Termin STYCZEŃ 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
E_welka88 wrote:Tigra? Nome? Sandrix? LeniweKluski? Potforzasta? Holibka? Beza? Jak sie czujecie? Jak sprawują się wasi partnerzy w nowej roli tatusia?
Mój mąż zajmuje się starszakiem o wiele więcej niż dotychczas, wciąż nie budzi się sam z siebie ale jak go obudzę, to zrobi co trzeba.
Rano bierze starszaka i daje mi odespać noc, gotuje nam, i ogólnie jest lepiej niż z pierwszym dzieckiem 😝
Małego wolę karmić z butelki, każde karmienie piersią kończyło się tym, że musiałam go dwie godziny nosić pionowo, ulewal i miał gazy, i cały czas coś przełyka, wraca mu to jedzenie do buzi, ulewa nosem.
Po butelce jest ekstra, idzie spać i śpi. Także ja na razie się z piersią poddaje bo jak widzę takie problemy, to od razu mi się przypomina pierwszy syn i emocje związane z tym, aż mi źle wtedy psychicznie ( a to tylko namiastka tego co było ze starszakiem ale wystarczająca żeby sobie przypomnieć wszystko 🙈). Więc na razie odciagam / czasem daje HiPP., Skoro tak jest spokojny, to wolę tak 😛
Udaje mi się odciągać 120ml na sesję( po karmi 😝)
A on je 70-80 aktualnie. Femaltilker na mnie nie działa 🤷🏻♀️
Strasznie ciężko was nadrobić 🙈🙈
kattalinna wrote:Potwierdza się u Ciebie teoria, że drugie jest przeciwieństwem pierwszego 😉
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2024, 13:54
kattalinna, Milvaaa, kknn, Podkoszulka, Holibka, Ottioli, Perli_92, Liyss🧚🏻, Stokrotkkka, Fermina lubią tę wiadomość
-
Ja popłakałam łącznie godzinkę pewnie. Nie wiedziałam że jestem takim więźniem swoich hormonów, raczej zazwyczaj jestem stabilna emocjonalnie, ale mocno stres z powodu tego że nie rodzę mnie dobija. Zwyczajnie przeszłam problemy z płodnością i bardzo chciałabym nie mieć ich jeszcze przy porodzie 🥲 No nic...
Nawodniłam się dyzo i oiszlam na duży spacer z oglądaniem działek a później na basen. Ostatni raz przed porodem bo od 31 przerwa na 15 dni na mycie basenu a nigdzie dalej pewnie jeździć nie będziemy 😀 Dzisiaj w planach jeszcze ogrody świateł w Zamku Książ i spacer 6km w nocy.
Domi.Nika spaceruj ile się da i niech Cie na takim krótkim kablu nie trzymają 😂 Niestety ten pierwszy etap jest nudny i dobrze ze śpisz. Ponoć pierwsza część do rozwarcia 4cm yez się przysypia dużo. Później po 6cm zaczyna się nawał dziwnej energii. Powiesz czy tak było 😀
Holibka, Stokrotkkka lubią tę wiadomość
-
Fermina, to za tego czopa mi się odwdzięczyłaś zniszczeniem nadziei na inny charakter dziecka? 🤣
Trzecie to już na bank będzie inne, nie ma innej opcji 🙂
Domi, jaki dress code tam masz na oddziale? Tak sobie myślę, że jak ciągle ktg to wygodniej coś dwuczęściowego? -
E_welka88 wrote:A ja właśnie wstałam prawie po 2,5h drzemce i teraz jak bym obuchem w głowę dostała.
Dziewczyny ja mam takie pytanie czy u was ruchy bibasow przeważnie są takie same bo ja od Świąt mam wrażenie że moje dziecko stało się bardziej aktywne i potrafi przez pół godziny odstawiać takie harce że mi się odechciewa i zastanawiam się czy to normalne. Co prawda mniej więcej w tych samych godzinach od kilku dni tak szaleje.
Zazdroszczę spacerów że macie na to siłę, ja nie mam siły żeby z kanapy iść do łazienki.
