X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka12345 wrote:
    Witam się w 13 tygodniu :)

Bąbelku bóle głowy czasem miewam, ale nie są tak upierdliwe. Choć z reguły bez apapu się nie obywa...

Ja jestem w szoku, ze w 13 tygodniu można mieć już brzuchola :) Tzn. bardzo się cieszę, że jest. W poprzedniej miałam koło 20tyg, także nie spodziewałam się teraz tak szybko..

Słuchajcie a śledzie np. w sosie musztardowym?ALbo rolmopsy? Bo już zwątpiłam...

Miłego dnia :)
    Ogólnie ja unikam ryb z dodatkiem octu, i ogólnie produktów z octem :-) chociaz musiala bym kiedys poczytac czy ten ocet faktycznie jest niezdrowy czy jednak nie zaszkodzi

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • Nadiaa85 Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2017, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam! To może i ja się dołączę :)) Termin na wrzesień :). Pozdrawiam wszystkie mamusie :)))

Brave, shelby*, mkl, zubii, Bąbelek1980, Annie1981, Saori, Dreamy, Lisa85, nowamamusia lubią tę wiadomość

hchys65gxvlp3h6f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2017, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buka musiałabyś szklankę octu wypić,żeby Ci zaszkodził ;) dziewczyny w ciąży się je i śledzie i ogórki konserwowe i co tam jeszcze z octem chcecie ;) wiadomo,że niezdrowo by było przez miesiąc tylko octowe rzeczy jeść,ale smaki się zmieniają,więc bez paniki.Ja miałam jazdy na korniszony,zwykłe ogórki konserwowe,pieczarki marynowane,galaretę z octem i mizerię z octem,teraz mi przeszło a morfologię mam ok (piszę o morfologii,bo obiegowa opinia mówi,że ocet zabija czerwone krwinki,wierzyć mi się w to nie chce,ale piszę na wszelki wypadek).
    Dziewczyny,zaufajcie Waszym organizmom,wy podświadomie wiecie co możecie jeść a co nie-smacznego i na zdrowie ;)

buka03, zubii, Justaw lubią tę wiadomość

• mkl Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zjadłam jak na razie 2 pączki i jeden faworek:)

Saori lubi tę wiadomość

Czekamy na Ciebie Marysia:)
    f2w3rjjge8qi32en.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2017, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z samego rana zjadłam jednego,ale nie za bardzo mi smakował :/ mam jeszcze 2 schowane,bo może mi się później zachce ;)

• różowo Przyjaciółka

Wysłany: 23 lutego 2017, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mkl wrote:
    Piszecie że wam szybko czas leci...a mi się za to dłuży, czekam z niecierpliwością na drugi trymestr

zgadzam się:) jutro mija miesiąc jak odkryłam ciążę, a czuję się jakby co najmniej 2 razy tyle czasu minęło, nie wiem jak dotrwam do końca :)

3i49k6nl4c9gb5r4.png

hchyflw1nss3cfke.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2017, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie ten czas leci szybko,mam wrażenie,że dopiero co zdjęcie naszych zarodków dostaliśmy,a teraz taki "kawał" dzieciaka w moim brzuchu.Dopiero co próbowaliśmy sobie wyobrazić,że nasze dziecko mieści się na główce szpilki i teraz powoli mandarynkę przerasta ;D

mkl, Karolka12345, Bąbelek1980, Saori lubią tę wiadomość

• Rusałka* Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was w 14. tygodniu :) / suwaczek wciąż mi się nie aktualizuje ://

Shelby, ja dość często miewam takie silne napięcie i twardnienie w dole brzucha. Gin zalecił mi duże dawki magnezu (3 z dziennie). Ponieważ doustny kiepsko się wchłania, dołożę do tego jeszcze chlorek magnezu, w którym planuję robić kąpiele stóp.

