X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasha serdecznie gratuluję :)

Co do bólu między pośladkami to raczej kość guziczna (ogonowa), kości łonowe miednicy są bardziej z przodu.

W ogóle to wylogowało mnie z belly na telefonie i nie mogę się zalogować. Działa to forum jakby chciało a nie mogło :/

A w ogóle to nie wiem czy wyłapałyście ale grudniówki zaczęły się rozpakowywać :D Pewnie te z was co mają termin na koniec stycznia to nawet o tym nie myślą ale ja mam na 5.01 i powoli chyba stres mnie dopada.
    w ogóle to na 17:30 mam dziś usg w lux medzie i w sumie to się cieszę bo od wczoraj mnie brzuch na dole kłuje. Chyba mała się coraz cięższa robi i daje znak żeby jeszcze bardziej zwolnić (tylko czy da się bardziej...).

kasha86 lubi tę wiadomość

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2017, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wizyte mam dopiero w nastepny wtorek - kupa czasu jessczez. Dzisiaj robiłam badanie na toxo i czekam z niepokojem :-/

No my będziemy sie pwooli rozpakowywac w grudniu :-) nie ukrywam, że chętnie poczekałabym dopocztku stycznia :-)

• Karmelova Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate88 je właśnie dzisiaj byłam u diabetologa bo od 3 dni cukier na czczo mam ponad 100 (na szczęście nie mam problemów po posiłkach). Dał mi insulinę na noc :/ Jutro chcę się w tej sprawie skonsultować z moją ginekolog prowadzącą ale coś czuję, że tego nie uniknę :/

W ogóle to napiszę Wam jaki paradoks. Ciążę prowadzę w Warszawie na Karowej. Po obciążeniu wyszły problemy z cukrem. I teraz uwaga: 21 października dostałam skierowanie na szkolenie diabetologiczne w szpitalu, najbliższy termin jaki był wolny to 22 listopada (to będzie mój 34 tc). Podobno w poradni jest tylko 1 lekarz diabetolog i wiadomo że 7 dni oczekiwania na wizytę tam nie obowiązuje bo przecież do poradni są zapisywane praktycznie same ciężarne. Ja na prawdę z racji zawodu mam dużą dozę cierpliwość co do terminów wizyt lekarskich itp. ale już od któregoś lekarza z kolei słyszę, że Karowa sobie na radzi z nadmiarem pacjentek więc jeśli jeszcze kiedyś uda mi się zajść w ciążę to raczej w tym szpitalu jej prowadzić nie będę.

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    ja tez nic nie dostałam. Terwz u lekarza na nafz jakies paczuszki ale bez szału. 1 butelka avent, 2 papmersy, 2 płyny lovela próbki i kilka próbek kremów i to wszytsko....
    Wiem, że moja położna zabiega i wydzwania do przedstawicieli o różne próbki produktów. Mi nawet dała drugi glukometr bo uważa, że zawsze dobrze mieć dodatkowy.
    Teraz czekam na jej telefon kiedy remont przychodni się zakończy bo mamy się spotkać w ramach spotkań z NFZ od 21 tygodnia ciąży. Z tego co wiem to położna powinna się spotkać - chociaż wiem, że nie każda to praktykuje. Tu gdzie mieszkam nie ma takich spotkan dlatego też nie zmieniłam położnej po przeprowadzce.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2017, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze ja też. Zapomniałam o tym.
    Doczytałam w necie nawet że od 21tc sa bezpłatne spotkania z połozną 1/tydz

• Aenu Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie mam jeszcze położnej, a słyszałam, że od 21 tc...
    Dzidzia w brzuchu staje się coraz bardziej ruchliwa, wieczorami to aż brzuch cały skacze... zastanawiam się, czy mała już chce opuścić brzuszek...

• Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelova wrote:
    Kasha serdecznie gratuluję :)

Co do bólu między pośladkami to raczej kość guziczna (ogonowa), kości łonowe miednicy są bardziej z przodu.

