STYCZEŃ 2026 ❄️
-
WIADOMOŚĆ
-
kropka_aga wrote:Hahaha 🤣🤣🤣 musisz jeszcze popracować, wg czata gpt koza daje od 2 do 4l dziennie 🤣
Ja byłabym zadowolona z tych 120-150 ml na odciagniecie, wtedy obejdzie się bez mm.
Ałć ale sie porwalam z ta koza 🤣🤣🤣
Chuba musze celować w jakąś koze emerytkę po menopauzie 🤣🤣🤣🤣🤣
Kulka94 lubi tę wiadomość
👧30
🧔34
27.12.24 ⏸️
7.01.25 mamy pecherzyk ❤️
23.01.25 szpital 7+4 💔
23.04.25 ⏸️
24.04.25 beta 130 ❤️
26.04.25 beta 387❤️
30.04.25 beta 1847❤️
8.05.25 mamy dzidziusia 2,7mm z pikajacym serduszkiem ❤️
19.05.25 dzidzia ma 1.3 cm ❤️
29.05.25 kropeczka ma 2.4 cm ❤️
11.06.25 maleństwo ma 4.5cm ❤️
26.06.25 dzidzia ma 6.9 cm ❤️ ❤️
16.07.25mamy 160g bobasa ❤️
13.08.25 dziewczynka 340 g 🩷
10.09.25 600 g księżniczki 🩷
08.10.25 1100g królewny 🩷
05.11.25 1997g księżniczki 🩷
26.11.25 2600g 🩷🩷
Czekamy na ciebie słoneczko 🩷🩷
20.12.25 witaj na świecie córeczko 🩷 🩷
,, Kiedyś ktoś taki sam jak my opowiedział mi ze wszystko jest możliwe ,,

-
Puszkina pamiętaj, ze każde dziecko rozwija się indywidualnie, to ze jedno cos juz potrafi, nie oznacza, ze drugie w tym czasie musi tez to potrafić
to nie jest nic złego. Tak samo bedzie na pewno jak jedne będą juz siadać, a drugie będą miały jeszcze długą drogę do tej umiejętności
nie ma co porównywać, dopóki lekarz nie powie, ze cos jest nie tak 
ah ta laktacja, jedne mają az nadto, a drugie za mało 😅 jakby nie mogło być dla każdej po środku- w sam raz 😅 -
Puszkina pisałam Ci dziś pod postem na fb pytanie czy Olek się już uśmiecha świadomie bo w sumie jesteś w takiej samej sytuacji jak my - poród 3 tygodnie przed terminem. Wiki też umie mniej niż powinna w tym czasie i też wygląda bardziej „noworodkowo” niż dzieci 6 tygodniowe. Fizjo mi mówiła że trzeba na nią patrzeć jakby miała bardziej 3-4 tygodnie niż 6, ale wiadomo jak jest, chciałabym żeby było w punkt z tym rozwojem. Ale skoro Olek ma tak samo to może faktyczni powinniśmy przestać panikować bo to normalne u późnych wcześniaczków.
Z laktacją też mam tak samo - młoda od 2 tygodni na piersi, trochę mi się te ilości stabilizują ale powoli. Mogłabym wstawać na karmienie rzadziej niż co te 4 godziny bo młoda w tym tygodniu śpi jak zabita ale inaczej miałabym zaraz zastój. Jak śpię na boku to mi się te piersi same opróżniają mimo wkładek laktacyjnych i to tyle leci tego mleka że są wielkie plamy na łóżku i w ogóle cała jestem cały czas polana tym mlekiem i ciągle czuję od siebie to mleko, ostatnio 4 miesięczna córka koleżanki jak tylko ją wzięłam na ręce to już mi się chciała dobrać do bluzki więc naprawdę to musi mocno być czuć. Ja sobie pomagam laktatorem szczególnie przed nocka żeby nie mieć zastojów ale tak dosłownie 3 minutki do ulgi -
Była u nas położna i okazało się, że mała waży już 3200. Czy jest możliwe że przybrała 200g w 3 dni? no trochę wątpię 🫣 Ale najważniejsze, że wagę zabrała i mogę już spokojnie karmić cyckiem. Swoją drogą nawet nie stosowałam się do tego co mi kazała tylko robiłam to co podpowiadała intuicja. A ten masaż i wodę w piersiach to sobie może wsadzić nie powiem gdzie 😅 A i waga urodzeniowa już pobita 🥰
Kulka94 lubi tę wiadomość
-
klaudia00.. wrote:Była u nas położna i okazało się, że mała waży już 3200. Czy jest możliwe że przybrała 200g w 3 dni? no trochę wątpię 🫣 Ale najważniejsze, że wagę zabrała i mogę już spokojnie karmić cyckiem. Swoją drogą nawet nie stosowałam się do tego co mi kazała tylko robiłam to co podpowiadała intuicja. A ten masaż i wodę w piersiach to sobie może wsadzić nie powiem gdzie 😅 A i waga urodzeniowa już pobita 🥰
To ważenie to mało precyzyjny pomiar, wystarczy że jednego dnia była po kupie siku i przed jedzeniem a drugiego dnia przed kupa i po jedzeniu i już 200 g jest jak najbardziej realne!
klaudia00.. lubi tę wiadomość
-
Martolina u nas podobnie, bo niby ciaza "donoszona" ale młody od poczatku zachowywał się typowo jak późny wcześniak, a nie jak "w terminie", bo to jednak bylo na granicy dojrzałości, ogólnie wydaje mi się, ze nadrobił trochę, ale biorę poprawkę na to, ze moze niektóre rzeczy potrafić pozniej. U nas nie wiem czy uśmiech jest świadomy czy nie, wydaje mi się czasami, ze tak, ale ciezko mi ocenić 🤷♀️
-
kropka_aga wrote:Martolina u nas podobnie, bo niby ciaza "donoszona" ale młody od poczatku zachowywał się typowo jak późny wcześniak, a nie jak "w terminie", bo to jednak bylo na granicy dojrzałości, ogólnie wydaje mi się, ze nadrobił trochę, ale biorę poprawkę na to, ze moze niektóre rzeczy potrafić pozniej. U nas nie wiem czy uśmiech jest świadomy czy nie, wydaje mi się czasami, ze tak, ale ciezko mi ocenić 🤷♀️
No właśnie u nas tak samo z tym uśmiechem, mamy duże zdjęcie z naszej sesji ciążowej powieszone na ścianie, i ono jest właśnie czarno biało czerwone, Wiki sobie często leży i patrzy na nie i miałam wrażenie że się uśmiecha właśnie do tego zdjęcia ale to takie bardzo delikatne. A dziewczyna z którą byłam na sali wczoraj wysłała zdjęcie synka urodzonego tego samego dnia i to już taki naprawdę uśmiechnięty duży bobas. Ale ona rodziła w 41+3 więc rozwojowo między naszymi dziećmi są ponad 4 tygodnie i chyba po prostu to widać. Wikusia też miała wczesniacze odruchy i problemy mimo dużej masy urodzeniowej
kropka_aga lubi tę wiadomość
-