X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️Wrzesień 2022❤️
Odpowiedz

❤️Wrzesień 2022❤️

Oceń ten wątek:
  • Madisonie Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona30on32 - mnie czeka jutro wizyta i jestem bardzo ciekawa ile Mały przybrał. Mam takie same obawy co Ty co do porodu SN. Zapytam jutro na wizycie o wielkość główki bo to jest pewnie kluczowe. Jak powie mi, że waga zbliża się do 4kg... to zapytam czy jest to przesłanka do CC z obawy o uszkodzenie krocza, zwieracza odbytu itd. Jestem niska, drobna i nie chciałabym przejść traumy porodowej.

💙 Maksymilian 💙 urodzony 11/09/2022r.
  • pocahontas Ekspertka

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że nie tylko ja mam gorszy czas... chciałabym już urodzić :(
    Fizycznie czuję się dobrze, czasami może mnie ciągną pachwiny, ale ze spaniem masakra. Budzę się co godzinę, chyba matka natura chce mnie przygotować na nocne wstawanie do Małej ;) Jedyny plus, że nie jest jakaś duża, a już jestem w 40 tygodniu to też wiele jej nie przybędzie na masie

• Ona30on32 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madisonie wrote:
    Ona30on32 - mnie czeka jutro wizyta i jestem bardzo ciekawa ile Mały przybrał. Mam takie same obawy co Ty co do porodu SN. Zapytam jutro na wizycie o wielkość główki bo to jest pewnie kluczowe. Jak powie mi, że waga zbliża się do 4kg... to zapytam czy jest to przesłanka do CC z obawy o uszkodzenie krocza, zwieracza odbytu itd. Jestem niska, drobna i nie chciałabym przejść traumy porodowej.

Kciuki za wizytę ✊ koniecznie daj znać co Ci lekarka powie.
    Chciałabym dobrze wspominać poród a nie przechodzić traumę...
    Ja jutro muszę powtórzyć morfologie bo mi wyszło, że mam niski poziom płytek krwi, dostałam jakieś leki żeby je zwiększyć więc zobaczymy, czy jest poprawa...

72bac9f820.png
  • Mokka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madisonie wrote:

U mnie w szpitalu dopiero przy wadze ok 4,5 robią cc... A mam te same obawy, bo mój Synek już waży 3800/3900.

38 lat 👩, 38 lat 👨

1 ciąża - Synek 03.2015 (starania w sumie 2 lata, naturals 👩‍👦 3 miesiące po HSG 🙏🏻 - 1 jajowód niedrożny)

2 ciąża - Synek 09.2022 (starania w sumie 3 lata, usunięcie 1 jajowodu, 3x IVF - nieudane... , i nagle... naturals!!!)

3 ciąża - (31.07.23 - II kreski!!! naturals!), Synek

❄️❄️- 1xcb, 1x słaby

preg.png
    age.png
    age.png
  • Madisonie Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mokka wrote:
    U mnie w szpitalu dopiero przy wadze ok 4,5 robią cc... A mam te same obawy, bo mój Synek już waży 3800/3900.

Tak też wyczytałam, że 4,5kg to bezwzględnie wskazanie do CC chyba, że jest duża dysproporcja między budową anatomiczną miednicy itd., a wielkością dziecka to od 3,5kg jest wskazanie do CC. Podpytam moją gin. jakie ona ma zdanie na ten temat.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2022, 15:18

• Daisy12 Ekspertka

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Dzień dobry we wtorek. Oby był lepszy niż poniedziałek 😉 Choć u mnie chyba niekoniecznie. Mam jakieś powalone sny ostatnio. Nigdy jakoś nie rozkminiam za bardzo tego co mi się śni i nie wierzę w znaczenie snów, ale dziś od rana czuję jakiś niepokój 😕 Drugą noc z rzędu śnią mi się jakieś białe robaki łażące po całym domu 🤢 i już sobie wkręcam, że to może znaczyć coś złego 🙁
    Pewnie już przeżywasz przygotowania do porodu- kiedyś usłyszałam, że sny to odzwierciedlenie albo naszych obaw albo naszych pragnień.

agniecha2101 lubi tę wiadomość

• Daisy12 Ekspertka

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madisonie wrote:
    Warto też robić sobie codziennie masaż krocza, jeśli masz obawy przed pęknięciem. To uelastycznia znacznie tkanki.

