X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Magda_lenka Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viriki wrote:
    Wezcie mi powiedzcie czy wam tez tak twardnieje brzuch? ja juz zapomnialam serio jak to jest byc w ciazy :D
    dzis mi caly dzien sie stawia dół brzucha az łyknelam nospe, chociaz z lekami nie przesadzam to az sie przestraszylam
    Mi twarnieje przynajmniej raz dziennie. W tamtej ciazy tez niestety tak mialam.na razie no spe lyknelam moze ze dwa razy. Staram sie w miare mozliwosci odpoczywac

5qptx9z.png
    fybd8x1.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz zawsze mówi skończone tygodnie, ale razem z dniami, np. 20+3 i moim zdaniem to jest jedyne profesjonalne podejście i tak powinno być to zapisywane w dokumentacji medycznej, myślę, że w pogaduszkach jeden tydzień to mała różnica, zwłaszcza, że osoby akurat nie będące w ciąży zawsze o to pytają, chociaż i tak nic im to nie daje - i tak nie wiedzą czy to dużo czy mało jak im powiesz w tygodniach. Powiedz im w miesiącach to zaczną pokracznie liczyć na kiedy masz termin i pewnie i tak się pomylą. Ale z medycznego punktu widzenia, Viriki, masz rację każdy tydzień jest ważny, ba! dla wcześniaków, bliźniaków itp. każdy dzień ma znaczenie...

zubii lubi tę wiadomość

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline super ! Z tym lozyskiem moze byc tak ze dla jednego lekarza Twoje polozenie lozyska jest juz blisko szyjki a dla innego takie samo polozenie to jeszcze daleko , wiec nie jest zle , zalecenia takie same jak przy szyjce czyli oszczedny tryb zycia. Ja jestem juz w domu , we wtorek wizyta i ciekawa jestem ile szyjka bedzie miala na pomiarze u mojego gina.

Cameline lubi tę wiadomość

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandraz łożysko dotycxyło Karolki.
    Fajnie że jesteś już w domu, dołożyli Ci jakieś leki czy tak samo bierzesz? Lepiej się czujesz?

Mi lekarz powtarza ze twardnienia brzucha mogą być i dotyczy prawie wszystkich ok.20tc, potem się nieco wycisza. Oby nie było ich więcej niż 10 na dobę, trwało nie dłużej niż 10 min i nie powodowało to skracaniem szyjki.
    Ja od wczoraj mam prawie nonstop twardy brzuch i boli, pewnie ze stresu. Leze i wiem (albo mam nadzieje) że po 2-3 dniach przejdzie jesli nie bede sie ruszac. Wzięcie masy leków niewiele mi pomaga choć pewnie w dłyższym okresie brania mają znaczenie. Ale jaj brzuch twardy i wezme dodatkowo cos rozkurczowego to wcale nie zrobi się miękki.

zubii lubi tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13 wrote:
    To nie błąd :P SKOŃCZYŁAŚ 23tydzień (tyle jesteś już w ciąży), a tym samym ZACZĘŁAŚ 24t, który trwa i skończysz go za tydzień :P To tak samo jak minuty w meczu (chociaż pewnie niewiele z Was się tym interesuje). Jeśli zegar pokazuje 5min34sec to to jest szósta minuta meczu. Pięć już minęło i trwa szósta. Jeżeli zawodnik strzeli gola w 0min27sec to znaczy, że strzelił go w pierwszej minucie, a nie zerowej :) Rozbieżność polega na tym, że suwaczki liczą tygodnie skończone, a belly liczy i tak i tak - ja mam dzisiaj napisane "Jesteś w 22 tygodniu ciąży(21 tyg. i 1 dzień)". Czyli skończyłam 21 tygodni i leci mi 22t. :P

Ja też mam nerwówki, generalnie zawsze byłam cierpliwą osobą, ciężko było wyprowadzić mnie z równowagi, a teraz już się to skończyło :P

