Termin STYCZEŃ 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Holibko ja mam takie https://zaffiro.shop/igrow-wool-black W Trójmieście zimy są okropne przez wilgoć i mimo że temperatury nie są niskie to odczuwa się je dużo bardziej negatywnie, a tak przynajmniej twierdzi mój mąż, który przeprowadził się ze środkowej Polski 😅 więc zależało mi na czymś ciepłym i naturalnym
Cieszę się że z brzuchem lepiej!Holibka lubi tę wiadomość
-
Mamausia wrote:@Yowelin tak mam łożysko z przodu centralnie
@uktramaryna ,więc pierwsze złe symptomy wyłapał dr Krzysztof Piotrowski podczas drugiego prenatalnego i dał skierowanie na echo serduszka oraz namiary na Zdroje
Tam mnie zarejestrowali w poradni i tam już 2 razy przyjął mnie dr Jerzy Węgrzynowski i oba wyniki były nieprawidłowe
Ponieważ i tak jestem umówiona na konsultację u dr Niedzielskiego z którym za każdym razem na początku 3 trymestru się spotykam i ustalam plan działania to dr Węgrzynowski dał mi wydruk i komplet badań i kazał się na najbliższej wizycie która wiedział że mam za tydzień skonsultować z dr Niedzielskim i ustalić jak on to dalej widzi,bo on najchętniej on by mnie oglądał 2 razy w tygodniu na badaniu serduszka małego ,a może lepiej mnie położyć na 2/3 dni i zobaczyć jak procent w ciągu doby zajmują te dodatkowe skurcze ( nie może być więcej niż 20%)
Rodziłam w Zdrojach juz 2 w tym córcia była na odziale neonatologicznym te 12 lat temu i zawsze i ja i dzieci byliśmy super zaopiekowani dlatego oddaje im się bez reszty
Odnoszenie wrażenie,że oni tam mocno chuchają na zimne
Moja prowadząca Pani dr z mojego miasta po obejrzeniu wyników prenatalnych po prostu kazała czekać aż się unormuje - nie będę tego nawet komentować dlatego w tym miesiącu to będzie moja ostatnia wizyta u niej i już teraz tylko Szczecin
Z tą pralką to mnie zaskoczyłyscie - ja córka mechanika ,a bym jednak tą pralkę na górę wrzuciła 🙈🤣
Dobrze ,że jesteście 😊
Którą opcję Ty wolisz? dojeżdżanie dwa razy w tygodniu wydaje się być logistycznie trudne 😔 Ale doktor na pewno zaproponował najlepsze dla Was rozwiązanie. Oczywiście zaciskam kciuki za wizytę w przyszłym tygodniu 🤞
WNM, co przypadek to inaczej i jak widać nawet w każdej ciąży może być inaczej 😱🫂 Biedna, najważniejsze, że już za Tobą.
Mam już wyniki 😊 Wydają się być ok? 😅 Na czczo 75, po 1h 101, a po 2h 88.
Karolka, druga krzywa? 😱 O matko, to nie jest zbyt obciążające dla Ciebie? 😱🫂
Murilega, jak widać życie zaskakuje 😅 Najważniejsze, że znalazłaś odpowiedź i teraz najważniejsze dobre wyniki 🤞
Holibka, ja kupiłam na Vinted śpiworek puchowy z Makaszki 😊 Jeśli o taki typ śpiworkow Ci chodziło 😘Murilega, kattalinna, Zaqwsx, Holibka, Karolka89 lubią tę wiadomość
Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb
16.05. ⏸️ beta 9(10dpo) - beta 43 (12dpo) - beta 134 (14dpo)
💊 Euthyrox, Clexane
6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
28.06. 3cm 🐨 (9+6)
23.07. 8cm, ryzyka niskie i 90% 🩷 (13+3)
20.08. 220g dziewczynki 💕 (17+3)
17.09. Połówkowe, 490g klusi 🤭 (21+3)
14.10. 850g foszka 🥰 (25+2)
12.11. 1430g złośnicy 🤭 (29+3)
🩺 23.11. III prenatalne
-
Holibka (przed chwilą wyjątkowo telefon nie zmienił na golonka, ale na Halinka 😂) - ja też polecam Zaffiro z owczą wełną w środku. Kupiłam właśnie wersję igrow dla starszaka i jestem zachwycona. Nówka trochę droga, ale ja dorwałam na Vinted za 150zl. Jest wielki, ciepły, bardzo zadbany. Co i rusz pojawia się nowa aukcja, więc nawet można upolować jakiś wymarzony kolor. Polecam. Grunt to pamiętać, żeby wczytać się w opis/dopilnować zdjęć, no bo o wełnę trzeba dbać, żeby jej nie zniszczyć. Ale ten temat przerabiałyście już w kontekście kombinezonów z Engel, więc nie ma się co powtarzać 😉
Holibka lubi tę wiadomość
-
Yowelin, niska ta Twoja glikemia po 1 i 2h. Ja też mam niską, ale u Ciebie jeszcze większe spadki. Ciekawe czy Ci coś powiedzą. Moje doświadczenie jest takie, że niskimi wartościami nikt się nie przejmuje.
