Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Nayashka nie wiem co to znaczy sztywna bo z takim określeniem się nie spotkałam, No właśnie teraz to te przepływy są najważniejsze nie stopnie łożyska. Stopień łożyska ma znaczenie dopiero jak za szybko wejdzie lll. O tych skokach cukrów to ja wam nie raz pisałam. Moi lekarze to na każdej wizycie kontrolują to bardzo. No i na IP tez jak byłam to słyszałam, ze jak będą skoki cukru mam się zgłosić do od razu.
Ja już wyczailam ze muszę po prostu jeść co 2 max 2,5 h inaczej od razu mam skok. I to przed upływem 3 godzin także glukometrem na tym etapie ciąży bym nic nie wyłapała. A zasrany rząd rozdaje pieniądze nie tam gdzie trzeba.
Marcysia ale upadłaś czy zamortyzowalas upadek? Ja piernicze, ja musiałam wyjść na ogródek teraz by odebrać od kuriera zamówienie jedzenia i szlam jak pingwin kroczek przy kroczku takie wszedzie ślisko
Nayashka a co pani doktor rozumie, ze przez to ze głowa jest tak duża, ze nie urodzisz naturalnie? To aż tak wielka głowa ? No ja nie raz słyszałam ze główka ma być większa lub równa klatce piersiowej bo inaczej się dziecko zablokuje w kanale rodnym co jest niestety częste przy makrosomii i dlatego to jest wskazaniem do ciecia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2022, 13:18
-
Na szczęście udało się zamortyzować, ale kolano zdarte, a legginsy dziurawe 🙈 I to jeszcze te ulubione, grube, kryjące 😭
Trzeba uważać dziewczyny, bo tak walnąć na ziemię w naszym stanie to bardzo niebezpieczne już. A niestety nikt nie dba o to, żeby wszystko było dobrze posypane czy odśnieżone.
Właśnie Żelka tak jak piszesz, rozdawnictwo w tym kraju na pierodly wkur#$a na maxa 😤 chociaż tyle ,że dla dzieci z cukrzyca 1 st od przyszłego roku będzie spora refundacja na sensor. -
Ja się sama teraz staram nie wychodzić, jestem taką niezdarą, że boję się, że się właśnie porządnie wywalę. Teraz mąż mnie prowadzi pod rączkę jak babcię
Przyszedł mi meil że do odebrania jest oliwka na rozstępy za 1gr w rossmannie.Marcysia1990 lubi tę wiadomość
-
Mój chłopczyk ma głowę na 95 centylu cały czas. Dziwi mnie, że wcześniej nie wspomniała, że mogę nie urodzić SN przez to 🙁 brzuszek ma ok, mniejszy od głowy, około 70 centyl. Nie rozumiem też sztywnej tętnicy. Ze przepływy są gorsze? No mam za tydzień sprawdzić, czy sytuacja się zmieniła z tą tetnica.
Z tymi cukrami Żelka to ja też muszę jeść co 2h inaczej za bardzo spada mi cukier i potem wybija w kosmos. Sytuację że 170 niezbijalna miałam trzy razy do tej pory. Sprawdziłam w mySugg aplikacji. No niby to nie jest dużo razy przecież 🙁
Marcysia, ja bardzo często się kłuje ostatnio. Przed posiłkami i wyłapuje, zr mam bardzo niskie cukry jak na mnie jak zrobię sobie przerwę 3h. A potem wywala mi cukier w kosmos jak startuje z 80 cukru. Musze jeść mało, a bardzo często teraz. Oby udało mi się to ustabilizować skoro widzę co się dzieje, bo nie chce teraz rodzić jeszcze. To miała być zwykła wizyta a taka sytuacja. Boje się. Jeszcze wsyztskie następne USG płatne 300zł a chyba co tydzień muszę mieć.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2022, 13:38
-
Nyashka wydaje mi się, że powinnas dostać w takiej sytuacji dostać skierowanie na patologie ciąży, żeby właśnie przypilnować tych przepływów ale bez takich kosztów pieniężnych…
No właśnie zawsze słyszałam „złe przepływy” nie, ze sztywna tętnica dlatego nie wiem kompletnie co to znaczy. Ale skoro powiedziała, ze za tydzień sprawdzić czy się nie pogarsza to pewnie chodzi o przepływy właśnie.
