X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne weryfikacja zwolnienia przez ZUS
Odpowiedz

weryfikacja zwolnienia przez ZUS

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • appee Ekspertka

Wysłany: 9 listopada 2017, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,
    czy któraś z Was miała weryfikację zwolnień lekarskich? Dostałam pismo z ZUS, że będą weryfikować prawidłowość moich zwolnień od pracy. Jeden okres z poprzedniej ciąży - 2 lata temu, drugi zwolnienie na chorobę dziecka - początek tego roku i aktualne zwolnienie na ciążę... Masakra - obie ciąże mam zagrożone, szpitale itp, leki na podtrzymanie i jeszcze mam udowadniać, że nie jestem wielbłądem... Macie jakieś doświadczenie w tym temacie?

Zosiuleńka:)
    https://www.maluchy.pl/li-72083.png

ex2bvcqgf0ivz93s.png
  • appee Ekspertka

Wysłany: 10 listopada 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nikt nic?

ex2bvcqgf0ivz93s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2017, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno czasem losowo kogoś weryfikują, nie stresuj się. Skoro jesteś w ciąży zagrożonej to nie będzie problemem zastać Ciebie w domu a jak akurat będziesz u lekarza to im to udowodnisz. Poza tym oni będą mieć wgląd do dokumentacji lekarskiej ;) spokojnie

• appee Ekspertka

Wysłany: 17 listopada 2017, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za reakcję:)
    No właśnie jeżeli chodzi o tą ciążę to rozumiem, że mogą mnie odwiedzić i sprawdzić, chociaż nie ma mnie tak ciągle w domu, bo mam dwulatkę i odprowadzam/przyprowadzam ze żłobka i jakiś spacer też jest codziennie. Ale jak sprawdzą zwolnienie sprzed dwóch lat? W zawiadomieniu jest, że to wszczęte z urzędu, więc raczej losowanie niż to, że ktoś im szepnął słówko:P

ex2bvcqgf0ivz93s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 listopada 2017, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie sprawdzą dokumentacje medyczną na jakiej zasadzie byłaś na zwolnieniu. A co do tego, że mogą Ciebie nie zastać w domu to może się skończyć zabraniem zasiłku z Zusu. Też jestem na zwolnieniu z powodu ciąży zagrożonej i wypisałam córkę z przedszkola ze względu na to, że miałam zalecenie leżenia. Jeżeli masz na l4, że możesz chodzić to nikt nie powinien się przyczepić.

• appee Ekspertka

Wysłany: 17 listopada 2017, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam zwolnienie chodzące, więc myślę, że nie czepią się...

ex2bvcqgf0ivz93s.png
  • lotka1990 Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2017, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze mozna przebywać pod innym adresem no ma ZUS.. np u rodziców :)

3i49jw4zy14xtog4.png
    ex2bjw4zxo12w0aa.png
  • malka Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2017, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lotka1990 wrote:
    Zawsze mozna przebywać pod innym adresem no ma ZUS.. np u rodziców :)

Ale wtedy teoretycznie powinni się zgłosić do ZUSu czasową zmianę miejsca pobytu. Oczywiście jeśli to jeden dzień tombez przesady, ale jak na tydzień czy dwa to powinno się zgłosić.

Anatolka lubi tę wiadomość

5b09trd8ji0unw2g.png

34bwflw153i9m8vo.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