X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczeń 2023
Odpowiedz

Styczeń 2023

Oceń ten wątek:
  • South Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2022, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILILA wrote:
    a propo kontroli z zusu dzisiaj była u mnie miła pani :D
    zwolnenie mam od 24 maja wiec szczescie chyba mam :D
    wytłuaczylam jej ze ciaza zagrozona ze pracuje w przychodni i nie ma mozliwsi zmiany stanowiska pracy :D
    mam nadzieje ze dalej bedzie juz spokoj.
    a apopozwonien uprzedzila mnie ze wyjazd na wakacyjny urlop moze skutkowac odebraniem zasiłku. bo wakacje sa pzyjemnoscią a nie obowizkiem :D wiec podejrzewam ze w okresie wakacyjnym beda czesciej kontrolowac bo szukaja kasy :(

@LILILA, mam takie szybie pytanie do Ciebie: byłaś już 33 dni na zwolnieniu w tym roku, ze miałaś kontrole z ZUSu? Bo pierwsze 33dni wypłaca pracodawca i w tym terminie chyba on może sprawdzać pracownika, a dopiero po tym okresie ma do tego prawo zus, czy się mylę? 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2022, 21:42

age.png
    bHCG: 18.05 430mIU/ml, 20.05 888mIU/ml, progesteron 55ng/ml
    04.06 2 zarodki z serduszkami ❤️❤️
    Czekamy na dwóch chlopakow 💙💙
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2022, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wjedzma wrote:
    Angela no to wizytujemy razem, ja mam na 9 <3 :D w ogóle widzę, że idziemy łeb w łeb z tymi datami 😅

Malamii26 masz rację, wszystko zależy od sprzętu. Kurcze też bym chciała takie filmiki! Ja mam plan na przyszłej wizycie poprosić czy mogę sobie nagrać na telefon :)

paprotka17 akurat w doszukiwaniu się jestem mistrzem 😅 dobra, przestaję rozkminiać, jest dobrze to jest dobrze! A co do bety Ci nie odpowiedziałam wcześniej... oznaczałam tylko raz, 15 dpo było 652,1 :)

Muszę Wam powiedzieć, że strasznie się stresowałam tą wizytą, bo mojej mamie się śniły pięcioraczki 🤣

Powiedzcie mi, czy Wy też macie takie problemy ze snem? Ja jak się przebudzę to już koniec, każdy najmniejszy szmer mnie wkurza i nie mogę dalej zasnąć. Chyba muszę zainwestować w zatyczki
    Samych problemów ze snem to nie, ale pojechane sny. Od lzjeszych że miałam wynik proga 9 i to zwiastowalo koniec ciąży, aż po taki porąbany, że mnie ginekolog na wizycie zgwałcił 😠 okropne to bylo

• Angela1108 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2022, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam i jak dzisiejsza noc minela ja melduje miłości od wczoraj wieczorem jeszcze szefowa pisała wczoraj prosiła czy nie przyjadę dzisiaj na godzinę bo teraz ona mnie zastępuje i coś miała w planach... widziałam już wczoraj dala ogłoszenie że szuka do pracy ale zanim kogoś znajdzie i nauczy to potrwa zwłaszcza co chodzi o żywność bio bezglutenowa i bezlaktozy mamy tego bardzo dużo w sklepie I jest to jedyny taki sklep u nas w mieście także jest się czego uczyć zwłaszcza że przychodzą osoby które dopiero zaczynają przygodę z bio lub mają nowe diety i trzeba im pomóc..
    A mam takie pytanie jak bierzecie luteinę rano to leżycie po tym żeby nie wyleciała zaszybko?

