Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Nayashka nie dobieraj sobie teorii. Ja masz takie niskie cukry przed posiłkiem nie dawaj sobie insuliny i zobacz jak będą się zachowywać. Ja mam takie cukry do pory obiadowej później ja mam wyższe między 110-130 także u każdego ta końcówka inaczej się układa z cukrami. Spokojnie to może mieć wpływ raczej to, ze u wielu kobiet w ciąży 37 tydzień ciąży to poprawa gospodarki węglowodanowej. Starzejącego łożyska nie da się rozpoznać bez usg, poza tym twój synek wszystkie przepływy miał super i nawet jeśli byś miała np jutro na USG łożysko III stopnia to relaks to końcówka ciąży i jesteś tez często monitorowana wiec nic nie przegapia!
Angela ale skracanie się szyjki na tym etapie już jest normalne ważne żeby była zamknięta i trzymała co trzeba jeszcze. A na wizycie byłaś to wiesz ze tam masz wszystko ok i zaraz następna wizyta będzie. -
jestem po drugiej dawce sterydów. potem mają mi zrobić usg. na razie jestem po ktg i jest ok.
jeśli po usg będzie ok to dostanę antybiotyk do domu i będę miała się stawić na cesarkę w 37 tygodniu. bardzo im zależy, żeby dociągnąć jak najdłużej jeśli nie ma akcji i wyniki są ok, bo mówią, że każdy dzień w brzuchu jest na wagę złota.
ja jestem rozbita, z jednej strony boję się rodzić wcześniej, że będzie wcześniak z problemami, z drugiej boję się chodzić bez wód... ech.
ale szpital mam po drugiej stronie ulicy, 2 minuty od domu, jeśli tylko coś się zacznie dziać mam od razu przyjść.💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
Espoir a nie wolałabyś zostać w szpitalu do tego 37 tyg? Wtedy ciągły monitoring KTG i jakoś może lepiej będzie wytrzymać do tego czwartku ?
Espoir w październiku żonie mojego przyjaciela odeszły wody w 36+3 pojechała do szpitala zero akcji porodowej zrobili cięcie synek się urodził 3020g bez sterydów bez niczego i od razu był z nią. Bedzie dobrze twój Franio chyba wagowo tez wypada już na sporego dzieciaczka nie ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2022, 14:07
-
Nyashka wrote:Angela, genialny ten sprzęt. Fajnie, że lekarz Ci pożyczył. Oby tylko te skurcze się uspokoiły. Ja jak miałam problemy ze stawianiem się macicy to jak magnez nie dawał rady to dostałam progesteron. Jak ręką odjął wtedy.
Cukrzycowe dziewczyny, zauważyłam, że od kilku dni mam zbyt niski cukier jak na moje standardy. Jak na mnie i to co się działo to jak wiecie dziwna sprawa. Niski tzn po posiłku poniżej 100, np 90. Teraz sprawdzam nawet przed posiłkami i mam np 80. Czy mi się łożysko starzeję czy co się dzieje? 😱 Ale w środę było II stopnia a już wtedy zauważyłam, że tak coś za dobre te cukru mam
Mój gin mówi, żeby kontrolować i jakby były za niskie cukry to jechać od razu na IP. Mówi że lepiej nawet na czczo żeby było delikatne przekroczenie niż np 60. No i najważniejsze to żeby nie było skoków, że np 80 a zaraz 130 , tylko żeby te przyrosty i spadki były stabilne i powolne. Nie mam sensora, ale czasami z ciekawości sobie badam częściej te cukry i wydają się być ok.
Może Nyashka u Ciebie te hormony ciążowe odpuszczają i się stabilizuje wszystko. A może to że jesz tak regularnie i często ma wpływ i cukry się trzymają w ryzach. 😊 -
Espoir kurcze nie fajna sytuacja współczuję zmartwień mam nadzieję że uda się wytrzymać do 37tyg dobrze ze szpital masz tak pod ręką wrazie czego01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Chyba do momentu ciąży donoszonej, czyli 36+6 🤔 ale to tak sobie myślę na logikę, bo donoszona jest 37+0, pewna nie jestem.
