X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja też nie podnosze. SPoradycznie jak cos sie wydarzy ale nigy tak żeby nosić tylko na zasadzie wziąć na ręce i ud\siąśc lub podsadzic gdzieś

• annaki Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nic młoda będzie i tak chodzić do przedszkola bo nie zamknę jej w domu. Pozostaje mieć nadzieję że nic nie przytarga. W sumie i tak nie jest źle bo przez te 1.5 roku co chodzi to przyniosła tylko rota i ostatnio jakąś biegunkę. A wiadomo w przedszkolu co.chwila coś a to różyczka ospa teraz to.
    A co do Pragi powiem Wam że nie lubię jej...a to dlatego że w Polsce mieszkam od niej ok 100km i każdy wyjazd na urlop mu powrót do de to najgorsze to przejazd przez Pragę. Korki i zawsze masę czasu tracimy bo wiecznie jakieś remonty i te ostatnie 100km do Polski zajmuje nam tyle czasu że mam ochotę wracać do domu. Dlatego na hasło dojeżdzamy do Pragi już mam dość urlopu ;)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jak siedzę to na kolana go wezmę bo inaczej bym chyba zwariowała.
    Teraz mamy zakaz przytulania się bo jestem chora :(

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki pamiętaj mycie rąk przede wszystkim - ja tak właśnie robiłam aż chyba z przesadzałam z tą higiena.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    helagazela wrote:
    Dziewczyny powiedzcie co to za kosc boli miedzy posladkami, na samym dole - nie wiem czy to kosc ogonowa (guziczna) czy tez lonowa? Lonowa to chyba bardziej z przodu jest, prawda?
    Mnie boli tak bardziej z tylu, jednak zdecydowanie juz nisko, miedzy nogami. Glownie jak wstaje z siedzenia, ale teraz akurat rowniez jak leze.
    Nigdy mnie tam nic nie bolalo, wiec jest to dla mnie nowosc, a od dwoch dni mam wrazenie, ze to sie nasila... Moze za duzo noszenia mlodszego w weekend, strasznie sie marudny zrobil, wiec zdarzylo mi sie Go na rece troche brac czesciej, a nawet po schodach wniesc i zniesc z 1 pietra. A to juz prawie 18kg wagi...

To chyba raczej ogonowa, łonowa bardziej z przodu.
    Mnie też się zdarza podnieść młodą ( koło 14kg), ale sporadycznie. Jak coś się stanie, albo np jak czasem( rzadko się to zdarza) w nocy zawoła na siku i widzę że mężu śpi. Ale to naprawde sporadyczne przypadki, ja jej cały czas powtarzam ze nie mogę dźwigać bo dzidzia jest w brzuchu. Ostatnio jako dowód obserwowałyśmy brzuch- ten się chwiał na boki a Ala miała niezły ubaw z tego :).
    Przy toalecie już obsłuży się sama, podstawi sobie schodek, położy podstawkę na muszle, wejdzie, rozbierze się, siądzie, nawet podetrze ;). Trzeba tylko światło zapalic, ale już zamówiliśmy światło na czujki do wc :). Czasem udaje małą dzidzię i wtedy chce, żeby ją asekurować, ale wtedy też jej nie podnoszę, trzymam za rękę a ona sama wchodzi na stołki. Wszelkie sytuacje wymagające podnoszenia przerzuciłam na męża- on ja zawozi i odbiera z przedszkola, kąpie, przynosi do sypialni na ubranie w pidżamę.

helagazela lubi tę wiadomość

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się cieszę, mój ma 5 lat bez miesiąca bo samodzielny na całego nawet zaczął kąpać się samodzielnie łącznie z myciem włosów. Wiadomo sam w łazience nie jest zawsze mu mąż towarzyszy bo samego gada to raczej bym nie zostawiła. Woda to niestety duże zagrożenie dla życia czy zdrowia.

Krokodylica lubi tę wiadomość

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Vilu Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasha Gratulacje!!! :D

kasha86 lubi tę wiadomość

wff2tv73b0vlt43s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no mycie rąk przede wszytskim. Ale w domu także warto myć klamki jesli któryś z domowników chory....... :-)
    Ja przez takie nadmierne mycie załatwiłam sobie ręce. Mam tak skrajnie przesuszone, że mam czerwone plamy na skórze które nie schodza i peka mi skóra. Wygląda to koszmarnie. Aż wstyd pokazać komus dłonie. Kremy nawilżające nie daja rady. Umówiona jestem do dermatologa bo juz nie wiem co robić. W tych miejscach czyli kostki oraz okolice kciuka to nawwet skóra mi peka do kri. NIe wiem czy kiedys nie przemroziłam sobie dłoni dodatkwoo. Tak mam od porodu synka czyli juz 3 rok. lepiej jest tylko w miesiacach maj-sierpień. Wtedy nie widac . Wysradzy troche wiatru, chłodneijsze powietrze i wszytsko wraca.A ręce myje tak samo często jak wcześniej. Mycie naczyc i łazieki tylko w rękawiczkach i nic nie pomaga :-/

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2017, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słuchajcie, przez kaszel zdarza mi sie popuszcac mocz.... jakiś koszmar..... Musze miec super puisty pęcherez albo mocno sie pilnowac bo zawsze wycieknął kropeli :-/

jak z tym u was?

