Termin STYCZEŃ 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam taka komodę gdzie mam podzieloną górna półkę na dwie i w jeden mam zestaw do wielopielo, w drugiej pieluchy i kocyki.
Niżej duża szuflada: w organizerach body, pajace, spodenki 56 i 62.
Piętro niżej: ubranka na wyjścia, kombinezony, sweterki, czapki itp.
Zaqwsx ja chodziłam na siłke i robiłam ćwiczenia z bo robiłam to Ok 2 lata przed ciąża regularnie, i kontynuowałem w 1 i 2 trym. W 3 trym joga oddech i ćwiczenia w domu. Ale to nie było 100 kg ponoszenia sztangi do takiego etapu nie doszłam. Tylko Np zakroki z obciążeniem po 2.5 kg, albo przysiady z kettlem po 8 kg. A to ze nie można ciężkiego to jakiś mit jak ciaza jest fizjologiczna.
Ja mam przeczucie ze może być to grudzień. Termin na początek stycznia wiec to taka granica przełomu roku. Od początku mam takie przeczucia. Aleeee wolałabym styczeń może tym razem mnie zawiodą.kattalinna, Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość
-
Yowelin, przytulam mocno i trzymam kciuki! 🫂🤞 wierze, że wszytsko będzie w porządku ☺️♥️04.2023: 8+2, triploidia 💔
08.2023: 6+5 monoploidia 💔
01.2024 & 03.2024: cb
20.04.2024 beta 24,14; 22.04 beta 96,72; 24.04 beta 253,80; 29.04 beta 2362,2 🍀
13.05 🩺 8,3 mm (6+5) ❤️
27.05 🩺 2,17 cm (8+4)
10.06 🩺 3,85 cm (10+4)
24.06 🧬 6,30 cm (12+4) USG prenatalne
22.07 🩺 (16+4) 175 gramów małego kawalera 🩵
19.08 II 🧬 (20+4) 376 gramów małego człowieka
16.09 🩺 (24+4) 693 gramy maleństwa
14.10 🩺 (28+4) 1165 gramów wiercipięty
Ja&On: 33 lata
Kariotyp ✅
Trombofilia: białko S 56%❌
MTHFR A1298C w układzie heterozygotycznym❌
ANA1: dodatni ❌
ANA2: słabo dodatni: 1:160, ziarnisty z dodatnimi sferami chromosowymi❌
-
Faelwen90 wrote:Hej dziewczyny,
Wiem, że temat zgagi był już wcześniej poruszany, ale nie mogę się do niego dokopać...
Co aptecznego można brać na zgagę w ciąży? Dzisiaj mnie franca dopadła jeszcze w łóżku przed śniadaniem... Kefir pomógł tylko na chwilę...
Pierwszy raz w życiu mam zgagę. Masakra, przecież to się nie da żyć 😞
Na zgagę polecam gascovin i neobianacid. -
Yowelin Kciuki ✊🏻✊🏻
Mnie też męczy zgaga a ostatnio ból gardła + zgaga to dopiero kombo 🙈
Ale póki co próbuje przeczekać zgagę i nic na to nie biorę.
Ostatnio zamówiłam ręczny laktator i nianię elektroniczną 🥹 jeszcze został nam termometr, inhalator i aspirator do nosa i można powiedzieć, że mamy najpotrzebniejsze rzeczy 😁Nadzieja to początek wszystkiego✨
11cs 🍀
19.04 12dpo ⏸️
19.04 beta 122,90 🤞🏻
22.04 beta 578,60 🤞🏻
09.05 pierwsza wizyta 0,58 cm bobo z bijącym serduszkiem 🥹
28.05 nasz maluszek ma 2,46 cm 🐣
17.06 bobuś ma już 6 cm 😍 🩷?
26.06 badania prenatalne, zdrowe bobo ma już 7,24 cm 🥹 🩷?
10.07 wszystko dobrze u bobo🥹🩷?
