Styczeń 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Malamii26 wrote:Często podobno zwiastunem nadchodzącego porodu jest biegunka moja siostra czyściło 2 dni
wtedy lewatywa jest zbędna. Ja poprosiłam o lewatywe bo położna powiedziała mi zebym przed wywoływaniem porodu się najadła to tak zrobiłam:D i poprosiłam o lewatywe
A to prawda, znam kilka takich przypadków. Nie tylko biegunka, ale i wymioty nawetI przez to za każdym razem teraz się stresuję, jak coś, że to juuuuż
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Ja pamiętam że z córką przed samym zabiegiem pielęgniarka mnie poprawiała i goliła po swojemu bo miałam dłuższe że względu na to że leżałam długo na ginekologi więc wiadomo że ciężko było z goleniem to chyba zależy od szpitala bo u nas trzeba być ogolonym01.23 syn 🧑🌾 cud po 14 latach starań 🥰
12.2012 👼🏻💔 w 12 tyg.
02.2017 👼🏻💔 w 8 tyg.
05.2005 córka 🙎🏼♀️
05.2023 zabieg cholecystostomi
Dieta lekkostrawna do dziś
2022 tętniak przegrody miedzyprzedsionkowej
12.2023 powrót do starań
Nebilet 💊
Acard 💊 -
Marcysia u nas na szkole rodzenia + indywidualna położna z którą wg pierwotnego planu miałam rodzić mówiły, że teraz raczej od lewatyw się odchodzi. Po 1wsze dla położnych sytuacja popuszczenia jest ponoć normalna i nie powinna być powodem do wstydu. Po 2 tak jak pisała Wichrowe, podobno często organizm sam oczyszcza się przed porodem..
Powiedziały, że lewatywę warto rozważyć w dwóch sytuacjach tj. jeśli chcemy i dla naszej psychiki i komfortu to jest ważne bądź jak się ma problemy z zaparciami typu brak wypróżnienia przez kilka dni. -
Żelka1990 wrote:Marcysia gładź nie wyschła dokładnie i za szybko farbę nałożył
Nieee to nie była kwestia źle wyschniętej gładzi bo ona już była wyschnięta i wyszlifowana, a malowanie bylo już było innego dnia. Po prostu za dużo nalał wody do farby do maszyny i za bardzo się napowietrzyla i na suficie zrobił się taki krater że można było włożyć tam pół palca 🙈🤣 nooo strasznie to wyglądało. Nasz wkurw sięgnął zenitu 🤣 teraz się z tego śmiejemy ale wtedy to nie było nam w ogóle do śmiechu 🙈 -
Obawiam się, że w przypadku indukcji organizm nie zdąży się sam oczyścić. We wtorek wpadnie do nas położna to jeszcze sobie obgadam z nią ten temat i cały plan porodu. Ale też słyszałam od koleżanek że przed porodem miały biegunki.
Co do szpitali we Wrocławiu i okolicach to tak słuchając koleżanek to jak mają możliwość to dają po jednej osobie albo max dwie do pokoju po porodzie. Tylko w czasie pandemii przez ten chaos z zamykaniem szpitali był taki armagedon i było nawet po 6 lasek na sali. Także myślę że pewnie podobnie to wygląda wszędzie. No chyba że faktycznie jakiś szpital jest bardzo oblegany. -
Angela, chodzi o to, żeby nie robić tego np. na 2 dni przed, tylko max tydzień.
Marcysia, to nam też tak w szkole rodzenia mówili, że indywidualna sprawa. Ja jako że nie stosowałam nigdy, to raczej nie wybrałabym tego momentu na pierwszą próbęNo i najgorzej, jak robią w szpitalu bez uprzedzenia, albo wręcz zmuszają, no to jest nie do pomyślenia.
Przy poprzednim porodzie zabrakło miejsc na położnictwie i noc spędziłam na porodowej przerobionej na poporodową i było tam chyba 5 łóżek. Ale tylko nocka i potem nas już kolejno przenosili.
Kurczę, najbardziej mnie stresuje, że nie wiem jak się zacznieI kiedy
2 razy odeszły mi wody to było "łatwe", ale boję się np. początku skurczami... ALbo w nocy też jakoś mniej fajnie
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Co za bzdura z nie goleniem do cięcia i infekcja 🙈🙈 jak rodziłam się wieczorem goliłam i jak się przebierałam do cięcia to mnie położne pytały kiedy golona czy mają golić. I to samo teraz jest, że jak mój ginek mówił jak się przygotować to mówił by wieczorem sobie ogolić miejsce cięcia chyba, że chce być golona przez położne.
Wichrowe a możesz podpiąć jakieś badania naukowe odnośnie twojej teorii, że noszenie maseczki jest szkodliwe dla dziecka? Bo większej bzdury nie słyszałam. 🙈🙈 miałam tyle wizyt np na patologii ciąży i u prowadzącego gdzie obowiązek noszenia maseczek jest nawet będąc na oddziale profesorowie na obchodzie zwracali nam uwagę by na korytarz wychodzić w maseczkach
Ja zaczęłam sama rodzić i mój organizm nie miał ochoty sam na oczyszczanie nie miałam biegunek ani wymiotów. U mnie na dzień przed akcja porodową poczułam się jak nowo narodzona w sensie spojenie przestało boleć i chciało mi się dosłownie wszystko robić. Taki przypływ energii.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2022, 17:22
-
Żelka, to nie jest "moja" teoria. Wyguglaj sobie, jeśli Cię to interesuje, ja tego nie gromadzę na kompie, a nie mam czasu teraz tego robić. U mnie w szpitalu sam szef mówi, żeby zdejmować ;> Zresztą to jest logiczne...