Edit: Aha! Pochwalę się, że jakiś czas temu znalazłam konsultantkę chustonoszenia w okolicy i męczyłam ją o warsztaty, bo prywatne konsultacje są mega drogie i nie stać mnie na coś takiego żeby uczyć się wiązania od zera. To jest raczej dobre dla kogoś kto nosi i ma jeden konkretny problem do rozwiązania - 20ZŁ za 10 minut, litości. Mówiła mi, że raczej nie organizują, ale się postara i da mi znać jakby coś i się odezwała :) 15 maja chcę iść na warsztaty z kangurka, bo jego planowałam używać przy noworodku, fajnie bo każdego dnia jest inne wiązanie i można wybrać. Koszt to 50 zł, więc różnica mega! Niestety moja upatrzona chusta jest chwilowo niedostępna i tylko dopytuję o to czy ktoś będzie miał tam pożyczyć do nauki :)

A jak chustę chcesz kupić ? Pytałas na fb na grupach czy ktoś nie ma do odsprzedania ?

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie jest bez sensu to podwójne oznaczanie tygodni w ciąży, na skończone i rozpoczęte. Jak mnie sie ktoś pyta to nigdy nie wiem ktore chcą usłyszeć. Tak samo jak czytam o ciąży i piszą o tygodniach to też nie wiem których się to tyczy. Tylko zamieszanie z tym ;)
    Ja zawsze mówię te skończone i zgadzam sie, ze tak właśnie powinno być (z dniami). Po co sobie dodawać.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • zubii Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie1981 wrote:
    Dla mnie jest bez sensu to podwójne oznaczanie tygodni w ciąży, na skończone i rozpoczęte. Jak mnie sie ktoś pyta to nigdy nie wiem ktore chcą usłyszeć. Tak samo jak czytam o ciąży i piszą o tygodniach to też nie wiem których się to tyczy. Tylko zamieszanie z tym ;)
    Ja zawsze mówię te skończone i zgadzam sie, ze tak właśnie powinno być (z dniami). Po co sobie dodawać.

Zawsze w takim wypadku mówię że zaczęty 22 tydzień więc logiczne że 21txd

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.

Tak tak łożysko dotyczyło mnie :)

Nie sądzę, żeby to była kwestia centymetrów.

Bo obie te lekarki pokazywały mi łożysko zaraz obok szyjki (po jej pomiarze)

A mój prowadzące łożysko pokazywał na wysokości pępka, po lewej stronie brzucha...czyli kurde po drugiej stronie macicy....

Aleksandra dobrze, że już jesteś w domu :)

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zubii, wklejałam wyżej linka. Nie pytałam na fb, chcę nową.

Nie odbieram tego liczenia jako dodawania, skończyłam 21 tygodni i 1 dzień, czyli leci mi dwudziesty drugi. To, że jestem w trakcie 22t rozumie się samo przez się, że jeszcze go nie skończyłam. Jak ktoś mnie pyta to mówię rozpoczęte, chyba że wiem, że ktoś dopiero co urodził i jest w temacie, albo gadam z lekarzem lub z mężem to mówię skończone razem z dniami. Tygodnie to pikuś, najbardziej nie lubię jak ktoś mnie pyta o miesiące. Zazwyczaj mówię, że jestem na początku, w połowie, albo kończę któryś tam miesiąc, bo to dla mnie takie oczywiste, że miesiąc to zbyt ogólne pojęcia, ale to i tak nic nie daje. Miesiąc temu koleżanka właśnie się mnie zapytała, który miesiąc, więc jej odpowiedziałam, że w czwartek zaczął mi lecieć piąty (a była to może sobota). "Co? To przecież niemożliwe, że już pięć miesięcy jesteś w ciąży!". Oczywiście, że niemożliwe, bo jestem od czterech miesięcy i właśnie przed chwilą Ci powiedziałam, że piąty dopiero mi zaczął lecieć -,-' Albo zapyta Cię za 3 tygodnie i zdziwiona, że jesteś ciągle w tym samym miesiącu... A przecież miesiąc, jak nazwa wskazuje, trwa miesiąc.. Ale ludzie tego tak nie odbierają, usłyszą liczbę i myślą, że tyle już latasz z brzuchem, nie potrafią zrozumieć, że zaokrąglasz to, bo chcesz podać im ogólnikową informację zamiast wyszczególniać im dokładnie w którym dniu ciąży jesteś...