24.07 mała akrobatka waży 212g 😍
06.08 córeczka waży 317g 🥰
21.08 II badania prenatalne, malutka waży 481g i wszystko ok 🥹
03.09 nasza kuleczka waży 639g 🥰
01.10 gwiazdeczka waży 1140g ♥️
16.10 III badania prenatalne- wszystko dobrze, córcia waży 1654 g 🤩
29.10 córeczka waży 1919g, stópka 6,2 cm 🥹
🔜 19.11 KTG + wizyta
🔜03.12 KTG + wizyta
🔜 17.12 KTG + wizyta
🔜 poród 🥰
-
Yowelin 🫂 jak lekarka przezorna to pewnie dlatego Was tam wysyła. Jeśli ma Ci to pomóc w czekaniu to spróbuj umówić się gdzieś lokalnie do innego gina na usg 3 trymestru. Nawet możesz nic nie mówić o tym poszerzeniu i zobaczysz co sam Ci powie 🫂
U nas komoda gotowa i czeka. Mamy hemnesa, więc w tych górnych mniejszych szufladach mam rzeczy apteczne (kremy, kropelki, termometr, czopki, zapas wacików itp), pieluchy i mokre chusteczki, skarpetki, czapeczki, rajstopy, opaski itp, pieluchy materiałowe). Niżej jedna szuflada z ubrankami na 50 i trochę 44, druga szuflada cała na 56, na dole mam w jednej szufladzie 62 a w drugiej tekstylia (rożki, śpiworki, kocyki). W szafie wiszą bardziej wyjściowe rzeczy, kombinezony, do tego na półce prześcieradła i w koszu zabawki. W razie w mam jeszcze w drugim pokoju wolne szuflady w komodzie. Na komodzie leży przewijak i taki drewniany koszyk z pieluchami, wacikami, kompresami, solą fizjologiczną, patyczkami, kremem do pupy. Zostało mi wyprać wełniane czapki (to ręcznie chyba zrobię), otulacze do fotelików i jesteśmy ready.
Wracamy do domku, coś mi weszło pod łopatkę, więc podróż się zapowiada boleśnie 🤦🏼♀️
Współczuję Wam tej zgagi. U mnie na szczęście tej atrakcji (jeszcze) nie ma.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada, 09:53
-
Liyss🧚🏻 wrote:
Ze spaniem to mam od kilku miesięcy tak, że śpię po 1,5h i siku i tak całą noc.
Mój harmonogram pobudek w nocy z 10 na 11 listopada:
- północ
- 1 w nocy
- 2 w nocy
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
9 razy, dokładnie co godzinę, po prostu myślałam, że zwariuję.
BTW kupujecie takie podkłady poporodowe na łóżko dla siebie, takie o wymiarach chyba 60x90? Wczoraj mi się rzucuło w oczy, że jeszcze coś takiego jest, a ja tego nie mam i nie wiem w sumie czy to kupować.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada, 09:59
-
Yowelin, mam nadzieję że ta wizyta bedzie tylko po to by uspokoić Was, że wszystko jest ok. 😊
Holibka, nie wiem jak się sprawdzi ale zamówiłam z Aliexpress odpowiednik aspiratora z momcozy (podobno świetny). To jest aspirator na akumulator z 9 siłami ssania z czego najwyższa wydaje się być naprawdę silna. Ręki za niego nie dam sobie uciać, ale mi się zdaje być niezła alternatywą. Aktualnie kosztuje poniżej 100 zł (https://a.aliexpress.com/_Eurmlap). Momcozy wygląda identycznie tylko kosztuje ponad 200 zł 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada, 10:04
LeniweKluski, Gumcia1989 lubią tę wiadomość
22.05.24 ⏸️
24.05 252.00
28.05 1884.00, jest pęcherzyk ciążowy 🍀
13.06 7.25mm, jest ❤️
18.07 USG, NIPT- 5.5cm zdrowego chłopczyka 💙
19.09 połówkowe - ✅
Leki: Acard,
Starania od maja 2023
Nawracajace ciąże biochemiczne 🙁
homozygota MTHFR c. 1286A>C, heterozygota PAI1
ANA: typ ziarnisty, 1:320, immunoblot ANA3 ujemny -
Kinga, tak, kupuję, do szpitala pozycja obowiązkowa, w domu też się mogą przydać, w zależności od stopnia krwawienia.
Yowelin, będzie dobrze, trzymam kciuki za szybki upływ czasu. Ten tydzień krótszy, zaraz będzie weekend 😉
Z tą radością szykowania wyprawki to nie wiem... Na obecnym etapie dla mnie to zło konieczne już bo to chyba najbardziej upierdliwa część dla mnie.
