Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
MrsKiss wrote:Ja też już zostałam skierowana do kardiologa, bo moje tętno w ciągu dnia to nawet 130-140... Czekam teraz na wizyte po badaniu z holterem ekg... I tak mnie właśnie zastanawiam co może dla mnie z tego wysokiego tętna wyniknąć. Na co dzień nie czuję się źle, tylko czasami szybko się męczę i czuję jak to serce mi dudni.
Ja dowiedziałam się tyle, że głównie chodzi o to, żeby sprawdzić, czy to podwyższone tętno nie jest związane z jakąś wadą. U mnie prawdopodobnie nie jest, bo miałam już kiedyś diagnostykę, nie pamiętam z jakiego powodu. Tętno w ciąży po prostu przyspiesza, ale muszą ocenić, czy nie niesie to ze sobą ryzyka udaru i innych koszmarnych komplikacji.
Ja jestem dobrej myśli, mam tylko nadzieję, że nie trafię na jakiegoś nadgorliwego lekarza, który zabroni mi rodzić naturalnie. -
Rusałka* wrote:
Rzepakowepole, u mnie takie wartości plus średnie samopoczucie były wskazaniem do wdrożenia betablokera. Powinnaś mieć zrobione echo serca i holtera ekg 24h.
No to mnie wystraszyłaś. Miałaś takie tętno cały czas? Ja mam okresowo - dziś np. ledwo 70. -
Rusałka* wrote:Dreamy, aż się poryczalam z radości nad moja latte pitą w kawiarni! Wspaniałe wieści! Tak czułam, ze Żabek okaże się silniejszy niż podejrzewamy i zaskoczy lekarzy oraz forumowe ciotki!
Kangurowanie to z pewnością będzie niesamowite przeżycie dla Was. Niezmiennie o Was myślimy i trzymamy kciuki, by Bartus pokazał, kto tu rządzi.
Weal, przybij piątkę! Tez mam opory przed odwiedzaniem ambulatorium, już mnie tam kojarzą choć byłam "tylko" 3 razy. Na szczęście mój cudowny gin z Kopernika ze stoickim spokojem znosi wszystkie moje alarmy i obawy, ze coś się dzieje. W poniedziałek umówiliśmy się na przyszły wtorek, chyba ze pojawi się krwawienie albo silny ból dołem brzucha. No i w nocy 3x ślady krwi na papierze- a u lekarza czysto! Pewnie znów od wysiłku, upałów i aplikowania luteiny poszło naczynko. Zaś dr stwierdził, ze po prostu zyc bez niego nie mogę i muszę choć raz w tygodniu się pokazać hehe
Daj znać, czy wszystko ok po wizycie.
Cameline,
a kontrolujesz ciśnienie? Miewasz tendencje do wyższych wartości?
Myśle, ze warto powtórzyć badanie i zrobić posiew jeszcze przed wizyta u lekarza.
Rzepakowepole, u mnie takie wartości plus średnie samopoczucie były wskazaniem do wdrożenia betablokera. Powinnaś mieć zrobione echo serca i holtera ekg 24h.
A tak w ogole macie piękne brzuszki! Tyle zgrabnych babek na forum, ze szok. Czuje się przy Was jak wieloryb hehe. Ale i tak kocham to moje okazałe brzucha najbardziej na świecie.
O no to widzisz - ja też jestem stałą bywalczynią Kopernika więc jesteśmy chyba tam obie gwiazdami histerii. Ja oczywiście nie wytrzymałam i jadę na ktg do koleżanki położnej, dam wam znać jak tam ten mój małý Czkawek -
Dreamy - super wieści! Bartuś daje radę! Silny chłopak :*
A ja witam się z Wami w 7 miesiącu i III trymestrzeJeju jak to zleciało szybko
Annie1981, shelby*, Cameline, Lisa85, zubii, nowamamusia lubią tę wiadomość
-
Smeg - zazdroszczę Ci tego wielopieluchowania! Ja bardzo bym chciała, ale mąż jest na nie i to bardzo. O ile zwykle mnie słucha tak tutaj stwierdził że nie wyobraża sobie suszenia wkładów zimą....