Rozumiem doskonale, ze się boisz 😔 ja osobiście bym chyba w takiej sytuacji pojechała na IP szpitala tego gdzie będziesz rodzic i nawet skłamała ze mam twardnienia częste by zrobili KTG i jeszcze jedno usg co powiedzą i o ta główkę dopytac. Bo jeśli serio miałaby nie przejść przez kanał rodny a zaraz kończysz 36 tydz No to kurde musisz mieć skierowanie na CC bo przecież jakbyś dostała skurczy to cię będą i dziecko męczyć SN -
Ja będąc w 34+3 miałam BPD 90,5mm i kropkę na końcu osi, więc widać że ta główka sporo większa jest od reszty, ale tak niby jest ok. Obwód główki powinien być min 1cm większy od obwodu brzuszka.
Ciekawe co u Ciebie lekarka miała na myśli. Może po prostu waga dziecka jest większa i obawia się że będzie duży dzidzius? 🤔
Coś się suwaczki skasowały, a dzisiaj jaki masz dokładnie tydzień ciąży?
Mój mąż już też spanikowany do mnie dzwoni i mówi że koniec wychodzenia z domu bez niego 🙈 może i ma rację. Ja jeszcze myślałam, że taki paczkomat czy wyjście do żabki to dla mnie nic takiego 😬 i że do końca będę taka mobilna. ale nie ma co przesadzać.
Idę kończyć temat torby do szpitala 😄 -
Moja córeczka po urodzeniu miała główkę idealnie równiutką z klatka piersiowa a na USG tez ciut większa wychodziła od brzuszka No ale po porodzie to właśnie nie brzuszek mierzą tylko klatkę piersiowa
Ja 20 minut temu powinnam mieć konsultacje z diabetologiem🙄 ja jestem człowiek bardzo niecierpliwy wiec już mnie nerwa łapie 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2022, 13:51
-
Nyashka, dokładnie tak jak Żelka pisze, jedź i nasciemniaj że może coś słabo czujesz ruchy i żeby sprawdzili czy wszystko ok. Zawsze to też opinia będzie drugiego lekarza.
Ja teraz już co tydzień będę chodzić, a u mnie wizyta z KTG to 370 zł , jeszcze te 3 wizyty przebolejemy, chociaż wiem że jestem w dobrych rękach . -
Marcysia, lekarka nie miała na myśli, że brzuszek większy od główki, tylko że głowa duża i że nie przejdzie przez pochwę bo duża jest. Zdziwiło mnie to trochę, bo głowę cały czas ma ogromną. To nie stało się nagle dzisiaj, a od początku ciąży tak jest. Waga szacowana na poród to między 3.6kg 3.8kg, wiec nie chodzi o makrosomie.
Ta twarda tętnica to może źle przepływy właśnie oznaczają 🤔 zaraz będę w domu to zobaczę co mam napisane na wypisie dokładnie. Podejrzewam, że to chodzi o źle przepływy w tej tętnicy. No ale jak powiedziała, że jak będzie za tydzień ok to ok, no to ja nie wiem. Dla mnie to chyba co tydzień powinnam monitorować skoro w jednej tętnicy są gorsze przepływy. Nie jestem zadowolona że nikt nie dał mi skierowania do poradni patologii ciąży. Teraz to już trochę za późno i te dwa USG mogę prywatnie zrobić albo pojechać na IP i powiedzieć, że cukry mam nieustabilizowane i źle przepływy w jednej tętnicy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2022, 14:02
-
Nyasha, ale skąd w ogóle podejrzenie że nie przejdzie? Jesteś jakaś mega drobna, wąska w biodrach?
Malamii, na cv19 absolutnie nie, nie dałabym tego sobie, a tym bardziej dziecku, jeszcze tak małemu to już w ogóle obłęd. Wystarczą mi badania i statystyki, żeby wiedzieć, że dla mnie nie ma to żadnego uzasadnienia. Ale z grypy też ani my ani dzieci nie korzystamy.
Karmar, trzymajcie się! Plus taki, że teraz pobyt w szpitalu ma jakiś wyższy cel, niż leżenie i czekanieBędzie dobrze
))
Mąż ciągle zapomina przynieść mi walizkę ;] Dziś może się uda, a ja zabieram się za zrobienie obiadów do zamrożenia na kawałek stycznia ;]karmar lubi tę wiadomość
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
No jestem po teleporadzie. Kurczę jestem usatysfakcjonowana to była ostatnia wizyta chyba, ze co kolwiek by się działo nad czym bym nie umiała zapanować. Ale doktorek powiedział, ze cukry świetnie i po wykresie widać obraz typowej cukrzycy ciążowej wiec jest szansa, ze się cofnie po porodzie. Mam zrobić krzywa 6 tyg po porodzie i wtedy się zgłosić. Jeśli będę KP mam nie wracać do metforminy chyba, ze na prawdę cukru by wywaliło to wtedy będziemy się zastanawiac. No i teraz mam zagwostke czy kupować drugi sensor bo mi kasy trochę szkoda 🤔🤔
-
Nayashka waga szacowana to szacowana takie gdybanie mi szacowali córkę na z tych większych 😂 a była 3250g. No ale tez nie rozumiem tego, ze głowa nie przejdzie przecież ona cię nawet nie wymierzyła. Jak pojechałam pierwszy raz na IP wtedy co mnie położyli na oddziale to była taka Polozna, ze mino mojego skierowania na cesarkę i 31 tyg ciąży ona przyszła z cyrklem i mnie mierzyła na wszystkie strony 🙈
-
Nyashka mi chodzi właśnie o główkę, że fizjologicznie jest jak ona jest większa od reszty ciała i to jest ok.