Fajnie, że piszecie co jak macie w tych szufladach. Ja ciągle próbuję ogarnąć jakoś sensownie... Chyba też muszę część ubranek wywalić z komody, pewnie te powyżej 68 polecą, poprane mam do 74/ trochę 80. Same 50-62 zajmują mi 1,5 szuflady hemnesa 🙉 czy już mówiłam, że mam za dużo ubrań? 😉 Ale zastanowiło mnie, że w sumie nie mam takich "wyjściowych", moje dziecko będzie basicowe przez pierwsze miesiące 😉KINGA89 lubi tę wiadomość
-
Nie wchodziłam przez weekend na forum, ale nadrabiam Was teraz 😉 Jak piszecie o problemach ze spaniem, to jakoś tak lżej, że nie jest się w tym samemu i macie tak samo... Ja od ponad tygodnia mogę spać tylko na lewym boku, bo jak próbuję na prawym to zaczyna mnie boleć to miejsce na lewo od mostka pod piersią. Stosuje te metody, które mi urofizjo zaleciła, ale zamiast być lepiej to jest gorzej. Jak mnie ten ból złapie to nie do wytrzymania, jakby mnie ktoś ze skóry obdzierał w tym miejscu. Zastanawiam się co z tym dalej będzie i czy to minie po porodzie 😕
Próbuję brać to żelazo, ale dam mu chyba jeszcze tylko kilka dni, bo wybudza mnie ból brzucha i muszę odwiedzać w nocy toaletę. Poproszę moją dr o zmianę na coś innego w nadziei, że może akurat coś to da... Do tego u mnie też nocne poty, budziłam się dzisiaj średnio co 2h spocona jak mysz. I wisienka na torcie - jak się przebudziłam w nocy to potwornie zaczęło mnie gardło boleć i niestety nie minęło po przebudzeniu. Aż o anginie myślę, bo od razu zaczęło się od takiego bólu, że ledwo przełykać mogę 😟 Macie jakieś swoje sposoby domowe na taki ból? Ja znam płukanie gardła wodą z solą i picie mleka z miodem i masłem (najlepiej jeszcze z czosnkiem, ale teraz nie dam chyba rady)ONA: 96' ON: 94'
🔴 NK z krwi 42% 🔴 KIR AA 🔴 Morfologia plemników 0-1% 🔴 MTHFR_677C>T homo, PAI-1 4G homo 🔴 Choroba genetyczna jednogenowa (50% ryzyka wady u dziecka)
💔 10.05.2023 transfer I 💔 Puste jajo płodowe
🍀 24.04.2024 transfer II 🍀 (encorton, intralipid, accofil, neoparin, estrofem, cyclogest, agolutin)
4dpt ⏸ 6dpt beta 44,5; 12 dpt beta 425; 14 dpt beta 813; 20dpt beta 6556, CRL 0,17cm 🥰 23 dpt migające ❤️
12+0 -> prenatalne ok 🍀 5,3cm dziewczynki 🎀 14+4 8,5 cm i 98 gram malutkiej, zero krwiaków 🥳
22+0 USG połówkowe 🍀 440g ❤️
⏳ 28+6 III USG prenatalne 🎀 1,32 kg
-
Milvaa z domowych sposobów to chyba tyle 🙈 ale w aptece możesz kupić tantum verde, można normalnie stosować w ciąży no i jakieś tabletki do ssania typu prenalen czy coś z porostem islandzkim.
Milvaaa lubi tę wiadomość
-
Faelwen90 wrote:Hej dziewczyny,
Wiem, że temat zgagi był już wcześniej poruszany, ale nie mogę się do niego dokopać...
Co aptecznego można brać na zgagę w ciąży? Dzisiaj mnie franca dopadła jeszcze w łóżku przed śniadaniem... Kefir pomógł tylko na chwilę...
Pierwszy raz w życiu mam zgagę. Masakra, przecież to się nie da żyć 😞
Hej, mi moja Pani gin doradziła, że mam kupić ranigast albo zajadać migdały , bo też mlekiem, Kakao się leczyłam ale to było na chwilę;(
Życzę ulgi 🩷🎀👩🏽 Ja 35 lat
Od zawsze plamienia na 10dni , 7 dni przed miesiączką .
Pierwsza niespodziewana ciąża 06.2021r. zakończona - nie pojawiło się💔, wyłyżeczkowanie 16.07.21r.
Od Tego momentu starania .
05.05.2023r. podjęcie decyzji o klinice niepłodności. GAMETA BYDGOSZCZ
% endometriozy.
07.2023r. - Histeroskopia , biopsja : zapalenie endometrium.
AMH -2,47/ Monitoring ✔️ cykle 30-31
👦Mąż 37lat
zdrów jak 🐟
Plemniczki żywe-pracusie ✔️
Kariotyp prawidłowy męski-wynik 46,XY.
( Start IVF/ICSI kwiecień 2024
Zaczynamy :
- 2x dziennie ( rano wieczorem )Estrofem)
02.05.2024r. Niespodziewane dwie kreski✔️✔️
04.05.2024r Beta HCG 218mIU/ml
06.05.2024r. Beta HCG 748 mIU/ml
08.05.2024r.Beta HCG 2011 mlu/ml
🩺 22.05.2024r. 6t4d MAMY
-
@Yowelin a który Roszkowski? Chodzi o neuro? Pytam bo byłam na konsultacji i u tego od usg i u neuro. To bracia, obaj świetni specjaliści i diagnozy są trafne. U nas sprawdziły się w 100% słowa obu.
