Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Jestem po trzeciej kroplowce z magnezu i brzuch sie uspokoil. Jutro albo pojutrze wyjde do domu. Co do planu porodu ja go pisalam ale nikt go na porodowce nawet nie przeczytal
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
Zorganizowana:) wrote:Wyszły mi ponad 180 po godzinie i po dwóch jeszcze wyższy, przeglądam sobie co mogę a co nie mogę i muszę czekać na wizytę u diabetologa.
Zorganizowana:) lubi tę wiadomość
❤ Synek Aleksander ❤
2 cs - szczęśliwy
-
Karooolcia :) wrote:A ja mam do Was pytanie takie trochę wybiegające w przód
Czy macie zamiar pisać plan porodu? Wczoraj rozmawiałyśmy o tym w szkole rodzenia i właśnie nad tym myślę... Może któraś z mam już pisała taki plan?
Pisałam. Na stronie "Rodzić po ludzku" mają gotowy, szczegółowy szablon - polecam.
Znów będę pisać, mimo że przy pierwszym porodzie niewiele z tego wyszło... nawet go nie wyjmowałam z torby, bo stwierdziłam, że nie ma sensu (poród wywoływany oksytocyną, następnego dnia również oksytocyną oraz przebiciem pęcherza, a w międzyczasie koszmarna noc na patologii... jeszcze wcześniej osławiony masaż szyjki macicy*, który wykonano mi, nawet mnie nie uprzedzając, nie wspominając już o pytaniu o zgodę... szkoda gadać; gdyby akcja zaczęła się naturalnie, podałabym plan na pewno, sądzę też, że miałabym większy wpływ na to, co ze mną robią).
* uważajcie na ten masaż - dziewczynie, której robiono go bezpośrednio przede mną lekarz odkleił łożysko i musieli ją wieźć w trybie pilnym na cc...Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2017, 13:30
-
Hej mamuski wczoraj miałam wizytę i wszystko u moich dziewczyn dobrze.
Ich wzrost jest imponujący i nie wiem gdzie sie mieszczą.
Jedna córcia ma ponad 1300 g a druga ponad 1400!!!
W piatek idę na wizytę do innego lekarza- to bedzie usg 3 trymestru i mam nadzieje, że tez będą same dobre wiadomości.
Mogę się tez nieco więcej ruszać więc w przyszłym tygodniu jak przyjedzie do mnie mama to dokupię resztę ciuszków i kocyki żebym mogła mi już wszystko poprać i poprasować.
Dziś była też u mnie położna- to było nasze pierwsze spotkanie więc takie dosyć ogólne ale zajrzy do mnie jeszcze w przyszłym tygodniu i na pewno przed porodem.
Dreamy cudowne wiadomości- nawet nie wiesz jak my Wam tu wszystkie kibicujemy. Bartus jest silny i teraz bedzie juz tylko lepiej!!!
Magda_lenka, shelby*, aswalda, ⚘Kwiatuszek, justa., Lisa85, Annie1981, nowamamusia lubią tę wiadomość
-
A ja dzis glukozę mialam i wyobraźcie sobie, że od marca się zmieniły wytyczne. Teraz w Irlandii też się pije glukozę z wodą a nie ten wstretny gazowany napój Lucozade.
WYniki mają być dziś i jeśli coś będzie nie tak to będą dzwonic.
Wczoraj tez miałam wizytę w klinice i pytałam o poród, dr rekomenduje cc w 39tygodniu, naprawdopodobniej miałby to być 4 września
ale jak powiedziałam, ze chciałabym próbę sn to powiedział, że nie wspiera i nie poleca (jestem po 2 cc wiec miałby to być vba2c) ale zabronić nie może. Więc mam nadzieję, że rozkręci się wcześniej niż termin cc i chociaż próbę podejmę.
Aha i szybki scan mi zrobil i mały wzrostowo o tydzień do przodu bo wymiarami 27w1d lub 27w wiec sie cieszę, że rośnie bo to znaczy, że przepływy są ok.
A tak to kolejna wizyta dopiero za miesiac ponad bo we wtorek lecę na miesiąc do PolskiWiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2017, 14:19
aswalda, Annie1981 lubią tę wiadomość
Daniel
-
Karooolcia :) wrote:A ja mam do Was pytanie takie trochę wybiegające w przód
Czy macie zamiar pisać plan porodu? Wczoraj rozmawiałyśmy o tym w szkole rodzenia i właśnie nad tym myślę... Może któraś z mam już pisała taki plan?
