Styczeń 2027 ❄️
-
WIADOMOŚĆ
-
jaskra wrote:Właśnie też miałam o to pytać. Taki cienki się ten kombinezon wydaje... Serio ostateczn warstwa?
A macie jakieś polecajki adapterów do pasów samochodowych? Ruchów zazdroszczę. Mimo sporego brzuszka, drugiej ciąży i łożyska na ścianie tylnej nadal nic nie odczuwam a widzę, że część z Was na tym etapie już czuje.
Ja kupiłam dzisiaj na Vinted BeSafe za grosze w dobrym stanie, ale jeszcze nie używałam, więc nie wiem jak się sprawdza.👫 39 i 40
AMH 0,26
IO
Hashimoto/Niedoczynność (Eutyrox 75)
1 IVF- listopad 2025:
(Menopur 150, Rekovelle 12, Orgalutran)
3🥚, 2 ❄️
* styczeń 2026- histeroskopia-> polip
* FET- luty 2026, 3.2.1, beta 27,27⬇️
* FET- marzec 2026, 3.2.2, beta 5,63⬇️
2 IVF- maj 2026:
procedura wstrzymana⁉️
Naturalna ciąża🥹
11.05 beta 295, 13.05 beta 609,
15.05 beta 1186, 22.05 beta 14940,
26.05 FHR 143 u/min💓,CRL 3,0 mm
10.06 FHR 167 i/min💓, CRL 19,3 mm
09.07 SANCO niskie ryzyka💙
„Jeszcze będzie dobrze — wierzę w to każdego dnia.”💙

-
jaskra wrote:Właśnie też miałam o to pytać. Taki cienki się ten kombinezon wydaje... Serio ostateczn warstwa?
A macie jakieś polecajki adapterów do pasów samochodowych? Ruchów zazdroszczę. Mimo sporego brzuszka, drugiej ciąży i łożyska na ścianie tylnej nadal nic nie odczuwam a widzę, że część z Was na tym etapie już czuje.
Też się wahalam, ale tutaj dziewczyny też pisały że daje radę na mrozy i też sporo się naczytałam o tej wełnie merino. Merino trzyma temperaturę ciała i izoluje przed zimnem. Potem sobie przypomniałam że sama mam bardzo pdpobna kurtkę i też w niej śmigam w mrozy. Oczywiście dodatkowo do wózka dokupujemy wełniany śpiworek a to fotelika otulacz, ale planujemy tego używać przy naprawdę sporych mrozach
MamaWPlanach lubi tę wiadomość
-
Ja nie będę kupować adaptera, ostatnio trochę też o tym czytałam i według najnowszych rekomendacji najbezpieczniejsza jest jazda z prawidłowo ułożonym pasem, a źle dobrany adapter w razie wypadku może sprawdzić więcej szkód🫣
Planuje dopytać jeszcze o to w ośmiu gwiazdkach bo w przyszłym tygodniu będziemy kupować fotelik- prezent od dziadków 😊
Jeżeli macie jakies inne informacje to chętnie poczytam 🤭Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia, 15:02
-
MamaWPlanach wrote:Ja kupiłam dzisiaj na Vinted BeSafe za grosze w dobrym stanie, ale jeszcze nie używałam, więc nie wiem jak się sprawdza.
Ja mam ten adapter i polecam. Fajnie mi się sprawdzał
I dla mnie kombinezon merino to też bedzie ostatnia warstwa zakładana na bobasa, a dodatkowo w gondoli będę mieć śpiworek zimowy, więc na pewno dzidziowi będzie cieplutko. A do fotelika to tym bardziej samo merino
MamaWPlanach lubi tę wiadomość
-
Poduszka zajmowała dużo miejsca i było mi niewygodnie na niej. No i jestem typem kręcącym się 😂 Próbowałam kilka nocy i rzuciłam w kąt. Nie miałam z tego tytułu żadnych problemów.
Teraz chyba kupię tą z Ikea co któraś z was poleciła. Wydaje się być mięciutka 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia, 17:43
May-girl lubi tę wiadomość
-
Kinia197 wrote:Widzę ze powoli podajecie imiona dla bobasów, chcecie żebym wrzucała na pierwszą stronę?
Myślę, że to świetny pomysł z dodaniem imienia przy 💙/🩷, mimo że sama jeszcze nie mam wybranego dla swojego🙃
Kinia197, baby33 lubią tę wiadomość
👫 39 i 40
AMH 0,26
IO
1 IVF- listopad 2025:
3🥚, 2 ❄️
2 IVF- maj 2026:
procedura wstrzymana⁉️
Naturalna ciąża🥹

-
MamaWPlanach wrote:Myślę, że to świetny pomysł z dodaniem imienia przy 💙/🩷, mimo że sama jeszcze nie mam wybranego dla swojego🙃
Ja to na imię się pewnie zdecyduje pod koniec 🙈 w czwartek prenatalne i mam nadzieję że już będziemy wiedzieć kto zamieszkuje w brzuszku.
