X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • calza Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Babeczki, ale się rozpisałyście! Aż ciężko było nadrobić!
    Kasha gratulacje! Ja byłam w Pradze 1x i bardzo chętnie bym wróciła, ale z racji na pagórkowatość miasta, na pewno nie z brzuchem ;)

Powiem Wam laski, że miałam mieć jutro obronę pracy magisterskiej. Cały dzień siedzenia, przygotowywania się, czytania pracy itd i co? Dzwoni promotor, że mój recenzent nie widzi mojej pracy w systemie, a chciał ją przeczytać. I teraz co jest najśmieszniejsze - to recenzent dopuszcza pracę do obrony! Dopuścił moją pracę do obrony 3 tyg. temu, a dziś o 17 okazało się, że w sumie to nie wiedział co dopuścił, a teraz sam sobie winien i trzeba moją obronę o tydzień przełożyć... Grrr jestem zła, bardzo się nastawiłam :/ swoją drogą jak wyglądał u Was egzamin obrony pracy magisterskiej? Jakieś rady?

My z wyprawkowych rzeczy mamy kosmetyki, wózek, fotelik, bazę do fotelika, kombinezon zimowy (termin na 28 stycznia), ubranka, łóżeczko, materacyk, poszewki na pościel i taką lampkę z kołysankami do zaczepienia przy łóżeczku :) A teraz najśmieszniejsze - zapłaciliśmy tylko za fotelik, bazę, kombinezon i kosmetyki! Wózek kupiła teściowa, resztę dostałam od koleżanek po ich dzieciach :) jestem mega zadowolona, bo to w końcu duży wydatek, a ubranka po takich maluchach są często tylko 1x założone, w ogóle nie zniszczone i dalej wyglądają ładnie :)

Z rzeczy wyprawkowych jeszcze - babcia mojego K. w niedzielę próbowała mi wcisnąć pieluszki, które sama zrobiła i obszyła. "Nowiusieńkie kochanie", bo materiał, z którego je zrobiła kupiła 30 lat temu i był zapakowany i nieużywany :/ i wciskanie tego dziadostwa, teksty, że jak widzi matki z dziećmi, które mają taką byle szmatę, to ona myśli, że te kobiety to nie mają mamy lub babci, że takie brzydkie szmaty noszą (po prostu są nowe! kupione w sklepie, a nie chowane w szafie przez 30 lat!). Masakra, tak się zdenerwowałam tą sytuacją, że się prawie popłakałam, mój K. zaczął krzyczeć na babcię. A tej przykro, bo "burza w szklance wody", bo to sama przyjemność, a ja się nie zachwycam i nie chcę pieluch 30 letnich w ilości 100 sztuk. Cały czas coś próbuje nam wciskać, a to ser, a to szynkę, a to piękną patelnię, którą dostała 10 lat temu i nie używa ("jest nowiutka, zobacz jaka dobra patelnia"), teraz próbowała z tymi pieluchami.... Mój K. mówił mi, że jemu próbowała wcisnąć stare rosyjskie srebrne sztućce (jak się domyślacie oczywiście są "nowe", chowane na lepszą okazję)... Babcia jest kochana, ale ja mam dość tego jej zachowania, w końcu na nią nawarczę, a będzie mi mega głupio nawarczeć na kobietę w wieku 83 lata...

Z rzeczy fajnych - w sobotę organizujemy baby shower :) Dużo osób mówi, że za wcześnie, ale prawda jest taka, że w grudniu każdy ma inne zajęcia, po świętach jadą już na sylwestra, a w styczniu to ja nie będę miała już ochoty wysiedzieć ze znajomymi pół nocy... Zresztą dla mnie to super rozrywka taka imprezka, zwłaszcza, że od ponad miesiąca siedzę w domu jak zamknięte zwierzę :p

O mamusiu, ale elaborat walnęłam...

kasha86 lubi tę wiadomość

mjvyi09k1yghelay.png
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate88 to daj jutro znać co Ci na wizycie lekarz powie.

