umowa na czas okreslony a ciąża
-
Witam
Mam umowe o prace do dnia 10.10.2014 obecnie jestem w 5 tygodniu.zastanawiam sie kiedy zawiadomic pracodawcę o moim odmiennym stanie.wiem ze jesli umowa wygasa po 3 miesiacu ciazy to ulega automatycznie przedłużaniu do porodu.co jesli powiem bedac w 10 tyg czy pracodawca ma prawo mnie zwolnic? Pomóżcie! !!! -
ja proponuję poczekać do końca pierwszego trymestru, różni są ludzie. Nie znam się dokładnie na prawie pracy i kiedy zaczynasz być chroniona, ale wydaje mi się że właśnie po 3 miesiącu. Moją koleżankę tak zwolniono ob na czas określony jest krótszy okres wypowiedzenia.
-
Kochana ja mam umowę na czas określony.. tzn miałam do końca czerwca br.. I w kwietniu dałam zwolnienie był to 6tc nie mają prawa cie zwolnić muszą ci płacić do dnia porodu a jak cie zwalnia możesz zaskarżyć zakład pracy i dostaną karę i dla ciebie odszkodowanie ( moja koleżanka pracuje w sondzie i wszystko mi wyjaśniła)
Anastacia33, Anoolka lubią tę wiadomość
Pamiętamy o Tobie Aniołku 20.07.2013 39tc(*) -
Hej ja powiadomilam pracodawce w 15tc i od razu poszlam na zwolnienie. Umowe mialam na okres probny 3 mies. Gdy mi sie konczyla bylam juz w 23tc.
Pracodawca musi przedluzyc umowe do dnia porodu, jesli zostala ona zawarta na dluzej niz miesiac i uleglaby rozwiazaniu po uplywie trzeciego miesiaca ciazy.Anoolka lubi tę wiadomość
-
Anastacia33 wrote:Tak planowslam zeby odczekac, gorzej bedzie jak beda mnie np meczyc mdlosci lub wymioty.
poza tym, nie musisz mu w ogole nic mowic, i tak jestes chroniona przez prawo. jesli nawet dostaniesz wymowienie, ale udowodnisz, ze w dniu wymowienia bylas w ciazy, ono nie ma mocy prawnej, i masz umowe przedluzona do dnia porodu. (w twoim przypadku, tj. umowie do 10.10.2014)
a mdlosciami albo wymiotami sie nie przejmuj poki ich nie masz. moze sie okazac, ze natura potraktuje cie lagodnie, albo zanim wyjdziesz z domu do pracy "obrobisz sie" z ta przypadloscia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2014, 22:15
Bergo lubi tę wiadomość
-
hm a ja jestem jeszcze w wcześniejszej ciązy( 5tc ) od soboty miałam straszne mdłości,bóle głowy i temp 38,5.Do tego doszły bóle brzucha które promieniowały "po kolona".Pojechałam do lekarki od razu wystawiła mi L4 pomimo że niczego się nie dopatrzyła i jak nie przejdą bóle mam jechać od razu do szpitala.Niby mogłam iść do internisty i wziąść nie ciążowe L4- ale gino powiedziała że przy mojej pracy i zdrowiu lepiej dmuchać na zimne.Teraz nawet jak przejdą bóle musiałabym do trzeciego miesiąca(bo niby wtedy mija zagrożenie utraty)narażać swoje i dziecka zdrowie.A póżniej naprawde bym sobie tego nie darowała.Jak nie będę miałą gdzie wracać trudno-na jednej firmie praca się nie kończy.Ja mam umowe o pracę na czas określony-10 lat.I zresztą na L4 nie mogą nikogo zwolnić-nie tylko kobiety w ciązy.
Anastacia33 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyja poszłam natychmiast na zwolnienie, jak okazało się , że jestem w ciąży, nikt mi za pozostanie na stanowisku pracy medalu nie da, a wystarczy, że się zdenerwuję i już brzuch boli, przypominam, że płatne 100%, a po miesiącu wypłatę świadczeń przejmuje zus, jeśli zakład pracy do 20 pracowników kasa przepływa przez zus (niestety trzeba dłużej czekać) powyżej 20 twój zakład pracy dokonuje wypłaty. Wysypiam się, jem, kiedy organizm zasygnalizuje potrzebę, odpoczywam, kiedy czuję potrzebę, maleństwo niech zdrowo rośnie, bo jak przyjdzie do biedy to po porodzie rodzice zostają sami z problemem rehabilitacji, wcześniactwem itp. wiem, widziałam konkretne przypadki, szanujmy się matki!
Anoolka, beataa088, beataa088 lubią tę wiadomość
-