X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • Solane Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2018, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja USG prenatalne robię na NFZ, będzie w 13t4d. Na pappa mam przyjść tydzień wcześniej, żeby wyniki były na wizycie USG, wtedy lekarz wszystko razem zestawi.

w57v9n73n742fstj.png
  • mommytobe Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju dziewczyny jak tak czytam ile sie staralyscie to naprawde doceniam nasze szczescie. My zarowno w 1 ciąży ktora poronilam jak i w tej zaszlismy za 1 podejściem... co do lekow:
    Euthyrox 50/75
    Pregna plus 1x1
    Luteina 1x1
    Urosept 3x2 (w moczu wyszla spora flora bakteryjna więc nam narazie brać)
    I tyle.

Grudzień 2018 - 10tc [*] - puste jajo płodowe
    Julcia 18.01.2019 <3

mommytobe

• lilly. Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Byl w szoku. Napisalam mu sms, ze jest beta i co dalej. A on zadzwonil i "ale ze jak... ze jest pani w ciazy?" ;p hahaha to byl 7 cykl, szczesliwa liczba meza a owulacja byla w moj piatek 13-ego ;D takze moj maz od poczatku wolal " przy takich liczbach mialoby sie nie udac?";p a pytalam sie czy jak to 10dc to 18dc moze byc owu to mowil, ze kategorycznie nie ma szans. No i ze shgb jest zle i ono zablokuje zagniezdzanie i utrzymanie...

Seli ja robiłam test 13! To też moja szczęśliwa liczba :)

Seli lubi tę wiadomość

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • Seli Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    toyotarav4 wrote:
    ja tez sie bardzo boje z dnia na dzien coraz bardziej

I nie wiem czy sie na nie decydowac...

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rub45 wrote:
    ...a ja właśnie w kolejce do lekarza dostałam takiej egzemy w ciągu 2 dni że nie mogę wytrzymać. Normalnie mam maści ale nie wiem które mogę więc nie stosuje bo to były jakieś że sterydami to nie ryzykuje.

Co do badań prenatalnych to ja chce pójść na całość. Jeżeli tylko okaże się że w brzuszku rozwija się mały człowiek to zrobię i test pappa i amniopunkcje
    To zamiast amnio lepiej zrobić nifty. Nieinwazyjne, a jest zdecydowanie lepsze niż pappa. Jedynie cena jest duża. Ale myskee, że warto.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2018, 10:52

Marciiik lubi tę wiadomość

M&M
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2018, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie robie testu pappa. Jeśli cokolwiek niepokojącego wyjdzie na usg genetycznym, to wówczas pewnie zdecyduję się na nifty.

Martoszka, Sylwunis lubią tę wiadomość

• Rub45 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martoszka wrote:
    To zamiast amnio lepiej zrobić nifty. Nieinwazyjne, a jest zdecydowanie lepsze niż pappa. Jedynie cena jest duża. Ale myskee, że warto.
    Wiesz nie czytałam o tym Nifty ale wiem że amniopunkcja daje bardzo wiarygodny wynik i myślałam właśnie o tym że względu na to nieinwazyjne to często też taka ściema jak pappa

• Martoszka Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rub45 wrote:
    Wiesz nie czytałam o tym Nifty ale wiem że amniopunkcja daje bardzo wiarygodny wynik i myślałam właśnie o tym że względu na to nieinwazyjne to często też taka ściema jak pappa
    Nifty to wyodrębnienie dna dziecka z krwi matki. Dziewczyny często decydują się na nifty, a nie pappa. Wszystko też zależy ile masz lat i jaką masz historię. Bo to też wpływa na ewentualnie fałszywy wynik pappa.

Marciiik lubi tę wiadomość

M&M
  • bereda11 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny .Macie piękne i czasem smutne historie z zajsciem w ciazę , ciesze sie ze teraz sie udalo i bedzie wszystko dobrze wierze w to.Ja nie mam takich przejsc z zajsciem w ciaze i w jednej i drugiej poszlo w miare gladko, mialam tylko duzo przejsc w ciazy z synkiem ,jezdzilismi co miesiac na scan bo okazalo sie ze bedzie mial tylko jedna nereczke zdrowa.Teraz ma dwa latka i jest zdrowy z jedna nereczka

Marciiik, Paulcia28 lubią tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-72454.png

4c3tvfxmd0sml9pa.png
  • Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mommytobe wrote:
    Jeju dziewczyny jak tak czytam ile sie staralyscie to naprawde doceniam nasze szczescie. My zarowno w 1 ciąży ktora poronilam jak i w tej zaszlismy za 1 podejściem... co do lekow:
    Euthyrox 50/75
    Pregna plus 1x1
    Luteina 1x1
    Urosept 3x2 (w moczu wyszla spora flora bakteryjna więc nam narazie brać)
    I tyle.

