X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️Wrzesień 2022❤️
Odpowiedz

❤️Wrzesień 2022❤️

Oceń ten wątek:
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiakasia wrote:
    Cześć dziewczyny 😃 gratuluję wszystkim mamom i witam w klubie 🥰 my już z synkiem od tygodnia w domu. 5 tygodni leżał w szpitalu, na szczęście jest zdrowy i rosnie jak na drożdżach.
    Cudownie słyszeć, że wszystko u Was ok 😊❤️

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartiMarti wrote:
    U nas mija 3 doba na świecie, już zdążyłam się popłakać .. było dużo stresu i paniki 😬😬 ciężkie 3 dni. Dzisiaj pierwszy raz w nocy spałam od wywołania porodu .. byliśmy z małym w szpitalu bo nie robił nam siku , okazało się ze mam za dużo pokarmu i dziecko muszę dopajać mleczkiem modyfikowanym 🥲 ale walczę dalej o laktację !! Nie poddaje sie 🙈🙈

Dużo emocji .. schodzi ze mnie okropny nawał wszystkich emocji .. hormonów.. ze aż glowa nie nadąża z przetwarzaniem wszystkiego i musiałam się popłakać .. jeszcze do tego nerwy doszły żeby z małym było dobrze …

Ale już opanowałam się trochę się .. także wracam do stabilizacji.

Czuje się słabo i jestem bardzo blada po tym porodzie, mam nadzieje ze ten połóg będzie jako taki i szybko się zregeneruje 🥲

Pozdrawiam was i bardzo mocno wspieram te które maja przed sobą poród oby był łaskawszy dla was! ❤️
    Tulę mocno i dużo sił wysyłam ❤️ Kciuki za rozkręcenie laktacji ❤️

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MayMasza wrote:
    Witamy się w poniedziałek 🥰
    Nie wiem, jestem może dziwna, ale pogoda mnie wpienia 🤦🤣 albo skwar albo duszno i ponuro mimo teoretycznie niższej temperatury... Tak się nie da robić i tak, bo oczy same się zamykają. Jakby nie można było słonka i tych okolo24-25stopni mieć żeby móc cokolwiek zrobić 🤦😁😁😁
    Mam dokładnie takie same odczucia co do pogody 🙁

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Ellaa Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti moja teściowa jest doradca laktacyjnym i co mi zawsze na początku kp radzi to: femaltiker, inka, ok 3 l wody!!, kp co 2-3 godz, pobudzać w trakcie kp , np co jakiś czas połaskotać po stopce żeby dziecko ssało a nie przysypiało. No i nam tex pomogła pozycja spod pachy na początku. Dziecko wtedy ładnie łapie piers.

Madisonie, Daisy12 lubią tę wiadomość

3bd9e969c4.png
  • Ellaa Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie zaskoczyło po 3 porodzie bolesne obkurczanie macicy. Przez 3 dni chyba z 20 paracetamoli zjadłam. A po.pierwszym było prawie bezboleśnie...

3bd9e969c4.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ellaa wrote:
    Mnie zaskoczyło po 3 porodzie bolesne obkurczanie macicy. Przez 3 dni chyba z 20 paracetamoli zjadłam. A po.pierwszym było prawie bezboleśnie...
    Ja już po drugim miałam bardzo bolesne 🙁 To było dużo gorsze niż sam ból po CC 🙁 więc nie chcę nawet myśleć jak będzie po 3 😬

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Mokka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartiMarti wrote:
    U nas mija 3 doba na świecie, już zdążyłam się popłakać .. było dużo stresu i paniki 😬😬 ciężkie 3 dni. Dzisiaj pierwszy raz w nocy spałam od wywołania porodu .. byliśmy z małym w szpitalu bo nie robił nam siku , okazało się ze mam za dużo pokarmu i dziecko muszę dopajać mleczkiem modyfikowanym 🥲 ale walczę dalej o laktację !! Nie poddaje sie 🙈🙈

Dużo emocji .. schodzi ze mnie okropny nawał wszystkich emocji .. hormonów.. ze aż glowa nie nadąża z przetwarzaniem wszystkiego i musiałam się popłakać .. jeszcze do tego nerwy doszły żeby z małym było dobrze …

Ale już opanowałam się trochę się .. także wracam do stabilizacji.

