X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja pizzę. Ale taką na cienkim cieście. Wszystko co pulchne, puszyste mnie odrzuca. Im bardziej chrupiące tym lepiej.

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • Kasia02 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline, powiedz mi Ty cwiczylas z corka bo? Ja tez niedawno zaczelam cwiczyc,bo jesy troche do "tylu" ruchowo:(

relgj44jj7raepwj.png
    w5wq8ribfp4w977l.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia bo... urodziła się w zamartwicy, ale niby wszystko szybko było ok. Od początku asymetria ułożeniowa ciała i wzmożone napięcie w kończynach a osłabione w osi. Ćwiczyliśmy prywatnie i na nfz od 2 tygodnia życia, ja dodatkowo w domu ok.3-4 godzin dziennie.
    Miała wyjść jak wszystkie dzieci w okolicy raczków, max.do roku - wtedy zazwyczaj napięcie się normalizuje a postawa ciała niweluje asymetrię. Ale u nas tak nie było, mimo że ciągle uczona poprawnie przez rehabolitantów kolejnych etapów - obrót, siad, raczki to w momencie wyuczenia się tego ciągle obciążała tylko jedną stronę, siad tylko z jednej strony - mimo że umiała z każdej, stanie obciążając jedno biodro i stawy itp. Rehabilitanci trochę uspokajali a ja drążyłam temat u neurologów. W rezultacie stwierdzono niedowład jednostronny, uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego i trochę innych problemów. Dziś ma prawie 6 lat (w maju) i wciąż się rehabilitujemy, oprócz tego 2 razy w roku od skończonych 2 lat jezdzimy na prywatne turnusy rehabilitacyjne.
    Dziś nie odbiega od rówieśników, a nawet ruchowo jest bardziej sprawna. Ale problem pozostał... osłabione mięśnie z jednej strony będą zawszse, pogarsza się po chorobie i po intensywnym wzroście. Dziś (od 3 r.z.) doszły zrotowane biodra, skolioza, jedna strona krótsza. Na badaniu rtg wyszedł rozczep kręgosłupa, na szvzęście 2 kręgi niżej, bo inaczej byłaby typowym dzieckiem z rozvzepem na wózku. Tyle u nas :)
    Ale zwykłe problemy z napięciem i asymetrią zanikają ok.10m-ca, kiedy dziecko raczkuje. Wtedy też ćwiczy się raczki poprawnie z rehabilitantem bo one są bardzo ważne. Ja jako dziecko nie raczkowałam więc był nacisk by moje dziecko przeszło ten etap.
    Gdyby coś to pytaj śmiało :)

Aaa i mamy orzeczenie o miepełnosprawności, ale traktuję moje dziecko jak zdrowe, choć jej dzieciństwo bardzo się różniło

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia w jakim wieku jest Twoja córka? Kto zauważył nieprawidłowości?
    U nas najpierw robiono masę badań ale zaczynali od podstawowych jak anemia, tarczyca - wtedy też może być opóźnienie u dziecka

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.

Na badaniu wszystko ok :) Fasol ma już 49 mm co odpowiada 11t5d także leci do przodu :)
    Serducho 175, rączki i nóżki na swoim miejscu ;)

Na wtorek mam prenatalne i słuchajcie mam dylemat...

Bo ta moja lekarka mówi, ze USG i Pappa są nieodłączne teraz...Trzeba zrobić i jedno i drugie, żeby wynik był miarodajny. Razem kosztuje to 350 zł (mówią, że nie mam tego w pakiecie muszę jeszcze sprawdzić).

I teraz pytanie - czy one nie chcą mnie czasem naciągnąć? Placówka jest całkowicie prywatna, bez żadnej umowy na nic z NFZ itd.

I mam dylemat czy robić u nich bo tak ma być, czy iść gdzieś indziej na samo USG. JAk jest u Was?

zubii, Cameline, justa., Aguuuś, Bąbelek1980, falka, Kimmy, Ja86, joaska1985, nowamamusia lubią tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prenatalne robię w zupełnoe niezależnym ośrodku, kiedyś też tam miałam. Koszt samego usg to 250zł u mnie.
    Dziwne że pappa razem z usg, powinien być wybór bo i cena jest różna.
    Może zorientuj się ile kosztuje samo usg w ośrodkach niedaleko Ciebie? Bo może koszt będzie zbliżony

zubii lubi tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png

Wysłany: 16 lutego 2017, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka12345 wrote:
    Hej.