Ultramaryna, też robiłam w tej ciąży dwa razy krzywą. Pierwsza na początku bo wywiad miałam taki, nie inny. No i teraz bo to etap, w którym organizm dostaje szajby 😉ultramaryna_ lubi tę wiadomość
-
Mi dziś wjechało wicie gniazda, zrobiłam sobie listę porządków do zrobienia i zaczęłam działać. Strasznie się zmęczyłam. Aż mi się przypominało jak sprzątałam łazienkę jak jeszcze nie wiedziałam, że jestem w ciąży i poszłam po tym spać bo byłam taka zmęczona.
Zamówiłam organizery do szuflad. Zobaczymy jak to się sprawdzi. Bo ja z tych co raczej odnajdują się w kontrolowanym chaosie, ale nie syfie (dwie inne rzeczy). Chciałabym kupić taki przenośny koszyk z rzeczami żeby moc go mieć pod ręka. Ale nie wiem gdzie. Widzę sensowne na shein i temu, ale no nie kupuje w tych sklepach z zasady, a dla dziecka boje się co kolwiek tam kupić bo oni nie są poddawani europejskim standardom i nie wiem co tam się w środku znajduje. Wiec to odpada.Holibka, ultramaryna_ lubią tę wiadomość
-
Domi, ja w kwestii organizacji stawiam jednak na ikee. Teraz nakupiłam skubów do szuflad, ale też odkryłam kilka innych serii. Koszyki na przydasie czy wózki na kółkach też tam sensowne. Jedynie pojemniki na suche produkty spożywcze polecam nieikeowskie 😉
-
Ogólnie chyba nie będę się w takim razie przejmować. Najwyżej będę odkręcać wszystko jak już zus będzie miał problemy. Jednak wolę napisać to teraz niż w sesji wiosennej bo wtedy nie wyobrażam sobie jechać ode mnie do wawy 5h i egzaminy pisać.
Niestety stało się coś co stać się musiało. Wyszedł mi bakteriomocz i glukoza w moczu... 🤣
Idę powtórzyć jutro prywatnie badanie i niestety pewnie wjedzie antybiotyk. Mam nadzieję że to kwestia niezachowanej higieny próbki. Wolę się upewnić zanim coś zacznę brać... Aby też glukoza okazała się błędem pomiarowym ( mala ilość).
Ja od listopada pewnie będę miała większe ogarnianie bo teraz wyjeżdżam na kilka dni do rodziny ostatni raz przed porodem a później mnie wizytują goście, tak więc zostanę sama ze sobą i wreszcie przemyśle na poważnie temat. Mój maż ma teraz 2 miesiące wolnego w robocie i mi to mocno nie pomaga w organizacji bo ciągle coś robimy i jestem rozproszona bardzo
Holibka lubi tę wiadomość
-
kattalinna wrote:Yowelin, niska ta Twoja glikemia po 1 i 2h. Ja też mam niską, ale u Ciebie jeszcze większe spadki. Ciekawe czy Ci coś powiedzą. Moje doświadczenie jest takie, że niskimi wartościami nikt się nie przejmuje.
Ultramaryna, też robiłam w tej ciąży dwa razy krzywą. Pierwsza na początku bo wywiad miałam taki, nie inny. No i teraz bo to etap, w którym organizm dostaje szajby 😉 -
Dzięki za polecajki tych śpiworów. Muszę porozważać. Męczą mnie już te wybory 😅
Dobrze, że na krzywych ok
Z ikei jest dużo solidnych organizerów i ceny ujdą. Wózki pomocnicze też mają. Ja bym chciała chyba przewijak z takimi półkami i miejscem do zawieszenia czegoś. Jeszcze nie wiem czy mobilny czy niekoniecznie.🙋🏻♀️ 37.
👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu
👼🏻 26.09.2019 - ur. 37 tc. Przepuklina mózgowa, CC planowa
-
Yowelin wrote:Właśnie mi prowadząca odpisała że jest ok. Jakoś nie jestem przekonana, ale lekarzem też nie jestem.
Yowelin lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, mam info odnośnie szczepionki na ksztusiec.
Szczepionki będą dostępne w przychodniach. Jedynie co potrzebujecie to zapisać się na szczepienie w ośrodku zdrowia - ja to zrobiłam telefonicznie.
Nie potrzebujecie mieć żadnej recepty czy skierowania. System już działa. Ja się zapisałam na 22.10 ☺️Zaqwsx, Yowelin, Holibka, Podkoszulka, KINGA89, Karolka89, Rocky, Faelwen90, ultramaryna_, kattalinna, Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość
-
Jutro mam wizytę i w końcu zobaczę mojego synka po miesiącu przerwy. Rozpiera mnie ciekawość, co u niego i jak już jest duży.
Prosimy wszystkie ciocie o trzymanie kciuków za tego małego gentlemana, tym bardziej, że zawsze istnieje jakiś tam promil szansy, że to będzie przyszły zięc którejś z was.
PS. I właśnie zdałam sobie sprawę, że to oznacza, że my w przyszłości będziemy... teściowymi. A ten level to mi się jeszcze do tej pory w światopoglądzie nie odblokował (takie tam heheszki przed zbliżającym się widmem krzywej). Chyba porą spać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października, 19:44
Zaqwsx, Limonka26, Karolka89, Yowelin, Rocky, Faelwen90, Podkoszulka, Domi.Nika, ultramaryna_, Holibka, Liyss🧚🏻, Mamausia lubią tę wiadomość
-
Uff nadrobiłam 😉
@Mamausia widzę, że robiłyśmy prenatalne u tego samego lekarza. Bardzo mocno trzymam kciuki, żeby jednak problem się nie pogłębił i nic złego się w już w tym temacie nie działo. Najważniejsza teraz jest kontrola - dobrze, że jesteście pod dobrą opieką.
Widziałam, że był temat suszarki. My też się mocno zastanawiamy nad kupnem i też mamy pralkę slim 😛 Tylko, że u nas mąż jest dość mocnym freakiem w kwestii domowej elektroniki/ AGD itp. i wyszperał jakieś info, że tylko suszarki LG mają jakieś automatyczne czyszczenie czegoś tam i koniecznie musi być LG 🙈 W związku z tym chyba będziemy robić na zamówienie taką nadbudowę na pralkę, bo takie gotowce nam się nie zmieszczą i na to wtedy ewentualnie suszarka.
Ze spiworkami też mam dylemat, bo niby coś oglądam, ale nie mogę się zdecydować. M.in. zafiro igrow też jest na mojej liście 😉 Oglądałam też na vinted/ olx, ale ostatnio mam jakiegoś pecha. Dwie sprzedające nie wysłały mi paczek 🤷🏼♀️ Minął tydzień i cisza, z jednej już dostałam zwrot pieniędzy.