Czuje się słabo i jestem bardzo blada po tym porodzie, mam nadzieje ze ten połóg będzie jako taki i szybko się zregeneruje 🥲

Pozdrawiam was i bardzo mocno wspieram te które maja przed sobą poród oby był łaskawszy dla was! ❤️

MartiMarti, pozwól sobie przeżyć wszystkie emocje, które w Tobie drzemią. To będzie dla Ciebie oczyszczające. Baby blues w pierwszych dniach po porodzie jest zupełnie normalny.
    Ja wyłam prawie non stop od drugiej doby w szpitalu. Aż musieli mi podać leki na wyciszenie, abym mogła w końcu usnąć. Mój Synek miał problemy z łapaniem piersi i płakał cały czas, bo był głodny. A ja nie umiałam mu pomóc. I w rezultacie on płakał, a ja nad nim.
    W domu zorganizowaliśmy wizytę doradczyni laktakcyjnej, która mi bardzo pomogła. I finalnie karmiłam Synka 20 miesięcy :)

Więc na spokojnie, wszystko się da wypracować. Będzie dobrze!

38 lat 👩, 38 lat 👨

1 ciąża - Synek 03.2015 (starania w sumie 2 lata, naturals 👩‍👦 3 miesiące po HSG 🙏🏻 - 1 jajowód niedrożny)

2 ciąża - Synek 09.2022 (starania w sumie 3 lata, usunięcie 1 jajowodu, 3x IVF - nieudane... , i nagle... naturals!!!)

3 ciąża - (31.07.23 - II kreski!!! naturals!), Synek

❄️❄️- 1xcb, 1x słaby

preg.png
    age.png
    age.png
  • MayMasza Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poniedziałek.. jak go odczarować? Serio nie mam do niego siły dzisiaj :D
    Miałam ochotę na pierogi z kapusta, dlatego też wybrałam się do sklepu po kapustę. Kupiłam opakowanie kapusty, dumna w domu otwieram opakowanie i co? zepsuta! śmierdziała gorzej niż szambo! Poszła do wywalenia i moje pierogi się nie ziściły... zrobiłam więc kopytka, bo zostały mi ziemniaki. No cóż, zabrakło mi skrobi więc wyszły takie meh.. stwierdziłam, że to nie mój dzień w kuchni. Teraz odgruzowałam zlew z naczyń - zapakowałam zmywarkę i co? zbiłam filiżankę :D niee wcale nie twierdzę, że to typowy poniedziałek! :D a na dodatek Młoda ma muchy w nosie i nie chce fikać za bardzo w brzuchu i się denerwuje wszystkim! Nie wiem czy bardziej jestem zła czy chce mi się płakać!

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

badanie nasienia 2019 vs 2021
    morfologia 4% -> 3% ❌
    Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
    Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
    Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
  • isabelll Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny meldujemy z Adaś głową w dół wiec czekamy na naturalny poród. Uniknęliśmy cesarki :D waży już ponad 3 kilo przekroczyliśmy magiczny 37 tydzien więc pozostało tylko czekać :)

Miisia94, MayMasza, Madisonie, MartiMarti, Mokka, Ellaa, agniecha2101, aga90, Daisy12, Maybe lubią tę wiadomość

w4sqflw1oigl960n.png
  • i_ka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dziś 37+5, mały ma 3100. Od ostatniego razu noc się nie zmieniło, dzidzia nadal wysoko. Teraz raz w tygodniu ktg i wizyta w 39+5. Wtedy umówię się do szpitala, ale troche już straciłam nadzieje na sn.

f2w39n73dgdg4l6w.png

klz99vvj720njnd5.png

20.01.2022 mamy ❤️
    27.12.2021 FET❄️
    Beta7dpt83,1;9dpt212,2;11dpt464,8;14dpt1851,3
    —————————-————
    12.12.2019 mamy ❤️
    Beta7dpt61,21;9dpt177,4;11dpt465,05;14dpt1965,72
    18.11.2019 FET ❄️
    10.2019 II IVF
    —————————————-
    Zostały ❄️❄️❄️
    —————————————-
    7.2019 FETx2 - beta <0,1
    6.2019 I IVF ❄️❄️
    —————————————-
    9.17 - pocz. starań; 9.18 Invimed
    Endometrioza I st., AMH 1,91
    MTHFR_677C-T hetero, PAI-1 homo
    on: morf. 1% Kariotypy: ok
  • Mokka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś 39+1. Byłam na wizycie i wyszłam z niej podminowana. Szyjka co prawda bardziej miękka niż w czwartek, ale w jednym miejscu nie chce puścić. Tak jakby po 1 porodzie była jakaś blizna i twarda tkanka :(
    Dzisiaj lekarka mogłaby zrobić aby mi wody odeszły ale powiedziała, że poród byłby długi i bardzo bolesny. Więc nie jest to dobre rozwiązanie...
    Mamy z Mężem podziałać do czwartku i może coś zmięknie ta szyjka. Jeśli nie, będziemy musiały pomyśleć o cc.
    Bo Młody dziś 3800-3900 i z każdym dniem będzie rósł... A nie zapowiada się na szybki i łatwy poród SN. Jestem załamana, bo pierwszy poród miałam naprawdę spoko (4h15 min), a teraz wszystko się jakoś komplikuje :(

38 lat 👩, 38 lat 👨

1 ciąża - Synek 03.2015 (starania w sumie 2 lata, naturals 👩‍👦 3 miesiące po HSG 🙏🏻 - 1 jajowód niedrożny)

2 ciąża - Synek 09.2022 (starania w sumie 3 lata, usunięcie 1 jajowodu, 3x IVF - nieudane... , i nagle... naturals!!!)