Kinia197, MamaWPlanach, Iza., Aga_92, Zagadka919, dori lubią tę wiadomość
-
Helenka 🩷
Margareetka, baby33, molierowa, Kinia197, Olinka1329, xKlaudix, MamaWPlanach, Karola_90, _Dysia_, Jusia92, Esbe, Haven, Aga_92, Zagadka919, dori, Belia lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny!
Wracam do was po dłuższej przerwie urlopowej, nadrobiłam wszystko co się dało
Powiem wam, że z tymi bólami nad pośladkami to ciężki temat
czasami mam wrażenie, że kość ogonowa to mi zaraz wypadnie z tego tyłka do takiego stopnia, że chodzę i muszę się jej trzymać jak starsza Pani
jestem dopiero w 17tyg a strach myśleć co będzie później..
Co do poduszki typu C, to ja kupiłam jakoś na początku ciąży - welurową z Infantilo i powiem wam, że nie lubię na niej spać, boli mnie bark od niej, może jest za wysoka, no nie mam pojęcia
o wiele bardziej mi się sprawdza zwinięta kołdra między nogami albo jasiek. Może przyda się na późniejszym etapie ciąży.
Co do ruchów maleństwa, to czasami mam wrażenie, że czuje a czasami mam wrażenie że jednak to jelita i sama sobie wymyślam te ruchy
czekam na nie z niecierpliwością, jutro wizyta u ginka więc przynajmniej zobaczę się z naszą dziewczyną 
U nas najprawdopodobniej będzie Hania 🩷Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia, 07:34
MamaWPlanach, Werox, _Dysia_, Rosiek, Jusia92, Haven, Aga_92, Zagadka919, Kinia197 lubią tę wiadomość
-
Jedna rzecz mnie mega śmieszy jak właśnie jest mowa, że początkowe ruchy można pomylić z jelitami. No ja w całym swoim życiu nie pamiętam bym kiedykolwiek czuła swoje jelita 😅
Jak staram się położyć, zrelaksować i "wsłuchać w siebie" to czuję tylko swoje tętno 😅🤣
Dziś miałam standardowy zestaw badań, wizyta w piątek, już się nie mogę doczekać, skoro nie czuje to chociaż podglądne Kluska 😅😍
Kinia197 lubi tę wiadomość
-
U nas nic się nie zmieniło, będzie Leon 😁
Karola_90, MamaWPlanach, Jusia92, Esbe, Haven, Werox, Aga_92, Margareetka, Zagadka919, Kinia197, dori, Belia lubią tę wiadomość
🌱Starania o pierwsze dziecko od 08.2025🌱
⏸️ 11.2025
💔12.2025 poronienie zatrzymane, łyżeczkowanie
Powrót do starań od 02.2026 🍀
⏸️ 05.2026 🤞🌈
28.05 0.58cm człowieczka z serduszkiem 💖
9.06 1,67cm 🫐
23.06 3,66cm🍓
Nifty - czekamy na synka 💙
7.07 - 6,45cm 🥝, prenatalne ok 🍀
14.07 - 106g 🍋
4.08 - 164g 🥑
25.08 - 342g 🥭
1.09 - połówkowe ✅️
15.09 - 554g 🌽
🌈W oczekiwaniu na tęczę po deszczu🌈

-
Karola_90 wrote:Jedna rzecz mnie mega śmieszy jak właśnie jest mowa, że początkowe ruchy można pomylić z jelitami. No ja w całym swoim życiu nie pamiętam bym kiedykolwiek czuła swoje jelita 😅
Jak staram się położyć, zrelaksować i "wsłuchać w siebie" to czuję tylko swoje tętno 😅🤣
Dziś miałam standardowy zestaw badań, wizyta w piątek, już się nie mogę doczekać, skoro nie czuje to chociaż podglądne Kluska 😅😍
Też mam ten problem, że w tym całym wsłuchiwaniu się w brzuch czuję tylko swoje tętno 😁 Czasem coś tam pyknie poniżej pępka, ale ni cholery nie wiem czy to to. A do wizyty półtora tygodnia… 🫣
Wczoraj dodzwoniłam się do położnej, myślałam że jakoś za szybko, a ona mówi że czas najwyższy 😁 mamy się spotkać za 2-3 tygodnie. I na jesień szkoła rodzenia. Jak to u Was wygląda, korzystacie ze szkoły? Mi koleżanka mówiła, że jej stacjonarna była beznadziejna i teraz wykupiłaby szkołę online, ale ja chyba jednak wolę takie tradycyjne spotkania. Mam tylko nadzieję, że grupy nie są jakieś bardzo duże.
