STYCZEŃ 2026 ❄️
-
WIADOMOŚĆ
-
Ladybug wrote:O taaaak, ja bym po prostu zamieniła bób na małosolne
Co do spadku energii - mam tak samo. Zamiast wziąć się do pracy kręcę się po Internetach 🙃
Ja też zamiast pracować, to buszuję w Internetach -
Chyba dzisiaj taki dzień.
Ja leżę w łóżku i też po internetach buszuje. 😂
Paulina66 wrote:Ellevv cudowne wieści, gratulacje! ❤️ to musi być niesamowita ulga 😊
Ja czekam pod gabinetem, jest opóźnienie ⏳️
Jak tam kochana??Paulina66 lubi tę wiadomość
-
Zazdroszczę Wam tych dużych bobasków! Cieszę się, że wszystko dobrze. 🤍
Ja wizytę z 26.06 mam przełożoną na jutro bo coś mojemu lekarzowi wypadło, także jutro o 10:00 zobaczę brzdąca i poproszę o coś na mdłości bo wróciły ze zdwojoną siłą. 🤮
Męczy mnie też alergia, wspomagam się na razie wapnem i to tyle. Dodatkowo pal licho ten „ból” piersi, ale to jak bola sutki.. przez 2,5 roku karmienia piersią nie odczuwałam takiego bólu. Wleciały kompresy i jest znacznie lepiej. 🥹
Trzymam kciuki za dalsze wizyty. 🤍ILCIA lubi tę wiadomość
-
Marti98 wrote:Zazdroszczę Wam tych dużych bobasków! Cieszę się, że wszystko dobrze. 🤍
Ja wizytę z 26.06 mam przełożoną na jutro bo coś mojemu lekarzowi wypadło, także jutro o 10:00 zobaczę brzdąca i poproszę o coś na mdłości bo wróciły ze zdwojoną siłą. 🤮
Męczy mnie też alergia, wspomagam się na razie wapnem i to tyle. Dodatkowo pal licho ten „ból” piersi, ale to jak bola sutki.. przez 2,5 roku karmienia piersią nie odczuwałam takiego bólu. Wleciały kompresy i jest znacznie lepiej. 🥹
Trzymam kciuki za dalsze wizyty. 🤍Marti98 lubi tę wiadomość
-
Ja też już po. Maluch się pięknie rozwija, serce bije (162 uderzeń/min), wstydzioch, nie lubi zdjęć bo to już kolejne tyłem 😅 crl 2.53, wszystko jest ok.
Na anemię dostałam pokaźną dawkę żelaza na receptę.
Kolejna wizytę mam 17 lipca (najpierw rano będę miała prenatalne, a potem wizytę u swojej prowadzącej).
Ulżyło mi...
Dzastakar, my nie dość ze z podobnej okolicy, ta sama poradnia na NFZ, to jeszcze patrzę że termin porodu mamy na ten sam dzień 😅 może się spotkamy na porodówce 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:40
kropka_aga, Kokosik, Marti98, Paulina66, ellevv, ILCIA, milka_91, gajowa, Olkafar, Puszkina, Karola1995, kasialinkaa, Hortensjaogrodowa, Pogubiona, Justa28, Dango, Dariana, NinaB, Rossetia, *Julia* lubią tę wiadomość
-
eRKow. wrote:Ja też już po. Maluch się pięknie rozwija, serce bije (162 uderzeń/min), wstydzioch, nie lubi zdjęć bo to już kolejne tyłem 😅 crl 2.53, wszystko jest ok.
Kolejna wizytę mam 17 lipca (najpierw rano będę miała prenatalne, a potem wizytę u swojej prowadzącej).
Ulżyło mi...