Domi.nika korzystaj z czasu jak spuścili Cie ze smyczy. Trzymam kciuki żeby wszystko sprawnie poszło.
Tigra? Nome? Sandrix? LeniweKluski? Potforzasta? Holibka? Beza? Jak sie czujecie? Jak sprawują się wasi partnerzy w nowej roli tatusia?
Mój K wszedł w tę rolę jak w masło, jestem w szoku bo on nie chciał mieć dzieci (długa historia) i całą ciążę średnio się interesował brzuchem a teraz zakochany w synku. Robi mu tysiąc zdjec, zwraca się pieszczotliwie, normalnie serce topnieje. Znacznie lepiej też radzi sobie z karmieniem młodego (u mnie z butelki je godzinę, u niego potrafi w 20 min). Jedyny problem to że obrzydzają go bardzo pampersy i za nic nie może się przemóc żeby kupę przebrać 🥴
Dzisiaj w nocy przejął jedną pobudkę żebym mogła pospać kilka godzin ciągiem 😊kattalinna, _Aliya_, kknn, Podkoszulka, Holibka, Ottioli, Rocky, Aleale, Perli_92, Liyss🧚🏻, Stokrotkkka, kinia982, Gumcia1989 lubią tę wiadomość
13.03 wyjęcie implantu anty
17.04 ⏸
17.04 beta 6,56
19.04 beta 42,87
26.04 beta 1585,24
29.04 🩺 widoczny pęcherzyk ciążowy
10.05 🩺USG, jest ❤️
22.05 2 cm bobasa
Sanco wynik prawidłowy, chłopiec
17.06 prenatalne
28.08 🩺 II prenatalne, ponad 500 g zdrowego synka
02.10 kolejna wizyta
16.10 & 22.10 III prenatalne
💊
Euthyrox N50
-
kattalinna wrote:Domi, przeżywam tę Twoją indukcję jak zapowiedź własnej 😉 i bardzo mi się podoba możliwość tego przysypiania. W sumie to bardzo liczę na dogodne warunki bez ciągłego "mamo to, mamo tamto". Doba ciszy w szpitalu brzmi luksusowo 🤣
🤣
U mnie to jeszcze słychać " nuuudzę się"kattalinna lubi tę wiadomość
-
Liyss🧚🏻 wrote:Jakie plany na dziś?
@E_welka88 moja tak samo od Świąt jakby dostała nowej energii i kopie momentami jak szalona. Aż takie ruchy szarpane jak rybka w wodzie. Trochę mnie to oczywiście zmartwiło na początku czy nic się nie dzieje, ale ten schemat już się utrzymuje właśnie od paru dni. Najlepsza dyskoteka zaczyna się oczywiście koło 23 i jak na porządną imprezę przystało kończy 2-3 w nocy 😅 Zaskoczona tym jestem, bo podobno na tym etapie maluchy mają już tak mało miejsca, że co najwyżej mogą się rozpychać i wypychać, a tu nagle wróciło to jak było wiele tygodni wcześniej 🤔 Wczoraj mój mąż widok tych ruchów jak przejeżdża stópką czy kolankiem przyrównał do skarabeusza w Mumii, który wchodził ludziom pod skórę... od razu milej 😆Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2024, 14:08
kattalinna, kknn, Ottioli, _Aliya_, ultramaryna_, Stokrotkkka, Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość
ONA: 96' ON: 94'
🔴 NK z krwi 42% 🔴 KIR AA 🔴 Morfologia plemników 0-1% 🔴 MTHFR_677C>T homo, PAI-1 4G homo
🔴 Choroba genetyczna jednogenowa (50% ryzyka wady u dziecka)
💔 10.05.2023 transfer I 💔 Puste jajo płodowe