Z goleniem też nie bzdura, u nas w szkole rodzenia bardzo na to zwracano uwagę. Żeby nie golić się w miejscu cięcia, bo zwiększa się ryzyko infekcji, można utrudnić gojenie itp.9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
No to ci powiem mi nie utrudnilo. Mało tego kobiety do porodów naturalnych tez się golą są nacinane potem szyte i też się rany goją.
No i tak się składa, że nie znalazłam badań naukowych ani rekomendacji PTGiP odnośnie zakazu noszenia maseczek przez kobiety w ciąży ponieważ są niebezpieczne dla dziecka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2022, 21:03
-
Szukaj dalej
Boszszsz, ludzie też palą i nie mają raka. Nie chodzi o to, że się NIE ZAGOI, tylko o potencjalne ryzyko i o to, co jest zalecane bądź nie, z dość prostych powodów, również do wyguglania9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Dziewczyny, ja myślę, że co lekarz/położna to opinia a badań nie ma bo sytuacja jest świeża i trudno to zbadać. Wytyczne są różne w szpitalach i zostaje nam się dostosować albo wybrać taki szpital ktory mysli podobnie do nas. Każdy powinien działać jak uważa
ja nie mam problemu z maseczkami i czuje sie w nich bezpieczniej u lekarza gdy grypa i RSV szaleje, ale nie mam zamiaru komuś kazać nakładać
-
Czyli ty twierdzisz, że golenie się przed cesarka nie jest zalecane. Chociaż nigdy cesarki nie miałaś i niewiele wiesz jakie dają wytyczne. A lekarze i położne, które to zlecają czy wykonują tuż przed zabiegiem robią to po to, żeby wdała się infekcja i rodząca leżała dłużej w szpitalu. Aha… te twoje teorie są tak super jak ta z dużymi dawkami witaminy C, które faktem są w ciąży nie rekomendowane.
Bumbum skoro nie ma badań na ten temat ani rekomendacji stowarzyszeń lekarskich to się takich głupot nie szerzy. No sorry. Zaraz ta bardziej wrażliwa ciężarna, która nosiła ta maseczkę zacznie się stresować jak bardzo dziecku zaszkodziła 🤦🏼♀️
Edit: No i a propo ani ja (nosząca) ani ty ( nosząca) nie wciskamy jakiegoś wymyślonego kitu jakie to super by nosić, chronimy się i tyle. Wiec jeśli Wichrowe nie nosi i nie uważa tego to niech nie nosi, ale przestanie straszyć wymyślonymi teoriami o szkodliwości dla dziecka w brzuchu 🤦🏼♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2022, 20:07
-
Powiem tak:
Jeśli czegoś nie rozumiesz, albo nie umiesz znaleźć, to nie znaczy, że to jest głupieAcz znałam już jedną taką dziewczynę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2022, 19:59
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Wichrowe 👍🏽🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Sama tego nie umiesz uzasadnić badaniami, bo takie nie istnieją. Twoje foliarskie teorie są totalnie z dupy. No sory na pudelkach czy FB takich informacji nie szukam 😃😃😃Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2022, 20:03
-
Marcysia ty kupiłaś gdzieś te paski do sprawdzania wód ?
Byłam na tym pedi i Pani kosmetyczka podzieliła się ze mną swoją historią porodu 🙈 i tak niekoniecznie te wody się sączą cały czas i tak stwierdziłam, że gdyby były te paski gdzieś na już to bym sprawdziła 🤣😃 chociaż No raczej nie ma opcji by się u mnie sączyły ale jednak jak sprawdzę zobaczę to jestem usatysfakcjonowana. -
U nas na szkole rodzenia też odradzali depilacje przed CC - zresztą jest też o tym artykuł u mamyginekolog na którą się nie raz powoływałaś Żelka https://mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/porod-podstawy/przygotowac-cialo-szpitala-porodu/ .
Ale pewnie są to jakieś tam rekomendacje, a nie żaden deal breaker skoro w niektórych szpitalach praktykuje się inaczej.
Co do maseczek jestem team Żelka i niestety osobiście wkurza mnie jak ktoś nie nosi jeśli są ku temu wskazania, ALE coś za dużo tu bojowych nastrojów pod tym kątem - to chyba nie czas i miejsceodpuśćmy girls:)
-
Olciax przeczytałam. Owszem nie widziałam tego, ale szukałam takich rekomendacji na stowarzyszeniu ginekologicznym i nie znalazłam. I tak jak mówiłam dalej to zalecają. Co do porodu SN teraz wiem, ze jak chcesz to sie golisz nie chcesz nie golisz. Generalnie gdybym przez tydzień nie ogoliła wzgórza i miejsca cięcia to miałabym bardzo długie włosy i na bank by mnie ogolili.
I tu jeszcze dodam, że mówiąc foliarskie teorie to mi chodzi o noszenie maseczki nie o golenie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2022, 21:05
Olciax lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny,niech każdy robi jak chce
Ech,nie będziemy mieli świąt tylko sami z pieskami i Młodym w brzuszku. Rodzice R.zapowiedzieli się na pierwszy dzień świąt. Z jednej strony fajnie,ale z drugiej chciałam całe święta przełazić w świątecznym dresie,a teraz to tak głupio 🙈2.05-⏸️
4.05-Beta hcg 60,prog.21
06.05-Beta hcg 187,2 (przyrost o 211,7 %),prog.25,92
24.05-Zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
7.06-wizyta
PTP-14.01.2023 ☺️