• pocahontas Ekspertka

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy12 wrote:
    Warto też robić sobie codziennie masaż krocza, jeśli masz obawy przed pęknięciem. To uelastycznia znacznie tkanki.

Daisy, a to Twoje pierwsza ciąża czy kolejna? I czy robiłaś wcześniej masaż krocza i dał efekty? Właśnie robię i zastanawiam się czy to coś ułatwi

• Daisy12 Ekspertka

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pocahontas wrote:
    Daisy, a to Twoje pierwsza ciąża czy kolejna? I czy robiłaś wcześniej masaż krocza i dał efekty? Właśnie robię i zastanawiam się czy to coś ułatwi
    To będzie mój drugi poród, przez dwa tygodnie robiłam masaż krocza i na pewno mi pomógł, bo czułam, że w jednym miejscu na początku bardzo mnie bolało, a pod koniec już tylko trochę. Ciężko stwierdzić, na ile to zapobiegło większym pęknięciom, bo i tak w jednym miejscu było pęknięcie, ale bardziej za całą sytuację „winię” ekspresowy poród, gdzie moje ciało zwyczajnie nie nadążyło, bo pękłam też na szyjce, co się podobno dość rzadko zdarza. Suma sumarum wszystko się zregenerowało, a gin stwierdziła, że moja szyjka wygląda na taką, co nigdy nie rodziła🙂, a w kroczu też nie czuję, że coś tam się stało.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2022, 06:57

Mokka, pocahontas lubią tę wiadomość

• Madisonie Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część dziewczyny,
    Dziś u mojej ginekolog na wizycie Mały ważył 3775gram. Biorąc pod uwagę moje warunki fizyczne ginekolog stwierdziła, że poród może zakończyć się CC. Dała mi skierowanie do szpitala na konsultację sposobu porodu. Od razu pojechałam na izbę 😉 na sprzęcie szpitalnym Mały ważył niecałe 3700gram. Dostałam w szpitalu skierowanie żeby stawić się 9/09 na izbę i ponownie sprawdzą wymiary dziecka i pomierzą mi miednicę i finalnie zdecydują czy są szanse na SN czy od razu CC. Chyba, że poród zacznie się wcześniej to mam podjechać w tym czasie. Szyjka wróciła się do 2,3, jeet miękka 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2022, 14:33

agniecha2101 lubi tę wiadomość

• Daisy12 Ekspertka

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madisonie wrote:
    Część dziewczyny,
    Dziś u mojej ginekolog na wizycie Mały ważył 3775gram. Biorąc pod uwagę moje warunki fizyczne ginekolog stwierdziła, że poród może zakończyć się CC. Dała mi skierowanie do szpitala na konsultację sposobu porodu. Od razu pojechałam na izbę 😉 na sprzęcie szpitalnym Mały ważył niecałe 3700gram. Dostałam w szpitalu skierowanie żeby stawić się 9/09 na izbę i ponownie sprawdzą wymiary dziecka i pomierzą mi miednicę i finalnie zdecydują czy są szanse na SN czy od razu CC. Chyba, że poród zacznie się wcześniej to mam podjechać w tym czasie. Szyjka wróciła się do 2,3 kiedy miękka 😉
    No to fajnie, przynajmniej wiesz, na czym stoisz.
    3 mam kciuki, żeby wyszło jak najlepiej dla Was 9.09!!!