🍀 24.04.2024 transfer II 🍀 (encorton, intralipid, accofil, neoparin, estrofem, cyclogest, agolutin)
4dpt ⏸ 6dpt beta 44,5; 12 dpt beta 425; 14 dpt beta 813; 20dpt beta 6556, CRL 0,17cm 🥰 23 dpt migające ❤️
12+0 I prenatalne ok 🍀 5,3cm dziewczynki 🎀 14+4 8,5 cm i 98g malutkiej, zero krwiaków 🥳
22+0 USG połówkowe 🍀 440g ❤️ 28+6 III USG prenatalne 🎀 1320g
🎁 Planowane CC 03.01.2025
-
Fermina wrote:Ja mam dwójkę energicznych i wymagających dzieci i szczerze to liczę na trzecie, które w końcu będzie przez pierwszy miesiąc tylko spało i jadło, jeździło grzecznie w wózku i w aucie a potem nie uskuteczniało codziennych dram. Uważam, że zasłużyłam na chociaż jedno takie. 🤣
Trzymam kciuki by mamowe życzenie się spełniło 🤞🤞
U mnie znowu są dwa przeciwieństwa, jedno aniołek drugie charakterne 😆 I też się zastanawiam jaki egzemplarz teraz mi się trafi 😁
Na spacerki wózkowe nie narzekałam, udawały się długie i mogłam wtedy dobrze odetchnąć. Z tym że synek od razu zamykał oczy jak tylko ruszał wózek, córka najpierw rozglądała się, przyglądała się mi i potem zasypiała. Z późniejszym zasypianiem na spacerach było tak samo. Synek sam padał, córkę trzeba było wspomóc
W aucie też synek pierwszy zasypiał ☺️ -
Milvaaa ja mam mniej lub bardziej intensywne skurcze i spięcia brzucha w dzień i w nocy od chyba 30-32 tygodnia i w sumie, mimo to, spacerów i aktywności sobie nie odmawiałam. A na końcówce, jeśli masz siły, jest wskazana, żeby wspomóc szyjkę w skracaniu i maleństwo we wstawianiu w kanał 😉 wiadomo, że nie trzeba bić rekordów i się zajeżdżać, ale krótki spacer pewnie Ci nie zaszkodzi, tym bardziej że już u Ciebie 38+2 😉 chyba, że masz inne zalecenia od lekarza, to wtedy nie namawiam ☺️.
Edit: widzę, że masz planowana cesarkę na 3.01.
Teraz domyślam się, że nie chcesz przypadkiem zacząć wcześniej 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2024, 14:41
Milvaaa lubi tę wiadomość
04.2023: 8+2, triploidia 💔
08.2023: 6+5 monoploidia 💔
01.2024 & 03.2024: cb
20.04.2024 beta 24,14; 22.04 beta 96,72; 24.04 beta 253,80; 29.04 beta 2362,2 🍀
13.05 🩺 8,3 mm (6+5) ❤️
27.05 🩺 2,17 cm (8+4)
10.06 🩺 3,85 cm (10+4)
24.06 🧬 6,30 cm (12+4)
22.07 🩺 (16+4) 175 gramów małego kawalera 🩵
19.08 II 🧬 (20+4) 376 gramów
16.09 🩺 (24+4) 693 gramy
14.10 🩺 (28+4) 1165 gramów wiercipięty
15.11 🩺 (33+1) 2294 gramy
29.11 🩺 (35+1) 2630 gramów
13.12 🩺 (37+1) 3054 gramy
30.12 🩺 (39+4) 3500 gramów
PTP 01.01 🍀
Ja&On: 34 lata
Kariotyp ✅
Trombofilia: białko S 56%❌
MTHFR A1298C w układzie heterozygotycznym❌
ANA1: dodatni ❌
ANA2: słabo dodatni: 1:160, ziarnisty z dodatnimi sferami chromosowymi❌
-
@kknn mnie trochę te skurcze wystraszyły w momencie kiedy zaczęłam jednego wieczora mierzyć i wyszło mi ich aż czternaście w 2h. Naprawdę myślałam, że zaraz się zacznie poród, bo były w odstępach co 10 minut.