Super, że napisałaś o Urosepcie, właśnie odebrałam wyniki moczu i morfologii i tak jak wszystko ogólnie jest cacy, tak bakterie liczne... I już zaczęłam sie zastanawiać co będzie odpowiednie...dobrze, ze dzis wizyta... A jeszcze bodajże w lutym zarówno posiew jak i badanie moczu było czysciutkie... skąd to dziadostwo sie bierze... Mam nadzieję tylko, ze nie jest za późno i z maluchem w porządku...

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • anika82 Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marcelcia wrote:
    Jestem już po.. Nie wiem czy uda mi się wkleić zdjecie, nasza kruszynka ma 1,03cm. Wokół widac krwiaka 4,45cm x 3,14cm. Kosmowka w połowie odklejona, ale maluch walczy. Ściągnięty mam reżim łóżkowy aby spływało ze mnie co musi. 5 czerwca kolejna wizyta...
    2ed5t01.jpg
    moja koleżanka przed prawie pół ciąży męczyła się z krwiakiem. lekarze dawali jej 30 % szans donoszenia dziecka, bo był ogromny. Na początku cały czas leżała, bo taki miała nakaz. ona całe życie biegała, była aktywna i leżenie ją dobijało. poszła do jakiegoś innego i on pozwolił ej spacerowac nawet lekko truchtać. i co teraz jest mama pięknej córeczki. to jej 4 dziecko i przy czwartym miałą tylko takie jazdy. więc trzymam kciuki musi byc dobrze

mersiak lubi tę wiadomość

28.03.2015 Antosia
    3jgxgzu3j37hb7pn.png
  • anika82 Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2018, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja będę miała papa ale ze względu na wiek. o druga ciąże staraliśmy sie ok 2 lat. udało mi sie namóić męża na badania i wyszły leukocyty. miał zacząć brać leki ja dostałam nowe , bo wcześniej brałam clo. byłam u lekarza i on mówi że w tym cyklu raczej sie nie uda. a tu niespodzianka i się udało. termin mam na 3 stycznia. mam nadzieję e się uda w styczniu, bo pierwszą córę urodziłąm 2 tyg wcześniej

Sylwunis lubi tę wiadomość

28.03.2015 Antosia
    3jgxgzu3j37hb7pn.png
  • mommytobe Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2018, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zośkaaa wlasnie nie wiem skąd to sie bierze. Bo jak tak dobie przypominam to przy zapaleniu pecherza mega boli, bo juz mialam 2 razy w zyciu. A teraz jest wszystko ok jak gdyby nigdy nic :P wiec nie wiem jaka moze byc przyczyna.

Dziewczyny kolejna wizyta wypada mi 10+4 czy to jest juz odpowiedni moment na usg genetyczne czy to za wczesnie?

Julcia 18.01.2019 <3

mommytobe

• Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mommytobe, mi się zdarzały problemy z pęcherzem w czasie okoloowulacyjnym tez w sumie nie wiem dlaczego akurat wtedy, ale bralam urofuragine, woda z cytryna i właściwie tego dnia w którym problem sie zaczynał to i tez znikał.
    Dlatego tak pilnuje tych badań moczu bo kiedyś mi wyszła bakteria w posiewie, no ale ostanio bylo czysto...

Co do genetycznego USG, nikt Ci nie ustalil konktmretnego terminu? Ja mam na NFZ i tam pytają czy to ciąża pojedyncza czy mnoga i ktory tydzien i sami ustalają...
    Mi wypada o ile dobrze policzylam na 12+5, tak mi wyznaczyli. Chyba, ze okaze sie dzis, ze maluch nadrobil wzrostem to zapytam ginki czy przyspieszyc prenatalne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2018, 13:11

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • mommytobe Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2018, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co bylam w sobote na usg i po prostu jestem umowiona na kolejna wizyte za 4tyg. Tak tragicznie sie czulam ze nie dopytalam sie czy bede miala to usg genetyczne. Moja gin po prostu na każdej wizycie robi usg. Chyba ze pojde tego 22.06 i pozniej za te 3 tyg kaze mi przyjsc na genetyczne. Sama nie wiem. No nic musze zaczekać tak czy siak ;) bo jakby juz mozna bylo to mialabym z glowy :)