W ogóle to wylogowało mnie z belly na telefonie i nie mogę się zalogować. Działa to forum jakby chciało a nie mogło :/

A w ogóle to nie wiem czy wyłapałyście ale grudniówki zaczęły się rozpakowywać :D Pewnie te z was co mają termin na koniec stycznia to nawet o tym nie myślą ale ja mam na 5.01 i powoli chyba stres mnie dopada.
    w ogóle to na 17:30 mam dziś usg w lux medzie i w sumie to się cieszę bo od wczoraj mnie brzuch na dole kłuje. Chyba mała się coraz cięższa robi i daje znak żeby jeszcze bardziej zwolnić (tylko czy da się bardziej...).

Ja z ostatniego usg mam na 27.12 więc powoli zaczynam się stresować ;)
    Też się cieszę na moja czwartkową wizytę, mam nadzieję ze wszystko trzyma tam jak trzeba ;)

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    kurcze ja też. Zapomniałam o tym.
    Doczytałam w necie nawet że od 21tc sa bezpłatne spotkania z połozną 1/tydz
    A od chyba od 30 czy 31 nawet dwa razy na tydzień.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2017, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no wlasnie musze podpytac w swojej przychodni i w szpitalu koło mnie jak to wygląda.
    Bo może i bym skorzystała za jakiś czas.

• kasha86 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje ślicznie za gratulacje :) No mnie Praga zauroczyła - bylam pierwszy raz, ale czasem uliczki przypominają mi Barcelonę, czasem domki na wzgórzu przypominają Teneryfę, a w niektórych częsciach miasta skosy ulic przypominają San Francisco także ja jestem zachwycona !! Oczywiście ma to miasto swoje minusy jak korki i brak miejsc parkingowych, a jeśli już są to kosztują majątek, ale to w końcu stolica :)

Myszka daj znać jak tam po USG. Robisz w Lux Medzie ?

Co do wyprawki to też sporo rzeczy mamy, na łóżeczko, komodę z przewijakiem jeszcze czekam, brakuje mi jakiś rzeczy dla mnie - koszula nocna, szlafrok, kapcie - muszę to ogarnąć w tym tyg. - będę spokojniejsza, bo ja urodziłam się w 32 tc. No i chyba zacznę już powoli wszystko prać - zabieram się za to tak powoli, ale strasznie mi się nie chce :P

A o co chodzi z tym wyborem położnej? W sensie, ja od kiedy korzystam z Lux Medu, a będzie już z 5 lat, nie jestem zapisana do żadnej przychodni, to skąd mam wziąć taką położną? Powinnam się gdzieś zapisać? Gdzieś złożyć deklaracje? Dajcie znać proszę, bo z tym tematem jestem totalnie niezaznajomiona :)

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2017, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasha - musisz złozyc deklarację dot wyboru położnej w dowolnej przychodi\no. Wybierasz sobie najpier połozna i deklaracje składasz tam gdzie ona pracuje.
    Ale zobacz może w lux medzie masz taka opcje żeby od nich mieć.
    Połozna środowiskowa jest na nfz

kasha86 lubi tę wiadomość

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Sylwia, niestety mam to samo :( będę się brała za to po porodzie, moja ginka ostatnio pytała czy mam z tym problem i że po porodzie trzeba się będzie za to wziąć. Mam też fajną fizjoterapeutkę i zapowiedzialam jej już, że po porodzie ma mnie wziąć w obroty, bo po poprzednim nic nie robiłam w tym kierunku.

A co z tym można robić?
    Bo niestety u mnie to samo. Nigdy nie miałam problemu z wysiłkowym nie trzymaniem moczu a teraz przy tym mocnym kaszlu musiałam chodzić w podpasce :(

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Polozna muszę wybrać... Brr

U nas położne środowiskowe są przyporządkowane do regionów, nie wybiera się samemu.
    Przed porodem można zadzwonić i zgłosić chęć spotkań, wtedy przyjeżdża ale to nie jest obowiązkowe.
    Po porodzie przyjeżdża kilka razy obejrzeć, zwazyc dziecko, można o wszystko popytać. To są wizyty obowiązkowe i to szpital zgłasza że pod takim adresem znajduje się nowo narodzone dziecko. :)