Dla mnie to odliczanie jest naturalne właśnie przez mecze, kiedyś dużo grałam u bukmachera i jeśli obstawiasz, że gol padnie lub nie między dziesiątą a dwudziestą minutą to musisz wiedzieć do kiedy trwa dwudziesta minuta. 20min02sec to już minuta dwudziesta pierwsza i nikt tu niczego nie dodaje.

Ale nie przejmujcie się, mój mąż, zapalony kibic i piłkarz też tego tak nie rozróżnia, jak ogląda mecz i jest ta przykładowa 20min30sec i się go zapytam która minuta to mi zawsze powie, że dwudziesta i jest sprzeczka xD ale wtedy mówię, a jak mecz się zaczyna i gra trwa od dwóch sekund to która to minuta? Oczywiście, że pierwsza, nie ma minuty zerowej :) Zerowego tygodnia ciąży też nie ma :P

W artykułach też nie widzę problemu, każda ciąża jest inna więc info, że coś następuje w tym czy tym tygodniu to tylko ogólnik i jeden tydzień w tą czy w tą (zaczęty-skończony) to żadna różnica. Co innego terminy badań, ale lekarz i tak liczy Wam tygodnie plus dni i to jego zasrany obowiązek żeby Wam policzyć do kiedy macie zrobić to czy to i umówić się na wizytę. Wiadomo, że umawiacie wizyty/badania z pewnym wyprzedzeniem, więc ogólna informacja wystarczy do tego żeby ewentualnie przypomnieć się kilka tygodni wcześniej, jeśli lekarz sam nie wyjdzie z inicjatywą. Każda z Was podchodzi do tego poważnie i nie wyobrażam sobie, żeby któraś czekała aż tak na ostatnią chwilę, żeby nie zdążyć wykonać badania, bo ten jeden tydzień w liczeniu wprowadził w błąd...

Lisa85, Maja83, nowamamusia, mkl lubią tę wiadomość

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomnialam napisac Karolka :d biore to samo , dolozyli mi nospe do spasmoliny ale brzuch i tak sie kurczy. Pod koniec tyg bede miala wyniki posiewu , i zaczne dzwonic do ginow w mojej okolicy o zalozenie tego pessara.

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • nowamamusia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zasiadam do lektury. Chyba czeka mnie 100 stron do przeczytania! :D

Cameline strasznie się cieszę, że masz zdrowa córeczkę!!

Cameline lubi tę wiadomość

<3 Stella <3
    thgfyx8djroaom65.pngP6lup2.png
  • Viriki Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmm a jak konczycie 30 lat to mowicie, ze jestescie w 31 roku życia? no nie.
    i tak samo z tygodniami. podaje się skonczone tygodnie. to liczenie rozpoczetych to ma tylko taka wartosc, ze sie ciezarnej wydaje, ze jest blizej końca no bo 20 to nie 19 prawda? ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2017, 18:01

<3 Daniel <3
    3jgxqqmzdvdetwpe.png

• Annie1981 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja doskonale rozumiem ludzi, którzy pytają o miesiące ciąży. Sama taka byłam. System liczenia tygodni znają tylko kobiety, które były w ciąży. Mi nigdy tydzień nic nie mówił i jakiekolwiek pojęcie miałam dopiero jak mi to przełożyli na miesiące. Musialam to rozszyfrowac dopiero jak zaszlam ;)
    Teraz też nie wyśmiewam się z siostry czy jej męża, którzy robią wielkie oczy jak mówię w którym jestem tygodniu, tylko im przeliczam na miesiące.
    Położna powiedziała mi, że mam się umówić na wizytę z nią w 25 tygodniu. Nie wiem czy chodzi o skończony czy zaczęty, więc dla bezpieczeństwa umowie się na rozpoczęty, ale w dalszym ciągu uważam, że nie powinno być takich niedomówień i pola do różnej interpretacji.

