Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja przytyłam 5kg, z ruchem jest u mnie nieregularnie. Na samo bieganie do szkoły, przedszkola, małe zakupy a później odbiór dzieci wychodzi czasami 10tys. kroków, ale nie cisnę na siłę, czasami podjadę autem jak jestem w niedoczasie. Ostatni weekend byłam w Zakopanem to byłam w ciągłym ruchu, ale później miałam spuchnięte nogi- co nigdy wcześniej mi się nie zdarzyło i teraz zwolniłam tempo, tym bardziej, że nie mogę spać w nocy i później w dzień jestem padnięta.
A co do pojawienia się kolejnego dziecka, to taka pomoc do starszego musi być mądrą pomocą, bo moja teściowa mówiła „zostaw dzidziusia, mama teraz musi nakarmić, nie podchodź, cicho bo dzidziuś śpi” itd i ja chodziłam wściekła, a dziecko zazdrosne. A wszystko jest do ogarnięcia w swoim tempie i jak jest pomoc to fajnie, ale jak nie ma to też da się zrobić, wolniej ale czasami lepiej bo bez dodatkowej presji i nerwów 😉3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
*biochem (luty 2024)
*poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16
📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota -
Dzisiaj cukier na czczo 71 😳😳zmniejszę insuline bo to nisko… pewnie z żyły około 69 to za mało….
Ale bałam się, ze znowu mi wywali bo o 3:30 siku i dluuuugo nie zasnęłam bo impreza u sąsiadów u gory.
Jeszcze w nocy synek tak wariowal😂 on jest niesamowity budzi się razem ze mna. Idę siku wracam on się budzi. Przekręcę się on się budzi 😳😳😳 teraz zjadłam śniadanko lekkie i bardzo mi w brzuchu jeździ on się już rusza😄
Dziewczyny puszczacie muzykę maluchom do brzuszka? Ja sie rozczulam nad wierszami śpiewanymi przez Sanah puścilam małemu „Nic dwa razy” jak on sie zaczął kręcić i ciekawe czy to znak, ze ładne czy nie.
Chociaż oglądałam film na tel i miałam blisko brzucha i pies zaczął agresywnie szczekać mały sie wystraszył jestem pewna bo to było w brzuchu takie zerwanie sie.
A mamy w domu i tez szczeka czasem i nic nie reaguje na to. Corce na szczęście to w ogóle nie przeszkadzałoWiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2022, 07:42
-
U mnie cukier naczczo dzisiaj 69 😬 u mnie glukometry zawyżają więc pewnie okolo 60 z żyły... A zmniejszyłam insulinę. W nocy jak budzę się i mierze to mam między 85-90, więc zastanawiam się o co tutaj chodzi. W nocy na górnej granicy, rano czasami niedocukrzenie.
Muzyki nie puszczam małemu. W sumie nie wiedziałabym co dokładnie, bo ja raczej nie słucham muzyki polecanej dla małych dzieci w brzuchu 😃Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2022, 08:29
-
Co do psów mam 4 w domu z takich większych i potrafią czasami pół dnia się wydzierać na wszystko na ptaki za oknem sąsiadów na polu sarenki itd bo mieszkamy pod lasem mam nadzieję że mały się do tego już przyzwyczaja bo się ich czasami nie da uspokoić tak łatwo bo dla nich wszystko co obce i nie jest domownikiem jest zagrożeniem i strasznie bronią swojego domu i podwórka01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Specjalnie nie wstaje i nie mam zalecone, ale jak budzę się na siku albo po prostu, to sobie zerkam z ciekawości 😃 jakbym miała się budzić specjalnej to bym chyba zwariowała i niewyspana chodziła.
Dziewczyny, takie pytanie, czy otulacz do fotelika samochodowego może być wykorzystany jako kocyk? 🤔 Albo do wózka? -
Nayashka tak, właśnie ja teraz widuje i na instagramie i wczoraj Pani w galerii tez miała maluszka w tym otulaczu akurat ona tez miała baby steps. I myśle ze to będzie w razie zimna dodatkowa opcja do tego kombinezonu zimowego.