Na badaniu wszystko ok :) Fasol ma już 49 mm co odpowiada 11t5d także leci do przodu :)
    Serducho 175, rączki i nóżki na swoim miejscu ;)

Na wtorek mam prenatalne i słuchajcie mam dylemat...

Bo ta moja lekarka mówi, ze USG i Pappa są nieodłączne teraz...Trzeba zrobić i jedno i drugie, żeby wynik był miarodajny. Razem kosztuje to 350 zł (mówią, że nie mam tego w pakiecie muszę jeszcze sprawdzić).

I teraz pytanie - czy one nie chcą mnie czasem naciągnąć? Placówka jest całkowicie prywatna, bez żadnej umowy na nic z NFZ itd.

I mam dylemat czy robić u nich bo tak ma być, czy iść gdzieś indziej na samo USG. JAk jest u Was?
    Wg mojego lekarza nie ma obowiązku robienia obu badań. Pappa zwiększa tylko nieco czułość tego badania. Być może oni to sprzedają jedynie w pakiecie. Trudno powiedzieć.

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • lucytom Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2017, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka i Iza - super wieści :) dobrze że Dzieciaczki mają się dobrze i zdrowo rosną!!!

Ja odliczam godziny do jutrzejszej wizyty i nadal nie wiem czy to będzie prenatalne czy jeszcze będę czekać 2 tyg ale wolałabym jutro już to mieć za sobą bo jutro mąż w domu i zostanie z synkiem a za 2 tyg będę go musiała wziąć ze sobą...

https://www.maluchy.pl/li-72837.png oars9jm.png

Wysłany: 16 lutego 2017, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stresuję się tym jutrzejszym USG a z drugiej strony nie mogę się go doczekać... Dziwne, co?

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może lekarce chodziło o to, że pełną ocenę ryzyka stanowią łącznie usg + pappa. Każde z tych badań weryfikuje ryzyko na podstawie innych markerów i łącznie dają pełny obraz. U mnie jednak nikt nie zmusza do robienia całego pakietu. Część osób robi właśnie samo usg.

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • Emila92 Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2017, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia ja też z moim synkiem chodziłam na rehabilitację, bo miał wzmożone napięcie w kończynach, osłabione w tułowiu i asymetrię prawostronną. Rehabilitowaliśmy się od 7 tygodnia życia do 11 miesiąca, czyli do momentu jak zaczął raczkować, potem wstawać. Fizjoterapeuci straszyli mnie, że dziecko może później wszystko robić, ale zawsze łapał się w tych ostatnich momentach :) Na tą chwilę Antoś w maju skończy 2 latka ale cały czas widać, że ma słaby brzuszek...

Dziewczyny ja to już taka duuuża jestem:) W pierwszej ciąży to tak wyglądałam koło 20-25 tygodnia a tu dopiero 11:/

3jvzi09kj5du0dsk.png
    zi13dqk3zbt7s260.png
  • kiciakocia Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka to niefajnie, bo ja np Pappa nie chciałabym nawet za darmo. Nie musisz się godzić na to badanie..m

• lucytom Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2017, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja urodziłam się jako 4 kg długi 60 cm klocek, mój mąż był mały coś koło 3 kg a nasz synek przenoszony tydzień miał 3625 g i 52 cm ale rósł jak szalony i na 3 msce nosił już ciuchy na 68/74 także na Boże Narodzenie 68 może być ok. Ja smykowych body nie lubię bo po kilku praniach są jak szmaty niestety, z sieciówkiwych wolę już h&m z serii organic cotton albo najtańsze c&a a moje ulubione to niezniszczalne nexty ;) także rzepakowe pole spokojnie możesz kupować moim zdaniem :)

zubii lubi tę wiadomość

• Szyszka90 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzepakowepole wrote:
    Stresuję się tym jutrzejszym USG a z drugiej strony nie mogę się go doczekać... Dziwne, co?