Ja dostalam taka kartke od poloznej z roznymi pytaniami i odpowiedziami ;abc I musialam zaznaczyc odpowiedz,np.
1.w miare mozliwosci chcialabym uniknac ;
A)przebicia pecherza plodowego
naciecia krocza
Albo
2.przeciecie pepowiny:
A)zalezy mi by pepowina zostala przecieta po ustaniu jej tetnienia
przeciecie przez ojca dziecka
C)przeciecie przez osobe z personelu
I ta kartke wypelniam ze swoja polozna podczas jednej z wizyt i jest ina obowiazkowa ,jak bede rodzila to mam sie z ta kartka udac do szpitalagrudzień2015 mama aniołka (*)
październik2017 mama Oskarka
maj2019 mama Mikusia
-
nick nieaktualny
-
Ja będę pisać plan porodu, w UK jest to norma, w swojej książce ciąży mam na to wyznaczone miejsce więc na pewno dotrze do personelu szpitala. Dla mnie posiadanie takiego planu to pewien komfort, że chociaż część porodu mam pod kontrolą
no i zmusi mnie to, żeby pewne kwestie przemyśleć zawczasu i też przekazać je mężowi bo w bólach raczej nie będzie do tego głowy.
Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm
Aniołek 25.08.2016 [*] -
Ja też chcę pisać plan. Wiadomo, że nie zawsze wszystko idzie tak jak sobie to wymarzymy, ale chciałabym w ten sposób jakoś dobitnie zaznaczyć, że chciałabym, żeby coś wyglądało tak i tak, ale w razie czego należy mnie o wszystkim informować i pytać o zgodę. Chciałabym rodzić najbardziej naturalnie jak tylko się da, ale nie jestem jakąś mega fanatyczką, jeśli coś będzie trzeba zrobić to ok, ale chcę żeby ktoś mi powiedział co się dzieje i co chcą zrobić, a nie tak jak jak pisała setti, że ktoś coś robi nie dość że bez pytania to nawet bez poinformowania...08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
Bacardi90 wrote:właśnie dziwczyny latające jak sobie ogarniacie te zaświadczenia potrzebne po 28tc? U mnie jest taki problem z tym, że w przyszłym tygodniu muszę zjeżdżać do Polski i siedzieć już do porodu
-
Princesska wrote:trochę poważnie to wyglada. Spore przekroczenia, najważniejsze ze została wykryta i możesz przeciwdziałać temu. Musisz ,,rozeznać się w temacie" ale pamiętaj ze stres szkodzi jeszcze bardziej. Jak pilnujesz cukrzycy to tak jak by jej nie było:)
A poradzisz mi od czego zacząć? Bo skierowanie dostane dopiero w piatek, a do poradni diabetologicznej nie mogę się dodzwonić na razie, a pójść tam mogę dopiero ze skierowaniem...wiec pytanie: Co zrobić najpierw, wiem już ze jasne pieczywo odpada cukier, słodycze, miód tez i ze muszę ograniczyć owoce (jak ograniczyć?, bo nie bardzo wiem jak to zrobić) -
nick nieaktualnyJustaw wrote:Ja w poprzedniej cazy lecialam ostatni raz w 29, albo 30 tygodniu, mialam zaświadczenie, ale nikt nawet o nie nie poprosił. Może to od linii zalezy (to był Swiss) Teraz będe leciała 22 czerwca do Polski na tydzień i też na wszelki wypadek wezme od gina zaswiadczenie, bo to bedzie skończony 30 tydzien
ale wizja tego że mam lecieć i sama siedzieć w PL do lipca zachwycająca nie jest. Jeszcze w mieszkaniu mebli nie am bo nie zdążyliśmy kupić ostatnio... dobrze że jest na czym spać
-
Zorganizowana - Znajdź sobie tabelkę jakie owoce mają niski indeks glikemiczny - napewno truskawki i nektarynki mają. Postaw sobie za cel jedzenie co 2,5-3h. Na śniadanie weź razowe pieczywo ser (paradoksalnie unikaj serów light) albo szynke(ja lubie gotowaną z kurczaka) i do tego warzywa. Dobra alternatywa na obiad to klopsiki w sosie pomidorowym makaron razowy + rzodkiewka albo papryka. Pycha ! Musisz tez sama obserwowac po czym masz za wysokie a po czym za niskie cukry, podobno organizm organizmowi nierówny. I pamiętaj o posiłku nocnym. Przed samym pójściem spać w sumie - u mnie sprawdził się serek wiejski albo Poprostu kanapka
Generalnie masz jesc mega zdrowo. Dużo warzyw, a co do owoców mniejsze ilości o niskim indeksie ( jedz je np raz dziennie na jakiś posiłek) i myśle ze skoro masz przekroczenia po posiłkach to ruch ruch i jeszcze raz dużo ruchu:) to pomaga. I pamiętaj se stres pogarsza cukry. Nie denerwuj się jeśli z dnia na dzień nie będzie poprawy, czasem aby zobaczyć rezultaty musi upłynąć jakiś czas tydzień dwa.