No i wczoraj byłam na krzywej i odebrałam rano wyniki...niestety wyszła cukrzyca ciążowa. Jestem już po konsultacji telefonicznej z moja lekarka, mam zacząć wdrażać dietę (czytam czytam i jestem przerażona!) no i przyjść po skierownaie do diabetyka...Princesska lubi tę wiadomość
-
Dreamy. Wspaniałe wiadomości. Wierzę, że najgorsze chwile już za Wami i teraz będzie już tylko lepiej. Trzymam kciuki za kangurowanie, to na pewno będzie piękne przeżycie
Viriki wrote:Annie u nas w Irlandii tez są te szczepienia, jednak ja grypę odpuszczam na 200%
a nad krztuścem myślę. Nie znam tego zbytnio bo u w Pl szczepią tym dzieci kilkukrotnie a nie ciężarne.
różowo wrote:A jakie macie spiworki do spania? Bo ja mam wypatrzony fajny zimowy do wózka, ale nie widzę spania w nim w domu.
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/childrens_ikea/22157/
KarooolciaGratuluję III trymestru
Karooolcia :) lubi tę wiadomość
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Zorganizowana:) wrote:Smeg - zazdroszczę Ci tego wielopieluchowania! Ja bardzo bym chciała, ale mąż jest na nie i to bardzo. O ile zwykle mnie słucha tak tutaj stwierdził że nie wyobraża sobie suszenia wkładów zimą....
No i wczoraj byłam na krzywej i odebrałam rano wyniki...niestety wyszła cukrzyca ciążowa. Jestem już po konsultacji telefonicznej z moja lekarka, mam zacząć wdrażać dietę (czytam czytam i jestem przerażona!) no i przyjść po skierownaie do diabetyka...ale to tylko wydaje się takie złe i nie do wytrzymania, najgorszy jest pierwszy tydzień potem
Tak przywykniesz do tego co jesz ze jak skusisz się na czekoladę to będziesz się czuła ,,zapchana"ja tak miałam.
Ja jestem na diecie od 11 tyg ciąży. Tobie mniej jak więcej zostało:) a cukry masz złe na czczo czy po posiłku?
❤ Synek Aleksander ❤
2 cs - szczęśliwy
-
Dziewczyny co myslicie o takim spiworku na poczatek. http://www.c-and-a.com/pl/pl/shop/niemowleta/pizamy-i-spiwory/wszystkie-pizamy-i-spiwory/page-2/spiwor-189115-1.htmlStarania od 2013r.
2015r. - 2x IUIhsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIOkariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
Ja już po KTG
oczywiście młody dostał czkawki w trakcie.. położna powiedziała że nie spotkała się jeszcze z tak czkajaca dzidzia ale nie ma spadków tętna więc mogę spać spokojnie:) w ogóle zdziwilam się bo jak powiedziałam że dziś jest 26+6 to chwilę się zastanawiała czy w ogóle da się zrobić już KTg
Princesska lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, nie stresujcie się za bardzo tym wyższym tętnem :* Są oczywiście normy, ale trzeba pamiętać, że wysokie tętno podczas wysiłku to fizjologia, a nie choroba. Ciąża jest jednak wysiłkiem dla naszych organizmów, mamy też teraz więcej krwi, którą serducho musi przepompować, stąd wyższe tętno i ciśnienie. Oczywiście trzeba to skonsultować dla pewności, ale wierzę, że usłyszycie na wizytach dobre wieści08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
Princesska wrote:Na początku tez byłam przerażona
ale to tylko wydaje się takie złe i nie do wytrzymania, najgorszy jest pierwszy tydzień potem
Tak przywykniesz do tego co jesz ze jak skusisz się na czekoladę to będziesz się czuła ,,zapchana"ja tak miałam.
Ja jestem na diecie od 11 tyg ciąży. Tobie mniej jak więcej zostało:) a cukry masz złe na czczo czy po posiłku?