Dzastakar, my nie dość ze z podobnej okolicy, ta sama poradnia na NFZ, to jeszcze patrzę że termin porodu mamy na ten sam dzień 😅 może się spotkamy na porodówce 😅niech dalej zdrowo rośnie
-
Na wizycie wszystko dobrze ❤️ Dzidziuś rośnie, ma już 2,25cm. Widziałam rączki i nóżki 🥹 FHR 137. Ogromna ulga i chyba zaczynam wierzyć, że tym razem naprawdę się uda 🥹 Dostałam skierowanie na prenatalne i od dziś oficjalnie jestem na zwolnieniu ciążowym 🥰 następna wizyta 17 lipca.
eRKow gratulacje! 😍 Piękny bobasek, cieszę się że wszystko u Was dobrze ❤️ILCIA, milka_91, kropka_aga, gajowa, Olkafar, Puszkina, eRKow., kasialinkaa, Kroliczek2411, Pogubiona, Justa28, Karola1995, ellevv, Hortensjaogrodowa, Dango, *Julia* lubią tę wiadomość
31 👰🏼♀️ 33 🤵🏻
starania o pierwsze 👶🏼🍼 od 11.2024
01.2025 💔🪽 9tc
Jeżeli idziesz przez piekło, nie zatrzymuj się, idź dalej. Wszystko się kiedyś kończy - Winston Churchill.
14.05 ⏸️ 9 dpo 🌈✨
16.05 🌱 beta 27,5 mIU/ml; prog 29,000 ng/ml
19.05 🚀 beta 183 mIU/ml; prog 32,300 ng/ml
21.05 🪄 beta 489 mIU/ml
23.05 🎉 beta 1197 mIU/ml
31.05 💫 beta 12212 mIU/ml; prog 24,700 ng/ml
5.06 🩺 pierwsza wizyta 🌈 0,42cm dzidziusia z bijącym serduszkiem ❤️
13.06 🩺 7+3 🫛 CRL 1,24cm; FHR 150
24.06 🩺 9+0 🐻 CRL 2,25cm; FHR 137
17.07 🔜 kolejna wizyta ⏳🤞🏼
-
I ja jestem po wizycie ☺️
Wszystko jest idealne (zwłaszcza wyniki 😇). Mam i zwolnienie i skierowanie na prenatalne.
Kolejna wizyta 11.07 🍀ILCIA, kropka_aga, Paulina66, gajowa, Marti98, Olkafar, Kokosik, Pogubiona, Karola1995, ellevv, Hortensjaogrodowa, Dango, Dariana lubią tę wiadomość
👩🏼❤️👨🏻 ’91 & ’90
💔 (jesień 2024)
10 DPO (22 dc) ⏸️
2.05 - beta 115,9 (24 dc)
5.05 - beta 403,8
8.05 - beta 1 067,7
9.05 - 1 wizyta USG (3,7 mm)
13.05 - beta 7 546,1
17.05 - beta 22 308,6 😎
20.05 - 2 wizyta - króliczek z ❤️
28.06 - 1,3 cm 🥹
10.06 - 2,25 cm 😊
2.07 - prenatalne 💚
11.07 - 5 wizyta
💊 Euthyrox
💊 Femibion 1. wczesna ciąża
💊 Cyclogest -
eRKow., Paulina66 piękne bobaski, rośnijcie zdrowo 😘❤️
Paulina66 lubi tę wiadomość
-
Paulina66 wrote:Na wizycie wszystko dobrze ❤️ Dzidziuś rośnie, ma już 2,25cm. Widziałam rączki i nóżki 🥹 FHR 137. Ogromna ulga i chyba zaczynam wierzyć, że tym razem naprawdę się uda 🥹 Dostałam skierowanie na prenatalne i od dziś oficjalnie jestem na zwolnieniu ciążowym 🥰 następna wizyta 17 lipca.
eRKow gratulacje! 😍 Piękny bobasek, cieszę się że wszystko u Was dobrze ❤️
Superodpoczywaj
Paulina66 lubi tę wiadomość
-
Olisienka wrote:I ja jestem po wizycie ☺️
Wszystko jest idealne (zwłaszcza wyniki 😇). Mam i zwolnienie i skierowanie na prenatalne.
Kolejna wizyta 11.07 🍀 -
Dziewczyny gratuluje każdej udanej wizyty ❤️
Co sądzicie o składzie herbaty, utrzymującej cukier w normie? Liść morwy białej, owoc jarzębiny, korą cynamonowca, owoc jałowca pospolitego, owoc kolendry siewnej, skórka pomarańczy słodkiej, korzeń łopianu, korzeń rumianku pospolitego, owoc kardamonu, prażony korzeń cykorii i nieokorowany korzeń lukrecji. Myślicie że nada się w ciąży? Czy lepiej odpuścić temat?Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:13
-
Olkafar wrote:Dziewczyny gratuluje każdej udanej wizyty ❤️
Co sądzicie o składzie herbaty, utrzymującej cukier w normie? Liść morwy białej, owoc jarzębiny, korą cynamonowca, owoc jałowca pospolitego, owoc kolendry siewnej, skórka pomarańczy słodkiej, korzeń łopianu, korzeń rumianku pospolitego, owoc kardamonu, prażony korzeń cykorii i nieokorowany korzeń lukrecji. Myślicie że nada się w ciąży? Czy lepiej odpuścić temat?