My już po usg. Mała waży 1960g, nadal jest ułożona główkowo. Według usg to 32,5 tc więc psychicznie jestem nastawiona na grudzień :) Ogólnie doktor żadnych nieprawidłowości się nie dopatrzył :D

Myszka nasze dzieci dopiero teraz zaczynają stawiać na masę więc może jeszcze nadrobić :D

calza, Didi_85, emi2016, Polaj, Krokodylica, Myszk@, kate88:), FreshMm, kasha86, Muska, Paula_29, Mama-Ali, Aenu lubią tę wiadomość

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2017, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dzisiaj jakis gorszy dzień. Wszystko mnie wkurza. Niania mnie wkurza tym że nie zna podstawowych zasad higieny. Robi synkowi jajecznice.npozwala dotykac mu jajka w skorupkach i nie widzi potrzeby unycia rąk. Po knosz kurde nie wiem czy to ja jakas przewrazliwiona jestem czy co. Jeszcze dzisiaj pies mnie wkurzy bo po spacerze jak witalam sie z synkiem to oies nie omieszkal tez mnie pocalowac prosto w usta. Mam nadzieje ze nie zeżarla jakiegos parszystwa na dworze....i tetaz kurde nie wiem czy nie prsekazala mi niespodzianki jakiejs..... ehhh nie idzie mi dzisiaj. Pierdola mi sie a przeproszeniem najprostsze rzeczy.......

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszka to gratuluję córy. :D
    Niestety śliwek suszonych nie chce jeść a i bała bym się jej dzisiaj dać po tym wymiotowaniu wczorajszym. Kiszone.ogórki już jej dawałam drżącą ręką heh

Calza co za niepoważny facet...
    U mnie obrona magisterki była ok, ale miałam fajnego promotora. Reszta grupy miała innego i już nie było tak wesoło.

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelova również gratuluję wizyty. :)

Karmelova lubi tę wiadomość

• Polaj Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelova ja przez 3 tygodnie mierzenia tylko 2 razy mialam ponizej 90.
    Wizyte mam za tydzien i obawiam sie ze insuliny nie unikne. W ciagu dnia cukier ok.

Sylwia co do mycia rak po jajkach to masz racje w 100%.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko wspolczuje najgorzej jak dziecko sie meczy. Moj kiedys na wakacjach mial zatwardzenie i zrobilam mu taka mini wlewke do kupienia w aptece na bazie miodu. Po tym go puscilo. Ale podanie tego do odbytu jak sie nie ma pomocy masakra. Tak sie zlozylo ze pojechalam sama z dzieckien nad morze bo maz urlopu nie dostal.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2017, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można do dupki wlozyc kawalek mydla. Dobrze dziala przeczyszczajaco.

Oslabia mnie taki brak myslenia. Mam nadzieje ze sama myje rece po jajkach bo jak nie to sie zachlastam. Beda łazic po domu i brudnymi rekoma wszystkiego dotykac a potem ja to bede dotykac ehhhh. Normalnie gotowa jestem odkazic caly dom......

• Myszk@ Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calza, taki urok babć :) cieszy się na prawnuka, ona pewnie pamięta czasy gdy nic w sklepach nie było i dlatego Was obdarowuje "nowymi" w jej mniemaniu rzeczami.
    Moi rodzice to też chomiki, dziadek od 2002 roku nie żyje a tata jeszcze używa szare mydło z jego zapasów...

Kasha nie zwróciłam uwagi :) i po prostu poszłam tam gdzie był termin, czy w Twoim loginie jest rocznik? Jeśli tak to jesteśmy z jednego :D

Kroko, w sumie racja, jak wymiotowała to może nie być najlepsza przekąska, pamiętam że młoda wolała morele niż śliwki

Karmelova ale ona wszystkie parametry ma mniejsze, wg OM data porodu to 15.01, a wg USG 19.01. Może po prostu będzie mniejsza, niestety nie sprawdzę jaka ja się urodziłam, bo książeczka przepadła

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2017, 21:27

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi cos w glowie swiataja gotowane jablka albo kompot ze sliwek.

Krokodylica lubi tę wiadomość

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2017, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gotowane jablka sa na biegunke

• Dorka87 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Myszka to gratuluję córy. :D
    Niestety śliwek suszonych nie chce jeść a i bała bym się jej dzisiaj dać po tym wymiotowaniu wczorajszym. Kiszone.ogórki już jej dawałam drżącą ręką heh

Calza co za niepoważny facet...
    U mnie obrona magisterki była ok, ale miałam fajnego promotora. Reszta grupy miała innego i już nie było tak wesoło.
    U Lusi mamy niestety problemy z załatwianiem się. Można próbować z komotem że śliwek suszonych,duszone jabłka itd... U nas nie działa. Doraźnie czopek glicerynowy (działanie bardzo szybko), a ostatnio lekarz przepisał nam Dicopeg (zwiększa wchłanianie wody do jelit,a wiec nie jest bardzo inwazyjny,możesz kupić bez recepty),stosujemy 2 dzień i juz widać poprawę. Lekarz mówił że 3 dni dziecko może nie robić,nie dłużej

• Muska Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Acha no coś mi się wydawało że niewiele można z tym zrobić.