Nyashka lubi tę wiadomość
-
Ja dzisiaj ściągnęłam aplikacje, która pozwala mi liczyć ruchy… bo chce sprawdzić czy tylko moje odczucia, ze on się tak rusza czy może mi tak czas szybko leci 😂
BabyCenter jak coś za darmo jest angielska ale bardzo czytelnaWiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2022, 08:44
-
Hej 👋
Mój mały od jakiegoś czasu tak się rozszalał, boję się co to będzie po porodzie 😃
Aż ruchem to myślę,ze różnie,ale czasami nie ma czasu poleżeć, obowiązki, bieganie za 2,5 latkiem, w pierwszej ciąży bardziej się opierniczałam 😃
Mąż na pewno też będzie miał jakieś wolne, zobaczymy jak długo,bo jak będzie dużo pracy to pewnie pojedzie 🙆♀️ jakoś ogarniemy 🙆♀️17.05 ⏸️
18.05 beta 533
20.05 beta 1291
6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
20.06 kolejna wizyta
23.01 💚 -
Hej Dziewczyny, wczoraj zaczęłam trzeci trymestr,jejku jak ten czas leci! A tak niedawno cieszyliśmy się z dwóch kreseczek 😍
Co do przybrania na wadze,to jak na razie przybrałam chyba jakiś jeden kilogram,ale Młody ładnie rośnie.
Jeżeli chodzi o pomoc,to jeżeli już,to chyba wolałabym mamę mojego R.,niż moją,bo z moją to ja się w życiu nie dogadam,także wolę nie ryzykować. I mam nadzieję,że ogarniemy wszystko sami. W ogóle -jak na razie-my mamy dwie caviczki,ja już sobie wyobrażam,jak one będą nam pomagać w wychowywaniu Młodego 😍
Poza tym mam dylemat,za tydzień mamy jechać do rodziców mojego R.,aby się zająć ich stadkiem,tylko to 150 km w jedną stronę,ale jeżeli nic się nie dzieje,to raczej nie ma przeciwskazań,prawda?2.05-⏸️
4.05-Beta hcg 60,prog.21
06.05-Beta hcg 187,2 (przyrost o 211,7 %),prog.25,92
24.05-Zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
7.06-wizyta
PTP-14.01.2023 ☺️ -
Słonecznik pewnie, ze nie ma przeciwskazan.
Ja mam 8kg+ pewnie zaraz waga wystartuje tak jak z córka … l trym 0kg ll trymestr 5 kg lll 8 kg teraz jestem na początku trzeciego a już 8 kg🙈🙈🙈 po drodze nawet dwa zgubiłam 🙈🙈 No ten drugi trymestr za duzo sobie pozwoliłam -
Ja bym się pewnie trochę pewniej czułam gdyby jednak moja mama była trochę bliżej. Nie pod względem codziennej czy częstej pomocy, tylko np jakieś żarełko przywieźć i troszkę pomoc. Moja mama jest raczej mało wpychający się wiec myśle ze nie byłoby źle. Generalnie moi rodzice jeszcze pracują, w domu 17latka wiec maja swoje ciekawe zycie 🤣 Najlepsza jest moja babcia „szkoda, ze tak daleko bo by chociaż butle potrzymala” 😂
My właśnie spędzamy ostatni weekend u rodziców. I od jutra nie ruszam się nigdzie dalej. U mnie dzisiaj 27+0 wiec za tydzień witam III trymestr 🥹 -
Ja to chyba z kilkanaście, dobija mnie to, ale trudno. Schudłam 20, to i 10 zrzucę ;]
Ruchów nie liczyłam w żadnej ciąży, teraz też nie zamierzam, abstrakcja jakaś Rusza się to się rusza i ok
Wczoraj zdechła mi po 8 latach pralka... Zamówiłam nową, no ale starą trzeba wyjąć, co nie jest u nas takim hop-siup. Ogólnie przytłoczył mnie nadmiar zadań, to co muszę zrobić w najbliższym czasie i szukam jakiejś...mobilizacji.