To masz tak jak ja. Ja tez czekam na jutro z niecierpliwością:)

Starania od 03.2020

09.2021 👼🏼 Agatka - trisomia 22.

ONA
    Hormony OK
    Wymazy OK

ON
    Mofrologia 3%
    HBA 21%
    fDNA 11%

mhsv3e5exoqxv630.png
  • lucytom Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2017, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pappa chyba też nie będę robić jak przezierność wyjdzie ok. W tamtej ciąży nie robiłam i nie żałuję. U mnie to badanie w pakiecie kosztuje koło 100 euro a samo usg chyba z 80e więc o cenę nie chodzi... Mój lekarz zaleca oba bo z usg tylko 80% pewności ale ja sama niecwiem czy się decydować. Karolka a chcesz robić pappa czy nie? Myślę że cena jest w granicach normy tylko pytanie pytanie jakie są twoje oczekiwania?

• lucytom Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2017, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szyszka90 wrote:
    To masz tak jak ja. Ja tez czekam na jutro z niecierpliwością:)

I ja! Normalnie nie mogę się doczekać ale mam stresa niesamowitego...

Na którą macie? Ja na 10.30

• lucytom Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2017, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia ja z moim też chodzę na rehabilitację bo też jest trochę ruchowo w tyle... Tzn. niby wszystko było ok, obracać zaczął się w 4 mscu, ale potem jakby stanął w miejscu, w 6-7 obracał się wokół własnej osi a pełzać zaczął dopiero w 9 mscu. Mnie dużo rzeczy niepokoiło bo widziałam preferencję prawej strony i to że nie potrafił siadać ani sam stabilnie siedzieć ale w de system jest do dupy i do 10 msca każą czekać... no i tak czekaliśmy bo prywatnie fizjoterapia to albo się nie da albo kosztuje majątek :( No i niestety wyszła asymetria i lekkie opóźnienie motoryczne i od tamtej pory chodzimy na rehabilitację i do osteopaty i powoli jest lepiej. Choć na 13 mscy synek nadal nie chodzi ale już przynajmniej raczkuje i powoli staje przy meblach. Asymetria jest już minimalna ale nadal woli prawą rączkę. A co dzieje się u Was?

• Szyszka90 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lucytom wrote:
    I ja! Normalnie nie mogę się doczekać ale mam stresa niesamowitego...

Na którą macie? Ja na 10.30

Ja na 12 ;)

Starania od 03.2020

ONA
    Hormony OK
    Wymazy OK

ON
    Mofrologia 3%
    HBA 21%
    fDNA 11%

mhsv3e5exoqxv630.png
  • bizona Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie czesto sie wzruszacie? Mi normalnie zdazalo sie plakac na filmach itp a od kiedy jestem w ciazy to byle co mnie tak wzrusza ze placze;) wlasnie ogladalam porody na Polsat Cafe..ale jazda..przeplakalam caly odcinek oczywiscie w glos jak by mi ktos jaka krzywde robil, az moj kazal mi przelaczyc hehe
    Teraz glowa mnie boli od placzu i oczy szczypia. Co za jazdy emocjonalne;)

p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
  • Szyszka90 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bizona wrote:
    Dziewczyny macie czesto sie wzruszacie? Mi normalnie zdazalo sie plakac na filmach itp a od kiedy jestem w ciazy to byle co mnie tak wzrusza ze placze;) wlasnie ogladalam porody na Polsat Cafe..ale jazda..przeplakalam caly odcinek oczywiscie w glos jak by mi ktos jaka krzywde robil, az moj kazal mi przelaczyc hehe
    Teraz glowa mnie boli od placzu i oczy szczypia. Co za jazdy emocjonalne;)

Ja też to własnie oglądałam i też beczałam ! Moge płakać o byle co w zasadzie;)

bizona lubi tę wiadomość

Starania od 03.2020

ONA
    Hormony OK
    Wymazy OK

ON
    Mofrologia 3%
    HBA 21%
    fDNA 11%

mhsv3e5exoqxv630.png
‹‹ 375 376 377 378 379 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