Na rozkręcaniu akcji mi nie zależy, bo bardzo chcę doczekać do planowanej cesarki, czyli już w piątek 😊 Życzę sobie scenariusza, że na spokojnie przyjeżdżam do szpitala, przyjęcie robi moja cudowna prowadząca (ona ma robić też samo cięcie), na luzie się ogarniamy ze wszystkim i przygotowujemy. Jeszcze dochodzi do tego niestety to, że biorę te zastrzyki z heparyny i gdyby nie minęło te 12h to dodatkowy stres. Ponadto chcę w czwartkowy wieczór zrobić sobie mini spa i się odpowiednio przygotować na narodziny córeczki 😁kattalinna, Fermina, Ottioli, kknn, _Aliya_, Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość
🔴 NK z krwi 42% 🔴 KIR AA 🔴 Morfologia plemników 0-1% 🔴 MTHFR_677C>T homo, PAI-1 4G homo
🍀 24.04.2024 transfer II 🍀 (encorton, intralipid, accofil, neoparin, estrofem, cyclogest, agolutin)
4dpt ⏸ 6dpt beta 44,5; 12 dpt beta 425; 14 dpt beta 813; 20dpt beta 6556, CRL 0,17cm 🥰 23 dpt migające ❤️
12+0 I prenatalne ok 🍀 5,3cm dziewczynki 🎀 14+4 8,5 cm i 98g malutkiej, zero krwiaków 🥳
-
Milvaaa jakie zabiegi bedziesz robiła przed porodem? 😀
Fajnie tak się martwić w drugą stronę żeby nie zaczęło się za szybko 🤣
Co do ruchów to u mnie bardzo leniwe są. Mało ten mój synek ruchliwy na końcówce a był bardzo aktywny cała ciaze. Widać brak miejsca mu doskwiera dosyć. Mógłby już zmienić otoczenie na większe. Nie zabraniam mu 😀 -
U mnie bóle miesiączkowe ustały jutro rano KTG jestem bardzo ciekawa co wyjdzie .
Z plusów przestaje się bać indukcji chcę już urodzić mieć to za sobą i w końcu przytulić synka
Domi trzymam kciuki za łatwy i bezproblemowy poród 🍀❤️kattalinna, Ottioli, Rocky, kknn, ultramaryna_, _Aliya_, Stokrotkkka, kinia982, Liyss🧚🏻, Murilega lubią tę wiadomość
-
Dziwna sprawa, jak leżę na boku, obojętnie którym, to bol i skurcze się wyciszają do zera. Jak siedze to czuje lekkie cmienie odcinka ledzwiowego. Jak tylko wstanę, to mam to uczucie napierania powodujące takie skurcze/bóle w podbrzuszu/odcinku lędźwiowym. Czuję wtedy, jak to wszystko tak boleśnie wisi i jest taka chwila napierania, później troszkę przerwy, ale po jakimś czasie znowu napiera.
To jest chyba ten napor główki i ogólnie dziecka, tylko pytanie, czy to uczucie pozostaje tylko nieprzyjemnym uczuciem, czy tam się jednocześnie skraca lub rozwiera szyjka? Skurcze nie mają regularnego charakteru, nie dzieje się nic, co by było wskazaniem do stawienia się w szpitalu, ale jednak się tam przecież dzieje.
Wielokrotnie czytałam, że jak się poród zacznie, to nie ma się wątpliwości czy to jest to - nie wierzcie. Ja w tym momencie nie wiem, czy to wstawianie się dziecka i bóle przepowiadające, czy początek porodu. -
U mnie już od weekendu przed świętami maluch jest mega ruchliwy. Czasem się z mężem śmiejemy z tego jakie ruchy widać na brzuchu 🤣 uaktywnia się też prawie zawsze przy masażu krocza 🤭 Ja się czasem zastanawiam jakim cudem on ma tam jeszcze miejsce.