A na usg to się zdziwiłam mocno, bo mam szyjkę najdłuższą z tych ciąż ;P Z poprzednimi miałam na tym etapie 27 mm, a teraz 339 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Co do pomocy po porodzie, mąż weźmie ten dwutygodnowy ojcowski plus urlop, żeby mieć miesiąc wolnego. Razem ogarniemy opiekę nad małym. Jak wspominałam, jestem z Krakowa, a mieszkam w Gdańsku, więc pomoc mojej rodziny nie wchodzi w grę 😃 od strony męża rodzice są starsi i sami potrzebują pomocy, więc jesteśmy z tym sami. Z jednej strony myślałam sobie, że fajnie jakby moja mama pomogła, z drugiej strony chyba wolę, żebyśmy sami nauczyli się naszego dziecka bez rad sprzed 30 lat. Moja rodzina przyjedzie do nas pomóc z wigilią, a to już będzie wystarczająco duża pomoc.
Wichrowe, mam taką samą szyjkę teraz jak Ty 😃 cieszę się, że mimo wszystko trzyma mi się na 33mm cały czas i nie skraca się, to najważniejsze. -
Dzień dobry
Gdyby nie to że mała ma za dużo do powiedzenia w jakiej pozycji mam spać, to nocki miałabym cudowne. Pasuje jej jedynie pozycja na plecach... więc śpię tak wykręcona trochę na plecach trochę na boku😥 jak tylko przewracam się na bok to jest tornado w brzuchu, jakby wściekła była 😂 Na szczęście jak już zasnę to się nie wybudzam. -
Hej,
Ja to coś spać też nie mogę, zasnęłam chyba po 3, po prostu jak sowa, nie chciało mi się spać 🙈 pospalismy do około 10 ale czuję się taka niedospna.
Co do muzyki to słuchawek do brzucha nie przykładam specjalnie, ale lubię słuchać głośno muzyki, nie zauważyłam jednak żeby to jakoś działało na małego koleżanka podpowiedziała żeby w ostatnich tygodniach puszczać pozytywkę do brzucha, że u niej się to sprawdziło i dziecko szybciej się uspokajało jak już było na świecie.
A co robicie na święta? Zastanawiam się czy już spocząć na tyłku i jechać co najwyżej do moich rodziców czy jeszcze damy radę wyskoczyć chociaż na obiad do mamy męża, to ok 100km od nas 🤔 myślicie że to już takie dość ryzykowne? trochę boje się że zacznie się jakaś akcja, a z drugiej strony nie chcielibyśmy jej zostawiać samej na święta 🙄 muszę przemyśleć jeszcze co by tu zrobić 🤔 -
Marcysiu to zależy od ciebie i lekarzem skonsultuj. Moja znajoma miała termin na 15 listopada porodu na 5 listopada miała cesarkę, urodziła w piątek rano a popołudniu mieli jechać do jej rodziców na weekend 100 km 😂 także to nigdy nie przewidzisz haha
A co do muzyki, to ja właśnie żadnych pozytywnek nie używam bo to mnie drażni, jedynie szumisia Libię bo genialnie ki sie śpi. Młodej puszczalam muzykę klasyczna do brzucha bo tak pisali i się sprawdziło, ze słuchała po urodzeniu jak zaczarowana a ja już tym 🤮🤮 wiec teraz puszczam młodemu to co sama będę chciała słuchać 😄😄Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2022, 12:35
-
Marcysia ja bym nic nie obiecywała, zobaczysz jak się będziesz czuć i czy rodzina będzie zdrowa w tym czasie. Ja mam i do rodziców i teściów ok. 10 min samochodem to planuje spędzić święta normalnie, ale na pewno krócej. Godzinę tu, godzinkę tu i styka. I tak się w tym roku nie objem, bo się później będę źle czuć.
Marcysia1990 lubi tę wiadomość