Co do imienia to chyba już nie ma odwrotu, będzie Staś 🩵 nigdy nie braliśmy pod uwagę tego imienia dla syna, jakoś tak samo nam przyszło nagle i jest od samego początku. Próbowałam się przestawić na inne, które wcześniej wymyśliliśmy, ale no nie wychodzi… i rodzinka też już podłapała 😅
Karola_90, Jusia92, Haven, Werox, Zagadka919 lubią tę wiadomość
-
Karola_90 ale w ciąży właśnie te jelita inaczej pracują 🤭 ja też normalnie jelit nie czuję, a w ciąży się zdarzało. Ogólnie w ciąży praca jelit jest spowolniona, to gromadzi gazy i to właśnie je czujemy, gdy się przesuwają. Jak już czuć faktycznie ruchy bobasa to wtedy dopiero człowiek sobie uświadamia, że to coś wcześniej to faktycznie te jelita
-
tosiekk ja w poprzedniej ciąży chodziłam do szkoły rodzenia stacjonarnie i polecam. Z perspektywy czasu nie dały mi te zajęcia jakoś super dużo wiedzy, ale jednak coś tam z nich wyniosłam, no i czułam wtedy że faktycznie się przygotowuje do porodu.
A co do położnej to wlansie się zastanawiam kiedy dzwonić, bo w Google czytałam że niby w 21-28 się umawiać 🤔 myślałam że teraz jest jeszcze za szybko.
U nas co do imienia, jeśli w piątek potwierdzi się dziewczynka, to rozważam Pole, Łucję, Nele, od pierwszej ciąży podoba mi się też Inka chociaż każdy mówi że jak kawa. Tak samo podoba mi sie Marysia no ale mam jedną w rodzinie więc odpada 😂. A chłopiec Maksiu
Jusia92, tosiekk lubią tę wiadomość
-
Tosiekk ja do położnej chodzę już od 13 tygodnia ciąży bo aktualnie opieka przysługuje od 10.
U nas są spotkania ze specjalistami i cały cykl zajęć grupowych, pytałam dziewczyn z zajęć to mówiły że nie ma sensu chodzić na szkołę rodzenia bo na zajęciach jest poruszane wszystko, więc ja odpuszczam szkole rodzenia żeby nie powielać treści.
Jedynie co to na pewno skorzystamy z kursu pierwszej pomocy dla dzieci.
Ja właśnie samych ruchów nie czuję przez to łożysko, czuję jedynie obroty- a to się zdarza bardzo rzadko🫣Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia, 10:44
tosiekk lubi tę wiadomość
-
@Tosiekk ja będę korzystać od listopada ze szkoły rodzenia u swojej położnej. Prowadzi cykl 6 spotkań z samymi ciężarnymi. Dla samych tatusiów przewidziane jest jedno osobne spotkanie.
Dodatkowo od września do czasu porodu w ramach tej szkoły dziewczyna raz w tygodniu prowadzi zajęcia ruchowo-oddechowe, więc też się na nie zapisałam.
Cyklicznie prowadzą też zajęcia z laktacji, chustonoszenia itd.
Zdecydowałam się na te grupowe zajęcia, zamiast indywidualnych z położną, bo zawsze to wymiana jakiś doświadczeń z innymi mamami i nowe znajomości. Też mam nadzieję, że grupa nie będzie bardzo liczna.
W szpitalu jest też szkoła rodzenia w ramach NFZ, ponoć przydatna jeśli zdecydujesz się rodzić w ich szpitalu, bo zaznajamiasz się od razu z położnymi, które tam pracują i niby "lepiej" traktują swoje pacjentki. Nie zdecydowałam jednak czy chcę rodzić tam-w dużym wojewódzkim molochu czy w miejscowości obok w mniejszym, starszym, ale bardziej kameralny..
Ps. Mój mąż chce Stasia po dziadku, ale mnie Stanisław i Stachu nie przekonuje😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia, 10:40
Jusia92, Werox, tosiekk lubią tę wiadomość
👫 39 i 40
AMH 0,26
IO
1 IVF- listopad 2025:
3🥚, 2 ❄️
2 IVF- maj 2026:
procedura wstrzymana⁉️
Naturalna ciąża🥹

-
U nas Leo
xKlaudix, Haven, Werox, Karola_90, Aga_92, tosiekk, _Dysia_, Margareetka, Zagadka919, Kinia197, Jusia92, dori, Rosiek lubią tę wiadomość
-
Ja chcialam bardzo Leo , ale Mąż powiedzial ze absolutnie 😅
Więc jak potwierdzimy chłopca to będzie Maksymilian, a jesli jednak okaże się dziewczynka to będzie Laura . 🥰
Dzisiaj brzuch mnie cos ciągnie . Nie wiem czy mały mi tam coś ciąga czy to juz skurcze Braxtona 🤯 czy jeszcze coś innego .
Dobrze że dzisiaj wizyta .
Kinia197 lubi tę wiadomość