Trzeba uważać na niektóre zioła, jałowiec i lukrecja są przeciwwskazane w ciąży, więc ja bym nie ryzykowała.Olkafar lubi tę wiadomość
31 👰🏼♀️ 33 🤵🏻
starania o pierwsze 👶🏼🍼 od 11.2024
01.2025 💔🪽 9tc
Jeżeli idziesz przez piekło, nie zatrzymuj się, idź dalej. Wszystko się kiedyś kończy - Winston Churchill.
14.05 ⏸️ 9 dpo 🌈✨
16.05 🌱 beta 27,5 mIU/ml; prog 29,000 ng/ml
19.05 🚀 beta 183 mIU/ml; prog 32,300 ng/ml
21.05 🪄 beta 489 mIU/ml
23.05 🎉 beta 1197 mIU/ml
31.05 💫 beta 12212 mIU/ml; prog 24,700 ng/ml
5.06 🩺 pierwsza wizyta 🌈 0,42cm dzidziusia z bijącym serduszkiem ❤️
13.06 🩺 7+3 🫛 CRL 1,24cm; FHR 150
24.06 🩺 9+0 🐻 CRL 2,25cm; FHR 137
17.07 🔜 kolejna wizyta ⏳🤞🏼
-
Paulina66 wrote:Trzeba uważać na niektóre zioła, jałowiec i lukrecja są przeciwwskazane w ciąży, więc ja bym nie ryzykowała.
-
Olkafar wrote:Dziewczyny gratuluje każdej udanej wizyty ❤️
Co sądzicie o składzie herbaty, utrzymującej cukier w normie? Liść morwy białej, owoc jarzębiny, korą cynamonowca, owoc jałowca pospolitego, owoc kolendry siewnej, skórka pomarańczy słodkiej, korzeń łopianu, korzeń rumianku pospolitego, owoc kardamonu, prażony korzeń cykorii i nieokorowany korzeń lukrecji. Myślicie że nada się w ciąży? Czy lepiej odpuścić temat?
Z ziołami trzeba uważać, wpisałam w Chat GTP ten skład i odpuściłabym
W czasie ciąży warto szczególnie zwrócić uwagę na to, co się spożywa, w tym także herbaty ziołowe, ponieważ niektóre zioła mogą wpływać na przebieg ciąży, powodować skurcze lub inne niepożądane efekty.
Oto krótka analiza składników, które wymieniłeś:
Liść morwy białej – Morwa biała jest stosunkowo bezpieczna, ale w ciąży nie ma wystarczających badań, by jednoznacznie stwierdzić jej bezpieczeństwo. Dlatego lepiej skonsultować jej spożycie z lekarzem.
Owoc jarzębiny – Jarzębina jest generalnie uważana za toksyczną w dużych ilościach. Może powodować problemy żołądkowe i inne efekty uboczne. W ciąży powinno się unikać spożywania jarzębiny.
Kora cynamonowca – Cynamon w rozsądnych ilościach (np. w potrawach) jest bezpieczny, ale w większych ilościach może powodować skurcze macicy. W czasie ciąży najlepiej unikać dużych ilości cynamonu.
Owoc jałowca pospolitego – Jałowiec może powodować skurcze macicy, co może zwiększać ryzyko poronienia lub przedwczesnego porodu. W ciąży należy go unikać.
Owoc kolendry siewnej – Kolendra jest ogólnie uważana za bezpieczną, ale w większych ilościach może działać jako środek stymulujący trawienie. Z tego względu warto unikać nadmiaru, ale w standardowych ilościach, jak przyprawa, jest raczej bezpieczna.
Skórka pomarańczy słodkiej – Skórka pomarańczy jest ogólnie uznawana za bezpieczną, a nawet może mieć pewne właściwości wspomagające trawienie. W ciąży może być stosowana w umiarkowanych ilościach.