Słuchajcie, dziewczyny, wiem, że to nieprawdopodobne, ale od kilku dni czuję wyraźne plumki i sporadyczne uderzenia w miejscu, w którym Młoda ma swoje legowisko. Na bank nie są to ruchy jelit (jako człek od dawna borykający się z problemami gastrycznymi doskonale wiem, jak takowe się u mnie objawiają). Dziś, po kolejnym prenatalnym (tym razem na NFZ w ramach skierowania), gdzie pani doktor tak gmerała głowicą po brzuchu, przyciskała, mocnymi ruchami próbowała go poruszyć (bo dzieć skakał jak wściekły, ale nie chciał się ustawić do dokonania pomiarów) chyba rozjuszyła młodzież, bo ruchy były wyraźniejsze i w tym miejscu, w którym najczęsciej jeździła głowica. Więc bez niepotrzebnego wkręcania się, po kilkunastu już identycznych doświadczeniach, śmiem, ku swemu zdumieniu, stwierdzić, że coś tam czuję ;-))

W końcu powiedzieliśmy rodzinie i podzieliłam się informacją w pracy - zaskoczenie i ogromna radość :)

Brzuch mam ogromny - rano jak dobry piąty miesiąc, wieczorem szósty :/ Wypchało mnie na maxa. Muszę zainwestować w większą ilość dolnej odzieży ciążowej.

A poza tym chce mi się ciągle spać, śni mi się żarcie a seks przy takim ukrwieniu dołu jest ekscytujący ;-)

Dziewczyny zażywające Duphaston / Luteine - do kiedy Wasi lekarze Wam je zlecają? Mój gin już kazał odstawić D., ale ponieważ lekko panikowałam (poprzednią ciążę straciłam pod koniec 12. tyg) dał mi jeszcze na 2 tyg Luteinę. Potem mam odstawić. A jakie są zalecenia Waszych lekarzy?

Brave, zubii, Dreamy lubią tę wiadomość

7u22vfxm0lh292be.png
  • Justa87 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rusalaka a masz niedobory progesteronu?i przez to stracilas ciaze?ja mam powoli schodzic z progu bo mam zaparcia.Jestem w 11tyg.Ale mysle ze do ok 14bede stosowac.

Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
    CORCIA 06.09.17r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2017, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rusałko ja brałam jakoś tak do 11+2/11+3.U nas w klinice kazali mi odstawiać po zobaczeniu serduszka,ale przez te pobyty w szpitalu brałam niecały miesiąc dłużej.W sumie brałam 2 miesiące.I powiem Wam,że odkąd go nie biorę (brałam dopochwowo) zauważyłam spadek apetytu,szczególnie nie chce mi się tak jeść późnym wieczorem i w nocy,dodatkowo ten cellulit z ud,o którym Wam kiedyś pisałam,przestał być tak widoczny.

Rusałka* lubi tę wiadomość

• MoNaKo Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rusałka ja brałam luteinę 2*2 dowcipnie i Duphaston 3*1, w 12 tygodniu doktor chciał odstawić całkowicie ale zostawił mi jednak luteinę 1*1 i duphaston 2*1 a od wtorku (13t2d) nie biorę już nic :)

Co do brzucha to ja ciągle słyszę jakieś dźwięki, bulgotanie czy przelewanie- ruchów żadnych nie czuję ale wiem że to moje dzici muszą się przemieszczać. Jak pytałam dr o ruchy to powiedział że w 18 tc to powinnam już czuć ruchy- czekam więc niecierpliwie!

Ja już po 3 pączkach :) Pewnie ze dwa jeszcze dziś zjem :)

Rusałka* lubi tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zubi ja również dołączam do prośby o listę z wyprawką :)

zubii, smeg lubią tę wiadomość

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • rzepakowepole Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś też dieta pączkowa! Raz w roku można. :-)

MoNaKo, Annie1981, Saori lubią tę wiadomość

ex2bvcqgjnvonbri.png
  • Rusałka* Ekspertka

Wysłany: 23 lutego 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dzięki za informacje o dawkowaniu progesteronu.
    Justa, w tej ciąży dostałam Duphaston z uwagi na plamienia w 5-6 tygodniu. Progesteron od poczatku miałam bardzo ładny. Teraz po Luteinie czuję podrażnienie w drogach rodnych i to mnie wkurza -a w sumie dostałam ją bardziej "na głowę" ;-), jak mówi mój gin niż z jakiś konkretnych wskazań na tym etapie (obecnie łożysko przejęło funkcję zaopatrywania brzdąca we wszystko, co niezbędne, więc ta Luteina to rzeczywiście dla mojego poczucia, że nic, ale to nic nie przegapiamy.