Za to wczoraj udało mi się kupić nowy bujaczek babybjorn na Amazonie na prime days za 602 zł. Załapałam się już na ostatnie minuty promocji, ale tak długo analizowałam używki na olx no i te w wersji mesh używane po tyle chodzą, więc w ostatniej chwili zamówiłam 🙈
Edit. Jeszcze miałam o coś zapytać, ale mój ciążowy mózg kalafior zapomniał zanim dojechałam do końca 🤪 Kwestia przewijaka. Jeśli planujecie to wygodniejszy jest na komodzie czy na łóżeczku?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października, 19:49
ultramaryna_ lubi tę wiadomość
44cs - udało się 🤍
——————————————————
👱🏼♀️❌AMH 13/ PCOS/ IO/ PAI-1 i MTHFR hetero/ KIR AA/ rozjechane cytokiny/ cross-match 46%
🧔🏻♂️❌morfologia 1-2%/ HBA 72%/ stres oksydacyjny
——————————————————
💎 05.2023 I IVF- 10🥚- 1x❄️
• 06.2023 FET❄️4BB - beta 0 ✖️
💎 09.2023 II IVF- 6🥚- 3x❄️
• 01.2024 FET❄️4BA- 5tc💔
• 05.2024 FET❄️4BB - 5dpt ⏸️; 6dpt bhcg 23,1; 8dpt 42,2; 10dpt 115; 13dpt 403; 17dpt 2230; 20dpt 5883
🍀 24dpt CRL 0,36cm i 💓
🍀 11+6 prenatalne - 6cm szkraba, ryzyka niskie,
❤️171ud/min
-
KINGA89 kciuki i ciekawe spostrzeżenie
Czytam Was na bieżąco i widziałam, że pojawił się temat śpiworków. Ja poluję na ten Zaffiro, najlepiej właśnie wełniany, tylko podpowiedzcie mi jak to jest z praniem? Na stronie producenta jest napisane, że nie można go prać, nawet ręcznie, więc jak w takim razie wyczyścić taki używany? I skąd mieć pewność w jakim tak naprawdę będzie stanie i czy ktoś dbał o tą wełnę? Na coś szczególnego zwrócić uwagę?ONA: 96' ON: 94'
🔴 NK z krwi 42% 🔴 KIR AA 🔴 Morfologia plemników 0-1% 🔴 MTHFR_677C>T homo, PAI-1 4G homo 🔴 Choroba genetyczna jednogenowa (50% ryzyka wady u dziecka)
💔 10.05.2023 transfer I 💔 Puste jajo płodowe
🍀 24.04.2024 transfer II 🍀 (encorton, intralipid, accofil, neoparin, estrofem, cyclogest, agolutin)
4dpt ⏸ 6dpt beta 44,5; 12 dpt beta 425; 14 dpt beta 813; 20dpt beta 6556, CRL 0,17cm 🥰 23 dpt migające ❤️
12+0 -> prenatalne ok 🍀 5,3cm dziewczynki 🎀 14+4 8,5 cm i 98 gram malutkiej, zero krwiaków 🥳
22+0 USG połówkowe 🍀 440g ❤️
28+6 III USG prenatalne 🎀 1,32 kg
🎁 Planowane CC 03.01.2025
-
ultramaryna_ wrote:Właśnie zastanawiałam się, kto konsultuje kardiologiczne przypadki, bo na kardiologii dziecięcej nie widziałam tam ciężarnych, a to dr Węgrzynowski 😊💕 Jesteś w najlepszych rękach, tak jak doktor powie, tak jest ❤️
Którą opcję Ty wolisz? dojeżdżanie dwa razy w tygodniu wydaje się być logistycznie trudne 😔 Ale doktor na pewno zaproponował najlepsze dla Was rozwiązanie. Oczywiście zaciskam kciuki za wizytę w przyszłym tygodniu 🤞
WNM, co przypadek to inaczej i jak widać nawet w każdej ciąży może być inaczej 😱🫂 Biedna, najważniejsze, że już za Tobą.
Mam już wyniki 😊 Wydają się być ok? 😅 Na czczo 75, po 1h 101, a po 2h 88.
Karolka, druga krzywa? 😱 O matko, to nie jest zbyt obciążające dla Ciebie? 😱🫂
Murilega, jak widać życie zaskakuje 😅 Najważniejsze, że znalazłaś odpowiedź i teraz najważniejsze dobre wyniki 🤞
Holibka, ja kupiłam na Vinted śpiworek puchowy z Makaszki 😊 Jeśli o taki typ śpiworkow Ci chodziło 😘
Musiałam zrobić bo ost lekarz rodzinny dał mi skierowanie 2pimiarowe i tamtą krzywą 3tyg temu przeszłam ok .
Podczas wizyty 4.10 moja Pani ginekolog powiedziała że krzywa musi być 3pomiarowa , lekarz rodzinny się pomylił
Więc dlatego byłam 2raz dzisiaj ;( ale dzisiaj było ciężko po tej h.
LeniweKluski super , że piszesz o tej szczepionce . Jutro idę do przychodni to podejdę od razu do rejestracji, ciekawe co powiedzą 😁😁
ultramaryna_ lubi tę wiadomość
👩🏽 Ja 35 lat
Od zawsze plamienia na 10dni , 7 dni przed miesiączką .