Julcia 18.01.2019 <3

mommytobe

• Paulcia28 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zośkaaa wrote:
    Uprzedzam, ze nie wiem jak to jest ale tak sobie myślę ze skoro bierzesz heparyne to moze to ona wplywa na wynik bo przeciez działa rozrzedzajaco na krew i przeciwzakrzepowo. Mi ginka ostatnio mówiła, ze badań na krzepnięcie nie ma sensu za bardzo wykonywać w ciazy i przy tych lekach bo w ciąży wszystko moze wyjść nie tak jak się tego spodziewamy
    Mi wyszły teraz problemy z krzepnieciem i póki co biorę Aspiryne 100 mg i zobaczę czy w piątek mi ginekolog heparyne przepisze , lepiej tak bo zmniejszy ryzyko.

mersiak, Zośkaaa lubią tę wiadomość

Diagnoza:Azoospermia
    3x ICSI (2018/19). 6 zarodków
    3x crio , 1 świeży transfer
    29.3.18 😞 26.4.18 😁(12*)
    13.09.18😞15.03.19😭

-12/19 naturalny cud- cb
    -Aniołki (8*)2015 (12*)2018
    -Amh 2,74
    -Tsh 1,30 L-Thyroxin 25 mg
    21.10.19 histeroskopia
    -Zespół Ashermana
    -Usunięty polip
    9.11- histero , drożność i laparoskopia 😁😁😁
    Zero zrostow, jajowody drożne
    Torbiel 😬
    02.2022 rozwód i początek nowego życia...
    Może kiedyś uda mi się spełnić marzenie o macierzyństwie ale póki co czas zacząć żyć dla siebie
  • mersiak Autorytet

Wysłany: 30 maja 2018, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zośkaaa wrote:
    Euthyrox naprzemiennie 25 i 37,5,
    Cezarius przeciwpadaczkowy 2x500mg,
    Dicoflor 60,
    Encorton 1x10mg,
    Pregna Plus 1x1,
    Femibion 1x1,
    Kwas foliowy zwykly 5mg 1x1
    Kw.foliowy metylowany 2mg 1x1,
    Acard 75mg 1x1,
    Selen z wit.E 1x1,
    Duphaston 3x2,
    Luteina dopochwowa 3x1 100mg,
    Neoparin 1 zastrzyk wieczorem.
    Nospa w razie potrzeby.
    To też konkretnie Cię faszerują..

3jgxskjo0p8dsc51.png
    Aniołek † 11.09.2010 (6tc), Aniołek †28.02.2015 (8t4d), Aniołek †14.03.2016 (6tc) i jeszcze 6 Aniołków...
  • WiolaB Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tak zaglądam na listę badań do zrobienia na kolejna wizytę i chyba zapłacę fortunę :(

Wypiszę Wam moją listę i powiedzcie czy już miałyście zlecone te badania:

Morfologia, mocz, glukoza, odczyn Coombasa, WR, HBS, HCV, HIV, Toksoplazmoza, Cytomegalia, Różyczka (te trzy w IpG i IpM), TSH i anty TPO.

oar8skjo700e5rvp.png

Aniołek [*] 30.04.2017r - 5tc
    Dwie kreski na teście 30.04.2018r. - Naturalny CUD <3
    Ponad 2 lata walki.
  • mommytobe Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2018, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok. Doczytalam w necie ze aby zrobic genetyczne dzidzia musi miec min. 45mm. Takze pewnie to zadecyduje czy juz, czy czekamy. Takze zobaczymy ;)

Julcia 18.01.2019 <3

mommytobe

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mommytobe wrote:
    Zośkaaa wlasnie nie wiem skąd to sie bierze. Bo jak tak dobie przypominam to przy zapaleniu pecherza mega boli, bo juz mialam 2 razy w zyciu. A teraz jest wszystko ok jak gdyby nigdy nic :P wiec nie wiem jaka moze byc przyczyna.

Dziewczyny kolejna wizyta wypada mi 10+4 czy to jest juz odpowiedni moment na usg genetyczne czy to za wczesnie?
    https://mamaginekolog.pl/badania-prenatalne-w-i-trymestrze-usg-test-papp-a-nipt/
    Poczytaj sobie

mommytobe, Paulcia28 lubią tę wiadomość

‹‹ 159 160 161 162 163 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