X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2017, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :)

Matka Rocku też lubię Ciebie czytać i Twoich rad, a książka już do mnie jedzie (zamówiłam ją od razu) :)

Ja czytać nie czytałam, ale często słuchałam jednej piosenki i wiecie co :)? Jak Jasiek płakał w niebogłosy (bolący brzuszek), nie mógł spać, cokolwiek, to pierwsze dźwięki tej piosenki i milknął i szedł spać :) hahah już nawet sąsiedzi ją znali, a nam na końcu zbrzydła :)

Ale muszę teraz też jakąś wymyślić, żeby działała tak na drugie bobo :)

Matka Rocku lubi tę wiadomość

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 10 marca 2017, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do imion - u nas niezmiennie Wojtuś (jakoś mi pasuje do Bartusia <3) lub Milenka :)

Agaciora lubi tę wiadomość

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • espoir Autorytet

Wysłany: 10 marca 2017, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    im bliżej poniedziałku tym bardziej chce to odwlec, nie wiem czemu tak się boję prenatalnych. w poprzedniej ciąży tak nie miałam...

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2017, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Espoir ja tez strasznie sie balam. Ale jak zobaczysz na ekranie bobasa to strach przejdzie, nie bedziesz chciala wyjsc z gabibetu:) ja w pierwszej ciazy nie mialam prenatalnych wiec to tez dla mnie jakby nowosc i wielki strach. Ale bedzie dobrze, zobaczysz:)

espoir lubi tę wiadomość

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • Agaciora Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2017, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    im bliżej poniedziałku tym bardziej chce to odwlec, nie wiem czemu tak się boję prenatalnych. w poprzedniej ciąży tak nie miałam...

Ja też potwornie bałam się prenatalnych, byłam wręcz przerażona. To chyba normalne, że tak martwimy się o zdrowie swoich maluszków. Zobaczysz w poniedziałek wyjdziesz z gabinetu jak na skrzydłach za co mocno trzymam kciuki :*

Co do imion to u nas Adrianna (Ada, Adusia) i Cezary (Czaruś :*) - fajnie, że wśród Waszych typów pojawiły się tak często imiona spoza "TOP 10". Nic nie mam przeciwko popularnym imionom bo w większości są fajne i uniwersalne, ale kurcze, jakoś tak fajnie jak jest większa różnorodność chociażby w grupie przedszkolnej :)

espoir, buka03 lubią tę wiadomość

7u22s65gu3gutoef.png
  • Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2017, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    espoir wrote:
    co do imion - u nas niezmiennie Wojtuś (jakoś mi pasuje do Bartusia <3) lub Milenka :)

W pierwszej ciąży bardzo chcialam Wojtusia☺ teraz tez mi to chodzi po głowie ale już nie tak bardzo jak wtedy☺

espoir lubi tę wiadomość

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2017, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wstepnie wybralismy imie dla dziewczynki :-D oczywiscie zakladamy możliwosc zmiany ale i tak sie ciesze bo mogę już jakoś do brzucha mówić ;-) Liliana w skrócie Lili, mam nadzieje że nie jest na tyle popularne że bedzie milion Lilianek, bo wtedy chyba wolala bym wybrac jednak inne

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 10 marca 2017, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buka03 w kregu moich znajomych znam 3 Lilianki dwie urodzone w 2015 a jedna w 2016 roku. Ale nie wiem czy jest to jakos bardzo popularne imie.wazne zeby Wam sie podobalo.☺

buka03 lubi tę wiadomość

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2017, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda_lenka wrote:
    Buka03 w kregu moich znajomych znam 3 Lilianki dwie urodzone w 2015 a jedna w 2016 roku. Ale nie wiem czy jest to jakos bardzo popularne imie.wazne zeby Wam sie podobalo.☺
    Chyba zaczne śledzic w gazecie powiatowej dzial noworodkowy by zobaczyc jakie nadawają imiona hehe :-P

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • perfectangel85 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2017, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja rodziłam w Wejherowie i polecam. Mimo ze poród był trudny to z calosci opieki bylam bardzo zadowolona. Znów tam planuje rodzic.

A z zzo to chyba jest jak jest wolny anestezjolog, bo osobnego a porodówce z tego co wiem nie ma.

ex2bi09k5z8riyq7.png
  • stay Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2017, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już czuję ruchy i jestem niemal pewna, że to już to. :)

A dziewczyny z Wrocławia i z okolic już wiecie gdzie chcialybyscie rodzic?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2017, 17:16

<3 Nadusia <3
    z6EVp1.png
    tt1d64a6.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 10 marca 2017, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stay wrote:
    Ja też już czuję ruchy i jestem niemal pewna, że to już to. :)

A dziewczyny z Wrocławia i z okolic już wiecie gdzie chcialybyscie rodzic?

Chyba w Brzegu pierwszą dziecko też tu rodziłam o Wrocławiu słyszałam o czerwcowych mam kiepskie opinie.

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 10 marca 2017, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobitki :)

Jak samopoczucie? Ja dziś strasznie zmęczona jakoś jestem :/
    Matka Rocku też zakupiłam poleconą książkę " Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy " i zaraz po obronie pracy magisterskiej biorę się za czytanie :D

Ja też zaszalałam i wczoraj kupiłam sobie 2 śliczne sukienki i choćbym miała w nich po domu chodzić to będę je nosić :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2017, 17:44

Agaciora lubi tę wiadomość

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • Matka Rocku Autorytet

Wysłany: 10 marca 2017, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka12345, miło mi. :)

Ja często mówiłam do synka przez brzuch przeinaczony wierszyk "Baloniku mój malutki, rośnij duży, okrąglutki, balon urósł, że aż strach, przebrał miarę no i baaach!", tylko w miejsce "balonika" wstawiałam jego imię. ;)
    Jak się urodził i mówiłam mu ten wierszyk, to widziałam, że go zna i że go to uspokaja.