Espoir biedna 😔 Dobrze chociaż że ten szpital jest tak blisko. Może w UK można wypożyczyć taki sprzęt jak ma Angela? Albo chociaż się dogadać że podejdziesz do szpitala na ktg chociaż te 2 razy dziennie? Ja wczoraj się naczytałam tych internetow to niby jak odejdą wody ale da się antybiotyk zapobiegawczo to powinno być wszystko ok. Ale taka niepewność jest najgorsza 🫤 mąż może wziąć wolne albo być tak pod telefonem żeby w razie wu moc przyjechać do dzieci?
No i 37 tydzien to mają na myśli ,37+0? Czyli za 5 dni? -
Espoir, z Twojego suwaczka wychodzi 36+2, więc dosłownie za kilka dni ciąża będzie donoszona. Masz stawić się na cesarkę równo 37+0? Szkoda że nie zatrzymają Cię w szpitalu.
Żelka, Marcysia, macie rację i chyba te cukry mają takie być i nie mam co panikować. Może polepszyło mi się po prostu. Badań teraz cukier co najmniej 12 razy w ciągu dnia, żeby nic nie przegapić. Mam na tyle pasków, że mogę sobie pozwolić na dokładniejszą kontrolę. Teraz cukier mam wyższy i stabilnie się trzyma, więc może mam jak Ty Żelka i z rana jakoś taki mniejszy jest a po południu jest bardziej powyżej 100. -
ciąże mi liczą według scanu i mam dzisiaj 35+6.
na ktg będę przychodzić do szpitala normalnie codziennie.
tylko mam wrażenie, że to taka głupia sytuacja z której nie ma dobrego wyjścia. urodzić za szybko źle i chodzić bez wód źle.
a Mąż zadzwonił do pracy, że jest chory i nie będzie go tydzień, żeby być w domu z dziećmi (nie chciał mówić co się dzieje bo się bał, że mu wcześniej zaczną liczyć tacierzynski).Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2022, 15:41
Marcysia1990 lubi tę wiadomość
💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
bumbum wrote:A do ktorego tygodnia sa podawane sterydy? Wiecie?💛 12.2015 🧒
🧡 09.2017 🧒
❤️ 05.2019 🧒
💜 06.2021 🧒
🩵 12.2022 🧒
🩷 10.2024 👧 -
hakorośl wrote:Teraz ten termin jest nieco bardziej wrażliwy pewnie przez święta, sylwestra, trzech króli i mogą chcieć zaplanować coś niestandardowo ze względu na braki w personelu. Wczoraj podpisywałam umowę na dedykowaną położną i miałam problem ze znalezieniem chętnej bo jedna pani w szpitalu chora, druga obiecała rodzinie, ze cały okres świąteczno-noworoczny będzie w domu itd., a pewnie z lekarzami jest podobnie.
Dziecko ostatecznie miało 4050g
Daj spokój, jakbym teraz podpisywała umowę, to bym najwcześniej na marzec może mogła kogoś złapać
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
O matko, Espoir, faktycznie trudna sytuacja
No ale chyba wiedzą, co mówią... Acz chodzenie bez wód brzmi dość...abstrakcyjnie
Byłam dziś u urofizjo, wyszłam zadowolona baaaardzo. Ogólnie - nie dziwne, że mam jakieś tam swoje dolegliwości, wynikają z mojej budowy i...małego brzuchaPo prostu jestem dość mocno "upakowana", a przez to jest więcej napięć. Ale podobno jestem w świetnym stanie tak na tle innych ciężarnych
Trochę mnie ucisnęła, pomacała i wyszłam taaaak rozluźniona... Uwielbiam tę dziewczynę
No i mam NAKAZ relaksu i czasu tylko dla siebie9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Espoir słaba sytuacja, współczuje.
W Polsce wg najnowszych wytycznych sterydoterapia jest zalecana do 35 tyg ciąży, niby później już nie podają. Ja to teraz się jednak cieszę, ze podane miałam w tym 31 tygodniu.