Hmm ja bym nie mówiła na IP, że gin powiedział coś o przeplywach że są źle bo odeślą do gina. IP to takie nagłe przypadki. Może Cię tam zbadają dokładnie, sprawdza przepływy i ewentualnie zadecydują czy odesłać Cię do domu, czy może zostawić ja oddziale. Zawsze to też inny lekarz rzuci okiem na wszystko. Zobaczysz czy też zwrócą uwagę na wielkość główki i na te przepływy. Ale ja bym jechała pod byle pretekstem i nie mówiła , że inny lekarz zauważyl jakieś nieprawidłowości. Przynajmniej za darmo Cię zbadają -
Żelka a ten sensor kończy się jakoś na dniach? Hmm w sumie wiesz że jesz ok i wszystko jest dobrze prowadzone. Aczkolwiek cukrzyca w ciąży jak wiemy jest nieprzewidywalna 🤷🏻♀️ dla mnie najcięższy okres to będzie wigilia i święta ale postanowiłam sobie że po prostu będę się kłuc nawet co 10 min i tyle . Poświęce te paluchy. Tym bardziej że to będą już moje ostatnie dni
-
Wichrowe, mam olbrzymie biodra. Mam figurę typowej gruszki, dlatego się zdziwiłam. Myślałam, że jak duże biodra to nie powinno być problemu jak duża głowa. Spytam się za tydzień tego lekarza, co będzie sprawdzał mi przepływy co o tym sądzi i mojego prowadzącego.
Żelka, gratulacje udanej wizyty. Ty to masz super cukry. W ogóle jak dla mnie sensor powinnien być refundowany ciężarnym z cukrzyca ciążowa czy zwykła. Przecież części rzeczy bym nie wyłapała jakbym nie kłuła się tak często jak robię. Czyli nie widziałabym, że mam niski cukier zanim zacznę jeść, za niski jak na mnie.Marcysia1990 lubi tę wiadomość
-
Właśnie z tymi biodrami to ponoć nie ma znaczenia, tylko chodzi o samą miednicę, ale z tego co wiem to lekarze mierza ja dokładnie tylko przy wąskich biodrach.
Nyashka dokładnie tak jak piszesz, sensor powinien być refundowany. Ale mało tego wyobraźcie sobie że dla dorosłych cukrzyków nawet pompa nie jest refundowana , a jej koszt to min 10tys zł i jest tylko na 10 lat. Jak ktoś nie ma kasy to musi się ciągle kluc -mierzyc cukier i dawać insulinę. Masakra po prostu.😤
W sumie tutaj to dzięki Zelce jest na naszej grupie jakaś taka większą świadomość tej cukrzycy i dzięki temu dużo robimy nad programowo i mimo braku zaleceń lekarzy. -
bumbum wrote:Marcysia, ja w 1 ciazy spadlam ze schodka w domu, też na kolano, bolalo mnie potem mega, ale ogolnie wszystko ok bylo. U mnie nie ma śniegu ani nie jest slisko na szczescie.
Mnie na szczęście nic nie boli, ale na kolanie będzie strup 🙈 mam nadzieję że się zagoi chociaż do porodu , chociaż przy cukrzycy często gorzej się goją rany 😬 -
Marcysiu 4 dni jeszcze mam sensor. Mąż mówi bym kupiła ale ja wole iść na masaż kobido za ta kasę 😂😂 dlatego, ze widzę już ze mam super cukry. A ja i tak się glukometrem 9 razy na dobę sprawdzam a nie mam zamiaru ani w święta odstępować od diety ani zmieniać już nawyków.
Tutaj jak dobowo wyglądały cukry moje nakładając się na siebie z kilku dni
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2022, 15:25
Marcysia1990, Nyashka lubią tę wiadomość