Pomysł na imię dla ludzika mam od dawna, w sumie to chodziło mi po głowie już dla pierwszego synka, ale mąż się nie zgodził. Teraz spróbuję trochę dłużej być nieugięta, może jeszcze są szanse. Ale też nie chcę się upierać, fajnie jakby jemu też się jednak podobało. Jego zdaniem jest zbyt nietypowe. Moim zdaniem wcale nie, zwłaszcza na tle przedziwacznych imion obecnie nadawanych.
    Na razie nie zdradzam żadnych imion, bo chcę zachować anonimowość.
    Może później, jeśli przeniesiemy się na jakąś zamkniętą grupę.

buka03, Czytanie do brzucha ma o tyle sens, że czytanie wierszyków powoduje określony rytm i intonację głosu mamy. To nie to samo co zwykłe gadanie. ;)
    Tak samo z piosenkami. Chodzi o to, że dziecko może pewne rzeczy pamiętać jeszcze z brzucha, np. kołysankę, albo jakąś ulubioną piosenkę mamy, której często słuchała.

• Cameline Autorytet

Wysłany: 10 marca 2017, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem że słuchanie już w brzuchu muzyki klasycznej powoduje dobre zmiany. Po pierwsze rytm uspokaja, i niby sprzyja lepszemu rozwojowi układu nerwowego i mózgu. Potwierdzają to wywody naukowe, ale nie wiem czy w to wierzyć.
    owszem, w pierwszej ciąży słuchaliśmy klasyczną, nie mozarta, ale nowoczesna klasyczna i filmowa. I żartuję, że chyba za dużo bo dzieciak ma bardzo wysoki wskażnik IQ (objawy autyzmu).

ckaidqk39a8l7x61.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2017, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    buka03 wrote:
    Wstepnie wybralismy imie dla dziewczynki :-D oczywiscie zakladamy możliwosc zmiany ale i tak sie ciesze bo mogę już jakoś do brzucha mówić ;-) Liliana w skrócie Lili, mam nadzieje że nie jest na tyle popularne że bedzie milion Lilianek, bo wtedy chyba wolala bym wybrac jednak inne

Ja znam pare z mojej okolicy. I to niedawno nadane te imie. Sama myslalam o tym imieniu ale chyba bedzie chlopczyk wiec mam to z glowy. Ale wlasnie ze wzgledu ze coraz wiecej Lilianek wybralabym jednak Kornelke. Ja ze swojej okolicy nie znam zadnej mamy ktora by tak dala na imie:)

buka03 lubi tę wiadomość

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 marca 2017, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Wiem że słuchanie już w brzuchu muzyki klasycznej powoduje dobre zmiany. Po pierwsze rytm uspokaja, i niby sprzyja lepszemu rozwojowi układu nerwowego i mózgu. Potwierdzają to wywody naukowe, ale nie wiem czy w to wierzyć.
    owszem, w pierwszej ciąży słuchaliśmy klasyczną, nie mozarta, ale nowoczesna klasyczna i filmowa. I żartuję, że chyba za dużo bo dzieciak ma bardzo wysoki wskażnik IQ (objawy autyzmu).
    hehe mój maluch jest z góry skazany na klasykę i muzykę filmową bo po prostu UWIELBIAM!! Jeszcze go na koncert Ennio Morricone albo Hansa Zimmera zabiorę jak się uda :D
    U nas dziś było takie słońce, że cały dzień spędziliśmy na tarasie (mamy bardzo duży, prawie większy od mieszkania) popieliłam w donicach, posadziłam ziółka i aż mi się ryjek opalił tak słoneczko grzało :D od razu 1000% do energii

Maja83 lubi tę wiadomość

• natalka1988 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2017, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej gdzie Ty mieszkasz, ze masz taka piekna pogode:)

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 10 marca 2017, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowamamusia, ja synka rodziłam na Madalińskiego. Sam poród ok. ale w okresie w którym rodziłam szpital przechodził prawdziwe oblężenie. Zamknięto nawet na dwa dni IP. Warunki poporodowe były w związku z tym tragiczne. Ze względu na duże obłożenie kładli kobiety po porodzie na starej nieremontowanej części szpitala, gdzie na 5 pokoji 3 osobowych była tylko jedna toaleta i jeden prysznic. Do tego tak zagrzybiały, że aż strach. To było prawie 4 lata temu. Obecnie szpital jest po kolejnym remoncie więc może jest lepiej. Koleżanka rodziła rok temu i pomimo, že miała położną z Madalińskiego nie przyjęli jej. Ostatecznie urodziła w Piasecznie. Więc jeśli chodzi o Madalińskiego, to jeśli trafi się na moment kiedy nie ma pełnego obłożenia może być ok. Można mieć jednak pecha i pocałować klamkę.

O Starzyńskiego nic nie słyszałam więc się nie wypowiem.

Teraz rozważam Karową, ale głównie dlatego że mój lekarz prowadzący tam przyjmuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2017, 19:19

nowamamusia lubi tę wiadomość

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 10 marca 2017, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy tylko ja nie czuję jeszcze ruchów? Zaczynam się denerwować.

ex2bx1hpg9qyhku2.png
‹‹ 494 495 496 497 498 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