01.23 syn 🧑‍🌾 cud po 14 latach starań 🥰
    12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    05.2023 zabieg cholecystostomi
    Dieta lekkostrawna do dziś
    2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2022, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela1108 wrote:
    Witam i jak dzisiejsza noc minela ja melduje miłości od wczoraj wieczorem jeszcze szefowa pisała wczoraj prosiła czy nie przyjadę dzisiaj na godzinę bo teraz ona mnie zastępuje i coś miała w planach... widziałam już wczoraj dala ogłoszenie że szuka do pracy ale zanim kogoś znajdzie i nauczy to potrwa zwłaszcza co chodzi o żywność bio bezglutenowa i bezlaktozy mamy tego bardzo dużo w sklepie I jest to jedyny taki sklep u nas w mieście także jest się czego uczyć zwłaszcza że przychodzą osoby które dopiero zaczynają przygodę z bio lub mają nowe diety i trzeba im pomóc..
    A mam takie pytanie jak bierzecie luteinę rano to leżycie po tym żeby nie wyleciała zaszybko?
    Teraz biorę tylko wieczorem, ale kiedyś to po prostu aplikowałam i już, nie czekałam. Zanim się rozpusci to trochę potrwa to leżenie nawet 15 minut raczej nic nie da. Masz więcej niż raz dziennie? Bo jak raz to najlepiej na noc.

I jedziesz na te godzinkę do pracy?

Angela1108 lubi tę wiadomość

• Angela1108 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2022, 07:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paprotka17 wrote:
    Teraz biorę tylko wieczorem, ale kiedyś to po prostu aplikowałam i już, nie czekałam. Zanim się rozpusci to trochę potrwa to leżenie nawet 15 minut raczej nic nie da. Masz więcej niż raz dziennie? Bo jak raz to najlepiej na noc.

I jedziesz na te godzinkę do pracy?
    Tak mam luteinę 2x1 duphaston 2x1 acard 1x1 I witaminy tak mi wczoraj gin kazał brać.
    Tak pojadę wiem że tak z dnia na dzień ciężko szefowej wszystko przestawić a obiecała odwdzięczyć się finansowo więc pojadę 😁

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • Olciax Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2022, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela1108 wrote:
    Tak mam luteinę 2x1 duphaston 2x1 acard 1x1 I witaminy tak mi wczoraj gin kazał brać.
    Tak pojadę wiem że tak z dnia na dzień ciężko szefowej wszystko przestawić a obiecała odwdzięczyć się finansowo więc pojadę 😁

A masz z nią dobry kontakt i możesz jej ufać? Żeby nie było, że Cię potem podpieprzy, że podjęłaś pracę będąc na l4 i stracisz prawo do zasiłku.

• Angela1108 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2022, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciax wrote:
    A masz z nią dobry kontakt i możesz jej ufać? Żeby nie było, że Cię potem podpieprzy, że podjęłaś pracę będąc na l4 i stracisz prawo do zasiłku.
    Tak pod tym względem jest ok tymbardziej że wiem że to nie nie będzie jednorazowe jak ja znam pewnie jeszcze nie raz tak będzie mnie potrzebować

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • malinowa_chmurka Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2022, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:)

Wjedzma wszystko jest w porządku,jak na ten etap:) nie stresuj się:)

Patka spokojnie:) niektóre nie mają praktycznie żadnych objawów, niektóre wymioty przez całą ciążę 🙆‍♀️ i ciąże rozwijają się prawidłowo:)

Ja coś fatalnie się czuję 😥 czuję wszystko w przełyku 🤢 i coś podbrzusze mnie pobolewa 😥

Patka123 lubi tę wiadomość

17.05 ⏸️
    18.05 beta 533
    20.05 beta 1291
    6.06 pierwsza wizyta, jest ❤️
    20.06 kolejna wizyta
    23.01 💚
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2022, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela1108 wrote:
    To fakt, dwóch na raz nie włożysz, jedna musi być rano :) ja mam poczucie że ona się dość dobrze trzymają w środku, więc raczej bym się nie przejmowała.
    A to jak będzie rekompensata finansowa to warto 😁

Angela1108 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2022, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A macie czasami tak jakby ukłucia? Krotki, dosłownie sekunda. Gdzieś w środku, czasami bardziej w pochwie. Kilka razy tak poczułam.