@Milvaaa oby udało się na spokojnie dotrwać do piątku 😊
@Iza. Super, że już oswoiłaś strach przed indukcją 😉 To czekamy na jutrzejsze wieści z KTG!Milvaaa lubi tę wiadomość
-
Kattalinna może rzeczywiście. W sumie stres jak się ma jeszcze niedonoszona ciaze I ryzyko przedwczesnego porodu jest zdecydowanie dużo większy. Fajnie jest należeć do takich po środku którzy się nie denerwują niczym i czekają na swoje 😀
Kinga89 bóle porodowe nie wyciszają się przy zmianie pozycji ( ponoc). Teoretycznie tą główka może napierać na szyjkę I ją skracać, ale nie jest to jeszcze rozwieranie szyjki bo to są te skurcze porodowe które są nieprzerywane itp. Może to być za to faza przedporodowa i mogą się zaraz zacząć te właściwe regularne
Ottioli z dziwnych rzeczy to ja mam spięcie macicy orzy masażu krocza. Czuje taki nagły lekki skurcz. Czuje też skurcz jak scisne skórę na wzgórku łonowym. Nie wiem co ma macica do tej skóry ale ewidentnie coś ma 😂kattalinna, Ottioli lubią tę wiadomość
-
KINGA89 wrote:Dziwna sprawa, jak leżę na boku, obojętnie którym, to bol i skurcze się wyciszają do zera. Jak siedze to czuje lekkie cmienie odcinka ledzwiowego. Jak tylko wstanę, to mam to uczucie napierania powodujące takie skurcze/bóle w podbrzuszu/odcinku lędźwiowym. Czuję wtedy, jak to wszystko tak boleśnie wisi i jest taka chwila napierania, później troszkę przerwy, ale po jakimś czasie znowu napiera.
To jest chyba ten napor główki i ogólnie dziecka, tylko pytanie, czy to uczucie pozostaje tylko nieprzyjemnym uczuciem, czy tam się jednocześnie skraca lub rozwiera szyjka? Skurcze nie mają regularnego charakteru, nie dzieje się nic, co by było wskazaniem do stawienia się w szpitalu, ale jednak się tam przecież dzieje.
Wielokrotnie czytałam, że jak się poród zacznie, to nie ma się wątpliwości czy to jest to - nie wierzcie. Ja w tym momencie nie wiem, czy to wstawianie się dziecka i bóle przepowiadające, czy początek porodu. -
@Kinga89 no właśnie widać po moim śnie, że obawa o nierozpoznanie porodu jest u mnie bardzo silna 😆 Tym bardziej, że przecież u każdej kobiety może zacząć się nieco inaczej, a mamy też różne progi bólowe. U mojej koleżanki poród się rozpoczął dosłownie dzień przed planowanym cc i jak zapytałam skąd wiedziała, to jedyne objawy jakie miała to uczucie ciągłego parcia na pęcherz i ból dolnego odcinka pleców... Mnie to jeszcze bardziej nakręciło, bo takie coś to ja mam regularnie 🙉
@Zaqwsx Na pewno golenie z góry na dół, mycie włosów plus dłużej potrzymanie maski i kusi mnie też pomalowanie paznokci chociaż u stóp 😅 Sama już nie dam rady, ale mama przyjeżdża pojutrze to może bym ją poprosiła, bo gdyby to mąż miał zrobić to nie chciałabym widzieć efektu 😂kattalinna, Ottioli lubią tę wiadomość
-
Milvaaa ja wczoraj pomalowałam paznokcie u nóg odżywka, żeby chociaż trochę sobie poprawić nastrój i poczucie bycia „zadbaną”. Co ja się nastękałam 🫣 ale duma mnie rozpierała, bo jeszcze daje radę 🙌
Kinga89 też czytałam, że zmiana pozycji skurczy porodowych nie wyciszy. Może faktycznie maluch się jakoś tak wstawia, że uciska Ci np. na nerw kulszowy😣Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2024, 15:49
_Aliya_, kattalinna, Ottioli, Aleale lubią tę wiadomość
04.2023: 8+2, triploidia 💔
08.2023: 6+5 monoploidia 💔
01.2024 & 03.2024: cb
20.04.2024 beta 24,14; 22.04 beta 96,72; 24.04 beta 253,80; 29.04 beta 2362,2 🍀
13.05 🩺 8,3 mm (6+5) ❤️
27.05 🩺 2,17 cm (8+4)
10.06 🩺 3,85 cm (10+4)
24.06 🧬 6,30 cm (12+4)
22.07 🩺 (16+4) 175 gramów małego kawalera 🩵
19.08 II 🧬 (20+4) 376 gramów
16.09 🩺 (24+4) 693 gramy