Wyszły mi ponad 180 po godzinie i po dwóch jeszcze wyższy, przeglądam sobie co mogę a co nie mogę i muszę czekać na wizytę u diabetologa. -
smeg wrote:Mi też lekarka na połówkowych powiedziała że mała raczej będzie drobna, ja ważyłam 2600 g, więc by się zgadzało
Położna na szkole rodzenia mówiła ostatnio, że ponoć dzieci dziedziczą wagę urodzeniową po matce, a wzrost w późniejszym życiu bardziej po ojcu. No i dobrze, bo nakupowałam dużo ubranek 56
Ja juz po badaniach, jutro wizyta wieczorem -
natty85 wrote:Dziewczyny co myslicie o takim spiworku na poczatek. http://www.c-and-a.com/pl/pl/shop/niemowleta/pizamy-i-spiwory/wszystkie-pizamy-i-spiwory/page-2/spiwor-189115-1.html
-
Magda_lenka wrote:wydaje mi sie troche za duzy na poczatek, ale ogólnie fajny i cena spoko
To ktory lepiej wziac 60 cm czy 70cm?Starania od 2013r.
2015r. - 2x IUIhsg, histeroskopia
2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna
12 lipca 2016r. CRIO
12 sierpnia 2016r. CRIOkariotypy ok
3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤ -
Slodkie mamuski z dieta nie jest tak zle, od marca jestem na diecie i same plusy,dzis w pracy nie mogli przestac zachwycac sie moja figura!przed ciaza nie mialam takiej;) sama jestem zadowolona ze zmusila mnie ta cukrzyca do sprawdzania jedzenia i organizacji,po ciazy chec dalej kontynuować pewne zasady:)
Zorganizowana:) lubi tę wiadomość
Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
Dziękuję dziewczyny za rady. Powtórzę badania.
Byłam u lekarza, stwierdził że nic się nie dzieje i mam powtórzyć mocz za jakiś czas. Białka mam 30 w moczu i podobno to max.norma dla ciąży. Gdy parametry się nie pogorszą to zostawiamy, gdy białko się podniesie lub coś dojdzie to szpital już do końca ciąży.
Ja jestem ciągle na antybiotyku (z powodu toxoplazmozy) i jestem bardziej podatna na infekcje. Białko w ciąży przy stałej antybiotykoterapii też może się pojawić. Chcę mu wierzyć i byç spokojna ale... same wiecie
Posiew robiłam niedawno, czysty. Badanie moczu sprzed 10 dni idealne.
Raz w tygodniu mam zapobiegawczo aplikować nystatynę z powodu antybiotyków.
Ciśnienie mam od początku ciąży 100/60, choć kiedyś miałam tendencje do wysokiego.
Odnośnie tętna też mam wysokie, ok.110-120. Nie tylko w ciąży ale cały czas. Teraz przy niskim ciśnieniu mam wrażenie czasem jakby miało wyskoczyć. Jestem po pełnej diagnostyce (choć minęło kilka lat) w klinice na kardiologii (jestem po porażeniu prądem) i wszystko jest ok. Podobno moja uroda. Córka też ma od urodzenia wysokie tętno. -
Aha, ktoś pytał o otulaczki z motherhood.
Ja mam jeden od nich, materiał jest bardzo przyjemny. Kupiłam też od nich rogala, komplet terowych pieluszek i flanelki do spowijania i jestem zadowolona z zakupów, ale słyszałam (chyba nawet tu na forum), że otulaczek jest dość duży i ciężko owinąć nim ciasno noworodka. Jak dzieci do niego dorastają to już z kolei często nie lubią otulania. Sama nie wiem na ile się sprawdzi, ale kupiłam go w promocji, więc jak coś to płakać nie będęChociaż na oko jest rzeczywiście dużawy... Ja go akurat dorzucałam do koszyka żeby mieć przesyłkę za free i wyszło prawie na zero, ale żeby kupować celowo to bym się zastanowiła... Bo te flanelowe pieluszki np. mogą posłużyć też do owijania (i sobie dopasujesz do dziecka) a potem jako cieniutkie kocyki, a taki otulaczek to jak go uszyli taki już zostanie.
Marcia1989 lubi tę wiadomość
08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
A ja mam do Was pytanie takie trochę wybiegające w przód
Czy macie zamiar pisać plan porodu? Wczoraj rozmawiałyśmy o tym w szkole rodzenia i właśnie nad tym myślę... Może któraś z mam już pisała taki plan?