Madisonie lubi tę wiadomość

• Mokka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madisonie wrote:
    Część dziewczyny,
    Dziś u mojej ginekolog na wizycie Mały ważył 3775gram. Biorąc pod uwagę moje warunki fizyczne ginekolog stwierdziła, że poród może zakończyć się CC. Dała mi skierowanie do szpitala na konsultację sposobu porodu. Od razu pojechałam na izbę 😉 na sprzęcie szpitalnym Mały ważył niecałe 3700gram. Dostałam w szpitalu skierowanie żeby stawić się 9/09 na izbę i ponownie sprawdzą wymiary dziecka i pomierzą mi miednicę i finalnie zdecydują czy są szanse na SN czy od razu CC. Chyba, że poród zacznie się wcześniej to mam podjechać w tym czasie. Szyjka wróciła się do 2,3 kiedy miękka 😉

Widzę, że Twój Synek też dość spory :) super, że masz plan, co dalej i wiesz jak działać!
    Widzę, że w każdej placówce są inne zasady - ja na przykład muszę się stawić w dniu porodu na ktg. A Tobie kazali sie zgłosić te kilka dni po terminie?

38 lat 👩, 38 lat 👨

1 ciąża - Synek 03.2015 (starania w sumie 2 lata, naturals 👩‍👦 3 miesiące po HSG 🙏🏻 - 1 jajowód niedrożny)

2 ciąża - Synek 09.2022 (starania w sumie 3 lata, usunięcie 1 jajowodu, 3x IVF - nieudane... , i nagle... naturals!!!)

❄️❄️- 1xcb, 1x słaby

preg.png
    age.png
    age.png
  • Madisonie Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mokka wrote:
    Widzę, że Twój Synek też dość spory :) super, że masz plan, co dalej i wiesz jak działać!
    Widzę, że w każdej placówce są inne zasady - ja na przykład muszę się stawić w dniu porodu na ktg. A Tobie kazali sie zgłosić te kilka dni po terminie?

Z miesiączki mam termin na 9/09 i tego dnia mam się zgłosić na izbę. (Na pierwszej stronie mam wpisany termin 5/09 z aplikacji, która mi wyliczała dni płodne ;)). Jutro mam ktg w przychodni, a we wtorek 6/09 ktg w szpitalu 😉.

• MayMasza Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, powiedzcie mi taką rzecz. Badałam dziś mocz i wyszła mi obecna glukoza 50 mg/dl. Nie powinno byc jej tam wcale. Owszem, ostatnimi dniami nazarlam sie duzo slodyczy i owocow. Nie mam stwierdzonej cukrzycy ciążowej. Czy któras z Was tak miała w poprzedniej/obecnej ciazy?

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

badanie nasienia 2019 vs 2021
    morfologia 4% -> 3% ❌
    Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
    Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
    Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
  • pocahontas Ekspertka

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MayMasza wrote:
    Dziewczyny, powiedzcie mi taką rzecz. Badałam dziś mocz i wyszła mi obecna glukoza 50 mg/dl. Nie powinno byc jej tam wcale. Owszem, ostatnimi dniami nazarlam sie duzo slodyczy i owocow. Nie mam stwierdzonej cukrzycy ciążowej. Czy któras z Was tak miała w poprzedniej/obecnej ciazy?

Zdażyło mi się, że jak się obżarłam czereśni premium z biedronki to następnego dnia była glukoza w moczu 😂 też nie mam cukrzycy, lekarka powiedziała, że do jakiegoś poziomu, chyba 90 to jest ok, szczególnie na końcówce ciąży. Ale i tak badanie musiałam powtórzyć i już więcej glukoza nie wyszła