Korzeń łopianu – Łopian może stymulować układ hormonalny i mieć działanie moczopędne. W ciąży powinno się unikać jego spożywania, ponieważ może wpływać na równowagę elektrolitową i wodną organizmu.
Korzeń rumianku pospolitego – Rumianek w małych ilościach jest stosunkowo bezpieczny, ale w dużych dawkach może powodować skurcze macicy. Z tego powodu warto unikać jego nadmiaru, a w szczególności herbat z rumianku w ciąży.
Owoc kardamonu – Kardamon jest ogólnie bezpieczny i może być używany w ciąży w umiarkowanych ilościach jako przyprawa. Uważać jednak, aby nie przekroczyć normalnych ilości stosowanych w kuchni.
Prażony korzeń cykorii – Cykoria w dużych ilościach może powodować problemy trawienne, ale w umiarkowanych ilościach jest uważana za bezpieczną.
Nieokorowany korzeń lukrecji – Lukrecja jest jednym z ziół, które w ciąży zdecydowanie należy unikać. Może powodować skurcze macicy, nadciśnienie, zatrzymanie wody w organizmie oraz inne problemy zdrowotne.
Podsumowanie:
Wszystkie te składniki mają różne potencjalne skutki dla zdrowia w ciąży, z których część może być niebezpieczna. Zdecydowanie należy unikać jarzębiny, jałowca, korzenia łopianu, rumianku w dużych ilościach oraz lukrecji. Cynamon i morwa biała mogą być stosowane w umiarkowanych ilościach, ale warto skonsultować to z lekarzem. Pozostałe składniki (kolendra, pomarańcza, kardamon, cykoria) w normalnych ilościach nie powinny stanowić zagrożenia, ale zawsze warto dbać o to, aby nie przekraczać zalecanej ilości.
Zawsze najlepiej skonsultować się z lekarzem lub specjalistą od żywienia, aby uniknąć ryzyka dla zdrowia zarówno matki, jak i dziecka. -
eRKow. wrote:Ja też już po. Maluch się pięknie rozwija, serce bije (162 uderzeń/min), wstydzioch, nie lubi zdjęć bo to już kolejne tyłem 😅 crl 2.53, wszystko jest ok.
Ulżyło mi...
Dzastakar, my nie dość ze z podobnej okolicy, ta sama poradnia na NFZ, to jeszcze patrzę że termin porodu mamy na ten sam dzień 😅 może się spotkamy na porodówce 😅eRKow. lubi tę wiadomość
-
kropka_aga wrote:Z ziołami trzeba uważać, wpisałam w Chat GTP ten skład i odpuściłabym
W czasie ciąży warto szczególnie zwrócić uwagę na to, co się spożywa, w tym także herbaty ziołowe, ponieważ niektóre zioła mogą wpływać na przebieg ciąży, powodować skurcze lub inne niepożądane efekty.
Oto krótka analiza składników, które wymieniłeś:
Liść morwy białej – Morwa biała jest stosunkowo bezpieczna, ale w ciąży nie ma wystarczających badań, by jednoznacznie stwierdzić jej bezpieczeństwo. Dlatego lepiej skonsultować jej spożycie z lekarzem.
Owoc jarzębiny – Jarzębina jest generalnie uważana za toksyczną w dużych ilościach. Może powodować problemy żołądkowe i inne efekty uboczne. W ciąży powinno się unikać spożywania jarzębiny.
Kora cynamonowca – Cynamon w rozsądnych ilościach (np. w potrawach) jest bezpieczny, ale w większych ilościach może powodować skurcze macicy. W czasie ciąży najlepiej unikać dużych ilości cynamonu.
Owoc jałowca pospolitego – Jałowiec może powodować skurcze macicy, co może zwiększać ryzyko poronienia lub przedwczesnego porodu. W ciąży należy go unikać.
Owoc kolendry siewnej – Kolendra jest ogólnie uważana za bezpieczną, ale w większych ilościach może działać jako środek stymulujący trawienie. Z tego względu warto unikać nadmiaru, ale w standardowych ilościach, jak przyprawa, jest raczej bezpieczna.