❄️❄️- 1xcb, 1x słaby

preg.png
    age.png
    age.png
  • MayMasza Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mokka wrote:
    U mnie dziś 39+1. Byłam na wizycie i wyszłam z niej podminowana. Szyjka co prawda bardziej miękka niż w czwartek, ale w jednym miejscu nie chce puścić. Tak jakby po 1 porodzie była jakaś blizna i twarda tkanka :(
    Dzisiaj lekarka mogłaby zrobić aby mi wody odeszły ale powiedziała, że poród byłby długi i bardzo bolesny. Więc nie jest to dobre rozwiązanie...
    Mamy z Mężem podziałać do czwartku i może coś zmięknie ta szyjka. Jeśli nie, będziemy musiały pomyśleć o cc.
    Bo Młody dziś 3800-3900 i z każdym dniem będzie rósł... A nie zapowiada się na szybki i łatwy poród SN. Jestem załamana, bo pierwszy poród miałam naprawdę spoko (4h15 min), a teraz wszystko się jakoś komplikuje :(
    Widzę, że poniedziałek daje nam wszystkim odczuć, że jest kapryśny... Mam nadzieję, że jednak uda Wam się podziałać i nie będzie konieczności CC a SN będzie podobny do poprzedniego 🥰

Mokka lubi tę wiadomość

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

badanie nasienia 2019 vs 2021
    morfologia 4% -> 3% ❌
    Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
    Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
    Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
  • Ellaa Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mokka może poczytaj jakieś sposoby na zmiękczenie szyjki. Może ten olejek z wiesiolka, duża ilość zmiękcza szyjke

Mokka lubi tę wiadomość

3bd9e969c4.png
  • Daisy12 Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    W pierwszej ciąży też nie wyobrażałam sobie innego porodu niż SN, ale wyszło jak wyszło. Próbowałam, ale nie dane mi było tak urodzić. Teraz czekam na 3 CC. I jak na początku mocno to przeżywałam, ciężko mi się było z tym pogodzić, tak teraz wiem, że niepotrzebnie się sama tak nakręcałam. Staram się teraz do tego tak podchodzić, że powinniśmy się cieszyć, że jest ta druga opcja, że udaje się uratować mnóstwo dzieci dzięki możliwości CC i że często to jedyna opcja, żeby w ogóle mieć dzieci.
    Teraz do będzie moje pierwsze cięcie na które idę pozytywnie nastawiona, bez wyrzutów sumienia, wątpliwości i żalu, że nie mogę urodzić naturalnie.
    Dzięki za pocieszenie!
    Właśnie coraz bardziej do mnie dociera, że jeszcze muszę nauczyć się więcej pokory, bo na wiele rzeczy i tak nie mam wpływu… Już się cieszyłam, że upały odpuściły i wreszcie odpocznę i nadrobię zaległości, to znów wróciły problemy żołądkowe. Doskonale rozumiem, co to jadłowstręt połączony z apetytem😕. Rano aż mi kiszki skręca z głodu, a wieczorem praktycznie nie jestem w stanie nic zjeść na kolację.
    Na dodatek córa 1,5 roku znowu się pochorowała po 2 tyg chodzenia do żłobka- więc zamiast odpoczynku, to mam marudzącego, biednego malucha w domu. Mąż wziął na nią zwolnienie, bo ja już fizycznie nie daję rady jej dźwigać i ogarniać z taką szybkością, z jaką się porusza.
    A miało być tak pięknie, szczególnie, że wreszcie po 3 tyg kataru i porannego kaszlu z chrypą wyzdrowiałam… więc jak będzie cc, to widocznie taka moja karma chyba…
    Już nie mam siły do tego wszystkiego- aż się popłakałam przy robieniu śniadania.

• Maybe Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś chyba jakiś "black monday"- u mnie też fatalny nastrój, sprawy życiowe Nam się komplikują w najmniej odpowiednim momencie, a ja już tak nie ogarniam swoich emocji że dodatkowo w głowie snuję czarne scenariusze i się nakręcam😪całą ciąże dbałam o braku nerwów i stresu a teraz w 9 miesiącu mam wrażenie, że wszystko się wali...