Przepraszam za temat ale z racji że są tu bardziej doświadczone mamy ode mnie chciałam się poradzić. :)
    Zuzia już drugi dzień (chyba od leków przeciwgoraczkowych) nie była w toalecie na dwójce. Dałam jej przed chwilą 2 ogórki kiszone. Pić raczej pije sporo. Coś możecie poradzić? No i przede wszystkim po jakim czasie powinnam się poważnie zacząć martwić bo wiem że u dzieci to niebezpieczne.
    Nie masz się martwić.Nawet do 5-7 dni dziecko może nie zrobić kupy.Wiem że brzmi hardcorowo długo,ale zwykle tyle nie trwa.Mozna dawać właśnie suszone owoce i zwykle surowe jabłka.Jablka mają najwięcej pektyn i bardzo poprawiają perystaltykę jelit.Poza tym jeszcze kasza owsiana za w względu na błonnik.Mozna siemię lniane (ale to dzieci raczej średnio lubią) i wszystkie surowe warzywa w zasadzie.Jak warzyw nie lubi to owoce.Nobi picie,ale to już podajesz.

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Muska Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka87 wrote:
    U Lusi mamy niestety problemy z załatwianiem się. Można próbować z komotem że śliwek suszonych,duszone jabłka itd... U nas nie działa. Doraźnie czopek glicerynowy (działanie bardzo szybko), a ostatnio lekarz przepisał nam Dicopeg (zwiększa wchłanianie wody do jelit,a wiec nie jest bardzo inwazyjny,możesz kupić bez recepty),stosujemy 2 dzień i juz widać poprawę. Lekarz mówił że 3 dni dziecko może nie robić,nie dłużej
    Nam pediatra mówiła że do tygodnia.
    Przypomniała mi się jeszcze woda przegotowaną z miodem i cytryną.Dovrze na noc łyżkę miodu wrzucić żeby się rozpuścił do rana ładnie i wtedy skropić sokiem z cytryny.To może nie jest mega pędzące ale bardzo zdrowe,a na pewno smaczne i dziecka chętnie wypije tego dużo,a to też świetnie nawodni :)

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Muska Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    I gotowane jabłka/ duszone i taka sama marchewka są na biegunkę,tak samo wtedy się podaje kompot z suszonych jagód (takie ausKi do kupienia w aptece).
    Na zatwardzenie wszystko co surowe,z pektynami,blonnikiem i wieloszczatkowe pokarmy żeby tego uniknąć na zaś..

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    Ups to moj organizm reaguje na nie inaczej. Dobrze wiedzieć bo bym dziecku kiedyś podała.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszk@ wrote:

Kasha nie zwróciłam uwagi :) i po prostu poszłam tam gdzie był termin, czy w Twoim loginie jest rocznik? Jeśli tak to jesteśmy z jednego :D

Taaak, 86 to rocznik :)

Myszk@ lubi tę wiadomość

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja 86 :D

kasha86, Myszk@ lubią tę wiadomość

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• Maruder Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po 1wszych zajęciach w szkole rodzenia, jest ok, sporo się dowiedziałam. Szkoła bezpłatna przy szpitalu, położne sympatyczne, chyba tam będę rodzić jak nie bedzie komplikacji. Małż przerażony i w szoku pod naporem informacji o fizjologii porodu, ja zaś dostałam ciśnienia, bo właśnie sobie uświadomiłam że za 1,5 miesiąca mogę urodzić a my w d. :O

Co sądzicie o takim łóżeczku z komodą http://allegro.pl/lozeczko-biale-z-szuflada-komoda-przewijak-materac-i6427909706.html ?
    chciałam niby lateksowy materac, ale najwyżej wymienie jak będą robaki :D. Orientujecie się czy jakośc tego łóżeczka i komody z allegro jest znośna? Znacie tą firmę KLUPŚ ?

Waham się czy te meble z Klupsia czy ikea...
    tzn. łóżeczko z ikei plus komoda vox https://www.vox.pl/produkt-komoda-z-przewijakiem-17558.html.

Co byście doradziły?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2017, 23:08

relgi09kotjuarzp.png
  • ŚwinkaMinka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, nie wolno rozpuszczać miodu w wodzie i zostawiać na noc - tworzycie wtedy bombę biologiczną (przez noc namnażają się różnorodne bakterie) a miód całkowicie traci swoje właściwości; miód należy rozpuścić w letniej wodzie, można zostawić na około 30 minut

3jvzx1hp5ghrc9im.png
‹‹ 802 803 804 805 806 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