🧡🍂 WRZESIEŃ 2026🍂🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
7+5 aleLisiakitka wrote:A w którym tygodniu jesteś że już idziesz na to badanie?
1. Biorę metforminę
2. Miałam cukrzycę ciążową w poprzedniej ciąży -
Ounai wrote:7+5 ale
1. Biorę metforminę
2. Miałam cukrzycę ciążową w poprzedniej ciąży
A czy robiłaś już w jakiś badaniach samą glukoze naczczo w ciąży? Podpytuje, bo mam bardzo podobną do Twojej sytuację i ja z uwagi na to, że miałam w ciąży zrobione dwa wyniki samej glukozy, obaw powyżej 92, diabetolog powiedział, żebym już krzywej nie robiła, co wcześniej zasugerował ginekolog. Jak to ujeli lekarze, nie było sensu obciążać organizmu skoro przy dwóch takich wynikach też można postawić diagnozę 😀
Oczywiście decyzja Twoja i Ty wiesz jak to wygląda u Ciebie najlepiej, ale wolę napisac, bo może nie wiedziałaś, że wystarczą dwa wyniki samej glukozy naczczo w okresie ciąży. Krzywą zawsze można zrobić 😊👧 07/2024
💔 08/2025 (11tc poronienie zatrzymane)
⏸️ 12/2025
02.01. ɓ-HCG 465 + prog 20,5
10.01. ɓ-HCG 7978 + prog 17,10
16.01.-> 👶0,60 cm i ❤️
30.01. -> 👶2,22 cm i rośnie ❤️
20.02. -> kolejna wizyta
24.01. -> badania prenatalne I trymestru
Choroby: niedoczynności tarczycy, Hashimoto, IO, stan przed cukrzycowy,
Leki: Letrox 150, Glucophage 750, Duphaston 10 mg

-
Ja wieczorem to mam taki brzuch, jak w pierwszej ciąży w 6 miesiącu. Ja ogólnie miałam baaaardzo mały brzuch w 1 ciąży. Każdy się dziwił, że tam jest dziecko. Zaczął być delikatnie widoczny w 5 miesiącu. Lekarz cały czas obserwował wody płodowe, bo sam był w szoku, że jak w 36 TC położyłam się za kozetce na wznak, to ja miałam taką lekka górkę na brzuchu 😅 a najlepsza była położna jak urodziłam i małego mi położyła na piersi "Boże, pani to się już ten brzuch zapadł, tylko dziecko wyszło"🤣 i jak leżałam przed porodem na patologii, to przy ktg pytają, który tydzień i jak mówiłam, że 40 a potem i 41, to się na mnie takimi gałami patrzyły 🤣 Ja jeszcze byłam w ciąży w takiej porze roku, że jak zaczęło być coś widać, to zaczęłam nosić grube kurtki, bo się jesień i zima zaczynała. Sąsiadka do męża w styczniu "kiedy tam u Was w końcu jakieś małe będzie", a on "za miesiąc" 🤣 tak oto było po mnie widać. Ale w drugiej ciąży to już inaczej. Myślę, że teraz będę miała fajny spory brzuszek i to jeszcze na ciepłą porę roku i będę go eksponować w sukienkach ❤️ fajnie, ja się cieszę ❤️
Alczii'90, Mamacita lubią tę wiadomość
-
Ginekolog od razu skierował mnie na krzywą. Robilam glukozę przed ciąza i byla powyzej normy.Alczii'90 wrote:A czy robiłaś już w jakiś badaniach samą glukoze naczczo w ciąży? Podpytuje, bo mam bardzo podobną do Twojej sytuację i ja z uwagi na to, że miałam w ciąży zrobione dwa wyniki samej glukozy, obaw powyżej 92, diabetolog powiedział, żebym już krzywej nie robiła, co wcześniej zasugerował ginekolog. Jak to ujeli lekarze, nie było sensu obciążać organizmu skoro przy dwóch takich wynikach też można postawić diagnozę 😀
Oczywiście decyzja Twoja i Ty wiesz jak to wygląda u Ciebie najlepiej, ale wolę napisac, bo może nie wiedziałaś, że wystarczą dwa wyniki samej glukozy naczczo w okresie ciąży. Krzywą zawsze można zrobić 😊
Jesli chodzi o brzuch to ja czuje twarda kulke ale ona gleboko ukryta jest pod warstwa tluszczu. Mysle ze dla obcych to dlugo nie bedzie widac, pewnie wyglada jakbym przytyla kolejne pare kilogramow
-
Mnie też strasznie na twarzy wysypało (głównie te podskórne, te bolące) ale mam też wysyp na plecach/ szyi, dekolcie a także we włosach 🤡
Nawet kilka osób co nie wie o ciąży pytało się mnie co mnie tak ostatnio wysypuje 🙈
Ja też mam brzuch taki jak miałam w jakimś 6 miesiącu gdzie w ciąży z synkiem dopiero właśnie w 6 miesiącu zaczęło coś widać (w pierwszej do 19tc miałam idealnie płaski brzuch, nie było nic widać 🙈)
Teraz bardzo się męczę ze wzdęciami „u góry brzucha” mam większą „piłka” niż podbrzusze i zaczęły się u mnie straszne zaparcia, to mnie męczy najbardziej teraz ☹️ -
Flora96 też mam prenatalne 20.02, jeju jak się ten czas dłuży...W ogóle koleżanka mi mówiła, że może już być widać płeć! Nie mogę się doczekać 😅
Ounai, ja też jadłam wątróbkę w tym tygodniu, niektórzy mówią że nie można w ciąży, ale czytałam też, że to przestarzałe i że jest bardzo wartościowa odżywczo, jem rzadko więc to chyba nie problem.
Laurelli będzie dobrze, zobaczysz 🍀❤️ Pozytywne myślenie i serial dla oderwania myśli.
Olo323 mam tak samo, kupiłam sobie śliwki suszone i trochę pomagają
Flora96, Laurelli lubią tę wiadomość
-
Pytałam o to lekarza w poprzedniej ciąży. Powiedział, że jeśli nie częściej niz raz na 1-2 tygodnie to nic się nie stanie. Ważne, żeby była dobrze ścięta. Chodzi po prostu o to, że w ciąży nie mozna przedawkowac wit A, a wątróbka ma jej bardzo dużo. Ja jem tak raz na miesiąc więc nie widzę problemu.Mamacita wrote:Flora96 też mam prenatalne 20.02, jeju jak się ten czas dłuży...W ogóle koleżanka mi mówiła, że może już być widać płeć! Nie mogę się doczekać 😅
Ounai, ja też jadłam wątróbkę w tym tygodniu, niektórzy mówią że nie można w ciąży, ale czytałam też, że to przestarzałe i że jest bardzo wartościowa odżywczo, jem rzadko więc to chyba nie problem.
Laurelli będzie dobrze, zobaczysz 🍀❤️ Pozytywne myślenie i serial dla oderwania myśli.
Olo323 mam tak samo, kupiłam sobie śliwki suszone i trochę pomagają
Mi w obydwu ciazach na prenatalnych podali juz plec i naprawde wielu moim znajomym tez. Najgorzej jak dziecko scisnie nogi albo ma miedzy nimi pepowine. Ale moi się rozkraczali wiec od razu bylo wiadomo. W ogole w 1 ciazy to juz w 10tc lelarz powiedzial mi ze wyglada na chlopca a w 12tc prenatalne porwierdzily.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego, 23:39
Mamacita lubi tę wiadomość
-