• Angela1108 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2022, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paprotka17 wrote:
    A macie czasami tak jakby ukłucia? Krotki, dosłownie sekunda. Gdzieś w środku, czasami bardziej w pochwie. Kilka razy tak poczułam.
    Mnie boli brzuch jak mi się chociaż troszeczkę chce siku nie wiem dlaczego ale od samego początku tak zrobię siku i po sprawie

12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
    02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
    05.2005 córka 🙎🏼‍♀️
    12.2023 powrót do starań
    Nebilet 💊
    Acard 💊
  • OliBr Koleżanka

Wysłany: 2 czerwca 2022, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Dołączę do Was, ponieważ planowany termin porodu pokazuję mi w aplikacji na 27 stycznia :) Jestem w 4 tygodniu ciąży, byłam na pierwszej wizycie 31 maja i niestety troszkę za wcześnie, ponieważ był widoczny jedynie pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym, ale jeszcze bez zarodka. Już się nie mogę doczekać wizyty za tydzień, mam nadzieję, że zarodek będzie już widoczny:)

Mam do Was pytanie o podróżowanie samolotem w czasie I trymestru? Pytałam lekarza i powiedział, że nie ma przeciwskazań, ale podróżuję na własne ryzyko. Niestety mam pracę wyjazdową. Często wylatuję w delegację stad moje pytanie. O ciążę starałam się długo wiec tym bardziej chciałabym mieć wszystko pod kontrolą:( Co o tym siądziecie?

Wjedzma, Malamii26 lubią tę wiadomość

• Wjedzma Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2022, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paprotka17 wrote:

Ja mam. Raz po stronie lewego jajnika, raz po stronie prawego, czasem promieniuje do pochwy albo pachwiny... Myślę, że to normalne, wszystko się tam teraz rozciąga. Jak podczytywałam forum to bardzo dużo dziewczyn pisało o wszelkich rodzajach bóli brzucha na początku ciąży, od okresowych, przez kolkowe, do kłujących. Jeśli nie jest to jakiś ostry i utrzymujący się ból to bym się raczej nie martwiła :)

paprotka17 lubi tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2022, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wjedzma wrote:
    Ja mam. Raz po stronie lewego jajnika, raz po stronie prawego, czasem promieniuje do pochwy albo pachwiny... Myślę, że to normalne, wszystko się tam teraz rozciąga. Jak podczytywałam forum to bardzo dużo dziewczyn pisało o wszelkich rodzajach bóli brzucha na początku ciąży, od okresowych, przez kolkowe, do kłujących. Jeśli nie jest to jakiś ostry i utrzymujący się ból to bym się raczej nie martwiła :)
    Dzięki. Ja jeszcze nie wiem, czy u mnie ma się co rozciągać, bo czekam jak na szpilkach na te sobotę ale może to właśnie właśnie znak, że tam jednak ktoś rośnie.

• Mona1234 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2022, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie często boli brzuch, a teraz przy tych krwiakach doszedł bol brzucha i lekkie skurcze :(. Biorę nospe, luteinę i magnez. Mam nadzieje ze krwiak się wchłonie, w sobotę mam wizytę u swojego lekarza.

age.png
    4 procedury, 10 inv,
    2 👼 9tc, 16tc - Zespół Edwardsa
    05.2022 ET
    31.05 - ❤️
    7.07 usg prenatalne - ok, nifty pro - niskie ryzyka, dziewczynka ❤️
    17.01 - Ola ❤️🥰
  • Olciax Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2022, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OliBr wrote:
    Cześć dziewczyny! Dołączę do Was, ponieważ planowany termin porodu pokazuję mi w aplikacji na 27 stycznia :) Jestem w 4 tygodniu ciąży, byłam na pierwszej wizycie 31 maja i niestety troszkę za wcześnie, ponieważ był widoczny jedynie pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym, ale jeszcze bez zarodka. Już się nie mogę doczekać wizyty za tydzień, mam nadzieję, że zarodek będzie już widoczny:)

Mam do Was pytanie o podróżowanie samolotem w czasie I trymestru? Pytałam lekarza i powiedział, że nie ma przeciwskazań, ale podróżuję na własne ryzyko. Niestety mam pracę wyjazdową. Często wylatuję w delegację stad moje pytanie. O ciążę starałam się długo wiec tym bardziej chciałabym mieć wszystko pod kontrolą:( Co o tym siądziecie?