W ogóle to się trochę spięła faktem drugiego porodu i tym, że zazwyczaj jest on szybszy niż pierwszy.
Moja sąsiadka miała termin na 13 grudnia. No wiec wczoraj 16 grudnia w 40+3 już urodziła. I opisała mi to… wczoraj rano pojechała na KTG gdzie w ogóle siedziała do 14:00 zanim zrobili KTG później USG to tyle czasu czekała ( to ja muszę wziąć ze sobą cała wałówkę🙈) No i nic się tam na tym KTG nie działo wróciła do domu. Popołudniu pojechali z mężem do IKEA i jak wracała około 20 poczuła delikatne bóle okresowe, wróciła do domu i o 22 stwierdziła, że one nie ustępują wiec pojechała na IP zajechali a tam się bóle rozkręciły i nasiliły i o północy urodziła. Generalnie tak cały poród taki, że wiedziała, że to to trwał 2 godziny. 🙈
-
Żelka fajny taki szybki poród ja bym chciała że jak już będę miała termin cc to nawet dzień przed żeby się samo zaczęło żeby to cc było z zaskoczenia żeby nie mieć czasu na ten mega stres01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Espoir, a może konsultacja w innym szpitalu wchodzi w grę? 🤔 Moze akcja się rozpocznie lada moment, czujesz jakieś skurcze albo coś co mogłoby zwiastować że poród się niedługo zacznie? 🤔
Ponad tydzień chodzić bez wód, no ciekawe czy to takie wskazane. Nawet jakby jakiś inny gin powiedział że powinno się CC już zrobić to i tak nie zmienia tego że szpital twierdzi swoje 🤔 dlatego tak pomyślałam o konsultacji w innym szpitalu. -
Dajcie spokój z tymi szybkimi porodami... Mnie mówią, że niby trzeci bywa dłuższy w 1 fazie, a potem szybszy, ale jak wiedzą ile rodziłam pierwszy i drugi raz to mówią, żeby jednak być czujną i nastawić się, że może pójść piorunem... No jednak wolałabym rodzić z mężem i położną, a nie z mężem prowadzącym samochód9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Espoir, współczuję sytuacji i trzymam kciuki.
Jeśli natomiast chodzi o domowe Ktg, to ja mieszkam w mieście, gdzie zamknięto jakiś czas temu porodówkę ze względu na brak lekarza neonatologa. I teraz jest program dla ciężarnych polegający na tym , że po 37 tyg. można takie Ktg wypożycz za darmo. No i oczywiście są też z tym problemy, bo jak leżałam na patologii jak zdejmowali mi szew, to późnym wieczorem pojawiła się dziewczyna, która to miała i robiła w domu i zadzwoniono do niej z tej aplikacji, że wyniki złe, że ma natychmiast udać się na IP. Stres na maksa. Ona była że mną w pokoju. Okazało się , że wszystko ok, tylko ona taka mniej świadoma, działała zgodnie z instrukcją, ale nie wyłapała tętna dziecka tylko swoje. Nie zdawała sobie sprawy, że zapis nie taki, nie pomyślała, żeby poruszać tą pelotą, bo instrukcja powiedziała, że przyłożyć na dole po prawej i koniec. A przecież nawet doświadczone położne muszą czasem poszukać tętna u malucha. I okazuje się, że nie ona pierwsza z tego programu w szpitalu na stresie wylądowała. -
Ale właśnie od tego żeby odróżnić tętno dziecka od swojego jest ten pulsometr lub opaska i to wyświetla na tym monitorku na górze gdzie jest moje gdzie dziecka ale fakt dzisiaj jak robiłam to powtórne to małego tętna się trochę naszukalam i co złapałam to uciekał chyba że trzy razy zaczynałam pomiar od nowa. Bo wszystko super przez np 10min mały się zaczął wiercic i już nie mogłam go naszybko znaleźć01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
wichrowe_wzgórza wrote:Daj spokój, jakbym teraz podpisywała umowę, to bym najwcześniej na marzec może mogła kogoś złapać
wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość
3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
*biochem (luty 2024)
*poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16
📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota