X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrzesień 2019
Odpowiedz

Wrzesień 2019

Oceń ten wątek:
  • k878 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nam się dziś wydawało ze odnieśliśmy sukces wychowawczy bo starsza 1,5 h sprzątała rozsypana fasole ale w końcu sprzatnela. A wieczorem mi powiedziała ze to była świetna zabawa...

Laurka, Mila lubią tę wiadomość

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • łania Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Laurka brawo 😁 szkoda, że to jednorazowa akcja, ale dobre i to. U nas kupa na dzień dobry bardzo często, ale co się dziwić jak tyle w nocy je.

Dziś byłyśmy na pneumokokach. Mała za 4 dni kończy 5 miesięcy i waży 8400 g 😲

Agusia jak z synkiem, wszystko ok?
    K878 a jak twoja mała? Lepiej?

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka94 wrote:
    Za to moje dziecko pobilo rekord usypiania. 1,50na cycu ale za to 8 i pol h snu bez przerwy😂😀

U nas to standard cycowania, ale dlaczego moja tak nie potrafi? 😞

Lania prawie 8,5 kg?? Jak Ty to zrobilas?! Wow. Moja srednia corka na 2. urodziny w koncu dobila do 10 kg.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    łania wrote:
    No Laurka brawo 😁 szkoda, że to jednorazowa akcja, ale dobre i to. U nas kupa na dzień dobry bardzo często, ale co się dziwić jak tyle w nocy je.

Dziś byłyśmy na pneumokokach. Mała za 4 dni kończy 5 miesięcy i waży 8400 g 😲

Agusia jak z synkiem, wszystko ok?
    K878 a jak twoja mała? Lepiej?
    Moj za 3dni konczy 5miesiecy i wazy 6,5. Przy wadze porodowej 2,500g😀

10.09.2019 Marcel
  • Oleczka94 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    U nas to standard cycowania, ale dlaczego moja tak nie potrafi? 😞

Lania prawie 8,5 kg?? Jak Ty to zrobilas?! Wow. Moja srednia corka na 2. urodziny w koncu dobila do 10 kg.
    Uwierz mi tez sie zdziwilam. Zwykle spi max 6h ciagiem ale tylko pierwszy sen po kompieli. Potem roznie.
    Za to dobil mnie fakt tak dlugiego cycowania. Moje plecy wolaja o pomste do nieba. I tak dobrze ze mam poduche do karmienia.

Laurka spokojnie, kiedys tez sie doczekasz
    Z tego co kojarze to masz bardzo przytulasna dziewuszke. Potrzeeebije duzo przytulaskow.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2020, 22:51

10.09.2019 Marcel
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2020, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lania zacna waga ;) a myślałam że to ja mam największe dziecię na forum ;)
    Dziękuję z starszym ok. Goi mu się to rozcięcie. W środę jadę z nim na zdjęcie szwów.

k878 lubi tę wiadomość

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2020, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tylko katar i już tylko przezroczysty 😅

Ale się nastresowalam. Starsza pierwszy raz była chora jak miała 9 mcy.

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • Lenka82 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2020, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka94 wrote:
    Ile spia wasze maluchy w nocy?😀
    I czy ktoras z was miala moze cala noc przespana?

U nas zazwyczaj kompiel 19. Potem spi 30min, standardowo budzi sie i dojada i spi. Z 2,3pobudkami w nocy spi do ok. 9rano jak go przeciagne rano cycem u mnie w lozku😀

Moja córka potrafi przespać całą noc ewentualnie jedną pobudka na mleko ok 5. Tylko jest mały szczegół. Aby spała spokojnie musi spać ze mną. W przeciwnym razie ok. 1 zaczyna najpierw bardzo kopać w szczebelki łóżeczka potem poplakuje itp. Ogólnie trochę mamy problem że spaniem w łóżku A nawet przebywaniem w nim. Córka jest bardzo aktywnym dzieckiem. Nie "usiedzi" chwili w miejscu non stop kopie w szxzebelki wyciąga rączki i nóżki przez nie aż się czasem zablokuje usiłuję też przełożyć głowę ale wiadomo ta nie przejdzie. Bardzo szybko się niecierpliwi i denerwuje.

Jeszcze co do długości spania w nocy to jest lepiej od kiedy rozszerzyliśmy dietę. Jest na mm. Do tego słoiczki póki co Gerber na początek próbowaliśmy. Je wszystko na 4 i 5 m-cy. Warzywna owoce obiadki wszystko jej smakuje. Chętnie otwiera buzie i łyka.

Aktualizacja ws wypadania włosów będę walczyć choć wiem że co musi wypaść to musi bo to hormony. Mimo tego próbuje biotebal i katar wcierka. I moje pytanie czy probowałyście jakiś tańszych zamienników kiedyś.

Dodatkowo kupiłam vitotal dla kobiet choć szukam lepszej alternatywy. Ale to bardziej na cały organizm bo czuje się ostatnio mega zmęczona i osłabiona jakaś. Staram się jeść normalnie choć nie zawsze się udaje. Czasem niestety kończy się na pustych kaloriach.

bl9cjw4z4bshjmmh.png

08.2018 - 6tc poronienie chybione
    08.2019 - ur. Joanna (córka)
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2020, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do witamin, ja od porodu biorę Symvital Mama. Jest dość budżetowy, a dobry skład, ma dha. Na włosy nie pomaga, lecą strasznie 🙁

Z 👧🏼09.2019😍 P 👶🏻10.2021 😍
    04.2017 (') 12.2017 (')

• łania Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2020, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też włosy lecą, biorę falvit mama.

Laurka takie dzieci to nie po mnie, ja byłam chuda jak patyk. Za to teraz odbiłam 😂 pewnie po mężu heh. Moja starsza na pół roku miała 8,3 kg, na rok ok 11 kg, na 2 lata 15 i teraz na 3 ma 17 kg, ale wcale nie jest gruba, jest wysoka (ma 100 cm), taka zbita, ale i żeberka wystają trochę.

Córka 02.2017 ❤️
    Córka 11.09.2019 ❤️
  • Mańka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 06:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DZIEŃ DOBRY ❤️❤️❤️

Żyję i macham do was białą pieluchą z pola walki. Przyznaję się bez bicia, od świąt tu nie zaglądałam. W ramach postanowienia noworocznego zrobiłam sobie detoks od telefonu, mediów itd. Ale luzik, wszystko nadrobiłam i szczerze powiem wzruszyło mnie wasze kibicowanie w dzień dziadków 😂

U nas w porządku. Misia ma już 4,5mc. Dla tych, które martwią się o wagę swoich maluszków- mój orzeszek waży jakieś max 6kg i będzie mierzyć z 60cm. W piątek idziemy na szczepienie, więc wywiem się wszystkiego dokładnie. Póki co nasz lekarz mówi, że taka uroda, wszystko inne jest ok, więc też już się tak tym nie martwię.

Misia gada, jak najęta. Niestety również w nocy- od kilku tygodni budzi się co 2h, czasami zupełnie się wybudza w dobrym humorze. To dość bolesny czas, bo do tej pory budziła się tylko raz. Ja wyglądam, jak 40letnia alkoholiczka, mąż czasami śpi w salonie, żeby chociaż trochu być przytomnym w pracy. Mamy baaardzo towarzyską dziewczynkę 😏 Od kilku tygodni przewraca się z plecków na brzuszek, próbuje pełzać i w sumie w ogóle uwielbia spędzać czas na macie oczywiście rozmawiając z obrazkami, zabawkami a nawet pieluchą tetrową. Dziobak się nie zamyka 🙈

Faza oralna pełną gębą, wszystko ląduje w buzi a ślini się przy tym niemiłosiernie. Ostatnio wołam na dziecko Niagara 😂 Wstrzeliwując się jeszcze w temat rozszerzania diety, to o ile lekarz nie zaleci inaczej, to czekam do momentu, jak Misia będzie gotowa, ale na pewno nie wcześniej niż 6mc. Chcę spróbować z blw. Póki co, jesteśmy tylko na piersi. Zaczęłam chodzić na basen i w związku z wyjściem z domu odkryliśmy z mężem, że młoda totalnie nie potrafi jeść z butelki. Na basen chodzę więc po wieczornym obrządku.

Tymczasem w niedzielę się chrzcimy i tym sposobem dotarłam do naszych społeczno obyczajowych dramacików z teściami 😂😂😂

Moi rodzice mają hopla na punkcie chrzcin, jakby to ich sam Jezusek miał piętką smyrać. Teściowe z kolei zero zainteresowania. Że skrajności w skrajność. Jednak od jakiegoś czasu dało się odczuć, że teściowie mają jakiś żal. Dzień babci i dziadka obył się bez większych emocji

łania lubi tę wiadomość

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• Mańka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 06:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    (Jak zawsze urwało mi wypowiedź, więc już kończę moją epopeję)

Dzień babci i dziadka obył się bez większych emocji po stronie teściów, więc tylko czekałam, jak zło pieprznie znienacka. Serio, przyjechaliśmy z wystrojonym dzieckiem, kwiatuszkiem w łapce a tu zero wzruszeń, uśmiechu. No i wyszło przedwczoraj, że teściowa nie czuje się dostatecznie zaproszona na chrzciny 🙈 Noż kuźwa nawet tego nie komentuję, tylko zabieram kiecę i lecę jej czerwony dywan rozkładać. Aż drżę, co to będzie w niedzielę.

Z perełek- jakiś czas temu, gdy Młoda przez kilka dni nie robiła kupki teściowa poleciła kupić mydło, wystrugać z niego kołek, wsadzić dziecku w tyłek i pogmerać. Prawie umarłam.

Dziewczynki, nie odniosę się do każdej z was, ale z przyjemnością czytam o waszych maluszkach ❤️ Wiem, że bywa cholernie ciężko, ale wierzę, że super sobie radzicie i jesteście wspaniałe!

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

• Leksi Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mańka, u nas było to samo z chrzcinami - moi rodzice przeżywali miesiąc przed, a tesciowie zero zainteresowania i nawet nie podeszli do małej. Ale już się przyzwyczaiłam.

Lania, Wow piękna waga gratuluję! :)

U nas z rana malutka zaczęła coś lekko kaszlec. Strasznie się slini i myślałam że może od tego. Podczas snu nie kaszle. Teraz sporadycznie. Nie wiem co o tym sądzić - bardziej doświadczone mamuśki pomóżcie. Gorączki nie ma, je ładnie, śpi nie ma kaszlu. Sama nie wiem co robić. :/

Jak ubieracie w taka pogodę zmienną jak teraz kiedy w dzien w słońcu jest 10 stopni A później nagle się robi chłodniej?

iv096iyewk8s7le5.png

iv096iyewivbyvps.png

Lena <3 : 18.04 -> 205g / 08.05 -> 362g / 19.06 -> 966g / 15.07. -> 1595g / 24.07. -> 1803g / 12.08. -> 2260g / 22.08. -> 2700g / 04.09. -> 2850g / 19.09. -> 3442g
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksi obstawialabym kaszel od nadmiaru śliny albo od zębów. U nas też tak było. Pediatra kazała inhalowac solą fizjologiczna plus breodual (ale to na receptę jest) i dala syrop i przeszło.

U nas od sob mały ma chrype. Ale dziś już lepiej więc nie biegnę do lekarza żeby nie złapał więcej nic. Daje syrop. Inhaluje. I sok z malin do picia :)

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Manka, u nas przy okazji świąt teść się popłakał, bo to takie wyjątkowe święta... czym mnie strasznie wkurzył, bo nie wziął jej na ręce, nawet na chwile się nie zajął, oglądali cały czas netflix i podglasniali jak płakała 🤦‍♀️

04.2017 (') 12.2017 (')

• Aster4n Ekspertka

Wysłany: 11 lutego 2020, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mańka Ty piszesz tak, że ja Cię kupuje, proszę o info jak wydasz książkę, tematyka dowolna, świetnie się Ciebie czyta ☺️

Ja Was dziewczynki podczytuje raz na jakiś czas, ale jak mnie wylogowalo, to trochę to trwało jak odzyskałam hasło 🙈

Witam się w gronie zombi,mam wory pod oczami nie do zakrycia korektorem, bo młoda budzi się w nocy co godzinę.

My chrzcimy w weekend majowy, a ostatnia ulubiona aktywnością Oli jest pisk i krzyk dla zabawy 🙉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2020, 11:40

Mańka lubi tę wiadomość

bl9cvcqg409ts1dr.png

gg649vvjf2u85q5u.png
  • Gomerka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2020, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wrócę do tematu krzesełek do karmienia. Na jakie się decydujecie/zdecydowałyście?

04.2017 (') 12.2017 (')

• agjot1979 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2020, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gomerka u mnie ikea antilop, sprawdziła się przy córce, dziś domowilam tylko ta wkładkę i pokrowiec na zmianę. Łatwe do wyczyszczenia, przy pierwszym miałam jakieś z baby ono z odchylanym oparciem i myślałam ze cholery dostanę za każdym razem jak trzeba było to umyć, było tapicerowane cerata i miało pełno zakamarków które ciężko było doczyścić wiec nigdy więcej!

f2w3vcqgcqrsk8cl.png
    Mati 16.07.2009
    74dik6nl44edfunt.png
  • Sylwiu Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2020, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecam Ketter, jest super, bardzo ładnie sie prezentuje, jest stabilne, jak dziecko juz nie je w nim, to mozna skrócić nóżki i jest taki fotelik/krzesełko

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2020, 22:32

Aster4n lubi tę wiadomość

• Mańka Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2020, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, zawstydzacie mnie 🙈

Leksi, nam naprzykrzało się suche powietrze. Kupiłam mgiełkę solankową Zabłocka i puszczam w nawilżaczu od czasu do czasu. Znikł katarek, pokasływanie. Mało tego, mnie samej lepiej się oddycha.

Gomerko, byliśmy zdecydowani na krzesełko z Ikei. Podobno bardzo łatwe w utrzymaniu czystości- wsadzasz pod prysznic i tyle. Dodatkowo na allegro znalazłam podstawkę na nóżki dedykowane właśnie do antilop. Ostatecznie jednak mój brat chciał z okazji chrzcin sprezentować krzesełko, więc zobaczymy, co ogarnie 😏

l22n9vvji5451khk.png

atdcwn15gxi28cxs.png

‹‹ 1182 1183 1184 1185 1186 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