Brave, dzięki za ten wpis. Tak,zdecydowanie chcę wierzyć, że to dodatkowy progesteron wzmaga mój apetyt! Chyba jednak - po konsultacji z ginem - zmniejszę Luteinę do 1 x 1 ;-)) Skoro i tak na tym etapie nie działa, a może przestanę czuć ochotę na jedzenie co 2-3 h ;-)

Paczków nie lubię (choć wczoraj o nich śniłam ;-) ) Zjadłam rano jednego i doszłam do wniosku, że musi być Tłusty Czwartek, bym mogła sobie przypomnieć, dlaczego ich nie lubię i nie jadam ;-)

Brave lubi tę wiadomość

7u22vfxm0lh292be.png
  • Emma 32 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przestalam brac prog wczoraj czyli to byl 12 t i 6 d.bralam konskie dawki po transferze lacznie 600j na dobe potem zeszlam do 400j. 2 razy po 2 tabl.luteiny dopochwowo i teraz koniec
    Jakos mi tak dziwnie ze nie biore juz zadnych lekow.tez juz nie moge sie dovzekac ruchow☺moje dziecie to troche malo ruchliwe wiec chyba predko ich nie bedzie,zobaczymy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2017, 13:49

010idqk3hkbcgs9f.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a do kiedy bierze się kwas foliowy??

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • massa Przyjaciółka

Wysłany: 23 lutego 2017, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po badaniu!

Jestem zakochana, śmieję się cały czas pod nosem, mam ochotę płakać ze szczęścia.
    Dzidziuś jest przepiękny! Wszystko wygląda dobrze, oddałam dzisiaj krew.
    Maluch sobie podskakuje, rusza nóżkami, rączkami, doktorka powiedziała, że bardzo aktywny dzidziuś :)
    Tak ładnie na usg było widać buziola <3
    Ostatnio pisałam, że zaniżyli wiek mojej ciąży, a ja dokładnie wiem, kiedy go zmajstrowaliśmy i dzisiaj okazało się, że mam rację.
    Proszę zmienić mi termin porodu na 5.09 :)

Teraz czekam na wyniki krwi, mam dostać na maila.
    A następna wizyta dopiero 12 kwietnia ;( Jak ja tyle wytrzymam..

Brave, zubii, Gdziejestmieszko, Bąbelek1980, mkl, MrsKiss, Cameline, Ja86, Annie1981, Saori, Dreamy, Lisa85, aswalda, falka, nowamamusia lubią tę wiadomość

w4sqskjorh0yfkun.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2017, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako różnie źródła z tym kwasem podają,niby pierwszy trymestr najważniejszy.Mam go w moich witaminach i wydaje mi się,że we wszystkich preparatach dla ciężarnych będzie.Kwas foliowy nie zaszkodzi,więc bierz póki masz/chcesz i przy okazji podpytaj ginka.

• zubii Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2017, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Dziewczyny a do kiedy bierze się kwas foliowy??

W pierwszej ciąży było tak że kwas przed staraniami i w I trym a w drugim witaminy i w nich był kwas i tak do końca ciąży na tych witaminy.

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Betty1005 Nowa

Wysłany: 23 lutego 2017, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam i ja się dołączę termin 07.09.2017 pozdrawiam

Brave, Bąbelek1980, Nadiaa85, Maja83, Annie1981, zubii, Saori, Dreamy, Lisa85, nowamamusia lubią tę wiadomość

Betty
‹‹ 411 412 413 414 415 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