałam poniżej 90 i już sie cieszyłam że ogarniamWiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2022, 20:32
-
Żelka1990 wrote:Marcysiu a jak lekarz proponował termin? Ja z córeczka miałam w 19+ i teraz tez będę miała tak. Ale akurat moi lekarze uważają, że wolą robić połówkowe w 20 tyg czyli w 19+.
Co do ubranek i wagi to ja właśnie z córka w ciąży nie dosc, ze lekarze ja mierzyli na większa to tez mówili, ze będzie raczej większa 🫣 a urodziła się 53 cm i 3250g i w rozmiarze 56 tonęła. Po wyjściu ze szpitala mąż pojechał do galerii kupił co było a ja domowilam online. W rozmiarze 50 z HM młoda chodziła 5 tygodni
Dziewczyny, proszę bez załamek cukrzyca ciążowa No troszkę uprzykrza te dni w ciąży ale idzie się przyzwyczaić! I staje się to norma ☺️
TSH w ciąży 2.9 No to już moja endokrynolog przy 2.7 mi zwiększyła dawkę
Właśnie na przyszły tydzień (19+4) zalecił normalna wizytę, a USG tydzień później. Zaczęłam się zastanawiać czy się nie pomylił w liczeniu ale prawdopodobnie nie 😊 W każdym razie w tym "cyklu wizyt" idę do lekarza z centrum medycznego, a do niego idę odpłatnie na połówkowe. Jednak dwie wizyty pod rząd to byłby spory wydatek 😊 -
I.Ana.I wrote:Ja mam problem z cukrem na czczo. Już nie wiem co robię źle. W dzień i przed i po posiłku mam pięknie w maxie do 125
Ale na czczo cos kolo 96-105 co i tak już jest lepiej niż na początku. Bo bywalo od 130 nawet do 160.
No ale nadal nie radze sobie z tymi cukrami na czczo
Może ze 4 razy zdarzyło sie że miałam poniżej 90 i już sie cieszyłam że ogarniam -
Marcysia ty się stresujesz ruchami. A pierwsze ruchy poczułam bardzo wcześnie w tej ciąży, a potem cisza. Na prawdę mnie to stresowało. Ze może coś nie tak, ale na wizycie wszystko ok. No to ze może ma za mało wód 🙈🙈 ale wody ok. Czekałam wsłuchiwałam się on się ruszał a ja ze eee pewnie jelita ze to chyba jelita ze to wątroba. Ale od poniedziałku gdzie odpuściłam po wizycie bo z małym wszystko dobrze on się tak rozruszał ze szok 🥹a wczoraj jak mi przypierdzielil w szyjke to się tak wystraszyłam ze prawie spadłam z kibla bo aż podskoczyłam. Musiał się odbić z od góry nóżkami i chyba główka w szyjke przyfasolic bo to było na prawdę mocne jak na ten tydzień ciąży. No i dzisiaj już go czułam o różnych porach w ciągu dnia.
Także spokojnie, lada chwila i ty już będziesz pewna, ze to To właśnie TO ☺️
Ja już zaczęłam pisać do moich ciężarnych koleżanek koedy poczuły ruchy w drugiej ciąży i każda około 20 tyg jedna w 16 tyg.
Marcysia1990 lubi tę wiadomość
-
Marcysia1990 wrote:W końcu się wyrównaynlo, ciekawe jaki będzie bilans na koniec 😊
Mam chłopca z terminem na 4.01 🙂Marcysia1990 lubi tę wiadomość
3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
*biochem (luty 2024)
*poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16
📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota -
Marcysia1990 wrote:Właśnie na przyszły tydzień (19+4) zalecił normalna wizytę, a USG tydzień później. Zaczęłam się zastanawiać czy się nie pomylił w liczeniu ale prawdopodobnie nie 😊 W każdym razie w tym "cyklu wizyt" idę do lekarza z centrum medycznego, a do niego idę odpłatnie na połówkowe. Jednak dwie wizyty pod rząd to byłby spory wydatek 😊
Nie pomylił się. Większość lekarzy woli robić to badanie trochę później z prostej przyczyny - dziecko szybko rośnie i w 20tyg. można zobaczyć zdecydowanie więcej niż w 18. Na stronie mamyginekolog jest artykuł dot. tego tematu: https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/badania-w-ciazy/usg-polowkowe-ciazy/ Mnie zaciekawiło głównie to, że górna granica wieku w którym można zrobić badanie nie jest tak krytyczna jak w badaniu 1trym., a wynikała tylko i wyłącznie z możliwości przerwania ciąży do 22 tyg. Ot taka ciekawostka:)
Marcysia1990, Nyashka lubią tę wiadomość
-
Żelka1990 wrote:Marcysia ty się stresujesz ruchami. A pierwsze ruchy poczułam bardzo wcześnie w tej ciąży, a potem cisza. Na prawdę mnie to stresowało. Ze może coś nie tak, ale na wizycie wszystko ok. No to ze może ma za mało wód 🙈🙈 ale wody ok. Czekałam wsłuchiwałam się on się ruszał a ja ze eee pewnie jelita ze to chyba jelita ze to wątroba. Ale od poniedziałku gdzie odpuściłam po wizycie bo z małym wszystko dobrze on się tak rozruszał ze szok 🥹a wczoraj jak mi przypierdzielil w szyjke to się tak wystraszyłam ze prawie spadłam z kibla bo aż podskoczyłam. Musiał się odbić z od góry nóżkami i chyba główka w szyjke przyfasolic bo to było na prawdę mocne jak na ten tydzień ciąży. No i dzisiaj już go czułam o różnych porach w ciągu dnia.