Ja mam wyjazd pod koniec czerwca i mój lekarz prowadzący powiedział, że na chwilę obecną nie ma żadnych przeciwwskazań, natomiast kilka dni przed wyjazdem umówił mi wizytę i ma jeszcze sprawdzić długość szyjki macicy. Jeśli nic się nie zmieni to śmiało mogę lecieć.
    Tekst o „własnym ryzyku” jest bardzo dziwny. To lekarz powinien dać zielone światło, że podróżowanie samolotem jest bezpieczne bądź powiedzieć z jakich względów z takiej podróży zrezygnować, a nie przerzucać odpowiedzialność na Ciebie.
    Trzymam kciuki za wizytę za tydzień:)

• Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2022, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z tymi aparatami USG to jest tak, ze musi byc na prawdę dobry by lekarz zobaczył wczesna ciaze. Dlatego tez mówią ze pecherzyk widać przy becie 1000-1500 co jest totalna bzdura.
    Mój pecherzyk udwidocznilismy przy becie około 500.
    Byłam na USG w 5+4 później i był zarodek z ciałkiem żółtym - byłam koło mnie w klinice leczenia niepłodności bo chciałam coś skonsultować z lekarzem i w ramach wizyty wtedy właśnie zrobił mi usg. I sprzęt usg tak dobry z tak czystym obrazem, ze zanim lekarz powiedział to ja już sama mu powiedziałam co widzę 😀😀
    A dwa dni później byłam na USG w ramach wizyty NFZ tez miałam usg i lekarka powiedziała ze jest pecherzyk ale nic więcej nie widać”no może” kształtuje się ciałko żółte ale jeszcze słabo widać 🙈🙈🙈 a to było w 5+6 !!! Mam zdjęcia z obu wizyt i serio roznica w jakości zdjęć to kosmos !!

A po urlopie jak wróciliśmy i tutaj dodam ze w ciągu 10 dni miałam 4 loty samolotem - lekarz nie widział przeciwwskazań jedynie pończochy uciskowe zalecił. No to było USG w 7+2 to już na prawdę duży dzidzis widoczny na ekranie, ale ze względu na moja tylozgieta macice po CC na początku lekarz zamarł bo nie widział nic. Dopiero jak macice od góry uciekaliśmy to wyłonił się dzidziuś.

Co do objawów ja w ciąży z córka miałam totalnie lajtowo ciaze w 1 trymestrze tylko senność i mdłości ale dało się przeżyć. Teraz jest jeszcze bardziej lajtowo. Jak byłam na wakacjach nie miałam żadnych objawów zero. Wiec się bałam co ja zobaczę na USG. Ale jak sam mój ginekolog powiedział trzeba się cieszyć. I znaczy ze stworzona do ciąży jestem 😀😀😀

Aha w obi ciążach miałam bezsenności nocne/o świcie. Obecnie mi odpuściły i zamieniło się w to ze rano mogłabym spac i spac a córcia budzi mnie o 8 🙄🙄 i np teraz ja już gotowa jestem do spania 🙈 a jej się nie chce jeszcze na drzemkę i to mój ból 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2022, 10:49

age.png
    age.png
  • Żelka1990 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2022, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A odnośnie różnych bóli l. W pierwszej ciąży czułam ich więcej ale to ze względu pewnie na to, że pierwszy raz macica się rozrastała. To były raz lekkie bóle okresowe nieraz takie przypominające lekkie bóle zakwasowe po bokach i to właśnie te rozciąganie więzadeł. Teraz tych zakwasowych jak na razie miałam malutki na początku ze 3 dni miałam bóle okresowe za to mam częściej Kłócia w pochwie w pachwinach itp. Ale już wyczytałam, że nie ja jedna 😀😀😀niektóre kobiety maja je do 2 trymestru potem spokój, zdarzało się, że dziewczyny pisały że cała ciąże im towarzyszyły … mam nadzieje, ze troszkę was uspokoiłam bo mnie osobiście to uspokoiło 😊

paprotka17, Mona1234 lubią tę wiadomość

age.png
    age.png
  • Tulipan91 Koleżanka

Wysłany: 2 czerwca 2022, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OliBr, jesteś pewna, ze to 4 tydzień? Ja mam termin na 24 stycznia i jestem w połowie 7 tygodnia :). Moja matematyka się nie zgadza :D.

1cs
    💚 - 24.01.2023
    ⏸ - 13.05.2022, 11 dpo
    🅱️ - 17.05 ->338,0 _ 19.05 -> 798,0
    🔘 - 20.05
    🦐 i 💗 - czekam
  • Wjedzma Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2022, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelka pokazałabyś te zdjęcia? Ciekawa jestem tej różnicy między różnymi aparatami USG :D

age.png
‹‹ 52 53 54 55 56 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