Viriki. Zgadzam sie z Tobą :)

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • nowamamusia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przez belly i suwaczek liczę czas w tygodniach i jak ktoś mnie pyta to najpierw podaję tygodnie. :)

Liczę rozpoczęte tygodnie bo 22 tydzień już skończyłam i w nim już nie jestem. Jestem już w kolejnym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2017, 18:07

<3 Stella <3
  • Agaciora Ekspertka

Wysłany: 5 maja 2017, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nowamamusia wrote:
    Ja przez belly i suwaczek liczę czas w tygodniach i jak ktoś mnie pyta to najpierw podaję tygodnie. :)

Liczę rozpoczęte tygodnie bo 22 tydzień już skończyłam i w nim już nie jestem. Jestem już w kolejnym.

Halo Halo!
    Proszę nam lepiej powiedzieć jak się wiedzie na nowej drodze życia!
    To już po prawda, nie pomyliłam ?:)

perfectangel85, ⚘Kwiatuszek lubią tę wiadomość

7u22s65gu3gutoef.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowamamusia już po :)?

Wszystkiego najlepszego :*

Czekamy na fotkę w sukni <3

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13 wrote:

Edit: Aha! Pochwalę się, że jakiś czas temu znalazłam konsultantkę chustonoszenia w okolicy i męczyłam ją o warsztaty, bo prywatne konsultacje są mega drogie i nie stać mnie na coś takiego żeby uczyć się wiązania od zera. To jest raczej dobre dla kogoś kto nosi i ma jeden konkretny problem do rozwiązania - 20ZŁ za 10 minut, litości. Mówiła mi, że raczej nie organizują, ale się postara i da mi znać jakby coś i się odezwała :) 15 maja chcę iść na warsztaty z kangurka, bo jego planowałam używać przy noworodku, fajnie bo każdego dnia jest inne wiązanie i można wybrać. Koszt to 50 zł, więc różnica mega! Niestety moja upatrzona chusta jest chwilowo niedostępna i tylko dopytuję o to czy ktoś będzie miał tam pożyczyć do nauki :)

20 zł za 10 min. to ja zapisuje się na kurs i zmieniam profesję :)

Karolka12345 lubi tę wiadomość

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viriki wrote:
    hmm a jak konczycie 30 lat to mowicie, ze jestescie w 31 roku życia? no nie.
    i tak samo z tygodniami. podaje się skonczone tygodnie. to liczenie rozpoczetych to ma tylko taka wartosc, ze sie ciezarnej wydaje, ze jest blizej końca no bo 20 to nie 19 prawda? ;)

Mam 27 lat ale już liczę jako 28. U nas tak się liczy rocznikowi.

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • nowamamusia Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ten weekend w niedzielę :)

⚘Kwiatuszek, Karolka12345, czekolada, justa. lubią tę wiadomość

<3 Stella <3
  • mnk Autorytet

Wysłany: 5 maja 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oficjalnie Marcel będzie miał brata <3 dzidziusok 25cm i wazy kolo 300 g. W sumie nie wazyla chyba bo mowila ze kolo 250 do 300 wiec to chyba taki standard na ten tydzień. No i wszystko prawidłowo <3

nowamamusia, zubii, perfectangel85, Magda_lenka, ⚘Kwiatuszek, Bacardi90, czekolada, Bąbelek1980, justa., aswalda, Cameline, mkl, Brave, Lisa85, Ja86, Zorganizowana:), Kasia02, Annie1981 lubią tę wiadomość

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
‹‹ 695 696 697 698 699 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