Skórka pomarańczy słodkiej – Skórka pomarańczy jest ogólnie uznawana za bezpieczną, a nawet może mieć pewne właściwości wspomagające trawienie. W ciąży może być stosowana w umiarkowanych ilościach.
Korzeń łopianu – Łopian może stymulować układ hormonalny i mieć działanie moczopędne. W ciąży powinno się unikać jego spożywania, ponieważ może wpływać na równowagę elektrolitową i wodną organizmu.
Korzeń rumianku pospolitego – Rumianek w małych ilościach jest stosunkowo bezpieczny, ale w dużych dawkach może powodować skurcze macicy. Z tego powodu warto unikać jego nadmiaru, a w szczególności herbat z rumianku w ciąży.
Owoc kardamonu – Kardamon jest ogólnie bezpieczny i może być używany w ciąży w umiarkowanych ilościach jako przyprawa. Uważać jednak, aby nie przekroczyć normalnych ilości stosowanych w kuchni.
Prażony korzeń cykorii – Cykoria w dużych ilościach może powodować problemy trawienne, ale w umiarkowanych ilościach jest uważana za bezpieczną.
Nieokorowany korzeń lukrecji – Lukrecja jest jednym z ziół, które w ciąży zdecydowanie należy unikać. Może powodować skurcze macicy, nadciśnienie, zatrzymanie wody w organizmie oraz inne problemy zdrowotne.
Podsumowanie:
Wszystkie te składniki mają różne potencjalne skutki dla zdrowia w ciąży, z których część może być niebezpieczna. Zdecydowanie należy unikać jarzębiny, jałowca, korzenia łopianu, rumianku w dużych ilościach oraz lukrecji. Cynamon i morwa biała mogą być stosowane w umiarkowanych ilościach, ale warto skonsultować to z lekarzem. Pozostałe składniki (kolendra, pomarańcza, kardamon, cykoria) w normalnych ilościach nie powinny stanowić zagrożenia, ale zawsze warto dbać o to, aby nie przekraczać zalecanej ilości.
Zawsze najlepiej skonsultować się z lekarzem lub specjalistą od żywienia, aby uniknąć ryzyka dla zdrowia zarówno matki, jak i dziecka.
Bardzo dziękuję za pomoc ❤️ od jutra będę się kłuć, bo ta podwyższona glukoza nie daje mi spokoju. Staram się dietą zejść z tego cukru, ale mam taką ochotę na sloooodkie…
-
Olisienka wrote:I ja jestem po wizycie ☺️
Kolejna wizyta 11.07 🍀a gdzie zdjęcie fasolki
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:34
-
Dziewczyny ja byłam u diabetologa. Kazał mi nic nie przytyć w ciąży. Prawie wszystko zakazane do jedzenia. Zero przekąsek, słodyczy, cukru, owoców, soków. Nawet mleka i kefiru. Tylko warzywa, kiszonki, mięso, ciemny chleb. Od czasu do czasu ser, skyr. Można trochę coli zero. Kazał mi chodzić głodna, dosłownie. Librę kazał zdjąć i dał mi zwykły nakłuwacz. Mam 2x dziennie kłuć na czczo i godz po posiłku. Co 2 tyg wysyłać raport.
Olkafar lubi tę wiadomość
Anna 40
🩵S. 2015
🐶🐶
01.05 2️⃣ kreski
02.05 beta-HCG 285
04.05 beta-HCG 713
06. 05 beta-HCG 1540
09. 05 beta-HCG 4416
progesteron 25,72 ng/ml
19.05 CRL 0,65
15.06 CRL 3,55 ♥️171/min
16.06 CRL 3,83
1.07 prenatalne -
A.nia wrote:Dziewczyny ja byłam u diabetologa. Kazał mi nic nie przytyć w ciąży. Prawie wszystko zakazane do jedzenia. Zero przekąsek, słodyczy, cukru, owoców, soków. Nawet mleka i kefiru. Tylko warzywa, kiszonki, mięso, ciemny chleb. Od czasu do czasu ser, skyr. Można trochę coli zero. Kazał mi chodzić głodna, dosłownie. Librę kazał zdjąć i dał mi zwykły nakłuwacz. Mam 2x dziennie kłuć na czczo i godz po posiłku. Co 2 tyg wysyłać raport.
O jeny, biednastrasznie rygorystycznie
A.nia lubi tę wiadomość