U mnie trochę inaczej sytuacja wyglada ja miałam przekroczenia na czczo i to niewielkie ale po jakimś 1,5-2 miesiącach stosowania diety pozwalałam sobie na małe przyjemności - jesteśmy tylko ludźmiWiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2017, 15:43
❤ Synek Aleksander ❤
2 cs - szczęśliwy
-
Bacardi90 wrote:mnie ostatnio w wizzair pytali który tydzień ciąży jak wchodziłam na pokład więc bez zaświadczenia wolę nie ryzykować a tu żeby je zdobyć to trzeba się wybrać do ogólnego po skierowanie do gina który wyda skierowanie na usg i z nim wrócić do gina żeby wystawił zaświadczenie.. Strata czasu i pieniędzy
ale wizja tego że mam lecieć i sama siedzieć w PL do lipca zachwycająca nie jest. Jeszcze w mieszkaniu mebli nie am bo nie zdążyliśmy kupić ostatnio... dobrze że jest na czym spać
-
Princesska wrote:Zorganizowana - Znajdź sobie tabelkę jakie owoce mają niski indeks glikemiczny - napewno truskawki i nektarynki mają. Postaw sobie za cel jedzenie co 2,5-3h. Na śniadanie weź razowe pieczywo ser (paradoksalnie unikaj serów light) albo szynke(ja lubie gotowaną z kurczaka) i do tego warzywa. Dobra alternatywa na obiad to klopsiki w sosie pomidorowym makaron razowy + rzodkiewka albo papryka. Pycha ! Musisz tez sama obserwowac po czym masz za wysokie a po czym za niskie cukry, podobno organizm organizmowi nierówny. I pamiętaj o posiłku nocnym. Przed samym pójściem spać w sumie - u mnie sprawdził się serek wiejski albo Poprostu kanapka
Generalnie masz jesc mega zdrowo. Dużo warzyw, a co do owoców mniejsze ilości o niskim indeksie ( jedz je np raz dziennie na jakiś posiłek) i myśle ze skoro masz przekroczenia po posiłkach to ruch ruch i jeszcze raz dużo ruchu:) to pomaga. I pamiętaj se stres pogarsza cukry.
U mnie trochę inaczej sytuacja wyglada ja miałam przekroczenia na czczo i to niewielkie ale po jakimś 1,5-2 miesiącach stosowania diety pozwalałam sobie na małe przyjemności - jesteśmy tylko ludźmi
dziękuje Ci bardzo, planuje dzisiaj jakieś zakupy żeby mieć w domu więcej zdrowych rzeczy;) i będziemy działać
Princesska lubi tę wiadomość
-
Zorganizowana:) wrote:A poradzisz mi od czego zacząć? Bo skierowanie dostane dopiero w piatek, a do poradni diabetologicznej nie mogę się dodzwonić na razie, a pójść tam mogę dopiero ze skierowaniem...wiec pytanie: Co zrobić najpierw, wiem już ze jasne pieczywo odpada cukier, słodycze, miód tez i ze muszę ograniczyć owoce (jak ograniczyć?, bo nie bardzo wiem jak to zrobić)
Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
Ja lecę we wtorek to będzie skończony 27tc i nie brałam żadnego zaświadczenia bo Ryanair twierdzi, ze nie trzeba. Nie wiem czy nie ok. 32tc trzeba miec zaświadczenie dopiero.
w Kazdym razie ja wracam w 31tc i moze od polskiego gina poproszę o karteczkę, żeby nie byłoDaniel