weryfikacja zwolnienia przez ZUS
-
Witajcie,
czy któraś z Was miała weryfikację zwolnień lekarskich? Dostałam pismo z ZUS, że będą weryfikować prawidłowość moich zwolnień od pracy. Jeden okres z poprzedniej ciąży - 2 lata temu, drugi zwolnienie na chorobę dziecka - początek tego roku i aktualne zwolnienie na ciążę... Masakra - obie ciąże mam zagrożone, szpitale itp, leki na podtrzymanie i jeszcze mam udowadniać, że nie jestem wielbłądem... Macie jakieś doświadczenie w tym temacie? -
nick nieaktualnyPodobno czasem losowo kogoś weryfikują, nie stresuj się. Skoro jesteś w ciąży zagrożonej to nie będzie problemem zastać Ciebie w domu a jak akurat będziesz u lekarza to im to udowodnisz. Poza tym oni będą mieć wgląd do dokumentacji lekarskiej spokojnie
-
Dzięki za reakcję
No właśnie jeżeli chodzi o tą ciążę to rozumiem, że mogą mnie odwiedzić i sprawdzić, chociaż nie ma mnie tak ciągle w domu, bo mam dwulatkę i odprowadzam/przyprowadzam ze żłobka i jakiś spacer też jest codziennie. Ale jak sprawdzą zwolnienie sprzed dwóch lat? W zawiadomieniu jest, że to wszczęte z urzędu, więc raczej losowanie niż to, że ktoś im szepnął słówko:P -
nick nieaktualnyPewnie sprawdzą dokumentacje medyczną na jakiej zasadzie byłaś na zwolnieniu. A co do tego, że mogą Ciebie nie zastać w domu to może się skończyć zabraniem zasiłku z Zusu. Też jestem na zwolnieniu z powodu ciąży zagrożonej i wypisałam córkę z przedszkola ze względu na to, że miałam zalecenie leżenia. Jeżeli masz na l4, że możesz chodzić to nikt nie powinien się przyczepić.
-
lotka1990 wrote:Zawsze mozna przebywać pod innym adresem no ma ZUS.. np u rodziców
Ale wtedy teoretycznie powinni się zgłosić do ZUSu czasową zmianę miejsca pobytu. Oczywiście jeśli to jeden dzień tombez przesady, ale jak na tydzień czy dwa to powinno się zgłosić.Anatolka lubi tę wiadomość
-