• Paula_29 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    A co z tym można robić?
    Bo niestety u mnie to samo. Nigdy nie miałam problemu z wysiłkowym nie trzymaniem moczu a teraz przy tym mocnym kaszlu musiałam chodzić w podpasce :(
    Ja chodziłam na rehabilitację po porodzie w związku z tym bo u mnie była tragedia przez to złe ułożenie małej, ale powiem szczerze że wydałam sporo kasy a pomogło średnio:( lepiej niż było ale problem nie zniknął.
    ZuZia też chora. 3 dni była w przedszkolu a w nocy zaczęła tak sie dusić i szczekac jak pies. Wiec siedzimy w domu a mnie zaczyna coś gardło pobolewac mimo że katar z poprzedniego przeziębienia jeszcze się nie skończył.
    Ręce opadają.

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    A co z tym można robić?
    Jeszcze nie wiem, ale dobra fizjo na pewno da radę.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha no coś mi się wydawało że niewiele można z tym zrobić.

Przepraszam za temat ale z racji że są tu bardziej doświadczone mamy ode mnie chciałam się poradzić. :)
    Zuzia już drugi dzień (chyba od leków przeciwgoraczkowych) nie była w toalecie na dwójce. Dałam jej przed chwilą 2 ogórki kiszone. Pić raczej pije sporo. Coś możecie poradzić? No i przede wszystkim po jakim czasie powinnam się poważnie zacząć martwić bo wiem że u dzieci to niebezpieczne.

• kate88:) Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelova no u mnie cukier po posiłkach tez super a na czczo między 91-95 :/ tak właśnie myślałam że może dać insuline na noc no ale zobaczę jutro :)

19.01.2018 nasz skarb Natalka <3 3230g 54cm <3
    l22n8u69xb9092j8.png
    Aniołeczek 5.12.16 (*)
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie i mamy córeczkę! w końcu jest pewność kto siedzi u mnie w brzuchu :D mała waży ok 1400, trochę mnie to martwi bo jest mniejsza niż to wynika z OM, no ale ja też wielka nie jestem. Nosek ma chyba po tatusiu :P pani doktor patrzyła na nasze nosy i porównywała. Łożysko podeszło jeszcze wyżej, więc uff, ale mala leży głową w górze, dziwne bo mam wrażenie że czuję ją po bokach i nad pępkiem, zresztą rozstępy mi wylazły z prawej strony brzucha.
    Ogólnie badanie było bardzo miłe, więc dziewczyny w LM we Wrocławiu, polecam dr Grabowską :)

kasha86, emi2016, Karmelova, Didi_85, Krokodylica, ana167, kate88:), Muska, Paula_29, Vilu, Aenu lubią tę wiadomość

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko, nie jestem doświadczoną mamą :D ale jak byłam nianią to mama dziewczynki dawała jej jako przekąskę do zjedzenia suszone morele albo śliwki jak mała nie była 2 dni i zwykle dawało radę

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszk@ wrote:
    Jestem po wizycie i mamy córeczkę! w końcu jest pewność kto siedzi u mnie w brzuchu :D mała waży ok 1400, trochę mnie to martwi bo jest mniejsza niż to wynika z OM, no ale ja też wielka nie jestem. Nosek ma chyba po tatusiu :P pani doktor patrzyła na nasze nosy i porównywała. Łożysko podeszło jeszcze wyżej, więc uff, ale mala leży głową w górze, dziwne bo mam wrażenie że czuję ją po bokach i nad pępkiem, zresztą rozstępy mi wylazły z prawej strony brzucha.
    Ogólnie badanie było bardzo miłe, więc dziewczyny w LM we Wrocławiu, polecam dr Grabowską :)

Super, że już wiesz, że dziewczynka :) moja też jest 5 dni mniejsza, ale póki mieści się w centylach to jest ok:) też byłam u Grabowskiej w Lux Medzie i też polecałam, bardzo fajna miła dr, no i sprawdza wszystko i mówi co ogląda :)

Maruder lubi tę wiadomość

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
‹‹ 801 802 803 804 805 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