Także spokojnie, lada chwila i ty już będziesz pewna, ze to To właśnie TO ☺️
Ja już zaczęłam pisać do moich ciężarnych koleżanek koedy poczuły ruchy w drugiej ciąży i każda około 20 tyg jedna w 16 tyg.
Mam nadzieję, że one w końcu się pojawią i nie będę musiała się im specjalnie przypatrywać tylko one po prostu będą. 😊 Moja koleżanka (łożysko na przedniejścianie) poczuła świadome ruchy dopiero w 24tc.
Hakorośl - dopisałam. 😊 Też mam wrażenie że czasem jakby się coś usuwa, nie zapisuje i znika. I.Ane dopisywalam chyba z 5 razy i w końcu jest 😀I.Ana.I lubi tę wiadomość
-
Olciax wrote:Nie pomylił się. Większość lekarzy woli robić to badanie trochę później z prostej przyczyny - dziecko szybko rośnie i w 20tyg. można zobaczyć zdecydowanie więcej niż w 18. Na stronie mamyginekolog jest artykuł dot. tego tematu: https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/badania-w-ciazy/usg-polowkowe-ciazy/ Mnie zaciekawiło głównie to, że górna granica wieku w którym można zrobić badanie nie jest tak krytyczna jak w badaniu 1trym., a wynikała tylko i wyłącznie z możliwości przerwania ciąży do 22 tyg. Ot taka ciekawostka:)
Dzięki za artykuł 😊 Przypomniało mi się że czytałam to na początku ale teraz przeczytałam to na pewno z większym zrozumieniem 🙂 -
U mnie tez narazie chyba zero ruchów (16+4) chociaż w niedziele miałam takie śmieszne uczucie pływania czegoś w brzuchu, ale nie wiem czy to to, zdarzyło się dwukrotnie. Tez się trochę tym stresuje, ale wczoraj byłam na „szybkiej” wizycie, z której dowiedziałam się, ze szyjka ok i serduszka biją. Mało, ale treściwie. Ja mam prentalne 18+5 i drugie 20+3. A mam jeszcze takie pytanie bo łożyska mam ba przedniej ścianie i ruchu przez to mogą być później, a czy to prawda, że brzuch tez jest wtedy mniejszy?
-
South wrote:U mnie tez narazie chyba zero ruchów (16+4) chociaż w niedziele miałam takie śmieszne uczucie pływania czegoś w brzuchu, ale nie wiem czy to to, zdarzyło się dwukrotnie. Tez się trochę tym stresuje, ale wczoraj byłam na „szybkiej” wizycie, z której dowiedziałam się, ze szyjka ok i serduszka biją. Mało, ale treściwie. Ja mam prentalne 18+5 i drugie 20+3. A mam jeszcze takie pytanie bo łożyska mam ba przedniej ścianie i ruchu przez to mogą być później, a czy to prawda, że brzuch tez jest wtedy mniejszy?
South ja tak właśnie poczułam pierwsze ruchy:) bulgotanie w brzuchu, myślałam, że to jakieś problemy gastryczne -
South wrote:U mnie tez narazie chyba zero ruchów (16+4) chociaż w niedziele miałam takie śmieszne uczucie pływania czegoś w brzuchu, ale nie wiem czy to to, zdarzyło się dwukrotnie. Tez się trochę tym stresuje, ale wczoraj byłam na „szybkiej” wizycie, z której dowiedziałam się, ze szyjka ok i serduszka biją. Mało, ale treściwie. Ja mam prentalne 18+5 i drugie 20+3. A mam jeszcze takie pytanie bo łożyska mam ba przedniej ścianie i ruchu przez to mogą być później, a czy to prawda, że brzuch tez jest wtedy mniejszy?
ja miałam w pierwszej ciąży na przedniej i teraz też. Niestety brzuch nie jest mniejszy ;p Ja miałam ogrooomny a mam 160 cm wzrostu;p chyba jak komicznie to wyglądało nie muszę opisywać ;p
16.08. Drugi Synuś, pępowina trójnaczyniowa
20.07.22 Prenatalne, pępowina dwunaczyniowa, synek ??
15.06.22 Mamy 💜 i 10 mm Żabeczkę 😻
05.03.2020 39tc , cc rodzi się Szymcio💙 ma 2 lata i 5 m-cy
29.07.19 Serduszko 💖 8tc+1, 17 mm człowieka -
Ja się zastanawiam czy przez to, że jestem grubsza to tak słabo wygląda mój ciążowy brzuch 🙈 taki ledwo ledwo teraz jest i ktoś może pomyśleć, że porostu mocno otyła jestem.
Dziewczyny, a ile przytyłyście? Ja dzisiaj się ważyłam i 1,5kg do przodu 😮 a tak to nic nie ruszała mi się waga -