Pierwsza niespodziewana ciąża 06.2021r. zakończona - nie pojawiło się💔, wyłyżeczkowanie 16.07.21r.
Od Tego momentu starania .
05.05.2023r. podjęcie decyzji o klinice niepłodności. GAMETA BYDGOSZCZ
% endometriozy.
07.2023r. - Histeroskopia , biopsja : zapalenie endometrium.
AMH -2,47/ Monitoring ✔️ cykle 30-31
👦Mąż 37lat
zdrów jak 🐟
Plemniczki żywe-pracusie ✔️
Kariotyp prawidłowy męski-wynik 46,XY.
( Start IVF/ICSI kwiecień 2024
Zaczynamy :
- 2x dziennie ( rano wieczorem )Estrofem)
02.05.2024r. Niespodziewane dwie kreski✔️✔️
04.05.2024r Beta HCG 218mIU/ml
06.05.2024r. Beta HCG 748 mIU/ml
08.05.2024r.Beta HCG 2011 mlu/ml
🩺 22.05.2024r. 6t4d MAMY
-
Kurczę, dziewczyny, mam wyniki. Jeśli dobrze rozumiem normy w Googlu to jestem totalnie na granicy 😣 Na czczo jeszcze spoko, bo 79,8. Ale po 1h: 179,4. A po 2h: 152,6. Ktoś się na tym zna, ma doświadczenie? Jest się czym stresować? 🥺
-
kattalinna wrote:Jakasienka, jakby co, to mleko jest świetnym dodatkiem do kąpieli, takie mrożone czy trzymane w lodówce można w ten sposób wykorzystać, kiedy z jakiegoś względu nie nadaje się do podania dziecku. Oczywiście dobre, nie skwaśniałe czy coś 😉
Wiem, że można dodawać do kąpieli parę razy tak zrobiłam, ale miałam pomrożone po 120-150 ml, do kąpieli to się raczej niewiele dodaje, a w lodówce też już nie postoi kilka dni.
Plus mimo tego, że mleko było przechowywane prawidłowo, to nawet mnie podjeżdżalo mydłem (-> lipaza), więc jakoś mnie również to odrzucało i wolałam wylać.
Ewidentnie mrożenie nam nie sprzyjało, bo mleko, które jej podawałam bez mrożenia w lodówce stało nieraz dłużej niż to które mroziłam i z tym z lodówki nie było problemów. -
Nomeolvides wrote:Jeśli chodzi o aspiratory to na razie mamy klasyczną ustną fridę. Nam na szkole rodzenia powiedzieli że często więcej szkody niż pożytku z tych aspiratorow do odkurzacza, bo są po prostu za mocne i podrażniają śluzówkę stymulując jeszcze większe wydzielanie smarków, ale no nie wiem jak to jest w praktyce. A na nesiboo to mi szkoda kasy nie ukrywam 🙈
My na start kupiliśmy Sopelek 3, ktory jest 2w1 - do odkurzacza i ustny. Jakoś nawet nie zdążyliśmy skorzystać z wariantu z odkurzaczem przez ponad 2 lata, bo Stary u nas zajmował się odciąganiem gili i robił za odkurzacz.
Teraz młoda już sama trochę dmucha nos i nie używaliśmy aspiratora od wiosny.
Myślałam o Nosiboo, ale uznałam, że poczekamy, czy rzeczywiście będzie taka potrzeba. Póki co nadal nie czuję, że rzeczywiście jest takim must have.
Natomiast jeśli chodzi o wariant z odkurzaczem, to znajoma spaliła sobie odkurzacz używając z katarkiem. Nie wiem co poszło nie tak.
Inna sprawa, że znając moje dziecko odciąganie odkurzaczem, albo nawet takim Nosiboo, byłoby dla niej traumatyczne.
-
Karolka89 wrote:Jutro idę na szczepienie przeciwko grypie. Później mam iść na krztusiec bo od 15 należy się kobieta w ciąży za free tylko trzeba iść po receptę do rodzinnego.
Robiłaś już jakieś szczepienia ? I ile musi minąć czasu miedzy jednym a drugim wiesz może?
Też sie jutro wybieram na szczepienie przeciw grypie.
Z tego co czytałam, między szczepieniami zalecane są 2 tygodnie odstępu, ale jutro dopytam.Karolka89 lubi tę wiadomość