Marti- jesteś prawdziwą bohaterką ! Urodziłaś wspaniałego Bobasa😍i popieram dziewczyny- trzeba sobie dać pozwolone na te wszystkie emocje, szpital dodatkowo potęguję odczucia. Trzymam kciuki żeby połóg był dla Ciebie łaskawy, a laktacja wtstartowala na maksa ✊️
    Mokka- no to teraz mąż w ruch i miejmy nadzieję, że szyjka zostanie pokonana🙂nawet trochę zazdroszczę, bo ja praktycznie przez całą ciąże na zakazie"przytulania" więc już zapominam jak może być super.

Powodzenia Dziewczyny dla wszystkich!🙂zobaczymy ile ten tydzień przyniesie forumowych Kinderków☺️

Mokka lubi tę wiadomość

1474079d64.png
    15.01.22 - ⏸
    31.01- mamy 0.58cm Człowieka🥰🥰🥰❤❤❤
    21.03 - prenatalne
    09.05- zdrowa Dziewczynka💕Ania💕

04.2021 - cb😪
    12.2021 - cb😪
  • Mokka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia 2022, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ellaa wrote:
    Mokka może poczytaj jakieś sposoby na zmiękczenie szyjki. Może ten olejek z wiesiolka, duża ilość zmiękcza szyjke

Łykam kapsułki z wiesiołka, po tym jak napisałaś, że warto brać. U mnie generalnie większość szyjki puszcza, tylko w jednym miejscu jest jakaś taka twarda tkanka/ blizna po 1 porodzie? i to właśnie powoduje, że poród może być ciężki i bolesny :(

38 lat 👩, 38 lat 👨

❄️❄️- 1xcb, 1x słaby

preg.png
    age.png
    age.png
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mokka wrote:
    Łykam kapsułki z wiesiołka, po tym jak napisałaś, że warto brać. U mnie generalnie większość szyjki puszcza, tylko w jednym miejscu jest jakaś taka twarda tkanka/ blizna po 1 porodzie? i to właśnie powoduje, że poród może być ciężki i bolesny :(
    Wiesiołka możesz też aplikować dopochwowo. W Twoim przypadku chyba taki sposób aplikacji mógłby zdziałać więcej 😉 Ja tak robiłam w pierwszej ciąży, no ale nie mogę powiedzieć niestety, że zadziałało. Ale może warto spróbować 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2022, 08:47

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • agniecha2101 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry we wtorek. Oby był lepszy niż poniedziałek 😉 Choć u mnie chyba niekoniecznie. Mam jakieś powalone sny ostatnio. Nigdy jakoś nie rozkminiam za bardzo tego co mi się śni i nie wierzę w znaczenie snów, ale dziś od rana czuję jakiś niepokój 😕 Drugą noc z rzędu śnią mi się jakieś białe robaki łażące po całym domu 🤢 i już sobie wkręcam, że to może znaczyć coś złego 🙁

👶 20.09.2022 💙
    👧 29.07.2020 💗
    👦 8.12.2018 💙
  • Mokka Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha2101 wrote:
    Dzień dobry we wtorek. Oby był lepszy niż poniedziałek 😉 Choć u mnie chyba niekoniecznie. Mam jakieś powalone sny ostatnio. Nigdy jakoś nie rozkminiam za bardzo tego co mi się śni i nie wierzę w znaczenie snów, ale dziś od rana czuję jakiś niepokój 😕 Drugą noc z rzędu śnią mi się jakieś białe robaki łażące po całym domu 🤢 i już sobie wkręcam, że to może znaczyć coś złego 🙁

Ojej, to rzeczywiście jakiś niefajny sen :(
    Ja właśnie w drodze na ktg. Oby ten wtorek był dla nas wszystkich pozytywny!

agniecha2101 lubi tę wiadomość

38 lat 👩, 38 lat 👨

❄️❄️- 1xcb, 1x słaby

preg.png
    age.png
    age.png
  • Ona30on32 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2022, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny 😉 ostatnie dni są ciężkie dla mnie, czuję się tragicznie pod względem fizycznym i psychicznym... jestem już bardzo zrezygnowana, mały przybiera szybko na wadze i nie zdziwię się jak w czwartek będzie już miał 4kg... przeraża mnie to, chciałam rodzić naturalnie a przy takiej wadze to może być ciężko, boje się, że przy takiej wadze dziecka to mnie porozrywa...co będzie to będzie i widać, że planować można a i tak życie może przynieść co innego...

3 mam kciuki za wizyty i KTG ✊

72bac9f820.png
‹‹ 192 193 194 195 196 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