• MayMasza Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pocahontas wrote:
    Zdażyło mi się, że jak się obżarłam czereśni premium z biedronki to następnego dnia była glukoza w moczu 😂 też nie mam cukrzycy, lekarka powiedziała, że do jakiegoś poziomu, chyba 90 to jest ok, szczególnie na końcówce ciąży. Ale i tak badanie musiałam powtórzyć i już więcej glukoza nie wyszła
    Czyli muszę przestać żreć śliwki! Ostatnio jem je na potęgę i czekoladę mleczną 🤦 dobra. Koniec z tym do końca ciąży 🤦

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

badanie nasienia 2019 vs 2021
    morfologia 4% -> 3% ❌
    Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
    Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
    Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
  • Mokka Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2022, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madisonie wrote:
    Z miesiączki mam termin na 9/09 i tego dnia mam się zgłosić na izbę. (Na pierwszej stronie mam wpisany termin 5/09 z aplikacji, która mi wyliczała dni płodne ;)). Jutro mam ktg w przychodni, a we wtorek 6/09 ktg w szpitalu 😉.

Ok, wszystko jasne. Właśnie mnie zmyliła ta data z pierwszej strony :)

38 lat 👩, 38 lat 👨

❄️❄️- 1xcb, 1x słaby

preg.png
    age.png
    age.png
  • Ona30on32 Autorytet

Wysłany: 1 września 2022, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madisonie wrote:
    Część dziewczyny,
    Dziś u mojej ginekolog na wizycie Mały ważył 3775gram. Biorąc pod uwagę moje warunki fizyczne ginekolog stwierdziła, że poród może zakończyć się CC. Dała mi skierowanie do szpitala na konsultację sposobu porodu. Od razu pojechałam na izbę 😉 na sprzęcie szpitalnym Mały ważył niecałe 3700gram. Dostałam w szpitalu skierowanie żeby stawić się 9/09 na izbę i ponownie sprawdzą wymiary dziecka i pomierzą mi miednicę i finalnie zdecydują czy są szanse na SN czy od razu CC. Chyba, że poród zacznie się wcześniej to mam podjechać w tym czasie. Szyjka wróciła się do 2,3, jeet miękka 😉

Super, że już masz plan i mniej więcej wiesz na czym stoisz 😊 widzę, że nasze maleństwa podobne wagowo, choć mój miał 3700 tydzień temu 😅 mam dzisiaj wizytę o 14 to może też się dowiem czegoś więcej 😉
    Wczoraj odebrałam wyniki krwi i niestety poprawy nie ma w ilości płytek krwi a wręcz przeciwnie pogorszyły się i inne parametry również 😐

72bac9f820.png
  • pocahontas Ekspertka

Wysłany: 1 września 2022, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MayMasza wrote:
    Czyli muszę przestać żreć śliwki! Ostatnio jem je na potęgę i czekoladę mleczną 🤦 dobra. Koniec z tym do końca ciąży 🤦

Tez tak sobie powtarzam :D zmieniłam czereśnie na borówki, bo maja mniej cukru i zamiast czekolady czasami zjem wafle ryżowe z czekolada. Fajnie sie chrupie, troche szczęścia z czekolady, a jednak cukru mniej :D powodzenia!😂

• pocahontas Ekspertka

Wysłany: 1 września 2022, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona30on32 wrote:
    Super, że już masz plan i mniej więcej wiesz na czym stoisz 😊 widzę, że nasze maleństwa podobne wagowo, choć mój miał 3700 tydzień temu 😅 mam dzisiaj wizytę o 14 to może też się dowiem czegoś więcej 😉
    Wczoraj odebrałam wyniki krwi i niestety poprawy nie ma w ilości płytek krwi a wręcz przeciwnie pogorszyły się i inne parametry również 😐

Życzę żebyś poznała jakiś plan działania :) bo to czekanie aż samo sie zacznie to ktoś kiepsko wymyślił. Codziennie wieczorem myśli czy zacznie sie tej nocy czy moze następnej?
    A z wynikami na koniec ciąży to chyba tak bywa 😕 takie obciążenie dla organizmu, ze juz nie daje rady

‹‹ 193 194 195 196 197 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