Ten Roszkowski neuro jest znacznie bardziej empatyczny od brata, raczej stonowany w odbiorze. Bardzo rzeczowy.
Trzymam kciuki aby miał dla Was tylko dobre wieści i ostatecznie Cię uspokoił!
@Kinga ja zamawiam takie podkłady. Pamiętam że przy starszaku jeszcze w domu korzystałam, a resztki używałam jako podkład na przewijak, przecinałam na pół.
@Murilega dzięki za polecenie! Sprawdzę ten aspirator.
@kattalina mam ten sam problem ze zbyt dużą ilością ubranek zdrowia!
Ja się stresuję pracą męża. Ciężko w tej okolicy coś znaleźć a deadline coraz bliżej. Ze zgłoszeń na hybrydę na razie cisza. Masakra przeraża mnie jak w mniejszych społecznościach bez koneksji trudno o pracę 😣🙋🏻♀️ 37.
👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu
👼🏻 26.09.2019 - ur. 37 tc. Przepuklina mózgowa, CC planowa
-
Kinga ja kupiłam te podkłady 60x90 na razie jedna paczkę z canpola z paskami samoprzylepnymi, nie wiem czy te paski się przydadzą ale wkurza mnie jak coś się roluje.
Współczuje wam tego wstawania nocnego
Nome jak przeczytałam ze masz opaski na głowę to tak Ci pozazdrościłam 😅 -
Holibka wrote:@Yowelin a który Roszkowski? Chodzi o neuro? Pytam bo byłam na konsultacji i u tego od usg i u neuro. To bracia, obaj świetni specjaliści i diagnozy są trafne. U nas sprawdziły się w 100% słowa obu.
Ten Roszkowski neuro jest znacznie bardziej empatyczny od brata, raczej stonowany w odbiorze. Bardzo rzeczowy.
Trzymam kciuki aby miał dla Was tylko dobre wieści i ostatecznie Cię uspokoił!
@Kinga ja zamawiam takie podkłady. Pamiętam że przy starszaku jeszcze w domu korzystałam, a resztki używałam jako podkład na przewijak, przecinałam na pół.
@Murilega dzięki za polecenie! Sprawdzę ten aspirator.
@kattalina mam ten sam problem ze zbyt dużą ilością ubranek zdrowia!
Ja się stresuję pracą męża. Ciężko w tej okolicy coś znaleźć a deadline coraz bliżej. Ze zgłoszeń na hybrydę na razie cisza. Masakra przeraża mnie jak w mniejszych społecznościach bez koneksji trudno o pracę 😣 -
Yowelin ma taki okres oczekiwania najlepsza jest czysta dopamina. Odpal serial odmóżdżacz, jakiś gossip girl, Emily w Paryżu czy inne coś, jakiś hotel paradise itp. Żeby ani jedna komórka w mózgu nie musiała pracować.
Przeszłam coś podobnego. Jak wrócą myśli to powtarzasz sobie: wszystko się ułoży i będzie dobrze.
Twoja lekarka wydaje się być mocno przewrażliwiona, już wiele razy to pisały dziewczyny. Może to taka osoba, co musi odesłać do kogoś do sprawdzenia bo sama nie dźwignie jakiegokolwiek niepewności czy choćby lekkiego odstępstwa od sztywnej normy. A zobacz, wiele z nas pisało, że na jakimś etapie ciąży cośtam wychodziło, a potem okazywało się, że jest ok. Tu też tak będzie i wyjdziesz lzszejsza o sto kilo po wizycie.
Tulę mocno!Holibka lubi tę wiadomość
-
Holibka, niestety rynek pracy to aktualnie koszmar. Mój mąż zmieniał pracę w tym roku i szczerze to było pół roku szukania lekką ręką. Trzymam kciuki by się jednak udało wcześniej niż później. 🤞🤞🤞
Holibka lubi tę wiadomość
22.05.24 ⏸️
24.05 252.00
28.05 1884.00, jest pęcherzyk ciążowy 🍀
13.06 7.25mm, jest ❤️
18.07 USG, NIPT- 5.5cm zdrowego chłopczyka 💙
19.09 połówkowe - ✅
Leki: Acard,
Starania od maja 2023
Nawracajace ciąże biochemiczne 🙁
homozygota MTHFR c. 1286A>C, heterozygota PAI1
ANA: typ ziarnisty, 1:320, immunoblot ANA3 ujemny