• helagazela Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny.
    Ja ze starszakiem to nie mam juz problemow, bo on tez ponad 5 lat i jakies 22kg... Nawet maz czesto mowi, ze ciezki jest bardzo. Jego sporadycznie zdarzalo mi sie przerzucic przez plecy i jak worek ziemniakow niesc, zawsze chlopcy z tego maja niezly ubaw, ale to bylo gdzies na poczatku ciazy, teraz juz bym chyba nie dala rady. Ale tez sie bardzo dorosly i samodzielny zrobil,, sam sie ubiera, sam zeby myje, w wannie tez juz sam wlosy myje. Wielka to pomoc musze przyznac! Natomiast mlodszy jest po pierwsze mlodszy, a po drugie bardzo przytulanski i potrzebujacy - tez wiele rzeczy umie robic sam, ale rano chce np. zeby Go z lozka zaniesc na siku, wieczorem po kapieli koniecznie na pierwsze pietro na barana, itd. Staram sie rozsadnie odmawiac, a nie kategorycznie, zeby nie mial wrazenia, ze odkad jest dzidzius w brzuchu to mama nie jest taka dyspozycyjna. No ale widac przegielam w druga strone, czas chyba sie zaczac bardziej szanowac.

ijpbj48a4iy2absw.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    słuchajcie, przez kaszel zdarza mi sie popuszcac mocz.... jakiś koszmar..... Musze miec super puisty pęcherez albo mocno sie pilnowac bo zawsze wycieknął kropeli :-/

jak z tym u was?
    Sylwia, niestety mam to samo :( będę się brała za to po porodzie, moja ginka ostatnio pytała czy mam z tym problem i że po porodzie trzeba się będzie za to wziąć. Mam też fajną fizjoterapeutkę i zapowiedzialam jej już, że po porodzie ma mnie wziąć w obroty, bo po poprzednim nic nie robiłam w tym kierunku.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • WhyMe Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:

jak z tym u was?
    Ja dosc czesto popuszczam , i to bez kichania i kaslania ;/ mam tak juz od czasu zabiegu lyzeczkowania, choc w ciazy sie to nasililo, az sie boje co bedzie po porodzie... nie fajne uczucie , wiec Cie rozumiem ;/

w57vleb4iew7v2qt.png
    rwgqw167u9doupb1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja po proodzie nic nie robiłam i samo przeszło ale teraz to uciążliwe.
    Co mozna zrobić?

ja chciałabym się wybrac na zabieg laserowy np. mona lisa ale zobaczymy jak z kasą będzie :-) bo 1 zabieg ok. 1000zł a nie wiem czy 1 wysraczt. Ale podobno mąz po takim zabiegu będzie zachwycony :-)

• Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:

jak z tym u was?

U mnie na szczęście tylko w przypadkach jak wymiotowałam. Poza tym nie mam jakis specjalnych problemów ani z trzymaniem, ani z jakimiś większymi upławami.

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no mi teraz przy kaszlu notorycznie. Masakra bo gacie do wymiany :-/

• Polaj Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia nie jesteś sama mi podczas kaszlu niestety też się zdarza.
    Przy kichaniu też ale nad tym jeszcze jakoś zaczynam panować.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    no mi teraz przy kaszlu notorycznie. Masakra bo gacie do wymiany :-/
    Ja się ze wkładką nie rozstaję

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki u mnie przy pierwszej ciąży była położna i nie dostałam kompletnie nic. W szpitalu po porodzie dostałam jakieś 2 pakiety w pudełeczkach ale tam było więcej ulotek niż czegoś przydatnego, w sumie trochę próbek.

To widzę że nie tylko mi się dziecko rozchorowało, współczuję dziewczyny i zdrowia dla dzieci.
    Ja właśnie robię sobie inhalację a u Zuzi jest męża ciocia więc mogłam trochę rzeczy porobić spokojnie. Będzie przychodzić cały tydzień, super!
    W ogóle chyba będę teraz do niej dzwonić w razie W.

A wczoraj dzwoni do mnie teściowa że ona przyjdzie do Zuzi.
    No weźcie. Wiecznie nie ma czasu a jak się dowiedziała że umówiliśmy się z ciocią to nagle ona przyjdzie (nikt jej nie prosił). Chyba ją zabolało że nie do niej się z tym zwróciliśmy.

• kate88:) Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2017, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszk@ kciuki za wizytę :)

Myszk@ lubi tę wiadomość

19.01.2018 nasz skarb Natalka <3 3230g 54cm <3
    l22n8u69xb9092j8.png
    Aniołeczek 5.12.16 (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2017, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez nic nie dostałam. Terwz u lekarza na nafz jakies paczuszki ale bez szału. 1 butelka avent, 2 papmersy, 2 płyny lovela próbki i kilka próbek kremów i to wszytsko....

‹‹ 800 801 802 803 804 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